IBERITAL CHALLENGE
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Omlouvám se za OT, ale standartku nezkoušejte ani do mlýnku nasypat. Kamarád ji kvůli čištení nasypal do automatu a byl v ní šutr který mu zničil mlecí kameny. Povrch měl jak zrnko kávy nejspíš od toho jak se s ní pražil. Rozdělali jsme ještě tři pytlíky a ve dvou byly taky napražené šutry.
A jinak mlýnek se šteluje na každou kávu zvlášť, navíc jak káva stárne vyžaduje jiný stupeň mletí. Když mi káva dorazí tak melu na 1,3 stupeň, za týden musím snížit na 1 a za 14 dní už je to 0,8. Když nechám nastavení stejné tak čerstvá na 0,8 skoro neproteče a stará na 1,3 teče jak z automatu. To samé druhově, to co platí pro brasil santos neplatí pro colombia nebo čistou robustu.
Když jsem měl etu bylo v podstatě jedno co nastavím. Když přišla Gaggia MDF tak už jsem musel nastavovat podle druhu a stáří, s Carimali M1 je to ještě citelnější.
To jak tady "vymysleli" stupnici je ovšem epické, podle mě je to celkem velké mínus.
A jinak mlýnek se šteluje na každou kávu zvlášť, navíc jak káva stárne vyžaduje jiný stupeň mletí. Když mi káva dorazí tak melu na 1,3 stupeň, za týden musím snížit na 1 a za 14 dní už je to 0,8. Když nechám nastavení stejné tak čerstvá na 0,8 skoro neproteče a stará na 1,3 teče jak z automatu. To samé druhově, to co platí pro brasil santos neplatí pro colombia nebo čistou robustu.
Když jsem měl etu bylo v podstatě jedno co nastavím. Když přišla Gaggia MDF tak už jsem musel nastavovat podle druhu a stáří, s Carimali M1 je to ještě citelnější.
To jak tady "vymysleli" stupnici je ovšem epické, podle mě je to celkem velké mínus.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- traktorista
- nováček
- Příspěvky: 51
- Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tak uz ho mam dom asi tyden, objednavany z torrelsa.cz, musim pochvalit jednanie p. Pileckeho, aj ked som na mlyncek cakal asi 2 tyzdne ale dorucil mi ho na Slovensko na pobocku a neplatil som ziadne postovne, co ma potesilo.
Mlyncek stal 120e, zabaleny bol ako vsetci pisu, len s dakym polystyrenom, ale v super stave, ziadne poskodenie.
Zatial ho hodnotim velmi kladne, sice je to moj prvy elektricky mlyncek, ale nemozem povedat ze by bol extra hlucny, je to fajn.
jedine minus ako vsetci vieme je chybajuca stupnica mletia a to ze ostanu asi 2g kavy v tuneli, takze po mlynceku treba pobuchat prip to dlhsou sponkou vysparat.
To ale nie je problem.
Takze ak to tu niekto sleduje a rozmysla nad kupou, takisto odporucam, vsetci tu tlacia nazory ze minimalny pouzitelny mlyncek je MDF, ale ked niekto chce doserless tak myslim ze urcite neolutuje...
Mlyncek stal 120e, zabaleny bol ako vsetci pisu, len s dakym polystyrenom, ale v super stave, ziadne poskodenie.
Zatial ho hodnotim velmi kladne, sice je to moj prvy elektricky mlyncek, ale nemozem povedat ze by bol extra hlucny, je to fajn.
jedine minus ako vsetci vieme je chybajuca stupnica mletia a to ze ostanu asi 2g kavy v tuneli, takze po mlynceku treba pobuchat prip to dlhsou sponkou vysparat.
To ale nie je problem.
Takze ak to tu niekto sleduje a rozmysla nad kupou, takisto odporucam, vsetci tu tlacia nazory ze minimalny pouzitelny mlyncek je MDF, ale ked niekto chce doserless tak myslim ze urcite neolutuje...
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
nerozmysla niekto zo slovenska o predaji tohto mlynceku?:)
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tak mlyncek je uz doma. ak pominieme fakt otrasny dizajn (ospravedlnenie za cenu?:)) tak by to nebolo take zle. trosku naprd je vyrieseny sosacik z ktoreho ide kava. sklon je prilis maly skoro az ziadny. pod kamenmi je sice taky rozmetavac ktory by mal kavu hnat do sosaku, jeho ucinok je vsak len taky ze dostane pomletu kavu z priestoru kde je oska. kavy zostava v sosaku relativne dost a je nutne ju pracne vyskrabavat lyzickou. keby spravili sachtu pod sklonom trebars 45stupnov priamo z miesta osky mlynceka kava by padala svojou vahou. nastavenie je naozaj jemne.. konzistencia respektive stalost mletia sa zda byt dobra. cakal som ze bude trosku hlucnejsi. takze, za tie peniaze spokojnost, ale dal by sa ten mlyncek spravit este trosku lepsie bez zvysenych nakladov pre vyrobcu
- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: IBERITAL CHALLENGE
K tomu vydolovaniu kávy z takéhoto typu mlynčekov by som podotkol nasledovné:
Netreba žiadne surové trieskanie do prístroja, ani jeho natriasanie či nahýbanie (ako možno vidieť aj v rozličných domácich videách na youtube). Stačí obyčajná *dlhá antikorová čajová/kávová/mokka lyžička (=okolo 19-21cm), ktorú držíme za jej naberaciu časť a opačným koncom-držiakom jednoducho vyšpárame zachytené ca 2 gramy čerstvo namletej kávy.
Prípadne ak chceme zmierniť kávový neporiadok okolo mlynčeka, tak si vyrobíme nástavec z priemerovo vhodného jogurtového kelímka; ten nasadíme pri mletí na misku, ktorú máme podla vlastných preferencií buď v páke, alebo priamo v ruke (kelímok je dobre použitelný aj pri dolovaní zachytených cca 2g).
Mám podobný typ mlynčeka (Lelit PL043MM) a zmienený postup pri jeho používaní praktizujem takmer už od jeho novoty; celý priebeh takéhoto "bezstratového" mletia je velmi rýchly.
Netreba žiadne surové trieskanie do prístroja, ani jeho natriasanie či nahýbanie (ako možno vidieť aj v rozličných domácich videách na youtube). Stačí obyčajná *dlhá antikorová čajová/kávová/mokka lyžička (=okolo 19-21cm), ktorú držíme za jej naberaciu časť a opačným koncom-držiakom jednoducho vyšpárame zachytené ca 2 gramy čerstvo namletej kávy.
Prípadne ak chceme zmierniť kávový neporiadok okolo mlynčeka, tak si vyrobíme nástavec z priemerovo vhodného jogurtového kelímka; ten nasadíme pri mletí na misku, ktorú máme podla vlastných preferencií buď v páke, alebo priamo v ruke (kelímok je dobre použitelný aj pri dolovaní zachytených cca 2g).
Mám podobný typ mlynčeka (Lelit PL043MM) a zmienený postup pri jeho používaní praktizujem takmer už od jeho novoty; celý priebeh takéhoto "bezstratového" mletia je velmi rýchly.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tiez to tak robim. ale ani lyzickou nevytiahnes vsetku kavu. keby spravia sachtu sikmu hned od vyhadzovaca tento problem by sa nemusel riesit.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
cca. 5gbloke píše:... jednoducho vyšpárame zachytené ca 2 gramy čerstvo namletej kávy.
...

- bloke
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob 14. dub 2012 15:35:35
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia, Saeco, G.A.T., ...
- mlýnek: Lelit, Eta,...
Re: IBERITAL CHALLENGE
Potom je v tomto smere Iberital oproti 2g u Lelitu "velkorysejší"
, predpokladal som že ich riešenie je takmer identické.
Z neho opísaným postupom tiež dostanem takmer všetko (lyžičku možno ešte vhodne trochu ohnúť).

Z neho opísaným postupom tiež dostanem takmer všetko (lyžičku možno ešte vhodne trochu ohnúť).
- traktorista
- nováček
- Příspěvky: 51
- Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
5g to nie je, meliem tak ze nasypem cca 8g kavy do nasypky a pomeliem, 3/4 vypadnu sami, zvysok sparam, cize tie 2 max 3g tam ostanu.
5g by bolo viac ako polovica davky kavy a to to urcite nie je
5g by bolo viac ako polovica davky kavy a to to urcite nie je
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
myslel som úplne čo ostane v mlynku, v násypke asi tých 2,5 g
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
vcera som sa po cca pol roku rozhodol vycistit mlyncek. na fore som cital ze pomahaju kukuricne lupienky. tak som ich prehnal mlyncekom ale nedalo mi to a rozobral som ho. toto ma cakalo
https://plus.google.com/photos/10749673 ... 0477146133
rozobratie je jednoduche, vrchne kamene dostanete von bud tak ze budete tocit kolieckom, alebo povolite dva krizove sroby, a ked date dole mechanizmus nastavovania budete moct proti smero hodinovych ruciciek odtocit kamene.
toto je vlastne jedina vec ktora mi na mlynceku vadi, ze ma debilne vyriesene vyhadzovanie kavy. rozmyslal som ze miesto jednej lopatky dam nejaku kefku alebo nieco take ale asi to nebude stacit. keby je sachta trochu sikmo dole a nie kolmo na os tak by kava vypadavala aj sama.
https://plus.google.com/photos/10749673 ... 0477146133
rozobratie je jednoduche, vrchne kamene dostanete von bud tak ze budete tocit kolieckom, alebo povolite dva krizove sroby, a ked date dole mechanizmus nastavovania budete moct proti smero hodinovych ruciciek odtocit kamene.
toto je vlastne jedina vec ktora mi na mlynceku vadi, ze ma debilne vyriesene vyhadzovanie kavy. rozmyslal som ze miesto jednej lopatky dam nejaku kefku alebo nieco take ale asi to nebude stacit. keby je sachta trochu sikmo dole a nie kolmo na os tak by kava vypadavala aj sama.
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tak jsem přešel z Catler CG8010 na Iberital Challenge. Co se týče designu tak Catler rozhodně vede. Dále byl lépe řešený zásobník na kávu, který bylo možno vyjmout i s kávou v něm díky zámku. U tohohle to již bohužel nejde. Iberital docela děla při mletí binec i kolem mlýnku, což Catler mlel krásně bez smítka kolem. Držáky na portafiltry byly taky z plastu ale mnohem bytelnější. Iberital jsem rozdělal a mrknul do střev jak to vypadá. Na foru vyčítali Catleru uložení kamenů v plastu, ale co jsem viděl tak iberital má kolem kamenu taky hromadu plastu. Nebo ne? Mám dotaz k nastavení automatického dávkovaní. Jak se nastavuje? Tím malým kolečkem vpravo dole? a Na kterou stranu točit když chci zkracovat dobu mletí?
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tomas.vlk: trošku nerozumím tomu přechodu a co ste tím získal? Podle mě jsou střeva opravdu dost podobně řešená, navíc u Iberialu ste získal nemožnost rychlé změny hrubosti mletí + další ne/výhody které popisujete.
Pár nás přešlo z "plasťáku" na např. Ascaso steel z jasného důvodu, vše v kovu, do budoucna snad na pár let vyřešeno.
Pár nás přešlo z "plasťáku" na např. Ascaso steel z jasného důvodu, vše v kovu, do budoucna snad na pár let vyřešeno.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
Nepotrebuji menit hrubost, melu pouze na espresso. Zmena byla hlavne kvuli kvalite mleti, ktera je opravdu na lepsi urovni nez u Catleru. A i provedeni mi prijde vice kvalitni.
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
tak potom nechapem preco sa stazujes, islo ti predsa o kvalitu mletia nie?
v principe chapem preco sa vacsina ludi stazuje na ulozenie v plaste, ale nikde som nevidel sa niekoho stazovat ze by to malo realne dosledky na mletie, najma ked sa na mlynceku spravi par kav denne. ale mozno niekto rozmysla nad 50 rocnou trvanlivostou, pricom ulozenie v plaste na to urcenom moze byt lepsi pripad ako ulozenie v najlacnejsiej zliatine hlinnika ktora sa ozuve rychlejsie ako plast.
iberital je skaredy a zostava v nom vela kavy.. ale kvalita mletia je v poriadku a mne napriklad mikro posun vyhovuje da sa s tym jemne donastavit kedykolvek a jednoducho.. takze radsej ozeliem ze neviem vybrat nadobku na kavu s kavou (preboha naco?!) a krasne strieborne plasty
v principe chapem preco sa vacsina ludi stazuje na ulozenie v plaste, ale nikde som nevidel sa niekoho stazovat ze by to malo realne dosledky na mletie, najma ked sa na mlynceku spravi par kav denne. ale mozno niekto rozmysla nad 50 rocnou trvanlivostou, pricom ulozenie v plaste na to urcenom moze byt lepsi pripad ako ulozenie v najlacnejsiej zliatine hlinnika ktora sa ozuve rychlejsie ako plast.
iberital je skaredy a zostava v nom vela kavy.. ale kvalita mletia je v poriadku a mne napriklad mikro posun vyhovuje da sa s tym jemne donastavit kedykolvek a jednoducho.. takze radsej ozeliem ze neviem vybrat nadobku na kavu s kavou (preboha naco?!) a krasne strieborne plasty
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: IBERITAL CHALLENGE
To kazdopadne, jemne nastavovani je naprosto super, a hlavne motor je opravdu vykonny, oproti catleru, ktery pri mleti "knoural" coz iberital frci konstantni rychlosti at mele na jakoukoli hrubost.
- RRR1970
- Příspěvky: 24
- Registrován: pát 20. led 2012 21:24:22
- bydliště: Liptov
- kávovar: DeLonghi eco 310,Rancilio Silvia
- mlýnek: Iberital challenge,Eureka Mignon Specialita 17NX Black
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tak sa taktiež musím pochválit že som sa stal majitelom Molino- Ibertal challenge v cene 120 eur ,i z dopravou na SK .
vdaka pánu Pileckému z torrelsa .cz za čo mu aj touto cestou dakujem.
Samozrejme som dlho nevydržal a , taktiež som ihned natlačil čerstvo namletú kávu do páky do môjho postaršieho de longhi cd 200. výsledok bol samozrejme nijaký, nakolko tak jemne namletú kávu moje espresso nepretlačilo a tak som musel na hrúbke mletia uberat a uberat a uberat pokým to moje Delonghi konečne zvládlo. výsledok bol výborný ,puk bol konečne suchý a tvrdý,pena hustá a káva mala konečne fantastickú vônu a chut akú som doteraz ,z doma kupovanej mletej kávy nepoznal.

vdaka pánu Pileckému z torrelsa .cz za čo mu aj touto cestou dakujem.
Samozrejme som dlho nevydržal a , taktiež som ihned natlačil čerstvo namletú kávu do páky do môjho postaršieho de longhi cd 200. výsledok bol samozrejme nijaký, nakolko tak jemne namletú kávu moje espresso nepretlačilo a tak som musel na hrúbke mletia uberat a uberat a uberat pokým to moje Delonghi konečne zvládlo. výsledok bol výborný ,puk bol konečne suchý a tvrdý,pena hustá a káva mala konečne fantastickú vônu a chut akú som doteraz ,z doma kupovanej mletej kávy nepoznal.

- vojta.r
- nováček
- Příspěvky: 54
- Registrován: pon 06. led 2014 15:22:00
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa, Gaggia Evolution
- mlýnek: Brasilia RR45, Iberital Challenge
Re: IBERITAL CHALLENGE
Tak jsem si taky pořídil tento stroj. Preferuji espresso a tak při volbě dostal přednost stepless - a vzhledem k tomu, že mlecí mechanizmus je stejný jako u Lelitu, Nemoxu atd a tento byl dostupný a cena příjmená, padla tedy volba na Iberital.
Po doručení mne i přes to, že se tu o tom psalo, překvapilo balení. A potom taky hmotnost - budí sice dojem bytelnějšího provedení, ale důvod, proč LELIT PL043MM váží 2,5kg a tento 4,5kg, je pěkný kus železa jako základna.
Co se týká hlučnosti, je shodná s prvním strojem z tohoto videa http://www.youtube.com/watch?v=CcMUImDxcBo Mlýnek mám v práci v kuchyňce na chodbě a jeho kvílení se kráásně rozléhá po celém baráku. Docela by mne zajímalo, co je za stroj ten lesklý prostřední z toho videa.
Protože jsem si vyrobil stupnici, chtěl jsem nastavit nějakou "nulovou" polohu. Točil jsem točil a asi bych se utočil, kdyby mne to dříve nepřestalo bavit, neb v mlecím mechanizmu žádná zarážka neexistuje a ve chvíli, kdy se zuby kamenů kousnou, protočí se motor. Takže jsem dříve, než jsem si sedřel kůži z prstů, neboť nastavovací kolečko jde velmi ztuha, sundal horní kryt, povolil šrouby u šneku a "nulovou polohu" horního kámene nastavil od dotyku kamenů cca 1/4 otáčky zpět. Ještě budu muset nějak vymyslet aretaci násypky. Mám na ní a na těle horního kamene sice značky, ale není to úplně ideální.
Co se týká zbytku namleté kávy v "sosáčku", místo lžičky atd. jsem si z nerezového drátu naohýbal udělátko, kterým vydoluju zbytek. Při testu s čistým mlýnkem mi chybělo několik desetin gramu.
Po doručení mne i přes to, že se tu o tom psalo, překvapilo balení. A potom taky hmotnost - budí sice dojem bytelnějšího provedení, ale důvod, proč LELIT PL043MM váží 2,5kg a tento 4,5kg, je pěkný kus železa jako základna.
Co se týká hlučnosti, je shodná s prvním strojem z tohoto videa http://www.youtube.com/watch?v=CcMUImDxcBo Mlýnek mám v práci v kuchyňce na chodbě a jeho kvílení se kráásně rozléhá po celém baráku. Docela by mne zajímalo, co je za stroj ten lesklý prostřední z toho videa.
Protože jsem si vyrobil stupnici, chtěl jsem nastavit nějakou "nulovou" polohu. Točil jsem točil a asi bych se utočil, kdyby mne to dříve nepřestalo bavit, neb v mlecím mechanizmu žádná zarážka neexistuje a ve chvíli, kdy se zuby kamenů kousnou, protočí se motor. Takže jsem dříve, než jsem si sedřel kůži z prstů, neboť nastavovací kolečko jde velmi ztuha, sundal horní kryt, povolil šrouby u šneku a "nulovou polohu" horního kámene nastavil od dotyku kamenů cca 1/4 otáčky zpět. Ještě budu muset nějak vymyslet aretaci násypky. Mám na ní a na těle horního kamene sice značky, ale není to úplně ideální.
Co se týká zbytku namleté kávy v "sosáčku", místo lžičky atd. jsem si z nerezového drátu naohýbal udělátko, kterým vydoluju zbytek. Při testu s čistým mlýnkem mi chybělo několik desetin gramu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- mutubi
- Příspěvky: 25
- Registrován: pát 27. lis 2009 12:40:45
- bydliště: M.Lázně
- kávovar: lelit PL41EM
- mlýnek: Iberital
Re: IBERITAL CHALLENGE
Prima stupnice na mlýnku můžeš prosím dat návod na výrobu?Originál stupnice na mlýnku je na dvě věci.
- vojta.r
- nováček
- Příspěvky: 54
- Registrován: pon 06. led 2014 15:22:00
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa, Gaggia Evolution
- mlýnek: Brasilia RR45, Iberital Challenge
Re: IBERITAL CHALLENGE
Je to tisknuto na laserové tiskárně na bílou samolepící folii ( 1 ks mne stál 15 Kč). Protože toner na fólii není příliš otěruvzdorný, po tisku jsem to ještě překryl čirou fólií a teprve pak stupnici vystřihl a nalepil.mutubi píše:Prima stupnice na mlýnku můžeš prosím dat návod na výrobu?Originál stupnice na mlýnku je na dvě věci.
Oproti fotografii jsem ještě "vylepšil" ukazatel na zasobníku tak, že není celý přilepen k zásobníku, ale spodní část je ohnutá a pohybuje se po stupnici. Přesněji se tak určuje pozice.
Teď už jen vymyslet jednoduchou aretaci zásobníku .....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.