Rancilio Silvia - teplota vody
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Rancilio Silvia - teplota vody
Inak prave premyslam nad tym, ze kavu nerobim do predhriatych salok, su iba volne polozene na kavovare (ale tam sa nejako extra nezohreju) a ked do nich spravim espresso, neda sa hned pit, je dost horuce (cca 68'C). to znamena, ze natekajuca kava do chladneho hrnceka musi mat este vyssiu teplotu...nebude toto hlavny problem? Dnes skusim odpustit viac vody pred extrakciou.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Opakujete sice známé, leč nepravdivé. I vysoká teplota může způsobit kyselou kávu, některé kávy se tak prostě chovají. Takže uvedené sice asi platí ve většině případů, ale rozhodně se tím nelze řídit coby nějakou univerzální pravdou. Viz jiná témata tady na fóru...kolu píše:Snad nebudu opakovat zcela známé: vysoká teplota vede k hořké kávě, nízká teplota vede ke kyselé kávě.
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Cez vikend som zaznamenal progres v priprave espressa na Silvii.
Zmeny:
1. misku neplnim az po okraj (co bolo asi 18-19g), ale davam 14-15g,
2. zjemnil som mletie - Rocky stupen 2,
3. zmenil silu tampovania z 30kg na 20kg
4. zmena teploty. Predtym som po zhasnuti signalizacie nahrievania odpustil cca 7 sekund a hned spustal extrakciu. Teraz nepristupujem k tomu tak krcovito - po zhasnuti signalizacie, si este pripravujem paku a po cca 30 sekundach (ked by mala byt teoreticky v bojleri najvyssia teplota) odpustam vodu az pokial nepocujem paru (nestopoval som kolko to trva), potom dam portafilter do hlavy, utriem miesto na salky, podlozim salky a spustam extrakciu.
Zda sa mi, ze kyslost sa vytratila. Musim postup este parkrat skusit a nabrat v tom rutinu.
Vychadzal som z tohoto videa:
Zmeny:
1. misku neplnim az po okraj (co bolo asi 18-19g), ale davam 14-15g,
2. zjemnil som mletie - Rocky stupen 2,
3. zmenil silu tampovania z 30kg na 20kg
4. zmena teploty. Predtym som po zhasnuti signalizacie nahrievania odpustil cca 7 sekund a hned spustal extrakciu. Teraz nepristupujem k tomu tak krcovito - po zhasnuti signalizacie, si este pripravujem paku a po cca 30 sekundach (ked by mala byt teoreticky v bojleri najvyssia teplota) odpustam vodu az pokial nepocujem paru (nestopoval som kolko to trva), potom dam portafilter do hlavy, utriem miesto na salky, podlozim salky a spustam extrakciu.
Zda sa mi, ze kyslost sa vytratila. Musim postup este parkrat skusit a nabrat v tom rutinu.
Vychadzal som z tohoto videa:
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=QhxvDusY3jk
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Re: Rancilio Silvia
Tak som sa stal čerstvým majiteľom Silvie a Rockyho a zatiaľ ma neprechádza nadšenie z tejto kombinácie. Kupoval som to v Bratislave u pána Patáka, čo je majiteľ firmy , a nákup u tohoto pána môžem len a len doporučiť. Veľmi príjemné jednanie a pán je naozaj erudovaný odborník vo svojom odbore, veľmi ochotne mi stroj predviedol priamo na predajni, nakoľko ho tam sám používa aj v kombinácii s mlynčekom.
Čo sa týka strojov, tak som vyskúšal niekoľko druhov kávy aj nadstavení mlynčeka tampovania atď. Nakoniec som sa dopracoval k výsledkom, ktoré mňa osobne veľmi potešili, káva spĺňala všetky kritériá a hlavne mi chutila
Kávu som použil:
Čo sa mi nepodarilo bolo napenenie mlieka, čo neviem či nebolo spôsobené použitím polotučného mlieka.
Vadila mi snáď iba jedna vec, a to hrudkovanie kávy pri mletí, ktoré bolo dosť výrazné, ale to je vec, s ktorou sa dá naučiť žiť a aj napriek tomu sa dá dosiahnuť dobrý výsledok.
Kód: Vybrat vše
http://www.servis-kavovarov.sk
Čo sa týka strojov, tak som vyskúšal niekoľko druhov kávy aj nadstavení mlynčeka tampovania atď. Nakoniec som sa dopracoval k výsledkom, ktoré mňa osobne veľmi potešili, káva spĺňala všetky kritériá a hlavne mi chutila

Kód: Vybrat vše
http://www.hagen-onlineshop.de/Kaffee/Espressokaffee/Espresso-Originale.html
Čo sa mi nepodarilo bolo napenenie mlieka, čo neviem či nebolo spôsobené použitím polotučného mlieka.
Vadila mi snáď iba jedna vec, a to hrudkovanie kávy pri mletí, ktoré bolo dosť výrazné, ale to je vec, s ktorou sa dá naučiť žiť a aj napriek tomu sa dá dosiahnuť dobrý výsledok.
Re: Rancilio Silvia
Tak sa nakoniec podarilo aj napeniť mlieko. Nakoniec som bol prekvapený ako je to jednoduché
Kúpil som v Tescu 3,5 % horské čerstvé mlieko, a aj tu na fóre spomínané Tatra Lascato.
Najskôr sa mi nedarilo vôbec spraviť penu, nakoniec som si na Youtube omrkol nejaké videá a prišiel som na to, ako je to jednoduché
Čo sa týka toho použitého mlieka, tak najlepší výsledok týkajúci sa Mikropeny som dosiahol s čerstvým 3,5% mliekom z Tesca. S Lascatom sa mi ani pri opakovaných pokusoch nepodarilo spraviť takú peknú penu ako s čerstvým mliekom a naviac Lascato, nakoľko je trvanlivé malo pre mňa nepríjemnú umelú pachuť.
Aby som nebol Offtopic, musím tu opakovane vyjadriť maximálnu spokojnosť s týmto strojom, aj keď bol síce o čosi drahší, verím však, že v najbližších rokoch nebudem riešiť dilemu ohľadom výberu nového stroja

Kúpil som v Tescu 3,5 % horské čerstvé mlieko, a aj tu na fóre spomínané Tatra Lascato.
Najskôr sa mi nedarilo vôbec spraviť penu, nakoniec som si na Youtube omrkol nejaké videá a prišiel som na to, ako je to jednoduché

Čo sa týka toho použitého mlieka, tak najlepší výsledok týkajúci sa Mikropeny som dosiahol s čerstvým 3,5% mliekom z Tesca. S Lascatom sa mi ani pri opakovaných pokusoch nepodarilo spraviť takú peknú penu ako s čerstvým mliekom a naviac Lascato, nakoľko je trvanlivé malo pre mňa nepríjemnú umelú pachuť.
Aby som nebol Offtopic, musím tu opakovane vyjadriť maximálnu spokojnosť s týmto strojom, aj keď bol síce o čosi drahší, verím však, že v najbližších rokoch nebudem riešiť dilemu ohľadom výberu nového stroja

- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Díky tomuto fóru jsem se stal dalším spokojeným majitelem Silvie a Rockyho. Původní záměr byl koupit Catler es 8012, ale při procházení internetu jsem narazil na tyto stránky a Catler okamžitě zavrhl. Celý měsíc jsem "studoval" a čerpal vědomosti na tomto fóru-díky za něj!!! Sice jsem teprve v začátcích při přípravě správného espressa, ale určitě to brzy vychytám. Dnes jsem si dokonce už na dálku z práce zapnul kávovar, takže byl nahřátý a já mohl hned po příchodu domů vařit kávu. Nejvíce jsem zvědavý na PID, který vyvíjejí v Buna Café, vypadá to velice slibně.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Rancilio + PID jsem zvědav zač to budou prodávat
- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Ti hoši z Buna cafe slibují, že to nebude dražší, než originál. Navic to komunikuje v češtině, což je velké plus. Viděl jsem to i na vlastní oči. Dám ty peníze radsi našim..... Mám aspoň jistotu, že české ruce jsou záruka kvality. V tomto případe je to pravda!
Re: Rancilio Silvia
Tak jsem si prolouskal všech 27 stran a o Silvii silně uvažuji 
Nějaké alternativy sice jsou, ale tento stroj je tak rozšířený a prozkoumaný, že vsadím na jistotu.
Chtěl jsem se zeptat, jestli může kávovaru vadit, když ho nebudu vypínat hlavním vypínačem, ale tím, že ho odstřihnu od proudu.
Mám časově spínanou zásuvku a nastavil bych si ji tak, ať se zapne např. půl hodinky před tím, než obvykle vstávám do práce.

Nějaké alternativy sice jsou, ale tento stroj je tak rozšířený a prozkoumaný, že vsadím na jistotu.
Chtěl jsem se zeptat, jestli může kávovaru vadit, když ho nebudu vypínat hlavním vypínačem, ale tím, že ho odstřihnu od proudu.
Mám časově spínanou zásuvku a nastavil bych si ji tak, ať se zapne např. půl hodinky před tím, než obvykle vstávám do práce.
- pulec7
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
- mlýnek: Rocket FAUSTO
Re: Rancilio Silvia
tomig píše:Tak jsem si prolouskal všech 27 stran a o Silvii silně uvažuji
Nějaké alternativy sice jsou, ale tento stroj je tak rozšířený a prozkoumaný, že vsadím na jistotu.
Chtěl jsem se zeptat, jestli může kávovaru vadit, když ho nebudu vypínat hlavním vypínačem, ale tím, že ho odstřihnu od proudu.
Mám časově spínanou zásuvku a nastavil bych si ji tak, ať se zapne např. půl hodinky před tím, než obvykle vstávám do práce.
Zatim jsem to nepřelouskal celé ale také o ní uvažuju

Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Pokud Tě bude zajímat něco více, klidně se zeptej, PID od Buna café mám asi 5 měsíců.
Re: Rancilio Silvia
Zkoušel někdo našroubovat jednovýpusť na originál páku? Ptal jsem se na to v BunaCafé a tam mi napsali, že to je skoro nemožné, že to jde sundat strašně těžko. Otázka je, jestli se to pak vychodí a jde to snadno.
Na rutinní přehazování jednovýpustě a dvouvýpustě to asi nebude, co?
Na rutinní přehazování jednovýpustě a dvouvýpustě to asi nebude, co?
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Rancilio Silvia
Na štandardnú espresso šálku s troškou pozornosti by mohla stačiť aj dvojvýpusť. Aspoň ja som nikdy nemal potrebu meniť výpuste.
A určite by som to nebral ako podstatný argument pri rozhodovaní či Silviu áno, alebo nie.
A určite by som to nebral ako podstatný argument pri rozhodovaní či Silviu áno, alebo nie.

Re: Rancilio Silvia
No to néééé, to já jsem pro ni rozhodnutý, teď už jenom přemýšlím, co přiobjednat a hlavně, jaký mlýnek...
Zatím to vidím na Rockyho, ale v něm mne aktuální limitují prostředky.
Zatím to vidím na Rockyho, ale v něm mne aktuální limitují prostředky.
- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Jde to, ale za pomoci svěráku. Je to utažené na fest, ale pak to jde samo.tomig píše:Zkoušel někdo našroubovat jeretdnovýpusť na originál páku? Ptal jsem se na to v BunaCafé a tam mi napsali, že to je skoro nemožné, že to jde sundat strašně těžko. Otázka je, jestli se to pak vychodí a jde to snadno.
Na rutinní přehazování jednovýpustě a dvouvýpustě to asi nebude, co?
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Tomig pokial mas zverak, nie je to ziadny problem. Tento nie je potrebny pri kazdej vymene vypuste, iba pri prvej. Ak si vypust vymenis, nie je ziadny dovod na to, aby si to utahoval ako slon, nie je to potrebne. Za ziadnych okolnosti sa nepokusaj dat vypust dole kombinackami, alebo hasakom, znicis si ju...
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Re: Rancilio Silvia
Ještě se zeptám a neukamenujte mne... 
Dá se nějakou dobu vyžít s tím dodávaným tamperem?

Dá se nějakou dobu vyžít s tím dodávaným tamperem?
- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Je to sice plasťák, ale já myslím že to pro začátek stačí 

Re: Rancilio Silvia
Poslední dotaz (zatím): Ať se dívám, jak se dívám, dá se v ČR objednat pouze na kavovary.cz nebo bunacafe.eu.
Znáte ještě nějaký obchod, kde by se u nás dala sehnat? Popř. co z těch dvou vybrat?
Znáte ještě nějaký obchod, kde by se u nás dala sehnat? Popř. co z těch dvou vybrat?
- sanpietro
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: pát 02. srp 2013 18:09:04
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket R58, Rancilio Silvia PID
- mlýnek: Rocket Fausto, Rancilio Rocky
Re: Rancilio Silvia
Já mohu doporučit jen Buna Café (opravdu solidní obchod), s tím druhým nemám zkušenosti. O Jiném obchodu v ČR, který by se zabýval prodejem této značky, nevím. Navíc Buna Café nabízí, pro případný upgrade kávovaru, svůj vlastní PID kit, který určitě není k zahozeni.