Hrubost mletí na moka
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- papun
- silně pokročilý
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Hrubost mletí na moka
Dneska jsem si pořídil moka konvičku - Tescoma Paloma 1 šálek. Tak testuju. Káva CMS a chci se trošku poradit jak s mletím. Poprvé jsem měl pocit, že to musí byýt hrubě nanmleté, tak jsem nadělal ,,písek,, a to nebylo to pravé ořechové. Tak jsem začal studovat a píšou, že se má mlet zhruba jako na espresso. Tak jsem to tak zkusil, ale chuť je taková zvláštní - nesladím.
Vím, že je to asi těžko radit, ale zkuste to prosím popsat zhruba ve vztahu k hrubosti na ideální espresso 25/25. Prostě říct - melu stejně, o něco hruběji.....
Jo a jak plníte sítko - píše se, že to má jen zarovnat, ale přijde mi, že tam vleze té kávy málo.
Vím, že je to asi těžko radit, ale zkuste to prosím popsat zhruba ve vztahu k hrubosti na ideální espresso 25/25. Prostě říct - melu stejně, o něco hruběji.....
Jo a jak plníte sítko - píše se, že to má jen zarovnat, ale přijde mi, že tam vleze té kávy málo.
- morseee1
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Hrubost mletí na moka
treba mliet hrubsie ako na espreso. Problem malych mokka konviciek a divnej chuti moze byt aj v tom, ze ta tvoja mini konvicka sa rychlo zohreje a kava sa ako keby pripali a tak sa to premietne do chute. Mam aj ja malu dvojku a robim to tak, ze rovno namiesto studenej vody a zohrievania na plameni nalejem vriacu vodu do zasobniku a na plameni to uz je iba kratko ... mierne to tu pripalenu chut mokka zmierni, ale taky ten zavan tam stale je...
- papun
- silně pokročilý
S tou horkou vodou jsem to četl u Bialetky - jako, že se tam nalije rovnou horká. Jsem v začátku s moka, tak proto jsem rád za každý postřeh. Ale stejně asi už teď vím, že espresso to nepokoří:). Ale změna je občas třeba.
- Effe
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
taky tam liju horkou vodu z rychlovarné konvice,ale přiznám se ,že rozdíl nepoznám 

- morseee1
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
to papun... presne tak.. ak sa mi dostane do ruky novy druh kavy vyskusam postupne mokka, french press a espresso ... je zaujimave sledovat ako ta ista kava dava ine chute roznymi sposobmi pripravy. samozrejme najviac preferovane je espresso
ostatne je take doplnekove na ochutnanie a zmenu

- papun
- silně pokročilý
Dneska další pokus. Espresso melu na 11 stupeň (mé stupně berte velmi z rezervou - 0 již dávno není nulovou pozicí kamenů) a moka jsem mlel na 15ku. Vlezlo mi tam cca 6 gramů a to jsem to velmi lehce umáčknul. Do spodní části jsme nalil vřelou vodu - pak se to výborně sešroubovávalo, ale poctivého nepálí. (poctivý asi nejsem - utěrka to vyřešila). Pak jsem to nechal již standartně přetéct a výsledek je určite lepsí jako včera. Ale je to takové lehké pitíčko. Jsem zvyklí na koncentrované espresso:). Ale tak hned po ránu by to šlo.
- papun
- silně pokročilý
Ješte jedna věc mě zajímá. Při čištění konvičky vylévám ze spodní nádobky trochu vody. Je to normální? Nebo by to mělo protéct všechno.
Voda tam ostane, to je normálne. Konvička by sa mala umývať len čistou vodou bez saponátu.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
- papun
- silně pokročilý
Jj jen teplou vodou ji umývám:)
- Effe
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Taky mi tam občas trochu vody zůstane,pokud nepočkám na takové to chrchlání nebo když na konvičku zapomenu 

S tým prirovnaním nesúhlasím. To je úplne o niečom inom.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
-
- více pokročilý
- mlýnek:
Říká se tomu kávová patina, což je u moka konvičky věc vyhledávaná. Nevím jak u nerezové - to není klasická moka konvička, ale nějaká úlitba moderním potřebám a indukčním deskám. Takže tam mi to skutečně žíly netrhá.
Pokud od svých pánviček neočekáváš něco naprosto odlišného od běžných uživatelů, tak je to srovnání zcela mimo...
Pokud od svých pánviček neočekáváš něco naprosto odlišného od běžných uživatelů, tak je to srovnání zcela mimo...
-
- více pokročilý
- mlýnek:
U mě doma a v mém okolí se pohybuje několik moka konviček - od 40 let staré šestišálkové, přes dvouletou tříšálkovou Bialettku, po zcela novou jednošálkovou TopMoka konvičku. Každá z nich má své specifické aroma, ale současně z každé z nich chutnají různé kávy zcela odlišně a samozřejmě jsou i rozdíly v chuti odvislé od hrubosti mletí, druhu zdroje tepla,...
Buď jste tak dobrý, že na konvičkách dosahujete naprosto konzistentních výsledků, nebo je něco špatně...
Buď jste tak dobrý, že na konvičkách dosahujete naprosto konzistentních výsledků, nebo je něco špatně...