Testování rovnoměrnosti mletí
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Testování rovnoměrnosti mletí
Existuje nějaký způsob, kterým se testuje rovnoměrnost mletí mlýnku? Třeba soustava sít, která odděluje jednotlivé frakce?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
V kamenolomu jsem o tom slyšel, ale u kávy?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
V domacích podmínkách by to šlo možná mikroskopem porovnávat ne? Zní to jako by měl každý doma mikroskop, ale třeba má někdo malého přírodovědce a mikroskop dostal na Vánoce:).
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Principiálně jsou dvě řešení - sítová analýza a laserová difrakce. Sítová analýza by šla provádět buď na standardním např. lékopisném zařízení nebo se prodávají ruční přístroje pro sítovou analýzu kávy za cca 160 USD.
Svého času jsem uvažoval o projektu vliv distribuce částic na kvalitu extrakce, ale protože by to mělo tolik proměnných, které nejsem na espresso přístroji který mám k dispozici schopen ovlivnit (teplotní stabilita, tlakový průběh...) tak jsem se na to raději vykašlal...
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeelabequipment.com/SHAKERS.html
Kód: Vybrat vše
http://www.home-barista.com/reviews/titan-grinder-project-particle-size-distributions-of-ground-coffee-t4203.html
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeelabequipment.com/COFFEEGRINDSIEVER.html
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Není to už příliš si komplikovat život kolem kávy a dělat z toho zbytečnou vědu.
Pokud se jedná takto kontrolovat kávu k přípravě espressa na svém kávovaru, tak je to jak píšete. Vstupuje do celého procesu plno dalších vlivů a tak mě to přijde jako úplně zbytečné. Jednoduší mě přijde, namlet a uvidíse. Není to zase taková věda, nastavit mlýnek ke konkretnímu kávovaru.
Obdivuju ty nadšence, kteří musí furt něco vymýšlet, ikdyž to jde udělat jinak a podstatně snáz.
Pokud se jedná takto kontrolovat kávu k přípravě espressa na svém kávovaru, tak je to jak píšete. Vstupuje do celého procesu plno dalších vlivů a tak mě to přijde jako úplně zbytečné. Jednoduší mě přijde, namlet a uvidíse. Není to zase taková věda, nastavit mlýnek ke konkretnímu kávovaru.
Obdivuju ty nadšence, kteří musí furt něco vymýšlet, ikdyž to jde udělat jinak a podstatně snáz.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Dala by se tím třeba zjišťovat potřeba broušení kamenů, oproti nějakému ideálnímu standardu. Nebo kvalita dotyčného mlýnku - čím víc by bylo v potřebné frakci, tím líp. A nakonec, věřím tomu, že nějaký šikovný degustátor na kvalitní mašině by dokázal stanovit, esli má rovnoměrnost vliv na chuť a jak.
Honex: Thnx!
Honex: Thnx!
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Bez tech nadsencu, kteri musi furt neco vymyslet, bychom jezdili stale ve Fordu T a pripravovali kafe na pakovych Gaggiich. A to asi nikdo z nas uz nechce ...primacafe píše:Není to už příliš si komplikovat život kolem kávy a dělat z toho zbytečnou vědu.
Pokud se jedná takto kontrolovat kávu k přípravě espressa na svém kávovaru, tak je to jak píšete. Vstupuje do celého procesu plno dalších vlivů a tak mě to přijde jako úplně zbytečné. Jednoduší mě přijde, namlet a uvidíse. Není to zase taková věda, nastavit mlýnek ke konkretnímu kávovaru.
Obdivuju ty nadšence, kteří musí furt něco vymýšlet, ikdyž to jde udělat jinak a podstatně snáz.

- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
S trochou úsilia sa to dá prekúsnuť, že takí nadšenci nepíšu na CZ+SK fóre. V podstate sú väčšinou z opačnej strany sveta.
Z Európy viem snáď o jednom z pomedzia D a NL.
Bez nich by sme ťažko vedeli, aký mlynček má ešte zmysel, v čom je rozdiel medzi plochými a kónickými kameňmi, čo spôsobujú mechanické vôle vo vedení kameňov a podobne. Iba z analýzy vlastných skúseností dosť obtiažne.
David vždy nakúsne novú tu zatiaľ nespomínanú tému a v pozadí čaká, ako to dopadne.
Z Európy viem snáď o jednom z pomedzia D a NL.
Bez nich by sme ťažko vedeli, aký mlynček má ešte zmysel, v čom je rozdiel medzi plochými a kónickými kameňmi, čo spôsobujú mechanické vôle vo vedení kameňov a podobne. Iba z analýzy vlastných skúseností dosť obtiažne.
David vždy nakúsne novú tu zatiaľ nespomínanú tému a v pozadí čaká, ako to dopadne.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Ofcoursse :) I když možná jsem to mohl dát do kávonerdí části fóra. Téma mě napadlo v souvislosti s hnojením porostů, protože existuje podobné síto na měření zastoupení frakcí pevných granulovaných hnojiv. To ovlivňuje rovnoměrnost rozmetání a s tím související kvalitu výživy porostu :)
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Náhodou si sa smerovaním otázky celkom presne trafil, až na to, že momentálne najsprávnejšie riešenie je v príspevku od Honexa.
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Když je věda vaším povoláním, proč si nezvolit k praktickým pokusům to co je váš koníček - je to potom win - win situaceprimacafe píše:Není to už příliš si komplikovat život kolem kávy a dělat z toho zbytečnou vědu.

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Testování rovnoměrnosti mletí
Vidíte, tak to mě vůbec nenapadlo, že by to taky mohlo být obráceně. Tak potom je věda vlastně zábava. Proč né.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior