Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
I ten originál 107st. může bez problémů vyhovovat. Budu se opět opakovat. Termostaty mají velké (někdy i velmi velké) tolerance v regulaci teploty. Proto se může stát, že 107st. je dobře a 98st. může mít teplotu vyšší. Nebo taky výrazně nižší. Vždycky je potřeba konkretní termostat vyzkoušet a uvidí se.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Jak píše šefko. Nákup termostatu by se dal přirovnat k loterii. Sám jsem postupem času zažil příjemné i nepříjmené chvíle s výměnami termostatu. Všechny mé dojmy jsou postupně čitelné v tomto vláknu. Momentálně jedu na fabrický a mám nejlepší výsledky.
A pak mi doma leží PID již včetně krabičky, ale zatím není chuť se pustit do montáže. Spíš to vidím na dlouhé zimní večery.
A pak mi doma leží PID již včetně krabičky, ale zatím není chuť se pustit do montáže. Spíš to vidím na dlouhé zimní večery.
- dwbmb
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
- bydliště: Praha
- kávovar: Fiorenzato La Colombina
- mlýnek: Baratza Sette 270Wi
Re: Gaggia Classic
Ono to bude možná víc faktorů dohromady, jelikož jsem zároveň s termostatem vyměnil i kávu :D Drobné doladění mlýnku, výraznější změna dávkování a voalá, spokojenost :D
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Zdravím, po delším váhání jsem se rozhodl, že si pořídím nějaký lepší stroj na espresso (přes rok jsem pracoval jako barista, takže se moje vnímání kávy "lehce" posunulo). Vlastně je s podivem, že už jsem se nerozhoupal dávno, ale i s Bialettkou dokážu vykouzlit dobrou kávu 
Abych to zkrátil - jsem prakticky rozhodnutý pro Gaggii Classic a jelikož nemám problémy s nákupy ze zahraničí, našel jsem Classica ZDE na EBay. S poštovným by to vyšlo pod 6k, což je výrazně levnější než české eshopy. Chtěl jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s tímhle shopem, případně jestli někdo ví o lepší/levnější možnosti jak Classica pořídit.
Díky

Abych to zkrátil - jsem prakticky rozhodnutý pro Gaggii Classic a jelikož nemám problémy s nákupy ze zahraničí, našel jsem Classica ZDE na EBay. S poštovným by to vyšlo pod 6k, což je výrazně levnější než české eshopy. Chtěl jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s tímhle shopem, případně jestli někdo ví o lepší/levnější možnosti jak Classica pořídit.
Díky
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Přímo neporadím, ale zde je hodně informací. třeba najdeš co potřebuješ:
viewforum.php?f=130
viewforum.php?f=130
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
Já nedávno koupil Classica tady,ale to tam byl za nějakých 250 éček i s dopravou.Koukám ,že zdražili.Zkus to tam jen tak nezávazně dát do košíku,napsat tam svůj email,myslím,že se ti ozvou s tím ,že zaregistrovali tvůj zájem a můžeš zkusit srazit cenu.Za pokus nic nedáš.
Kód: Vybrat vše
http://www.italiankitchenaids.com/proddetail.php?prod=a-classic
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
No z toho odkazu to vychází na 184 liber s poštovným, což je lehce přes 5500,-Kč. Pochybuji, že mi dají slevu na 220 euro.
A abych neřešil jen nákup - stále platí, že "standard" misky z Hraspa do Gaggie pasují a dobře fungují? Přetlakové misky se mi nechce ani zkoušet
A abych neřešil jen nákup - stále platí, že "standard" misky z Hraspa do Gaggie pasují a dobře fungují? Přetlakové misky se mi nechce ani zkoušet

- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
No ta cena na ebay je dobrá,líp to těžko někde seženeš.Standard misky z Hraspa fungují,taky jsem je kupoval.Přibral jsem i nové sítko.Tady na foru najdeš diskuze jak která miska komu vyhovuje a myslím,že jednoznačnou odpověď nenajdeš.Tu si budeš muset najít sám....
Re: Gaggia Classic
ahoj. Jako nastupce automatu Krups jsem se rozhodl pro Gaggia Classic a MDF mlynek. Vite nekdo rozdil mezi verzemi Classicu RI9303/11, RI9303/010 a RI8161/40? Ta posledni jmenovana se da koupit na ebay (odkaz vyse), ale na www.gaggia.com ji maji jako (older produkt). Jak jestli je to jedno, co koupit nebo to nejak resit? Dale by me zajimalo, jak je gaggia classic vysoka. Nekde jsem videl 35.5, ale i 38cm. Potrebuji se vejit do 37cm 
Diky.

Diky.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
Tak moje je na výšku 35,7cm
- Angelo Vestieri
- Příspěvky: 12
- Registrován: pon 05. srp 2013 16:52:30
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Ahojte,
dneska jsem se stal novým (ještě nevím zda i šťastným
) majitelem Gaggie Classic. Bohužel mi nevyšel čas si s ní pohrát, takže doufám, že na pokusy se dostane aspoň zítra.
dneska jsem se stal novým (ještě nevím zda i šťastným

Kafemlejn: Porlex Tall
Espresso stroj: Gaggia Classic
Espresso stroj: Gaggia Classic
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Doteď jsem kávu mletou v ručním Lodosu, připravoval v pressovači DeLonghi 850 a nebylo to špatné. Jednak ale po tom přístroji toužila dcera a jednak k němu byly jen přetlakové misky a ať jsem do nich namlel (kvalitní) kávu jakkoliv, výsledek byl vždycky stejný. A já jsem chtěl opravdové espresso
. Dnes jsem se tedy stal hrdým majitelem Gaggia Classic a k tomu mlýnku Gaggia MDF.
DeLonghi okamžitě putoval do skříně a jeho místo zaujaly dva nové klenoty kuchyně. A pustil jsem se do přípravy. První káva (piju jen od PC) mletá na MDF a připravená v Classicu ale vyšla neuvěřitelně kyselá. Vyndal jsem tedy ze skříně DeLonghi, dal do ní tu samou kávu (mletou na MDF) a káva byla jemná a lahodná.
Vrhl jsem se na studium fóra a následné testování. Výsledky testování Classicu byly takovéhle:
1. Mletí na stupeň 4 (jemnější), silné tampování - velmi kyselá chuť
2. Mletí na stupeň 8 (hrubší), silné tampování - o něco méně, pořád ale nepříjemně kyselá.
3. Mletí na stupeň 10, silné tampování - kyselost se ztrácí, káva je ale slabá (extrakce 8 sec.)
4. Propadnutí zoufalství, pokus o srdeční selhání, další studium fóra
5. Mletí znovu na stupeň 4, tamperem jsem kávu jen zarovnal - silná a hořká chuť s velmi jemnou stopou kyselosti.
Před každou extrakcí jsem odpustil cca 1 dcl vody, množství kávy jsem dával vždy stejné - nad rysku.
Moje poznání bylo, že připravit dobré espresso rozhodně není žádná legrace. Zítra budu pokračovat v testování.
Díky všem za Vaše příspěvky. Bez nich bych si asi zoufal

DeLonghi okamžitě putoval do skříně a jeho místo zaujaly dva nové klenoty kuchyně. A pustil jsem se do přípravy. První káva (piju jen od PC) mletá na MDF a připravená v Classicu ale vyšla neuvěřitelně kyselá. Vyndal jsem tedy ze skříně DeLonghi, dal do ní tu samou kávu (mletou na MDF) a káva byla jemná a lahodná.
Vrhl jsem se na studium fóra a následné testování. Výsledky testování Classicu byly takovéhle:
1. Mletí na stupeň 4 (jemnější), silné tampování - velmi kyselá chuť
2. Mletí na stupeň 8 (hrubší), silné tampování - o něco méně, pořád ale nepříjemně kyselá.
3. Mletí na stupeň 10, silné tampování - kyselost se ztrácí, káva je ale slabá (extrakce 8 sec.)
4. Propadnutí zoufalství, pokus o srdeční selhání, další studium fóra
5. Mletí znovu na stupeň 4, tamperem jsem kávu jen zarovnal - silná a hořká chuť s velmi jemnou stopou kyselosti.
Před každou extrakcí jsem odpustil cca 1 dcl vody, množství kávy jsem dával vždy stejné - nad rysku.
Moje poznání bylo, že připravit dobré espresso rozhodně není žádná legrace. Zítra budu pokračovat v testování.

Díky všem za Vaše příspěvky. Bez nich bych si asi zoufal

Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- Angelo Vestieri
- Příspěvky: 12
- Registrován: pon 05. srp 2013 16:52:30
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
2Baldion: Bod 4 mě pobavil 
Už jen z toho důvodu, že mé první dnešní 4 extrakce stály za ... nic.
Já zatím melu stále na nejjemnější co na Porlex Tall jde,
Poslední pokus extrakce 25s bylo 10ml, ale to jsem upěchoval tolik kávy, že jsem to skoro nemohl utáhnout
Cesta daleká, a zatím dřina bez odměny. Ale to se poddá
Přeji Ti hodně úspěchů:-)

Už jen z toho důvodu, že mé první dnešní 4 extrakce stály za ... nic.
Já zatím melu stále na nejjemnější co na Porlex Tall jde,
Poslední pokus extrakce 25s bylo 10ml, ale to jsem upěchoval tolik kávy, že jsem to skoro nemohl utáhnout

Cesta daleká, a zatím dřina bez odměny. Ale to se poddá

Přeji Ti hodně úspěchů:-)
Kafemlejn: Porlex Tall
Espresso stroj: Gaggia Classic
Espresso stroj: Gaggia Classic
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Gaggia Classic
Baldion - plnenie misiek, mletie a tampovanie mente tak, aby Vam to tieklo cca 25-30ml / 25 sekund. Na kyslost / horkost ma vplyv teplota vody. Treba sledovat kontrolku nahrievania a cas spustania extrakcie od momentu, ked sa vypne nahrievanie. Ak spustite extrakciu hned po zhasnuti, alebo par sekund po tomto momente, varite kavu na najvacsej teplote, aku vie masina dat. Vysledkom je horka kava (zvycajne). Ak zapnete extrakciu tesne pred zopnutim nahrievania, cez kavu pretecie chaldnejsia voda a nasledne sa v hrnceku objavi kysla kava. Skusajte...
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
"Ak spustite extrakciu hned po zhasnuti," ... spíše po rozsvícení, ne? Nebo alespoň měl jsem za to, že kávovar nahřívá, když je kontrolka zhasnutá.
S tímto každopádně laboruju neustále. Většinou na to jdu ale tak, že po celkovém nahřátí přístroje odpustím vodu, dokud nepřestane z hlavy odcházet pára, pak počkám až se kávovar znovu nahřeje, znovu trochu odpustím (max 1-2 sec.), hned nasadím páku a jedu.
S tímto každopádně laboruju neustále. Většinou na to jdu ale tak, že po celkovém nahřátí přístroje odpustím vodu, dokud nepřestane z hlavy odcházet pára, pak počkám až se kávovar znovu nahřeje, znovu trochu odpustím (max 1-2 sec.), hned nasadím páku a jedu.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
v tom případě je teplota vody hodně vysoká. Bylo by vhodné vyměnit termostat.ian píše:......... dokud nepřestane z hlavy odcházet pára,..........
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Když odpouštím vodu, tak jde hned od začátku voda a ne pára. Ale z počátku se z vody víc paří (vypadá to, jakoby šla jen pára), později se z ní kouří méně.primacafe píše:v tom případě je teplota vody hodně vysoká. Bylo by vhodné vyměnit termostat.
Ještě se mi nepovedlo vysledovat, jaký má vliv teplota vody na kyselost nápoje. Tady na fóru je několik rozdílných názorů.

Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
To Angelo Vestieri:
Zatím se mi nepovedlo připravit tak chutnou kávu, jako v předchozím přístroji. Hlavně převládající kyselost mi vadí. Ale věřím, že se to poddá a nakonec bude káva ještě lepší, než dřív.
Držte se a dejte vědět, jak se to vyvíjí
Zatím se mi nepovedlo připravit tak chutnou kávu, jako v předchozím přístroji. Hlavně převládající kyselost mi vadí. Ale věřím, že se to poddá a nakonec bude káva ještě lepší, než dřív.

Držte se a dejte vědět, jak se to vyvíjí

Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
Vyšší kyselost jsem vnímal u kávy z jiné pražírny,u primacafe velmi málo.Další možnost se nabízí změnou termostatu nebo instalace PIDu.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
U jedné kávy se mi stávalo, že začátek byl OK, konec v hrníčku byl kyselý. nedovedu si to vysvětlit, ale bylo to vždy jen u jedné jediné. U jiných je to zcela konzistentní.
Jak se zde psalo, ideální je, když dám odpouštět vodu (začínám mlít) asi na cca 15 sekund. Mezitím domelu. Zhasne kontrolka a tudíž začíná nahřívat. Tampuji. Rozsvítí se kontrolka, takže je nahřáto. ještě dotampovávám, čistím okraj páky. Odpustím na cca 2-5 sekund (po asi 1 minutě od nahřátí) a následně dám extrakci. Mám to takhle reprodukovatelný a výsledky jsou stejné.
Ale mohu říct, že pokud odpustím méně nebo více, extrahuji v té nebo jiné části nahřívacího cyklu, chuť se samozřejmě ovlivní, ale jen částečně, spíš drobné nuance.
Ten zásadní vliv je doba extrakce a tedy i jemnost mletí, množství kávy. - To jsou ty hlavní vlivy, které se, naštěstí, dají snadno eliminovat - zvážit kávu, pak doba extrakce, je ovlivnitelná kávovarem.
Zásadně to chce dodržet 25/25 a změnu druhu kávy. Toto má největší vliv, takže v první řadě dodržet toto, následně pak si hrát s odppuštěním horké vody / páry.
Jak se zde psalo, ideální je, když dám odpouštět vodu (začínám mlít) asi na cca 15 sekund. Mezitím domelu. Zhasne kontrolka a tudíž začíná nahřívat. Tampuji. Rozsvítí se kontrolka, takže je nahřáto. ještě dotampovávám, čistím okraj páky. Odpustím na cca 2-5 sekund (po asi 1 minutě od nahřátí) a následně dám extrakci. Mám to takhle reprodukovatelný a výsledky jsou stejné.
Ale mohu říct, že pokud odpustím méně nebo více, extrahuji v té nebo jiné části nahřívacího cyklu, chuť se samozřejmě ovlivní, ale jen částečně, spíš drobné nuance.
Ten zásadní vliv je doba extrakce a tedy i jemnost mletí, množství kávy. - To jsou ty hlavní vlivy, které se, naštěstí, dají snadno eliminovat - zvážit kávu, pak doba extrakce, je ovlivnitelná kávovarem.
Zásadně to chce dodržet 25/25 a změnu druhu kávy. Toto má největší vliv, takže v první řadě dodržet toto, následně pak si hrát s odppuštěním horké vody / páry.