Gaggia Espresso PURE + COLOR
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
To je možné, len to riešenie Savom mi pripadá už také radikálne, predsa len kávovar nie je bazén.. ["Pre dokonalú čistotu vody vo vašom bazéne používajte Savo Original. Tento dezinfekčný prostriedok zničí baktérie, vírusy, odstráni riasy a dokonale vyčistí bazénovú vodu."]. Savo som mal vždy zaradené medzi pomerne agresívne prostriedky. No keďže ocot ani kyselina citrónová nepomohli, tak niečo nariedené agresívnejšie (bezpečné aj pre kávovar, aj pre ludí) by to asi potrebovalo.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Savo Original není žádný extra agresor prostředek, je to normální stabilizovaný chlornan sodný* (*chemici mě příp. opraví), který se používá pro desinfekci vody. Na 100% i ve vašem vodovodu. Pokud tedy nemáte vlastní studnu.
Samozřejmě je zapotřebí ředit dle návodu
Samozřejmě je zapotřebí ředit dle návodu

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Tak ho asi vyskúšam, ďakujem za radu. Ktovie či tá "kultúra" v Gaggii vyrástla už z miestnej vodovodnej vody, alebo ide ešte o zárodky ktoré tam ostali zo skúšania nového kávovaru v Taliansku... každopádne som bol riadne prekvapený pri prvom odhalení "diania v nádržke".
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Tak už mám konečně informaci od servismanů z Brna, kam poslali mou gaggiu poté, co víc jak týden marně čekala na opravu ve frontě větších strojů. V Praze totiž nestíhají opravovat kávovary Saeco-Gaggia - když jsem tam byl se strojkem, tak přijímací místnost byla plná převážně automatů Saeco Talea a jejích příbuzných ( Giro, Ring, Odea). Na regálech jeden vedle druhého, docela neveselý pohled...Tak až někomu zas nějaký prodejce bude vykládat, že tyhle Saeca jsou super držáky, jako to před lety vykládal mě a já trouba na to skočil a po 2 letech jemného domácího provozu byl stroj za 20 tisíc na vyhození, tak se zajděte podívat do servisu v Nuslích...
No, zpět k vracení horké vody do nádržky z Gaggia Pure. Poslali tedy můj strojek do Brna, kde jsem telefonicky mluvil s rozumným servisákem. Ten mi řekl, že tahle vlastnost je pro typ PURE celkem typická, protože horké vodě brání v cestě zpět do nádržky jen taková sranda kulička, žádný ventil. Ale říkal, že když se ten stroj nenechává hodně hodin zapnutý, tak to postupné ohřívání vody nemá být moc rychlé. Spíš doporučuje stroj zapnout, nechat prohřát 5-10 min, udělat kávu a vypnout. Ale že jestli po udělání pouhých tří káv za sebou je v nádržce voda horká, je čas na výměnu té kuličky. Oprava jak hrom...
. A tu kuličku mají v centrálním skladu Gaggie, takže si ještě chvíli počkám. A i tak se mám smířit s tím, že výměnou kuličky to nekončí, je to holt vlastnost tohoto konstrukčního řešení.
Tak jestli mohu někomu radit, až bude kupovat nový kávovar na učení se dělat espresso, tak Pure myslím není tou ideální volbou. To jen já pechař si holt musím vybírat stroje, se kterými si to užívám.
Snad ten další, na který už šetřím, bude konečně pro radost.

No, zpět k vracení horké vody do nádržky z Gaggia Pure. Poslali tedy můj strojek do Brna, kde jsem telefonicky mluvil s rozumným servisákem. Ten mi řekl, že tahle vlastnost je pro typ PURE celkem typická, protože horké vodě brání v cestě zpět do nádržky jen taková sranda kulička, žádný ventil. Ale říkal, že když se ten stroj nenechává hodně hodin zapnutý, tak to postupné ohřívání vody nemá být moc rychlé. Spíš doporučuje stroj zapnout, nechat prohřát 5-10 min, udělat kávu a vypnout. Ale že jestli po udělání pouhých tří káv za sebou je v nádržce voda horká, je čas na výměnu té kuličky. Oprava jak hrom...

Tak jestli mohu někomu radit, až bude kupovat nový kávovar na učení se dělat espresso, tak Pure myslím není tou ideální volbou. To jen já pechař si holt musím vybírat stroje, se kterými si to užívám.
Snad ten další, na který už šetřím, bude konečně pro radost.

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Ta kulička je imho součást toho ventilu
Ale co už. Já mám taky po nějaké době stěny nádobky a hadičky slizké, tak to prostě odrbu kartáčem a nádobku vydrhnu kartáčem na lahve a jede se dál.

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Jestli to osliznutí nezačíná na hadičkách (silikon) a pak se rozšíří vodou i na stěny. Někde jsem snad četl, že některé ty silikonové hadičky obsahují stříbro, pravě proto aby zůstávaly čisté.
Co tak do nádržky z vodou hodit stříbrňák?
Co tak do nádržky z vodou hodit stříbrňák?

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Brojler to převaří ... 

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
David píše:Ta kulička je imho součást toho ventiluAle co už. Já mám taky po nějaké době stěny nádobky a hadičky slizké, tak to prostě odrbu kartáčem a nádobku vydrhnu kartáčem na lahve a jede se dál.
Ano, je to přesně tak. Přestane fungovat nějaká kulička, a už se mění celý ventil...a bohužel to sem do servisu cestuje z Itálie, protože to v matičce Praze nemají.
Už víc jak měsíc jsem si neudělal espresso, už ani nevím jak to chutná....a to mám 3 týdny novou dávku zrn od p.Konečného...tzv. u ledu...vydržím ještě tak týden, pak to se mnou sekne, odvezou mě k MUDr.Chocholouškovi a pokorně se vrátím k turkovi a zrníčkům v ústech, potažmo v hubě


- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
to Rodom: tak mě napadlo, nevím jak máš stroj starý, pokud je starší dvou let a nebylo měněno těsnení v hlavě, ať ti to rovnou udělají taky, když už je rozdělaný.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Moja Gaggia sa približuje dvom rokom života od kúpy novej, tiež mám niekedy extra horúcu vodu v nádržke (keď je kávovar zapnutý trebárs pol hodinu a potom som na ňom urobil 1-2 kávy), tiež má asi vnútri osliznuté hadičky.
Akurát rozmýšlam nad tým, či ho pre tieto prejavy nasmerovať do servisu ešte v jeho originálnej záruke. Potom prejde do priplatenej ďalšej dvojročnej záruky, no tá už býva nejak podmienečne osekaná a ohraničená, t.j. nebude tak plnohodnotná ako zákonná 24 mes.
Akurát rozmýšlam nad tým, či ho pre tieto prejavy nasmerovať do servisu ešte v jeho originálnej záruke. Potom prejde do priplatenej ďalšej dvojročnej záruky, no tá už býva nejak podmienečne osekaná a ohraničená, t.j. nebude tak plnohodnotná ako zákonná 24 mes.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
No mě servisák přímo řekl, že tyhle PURE + COLOR nejsou na to, aby byly dlouhodobě zapnuté...udělat kafčo, a vypnout. A že tohle vracení horké vody zpět do nádržky je u nich obvyklá bolest. Nevím tedy, co dělá horká voda v nádržce s filtrem na změkčení vody, ale asi nicmoc.
Co už vím nabeton je, že tenhle stroj už podruhé nekoupím.
Co už vím nabeton je, že tenhle stroj už podruhé nekoupím.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
a stejně si ho plno lidí i po přečtení tohoto fora koupí. Lidi si nedají říct.Rodom píše:......Co už vím nabeton je, že tenhle stroj už podruhé nekoupím.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Asi máte pravdu, ale myslím, že v tom je i malý kus toho, že málokdo když už něco koupí špatně, tak to přizná sobě, natož i druhým. Spíš mám zkušenost s lidma obecně takovou, že platí heslo : "Soused má zas novou kozu, tak ať mu chcípne". Tím nechci říct, že to platí pro zdejší forum, ale přece jen člověk raději pochválí to, do čeho investoval.
Já třeba když hledal informace o kvalitním ručním mlýnku, tak jsem se dočetl chválu na ty tzv. japonské Hario (ona je to čína). Sice pár názorů, že to kolem té střední osy kvrdlá a tím to neumele stejnorodou hrubost, ale že na espresso to je použitelná náhrada za kvalitní mlýnky. Tak jsem koupil obě Haria, u Skertonu mi vadilo, že v závěrečné fázi mletí z toho vyletují kousky kávy po kuchyni.
Dnes obě Haria slouží jen pro manželku a rodiče, když jim dělám kávu z přetlakových misek. Za sebe říkám, že kdybych ty peníze ušetřil a raději je přidal na kvalitní mlýnek elektrický, tak jsem udělal správně, protože oba typy melou tak, že si zdravě zatočím rumpálem ( to mě baví, voní to člověku do nosu), ale v nádobce pak najdu jak kávový prach, tak nějaké tu požadovanou hrubost, a taky hrubší kousky. Prostě špatně pro espresso.
A tak to bylo i s kávovarem, i když je to čistě moje vlastní hloupost - hledal jsem značku a typ, který tu má nejvíc lidí, tudíž jsem předpokládal, že jejich recenze a zkušenosti budou statisticky nejobjektivnější. A ejhle, jen sem napíšu, že PURE vrací horkou vodu do nádobky, že ho nemůžu nechat zapnutý, už se ozývají další, kterým to dělá to samé...
Takže došetřím, koupím jiný stroj, zatím to vypadá na Rancilio Sylvii nebo když se letos zadaří postavit klientům více domů, tak si udělám radost nějakou Bezzerou s E61. A opravené PURE, až konečně přijde zpět domů po 2měsíčním čekání na opravu v profi servisu Gaggia..., půjde na chalupu a udělá snad ještě dobrou službu tam
Já třeba když hledal informace o kvalitním ručním mlýnku, tak jsem se dočetl chválu na ty tzv. japonské Hario (ona je to čína). Sice pár názorů, že to kolem té střední osy kvrdlá a tím to neumele stejnorodou hrubost, ale že na espresso to je použitelná náhrada za kvalitní mlýnky. Tak jsem koupil obě Haria, u Skertonu mi vadilo, že v závěrečné fázi mletí z toho vyletují kousky kávy po kuchyni.
Dnes obě Haria slouží jen pro manželku a rodiče, když jim dělám kávu z přetlakových misek. Za sebe říkám, že kdybych ty peníze ušetřil a raději je přidal na kvalitní mlýnek elektrický, tak jsem udělal správně, protože oba typy melou tak, že si zdravě zatočím rumpálem ( to mě baví, voní to člověku do nosu), ale v nádobce pak najdu jak kávový prach, tak nějaké tu požadovanou hrubost, a taky hrubší kousky. Prostě špatně pro espresso.
A tak to bylo i s kávovarem, i když je to čistě moje vlastní hloupost - hledal jsem značku a typ, který tu má nejvíc lidí, tudíž jsem předpokládal, že jejich recenze a zkušenosti budou statisticky nejobjektivnější. A ejhle, jen sem napíšu, že PURE vrací horkou vodu do nádobky, že ho nemůžu nechat zapnutý, už se ozývají další, kterým to dělá to samé...
Takže došetřím, koupím jiný stroj, zatím to vypadá na Rancilio Sylvii nebo když se letos zadaří postavit klientům více domů, tak si udělám radost nějakou Bezzerou s E61. A opravené PURE, až konečně přijde zpět domů po 2měsíčním čekání na opravu v profi servisu Gaggia..., půjde na chalupu a udělá snad ještě dobrou službu tam

- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Rodom, aj tak si myslím že tu nejde o nejakú extra závadu, možno len u teba sa prejavovala už štýlom, že kávovar potreboval servis (ja som nad tým servisom začal uvažovať len preto, aby som využil záruku predtým, než sa to zhorší - ale je možné, že voda sa nám zohrieva rovnako a u teba sa to javí väčší problém, než u mňa, či iných majitelov).
Ten návrat teplej / horúcej vody z bojlera je IMHO pochopitelný, keď sú v nádržke dva otvory, jeden asi slúži na čerpanie vody z nej, druhý na návrat vody z bojlera. A z ohriateho bojlera sa nemá ako vrátiť akási studená voda.
Najviac som si tú horúcu vodu všimol v prípadoch, keď kávovar išiel dlho - t.j. pri čistení, alebo keď som ho nechal zapnutý dlhšie (zabudol som naňho) a potom som urobil kávu, pričom v nádržke som mal len málo vody (málo jej mám v poslednej dobe, kedy vodu mením každý deň, nech zbytočne nevylievam liter denne - kvôli spomínanej sliznatosti 2-3dňovej vody, ktorú považujem za vážnejší nedostatok).
Tiež som to ohrievanie "odhalil" už dávno, kedy sa orosoval znútra horný kryt nádržky.
Aj v návode je uvedené, že doba zohrievania na správnu teplotu je asi 6 minút, s odporúčaným predohriatím držiaka filtra pred robením prvej kávy (napustenie 50cc vody). Mne to rozhodne nijak neprekáža pre domáce podmienky robenia kávy, nepotrebujem mať zapnutý kávovar takéhoto typu hodiny.
Osobne neviem ako majú riešené nádržky všetky použitelné kávovary (kolko otvorov je v nich - niektoré majú len hadičky, iné len jeden otvor, vrátane lowendu ktorý máva asi typicky jeden - pričom možno aj vtedy dokáže vrátiť ohriatu vodu nazad...).
A možno je tento dvoj-otvorový systém nádržky naozaj len u pár kávovarov Gaggia.
No na druhej strane, tie Saecá ktoré si videl v hojnom množstve naskladané v servise, tam boli asi z menej banálnych príčin ako teplota vody v nádržke... mne toto ako závažný nedostatok nepripadá, možno som len málo náročný, alebo len nerozumiem tejto problematike (ako a prečo ktorý výrobca vymyslel/navrhol nádržku pre konkrétny typ kávovaru... Gaggia mohla v tomto prípade uviesť aspoň pár riadkov do návodu).
Ten návrat teplej / horúcej vody z bojlera je IMHO pochopitelný, keď sú v nádržke dva otvory, jeden asi slúži na čerpanie vody z nej, druhý na návrat vody z bojlera. A z ohriateho bojlera sa nemá ako vrátiť akási studená voda.
Najviac som si tú horúcu vodu všimol v prípadoch, keď kávovar išiel dlho - t.j. pri čistení, alebo keď som ho nechal zapnutý dlhšie (zabudol som naňho) a potom som urobil kávu, pričom v nádržke som mal len málo vody (málo jej mám v poslednej dobe, kedy vodu mením každý deň, nech zbytočne nevylievam liter denne - kvôli spomínanej sliznatosti 2-3dňovej vody, ktorú považujem za vážnejší nedostatok).
Tiež som to ohrievanie "odhalil" už dávno, kedy sa orosoval znútra horný kryt nádržky.
Aj v návode je uvedené, že doba zohrievania na správnu teplotu je asi 6 minút, s odporúčaným predohriatím držiaka filtra pred robením prvej kávy (napustenie 50cc vody). Mne to rozhodne nijak neprekáža pre domáce podmienky robenia kávy, nepotrebujem mať zapnutý kávovar takéhoto typu hodiny.
Osobne neviem ako majú riešené nádržky všetky použitelné kávovary (kolko otvorov je v nich - niektoré majú len hadičky, iné len jeden otvor, vrátane lowendu ktorý máva asi typicky jeden - pričom možno aj vtedy dokáže vrátiť ohriatu vodu nazad...).
A možno je tento dvoj-otvorový systém nádržky naozaj len u pár kávovarov Gaggia.
No na druhej strane, tie Saecá ktoré si videl v hojnom množstve naskladané v servise, tam boli asi z menej banálnych príčin ako teplota vody v nádržke... mne toto ako závažný nedostatok nepripadá, možno som len málo náročný, alebo len nerozumiem tejto problematike (ako a prečo ktorý výrobca vymyslel/navrhol nádržku pre konkrétny typ kávovaru... Gaggia mohla v tomto prípade uviesť aspoň pár riadkov do návodu).
Naposledy upravil(a) bloke dne čtv 11. dub 2013 14:54:48, celkem upraveno 1 x.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Nechcem, aby sa tu rozprúdila OT debata a nemierim to na teba osobne, ale ja mám pocit, že je to tu na fóre presne naopak, ako píšeš.
Vždy to začne tým, že príde niekto a spýta sa, aký kávovar mu odporučíme do 5000 korun. My mu povieme, že žiadny, na čo sa človek naštve a začne debata typu "veď aj na bicykli z hypermarketu sa dobre povozím a nepotrebujem Colnago". A že má cenový limit (čo osobne veľmi, veľmi dobre chápem) a že musí byť možnosť. Ako jedna z mála lacných možností bola donedávna práve lacná Gaggia. Človek si ju kúpi, časom sa však objavia problémy, ktoré nečakal - či v kvalite, obsluhe alebo výsledku. A človek sa hnevá, že aký drek. Ale keď sme na začiatku hovorili, že nie, že má radšej pridať, tak sme snobi, a iné milé oslovenia.
To isté platí aj pri mlynčekoch. Viac ľudí tu na fóre prízvukujú, že ručný mlynček na espresso nie. Ale ľudia pod vidinou ušetrených peňazí neposlúchnu a potom sa hnevajú. Hario, Kyocera a Porlex (mám napr. aj ja) sú podľa mňa dobré mlynčeky, ktoré majú svoje hranice vyplývajúce aj z ich ceny. Ak chceš vynikajúci ručný mlynček, kúp si napr. niektorý z týchto dvoch
Ale cenou sa dostaneš na úroveň elektrického.
Inak ja Porlex mám, používam ho na espresso, a pri akceptovaní jeho limitov je výsledok slušný.
Vždy to začne tým, že príde niekto a spýta sa, aký kávovar mu odporučíme do 5000 korun. My mu povieme, že žiadny, na čo sa človek naštve a začne debata typu "veď aj na bicykli z hypermarketu sa dobre povozím a nepotrebujem Colnago". A že má cenový limit (čo osobne veľmi, veľmi dobre chápem) a že musí byť možnosť. Ako jedna z mála lacných možností bola donedávna práve lacná Gaggia. Človek si ju kúpi, časom sa však objavia problémy, ktoré nečakal - či v kvalite, obsluhe alebo výsledku. A človek sa hnevá, že aký drek. Ale keď sme na začiatku hovorili, že nie, že má radšej pridať, tak sme snobi, a iné milé oslovenia.
To isté platí aj pri mlynčekoch. Viac ľudí tu na fóre prízvukujú, že ručný mlynček na espresso nie. Ale ľudia pod vidinou ušetrených peňazí neposlúchnu a potom sa hnevajú. Hario, Kyocera a Porlex (mám napr. aj ja) sú podľa mňa dobré mlynčeky, ktoré majú svoje hranice vyplývajúce aj z ich ceny. Ak chceš vynikajúci ručný mlynček, kúp si napr. niektorý z týchto dvoch
Kód: Vybrat vše
[url]http://www.orphanespresso.com/Orphan-Espresso-Hand-Built-Coffee-Grinders_c_392.html[/url]
Inak ja Porlex mám, používam ho na espresso, a pri akceptovaní jeho limitov je výsledok slušný.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Mě by spíš zajímalo, jak teplá voda v nádržce je ještě bezpečná pro čerpadlo, který se touto vodou maže a chladí. Ono čím teplejší voda na vstupu kávovaru, tím líp pro teplotní stabilitu, žejo. Ale jde o to kolik snese čerpadlo (a jak dlouho)
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Odsuzovat Gaggii Pure/Color na základě výše uvedených zkušeností je trošku nešťastné a úsměvné. Tenhle strojek prostě není svou konstrukcí blbovzdorný a je nutné se k němu tak chovat. Nepochopím, proč někdo má potřebu jej mít hodinu zapnutý a je chyba domácího stroje, že nesnese zacházení jako vyšší řady? Já např. kromě výměny těsnění, což je spotřební materiál, nemám po cca 2,5 letech denního užívání problém. Zahřátí stroje je velmi rychlé, upuštěním vody přes sprchu se prohřátí urychlí, po dokončení shotu vypínám. I tak zůstává po dlouhou dobu stroj zahřátý i po zmiňované hodině a stačí pár minut na dohřátí. Oslizlé hadičky a nádobka? No pokud máte např. vlastní vodu ze studny nebo "nekvalitní" vodu z veřejné sítě, pak samozřejmě teplota napomáhá tvorbě bakterií ... ale to je chyba uživatele, ne stroje! Za chvíli přibyde stesk, že odcházej plasty, protože prostě nikdo nepočítal s tím, že uživatel si bude hrát na baristu a kvůli třem kafím jej nechá celej den zapnutý, protože si přečetl někde ve fóru, že dle energetické bilance ho to zase nebude stát tolik navíc.
Přátelé, všeho s rozumem ...
Přátelé, všeho s rozumem ...
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Vy jste si z mých poznatků vybral jen to, co vypadá na blbého uživatele. Může být, i když do takových Vámi uvedených extrémů, jako že budu plakat na tím, že plastový stroj má plasty, to nečekejte. Ale to, že se v servisu dozvím, že moje závada je častou závadou tohoto typu Gaggie, asi bude více vypovídající než moje individuální dojmy. Nevím jak míval člověk, od kterého jsem strojek koupil, dlouho přístroj zapnutý, ale protože si nedělám kávu jen 1-2x denně, tak skutečně jsem měl kávovar zapnutý tři až čtyři hodiny v kuse. Počítal jsem s tím, že když se voda v malém bojleru ochladí, tak si to strojek dohřeje a já na tom zas tak moc energie nepropálím. Nemyslím, že by to bylo "blbé" uvažování, strojů v pohotovostním stavu máme kdekdo v domácnosti ažaž, a to že obecně platí, že jakýmkoli přístrojům nedělá dobře časté zapínání a vypínání, to vím i když nejsem elektrikář...Ale holt tento typ stroje to nezvládá, a to jsem se z návodu nedočetl, bohužel.
Ona ta základní chyba , tedy volba typu stroje a koupě už použitého, byla moje chyba, a to jsem ve svém příspěvku napsal hned v úvodu. Kdo se chce učit dělat espresso, klidně ať si levnější stroj kolem 5.000 Kč pořídí, ale po mé zkušenosti nedoporučuji aby byl použitý. Dnes už bych pro učení se espressa šel raději do Gag.Classicu, ale holt to jsou ty osobní zkušenosti, které člověku připomenou tu platnou poučku, že člověk není tak bohatý, aby kupoval levné věci.
Ona ta základní chyba , tedy volba typu stroje a koupě už použitého, byla moje chyba, a to jsem ve svém příspěvku napsal hned v úvodu. Kdo se chce učit dělat espresso, klidně ať si levnější stroj kolem 5.000 Kč pořídí, ale po mé zkušenosti nedoporučuji aby byl použitý. Dnes už bych pro učení se espressa šel raději do Gag.Classicu, ale holt to jsou ty osobní zkušenosti, které člověku připomenou tu platnou poučku, že člověk není tak bohatý, aby kupoval levné věci.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Navíc v případě kávovaru neustálé zapínání a vypínání znamená mechanické namáhání úplně všeho - se změnou teploty materiál pracuje, je tam nějaká roztažnost, určitě mu to nedělá dobře, ani různým těsněním uvnitř. A teď u plasťáku babo raď, co je lepší - neustále prohřívat plasty, nebo neustále "natahovat a smršťovat" ten zbytek?
- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: Gaggia Espresso PURE + COLOR
Tu nesúhlasím so sugerovanou chybou smerovanou na užívateľa.
Vodu mám rovnakú ako posledných cca 10-12 rokov kedy som používal aj iné pákové čerpadlové presso-kávovary, a v tých nikdy žiaden sliz nebol.
Voda z vodovodu je u nás podla kontrolných analýz dlhodobo jedna z najkvalitnejších v SR.
Chyba by bola jedine, ak by výrobca upozornil na takéto riziko a na postupy ako sa mu vyhnúť (v návode/predstavení výrobku) pričom užívatel by ich ignoroval.
Opakujem však - netuším kolko percent kávovarov má takéto riešenie (a rovnaké riziko), možno je to častejší jav než by som predpokladal.
Vodu mám rovnakú ako posledných cca 10-12 rokov kedy som používal aj iné pákové čerpadlové presso-kávovary, a v tých nikdy žiaden sliz nebol.
Voda z vodovodu je u nás podla kontrolných analýz dlhodobo jedna z najkvalitnejších v SR.
Chyba by bola jedine, ak by výrobca upozornil na takéto riziko a na postupy ako sa mu vyhnúť (v návode/predstavení výrobku) pričom užívatel by ich ignoroval.
Opakujem však - netuším kolko percent kávovarov má takéto riešenie (a rovnaké riziko), možno je to častejší jav než by som predpokladal.
lukyn63 píše:...
Oslizlé hadičky a nádobka? No pokud máte např. vlastní vodu ze studny nebo "nekvalitní" vodu z veřejné sítě, pak samozřejmě teplota napomáhá tvorbě bakterií ... ale to je chyba uživatele, ne stroje! ...