Teplota skladování a mletí
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Teplota skladování a mletí
Se mi zdá, že když vytáhnu zrnkovou kávu z lednice a hned ji semelu, tak je semletá blbě. Asi je potřeba ji nejdříve nechat ohřát na pokojovou teplotu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Teplota
Jak blbě, jako kdyby byla moc jemná? Teče to blbě jako by se to ucpávalo?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Teplota
Blbě jako že prostě neteče ta správná crema a asi je tam i nějakej chaneling. Možná je to křehčí a štípe se to, a je to nerovnoměrné.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota
Moja skúsenosť so skladovaním kávy v chladničke bola podobná - výsledné espresso malo slabšiu penu aj chuť. Či sa na kávových zrnkách vyzráža vlhkosť alebo čo, to neviem posúdiť, no chladničku som na skladovanie kávy zavrhol.David píše:Se mi zdá, že když vytáhnu zrnkovou kávu z lednice a hned ji semelu, tak je semletá blbě. Asi je potřeba ji nejdříve nechat ohřát na pokojovou teplotu.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota
zajimave, doma skladuji kavu v Tuppeware neprodysnych nadobach v lednici a nikdy jsem s tim nemel problemy ...
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota
No vidíš, aký som ja hňup - zabudol som, že vtedy som ešte nemal vákuové nádoby, možno preto to tak dopadlo.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Teplota
Ohledně skladování kávy v ledničce jsem slyšel radu od nějaké baristky. Pokud už chcete kávu skladovat v lednici, je velmi důležité jí mít uzavřenou v nějaké neprodyšné nádobě, protože káva v lednici hodně natahuje vlhkost. Já osobně jí tam neskladuju. Párkrát jsem to zkoušel a když jsem kávu vyndal, nádoba se rosila a natahovala se vlhkost..tak jsem se na to vykašlal.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Teplota
U nás se pro naši potřebu skladuje káva v lednici v PP sáčcích. Děláme to tak už víc jak 8let a bez problémů.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Teplota skladování a mletí
tak já mám opačnou zkušenost ... když jsem rozdělal sáček, tak mi skoro nikdy neteklo tak jak má ... musel jsem dát zrna do ledničky a možná právě natáhnutím vlhkosti potom namletá káva tekla líp (schovával jsem v uzavíratelné nádobě)
Bylo to v dobách Addagia od Rowenty, tak uvidíme, až dorazí Silvia ... ale princip by měl být stejný, fyzika se obejít nedá ...
Bylo to v dobách Addagia od Rowenty, tak uvidíme, až dorazí Silvia ... ale princip by měl být stejný, fyzika se obejít nedá ...
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota skladování a mletí
Já si na skladování pořídil z kasa.cz Vakuovou nádobu 1,3l s pumpou.... hodně lidí má problémy, že levné dozy nevdyrží nepuetit vzduch po dlouhou dobu....což jsem po objednání ověřil díky kontrole jakosti v roce 2009 od té doby na nádobu nikdo nesáhl a při otevření byla stále natlakovaná..nebo spíše podtlakovaná. (letos v červenci) takže 4 roky... 150 kč + 80 kč pumpa... takže super...doporučuji
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota skladování a mletí
skladujem kávu v chladničke stále a nič podobné som si nevšimol, espresso robím hneď po vytiahnutí kávy a crema je taká ako keď mám kávu vonku alebo ako keď je hneď po kúpe. Skladujem ju v sklenenej nádobe z ikei so skleneným vekom, s gumovým tesnením (neviem na koľko tesní ale zdá sa že uplne).
Kód: Vybrat vše
http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/70213550/
all you need is coffee
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota skladování a mletí
Do toho dělám utopence. A tečou... Tak to asi s tím těsněním nebude tak slavný. Možná kus od kusu, jak býva v Ikei zvykem...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota skladování a mletí
Kávu mám v dóze na kávu AirScape 250 g a spokojenost,na základě tejto zkušenosti jsem přikoupil ještě jednu velikost 450g.AirScape mohu jen doporučit.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota skladování a mletí
Vzduch kávě škodí určitě. Ta teplota (police vs. lednice) je řekněme sporná. Ale jak to vidíte se světlem? Snažíte se kávu skladovat v nerůhledných dózách nebo jinak zamezit přístupu světla? Nebo tohle neřešíte?
- tomas.vlk
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: čtv 22. srp 2013 21:15:49
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Teplota skladování a mletí
Já to skladuji v lednici ve vakuovce....tudíž světlo pouze když někoho chytne chuť...:D
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Teplota skladování a mletí
kolou: Já používám lednici bězně a nemám problém. Používím i mražák a s tím taky nemám problém.
- Loidis
- Příspěvky: 26
- Registrován: pát 23. říj 2015 23:12:20
- bydliště:
- kávovar: Astoria CMA Rio (argenta)
- mlýnek: Gino Rossi RR45
Re: Teplota skladování a mletí
Zdravím rád bych slyšel vášeň názory jestli skladovat kávu v lednici nebo pokojová teplota a temno. ? ?
Já se spíše přikláním pokojové teplotě. Lednice se mě moc nezdá teplotní šok ještě k tomu při mletí kdy se ještě lehce zahřívá to že obsahuje oleje tedy tuk máslo sice dáváme do lednice ale nikoli rostliny olej tam tedy nedávám.
Informace na internetu jsou také dost rozdílné.
Já se spíše přikláním pokojové teplotě. Lednice se mě moc nezdá teplotní šok ještě k tomu při mletí kdy se ještě lehce zahřívá to že obsahuje oleje tedy tuk máslo sice dáváme do lednice ale nikoli rostliny olej tam tedy nedávám.
Informace na internetu jsou také dost rozdílné.
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Teplota skladování a mletí
Názory jsou různé...
Já dávám balíčky se zrnem do dóz CLICK.Nechávám je klidně ve špíži ,ale v létě je dávám raději do lednice -
taky do těchto dóz,aby káva nenačichla od jiných potravin z lednice.Někdo dává do vakuových dóz.
Co se týká chladu,tak nevím ,den předem nasypu nějakých 100-150gr do násypky a teplota se srovná.
Dříve jsem dával i do mrazáku a nějaký zásadní negativní vliv to taky nemělo.(z mrazáku jsem vyndal kávu a dal do lednice den předem)
Vyzkoušej a uvidíš.Nejlepší je kupovat kávy jen tolik co v rozumné době spotřebuješ.
Já dávám balíčky se zrnem do dóz CLICK.Nechávám je klidně ve špíži ,ale v létě je dávám raději do lednice -
taky do těchto dóz,aby káva nenačichla od jiných potravin z lednice.Někdo dává do vakuových dóz.
Co se týká chladu,tak nevím ,den předem nasypu nějakých 100-150gr do násypky a teplota se srovná.
Dříve jsem dával i do mrazáku a nějaký zásadní negativní vliv to taky nemělo.(z mrazáku jsem vyndal kávu a dal do lednice den předem)
Vyzkoušej a uvidíš.Nejlepší je kupovat kávy jen tolik co v rozumné době spotřebuješ.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Teplota skladování a mletí
Chystal jsme se v dohledné době napsat pár svých poznatků a oživení tohoto tématu to malinko urychlilo.
Poslední tři měsíce jsem kávy z PC skladoval vždy v originálním balení ve sklepě kde je nějakých 19 st a temno a sucho. Vzal jsem 100g balíček a ten nasypal do mlýnku a byl tam než jsme ho spotřeboval. Když přišla káva čerstvá, tak bylo vše celkem OK, ale po 14 dnech šla kvalita rapidně dolu. Crema velmi bledá slabá.
Vrátil jsme se k osvědčené metodě. Že vše je v lednici v nějaké nádobě, aby káva nechytala pachy a do mlýnku nasypu vždy cca 30g aby se káva tepelně stabilizovala a výsledky jsou dlouhodobě OK. Dříve jsme taky používal mrazák, ale taky jsem nenašel nějaký rozdíl o proti ledničce.
Poslední tři měsíce jsem kávy z PC skladoval vždy v originálním balení ve sklepě kde je nějakých 19 st a temno a sucho. Vzal jsem 100g balíček a ten nasypal do mlýnku a byl tam než jsme ho spotřeboval. Když přišla káva čerstvá, tak bylo vše celkem OK, ale po 14 dnech šla kvalita rapidně dolu. Crema velmi bledá slabá.
Vrátil jsme se k osvědčené metodě. Že vše je v lednici v nějaké nádobě, aby káva nechytala pachy a do mlýnku nasypu vždy cca 30g aby se káva tepelně stabilizovala a výsledky jsou dlouhodobě OK. Dříve jsme taky používal mrazák, ale taky jsem nenašel nějaký rozdíl o proti ledničce.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Teplota skladování a mletí
Skladuji mimo lednici. Zkoušel jsem lednici také, ale neměl jsem z pití té kávy tak dobrý pocit jako nyní.Skladuji v suchu a šeru, na polici. Teplota se pohybuje okolo 20 stupňů. Káva je samozřejmě v uzavřené nádobě či pečlivě uzavřeném sáčku.
Takže oproti začátkům jsem při přípravě odešel od dvou věcí: skladování v lednici/mrazáku a zrušil jsem vážení. Odhaduji podle množství namleté kávy po poklepání v misce.
Velké rozdíly jsem poznal hlavně v různých druzích kávy ale nejpodstatnější z jaké pražírny je kupovaná. V tomto je Primacafé zatím naprosto TOP.
Takže oproti začátkům jsem při přípravě odešel od dvou věcí: skladování v lednici/mrazáku a zrušil jsem vážení. Odhaduji podle množství namleté kávy po poklepání v misce.
Velké rozdíly jsem poznal hlavně v různých druzích kávy ale nejpodstatnější z jaké pražírny je kupovaná. V tomto je Primacafé zatím naprosto TOP.
