princip a příprava kávy

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Icewind
nováček
Příspěvky: 52
Registrován: ned 23. čer 2013 17:49:21
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Icewind »

Prosím o vysvetlenie prečo sa káva netampuje v moka konvičke. Ja kávu tampujem ako do espressa. Pokiaľ kávu neutampujem tak to len pretečie. Pokiaľ kávu utlačím, tak krásne vidím to čo sa vyextrahuje v prvých sekundaách, to čo z toho lezie potom už nemám záujem ako pri espresse.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od RedAce »

Moka konvička není zamýšlená na extrakci pod (vysokým) tlakem. Cílem není co nejvíce se přiblížit espressu a vyždímat z toho pár kapek velmi silného koncentrátu. Takže ani pěchováním se není třeba přibližovat expressu. Bohatě stačí kávu srovnat s hranou a případně sklepnout její vlastní vahou. Nehledě na to, že příliš vysoký tlak by nemusel vydržet přetlakový ventil, případně celá konvička, pokud by byl nefunkční.

Tohle je alespoň můj názor, který mi potvrdilo mnoho dalších lidí a hlavně mi ho potvrdilo mnoho a mnoho litrů dobré kávy...
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

V návodu na konvičku Tescoma Paloma to tak je přesně popsáno,zarovnat a neutláčet.Jinak souhlas s předešlým příspěvkem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
hedge
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
bydliště: Dobříš
kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od hedge »

Podle mě je tam ještě jeden problém - když kávu utlačím, tak v nádobce s vodou vzroste tlak, tím pádem vzroste i teplota varu vody v ní a káva se bude extrahovat při vyšší teplotě, než by bylo žádoucí.
Uživatelský avatar
Icewind
nováček
Příspěvky: 52
Registrován: ned 23. čer 2013 17:49:21
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Icewind »

Asi záleží podľa chuti
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Uživatelský avatar
ZdenekZumr
Příspěvky: 37
Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ZdenekZumr »

Dobrý den dnes jsem poprvé také zkusil moka konvičku podle zde popisu přípravy.Kafe jsem použil nějaké z obchodu a vařil jsem to dost dlouho než se to dostalo vše do horní části,výsledek byl šálek aromaticky bohaté kávy s takovou kalnou vrstvou na hladině(vypadalo to jako čokoláda) avšak po napití jsem zjistil že je to překvapivě silné ale hlavně kyselé :x .Tak se chci zeptat jak dloho by to na tom sporáku(elektrickém se spirálou)mělo být a asi tedy zkusit kávu z pražírny že?
Jinak mi káva až na tu extrémní kyselost která se po zchladnutí ještě tak zdvojnásobila velice chutnala.

PS:ta konvička je 1 šálková čínská hliníková co se běžně prodávají např. v kauflandu.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

Taky jsem měl jednou nějakou čínskou a zodpovědně můžu říct,že stojí za h.... a to mi jich prošlo rukama dost.Přesně jak píšeš ,strašně dlouho trvalo než se voda protlačila nahoru.Jediné co se z ní dalo využít bylo to těsnění.Nějaké slušné kafe je do toho škoda dávat.
Uživatelský avatar
ZdenekZumr
Příspěvky: 37
Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ZdenekZumr »

No problém je v tom že má trochu kulaté dno takže špatně sedí na rovné plotně ale jak myle jsem zaslechl tiché bublání varu tak ze shora hned šla káva a během ta 4-7 sekund bylo vše v horní části.Jen si říkám jestli jsem to nepřipálil protože varu jsem dosáhl asi až po 10 minutách(použil jsem studenou vodu) asi skusím naplnit horkou a požít jinou kávu.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

Zkus ,ale jestli to vařilo 10 minut tak to je moc,přesně tak vařil ten můj číňan.To namleté kafe to skoro znovu praží :-) Jestli se ti z toho podaří pitelné kafe tak klobouk dolů,asi ti pak nechám zahrát v rádiu :-)
Mám konvičku odsud:

Kód: Vybrat vše

http://www.caffe-cosbrimex.cz/moka-konvicky.html
a ta byla po Bialetti asi nejlepší.Jinak mám ještě Tescomu Paloma a ta je taky dobrá.
Uživatelský avatar
JRQ
Příspěvky: 8
Registrován: úte 29. lis 2011 22:10:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od JRQ »

Elektrický sporák se spirálou? Takže uprostřed díra? Tak na tom jsem vařil taky, a se stejným výsledkem. Je potřeba něco, co zahřeje střed dna tý konvičky. Koupil jsem si kvůli tomu takovej ten malej turistickej plynovej vařič.
Jinak k tomu "přepalování" kávy v konvičce: přece to kafe nahoře nemůže mít vyšší teplotu než ta voda dole, když to ohříváte zespodu?
Já používám studenou vodu, plním konvičku těsně pod sítko (je to sice nad ventilek, ale ten maximálně trochu ukápne když by byla káva moc jemně namletá nebo umačkaná).
Jakmile začne protékat káva do horní nádoby uberu plamen (už je potřeba jen udržovat tlak, ne zvyšovat teplotu). Kafe teče jen úzkým pramínkem, žádný vodopády.
A hlavně, vypnu vařič dřív než konvička začne chrchlat! Jednak nechci hnát lógrem páru, jednak, stejně jako u espressa to dobrý už je dávno nahoře.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

Ten můj el.sporák má plnou plotnu,ne spirálu.Uprostřed není díra,je tam prolis,ale na ten ho samozřejmě nestavím.Konvička nestojí uprostřed ,ale celou svou plochou se plotny dotýká.
Normálně se namletá káva v sítku asi přepalovat nebude,i když se tvrdí ,že nalití horké vody do spodní části zkrátí dobu přípravy právě kvůli tomu zahřívání,ale jestli se to někomu vaří 10 minut tak ta konvička dostane tepelně dost zabrat a jestli si dobře pamatuju tak to nebyla zrovna vůně co se linula po kuchyni.
A s vodou nad ventilek bych to osobně nedělal ,je to pojistný ventil.Pokud se sítko ucpe,což by šlo třeba s jemně namletou kávou (nebo taková Etiopie je lepší namletá hruběji) nemá pára kudy utéct a to bych u sporáku tedy stát nechtěl.A spojení čínská no name kovička a voda nad ventilek to už by byl slušný adrenalin .
Uživatelský avatar
JRQ
Příspěvky: 8
Registrován: úte 29. lis 2011 22:10:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od JRQ »

To s vodou nad ventilek jsem okoukal na videu někde na netu. Naleje se víc vody, zastrčí se prázdné sítko, a když do něj nateče voda i s ní se rychle vytáhne. V konvičce je pak míň místa pro rozpínání páry a extraxce začne dřív.
Konvičku mám od Tescomy, čínskou bych asi nechtěl. Viděl jsem ty co prodávají v Tescu a je to docela humus.
Pokud jde o pojistný ventilek, má jen slabou pružinku a reaguje i na malé zvýšení tlaku. Není to jako když odfoukne papiňák, jen začne kapat. I tak ventilek samozřejmě kontroluju jestli není ucpaný a na vařiči směřuje vždycky někam mimo.
Každopádně elektrický vařič ať s plotýnkou nebo se spirálou se mi neosvědčil. Ani indukce a nerezová konvička nestála za nic. Malý plynový vařič je asi to nejlepší.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

Tak jsem to zkoušel stopnout na 1 porcové konvičce s vodou z rychlovarné konvice .Po 2m20s to začalo chrchlat pak pauza a po 2m38s dochrchlán zbytek a hotovo.....
Uživatelský avatar
ZdenekZumr
Příspěvky: 37
Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ZdenekZumr »

Takže před chvilinkou jsem dodělal kávu ve svém "moka číňanovi" a povedlo se mi to udělat za 1min a 45s,použil jsem i jinou kávu a docela překvapení je to dobré a Konvička zažila dvě úpravy a to že jsem srovnal dno smirkem a pilníkem(zřejmě při odlévání číňani blbě zabrousili výčnělek uprostřed dna konvičky takže styčný bod s plotnou byl minimální) a ještě takový ten trychtýřek že jsem plech ohnutý dovnitř ohnul ven aby ta rourka byla více ke dnu(samozřejmě jsem počítal s průtokem).Jinak jsem postupoval tak že jsem do konvičky nalil horkou vodu z vodovodu a několikrát jsem ji vylil než jsem ohřál hliník ,pak už jsem nechal.Dal jsem to na rozpálenou plotnu a ani ne za 10 sekund jsem slyšel takový ten šum kdy se voda blíží varu a tak po 1 min a 28s začalo téci nahoru kafé pomalu linulo se po tom sloupku ze kterého to teče.Závěrem jsem rád protože je to moc dobré a hlavně myslím si že to na té elektrice nemohu zkazit protože sporák byl na plný výkon a teklo to pomalu(takže ta styčná plocha nebude zas tak velká avšak tak o 100% lepší jak při 1.pokusu) a ta uprava rourky kupodivu zabranila chrchlani prostě to teče pak trochu pěny po té si to tak 2x pšoukne a pak z toho jde už jenom pára.

PS:mam dotaz na takové ty co se dělávali že to z nich teklo rovnou do hrnku a měli vlastní topné těleso ,dalo by se to srovnat kvalitou aspoň s tím vylepšeným číňanem??-příjde mi totiž dosti blbé kvůli 1 šálku pokaždé zapínat sporák(3kW příkon).

Děkuji Zdeněk
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od papun »

Nalij tam horkou vodu z varné konvice. Nemusíš pak ohřívat konvičku pod kohoutkem a zkrátíš dobu vaření. Jestli se ti zdá, moc těch pár haléřu co protopíš sporákem, tak to pak raději ani nerožínej. Nechci aby to vypadalo hnusně, ale prostě všechno vyžaduje nějaké náklady.

Ideální je asi mít plyn. Já ho nemám, ale atím jsme v laborování s konvičkou - mám ji krátce a tak to dělám na turistickém VARu.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ondrada »

Náhodou není, náhodou to je celkem běžnej příkon litinový plotny (možná né úplně, ale o moc míň to není, řekněme 2kW? A nedivil bych se kdyby starý sporáky byly i žravější). Náhodou totiž do takovýho sporáku obvykle vede něco jako třífázový přívod... A při zapojení jen jedný fáze náhodou bývá omezená využitelnost na max. jednu malou a jednu velkou plotnu (přičemž běžných 16A/230V na jističi = 3,68kW, což je tak akorát). Kdyby se takovej sporák vešel do 3kW, tak se může "strkat do zásuvky", a nemusí se k němu táhnout kabel jako kráva :-)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ondrada »

Možná nějaká malá, na mojí píšou 2300W. Prostě nic efektivnějšího než elektrická konvička (nebo aspoň plotýnka přesně tak velká jak má být) těžko vymyslíme, když není malej plynovej hořák, ten je na tohle fakt nejlepší. Možná z rychlovarky a konvičky prostě ubastlit elektrickou konvičku :) Ale už sem viděl i to, že kdosi dělal v moka konvičce kafe přímo v rychlovarce (prostě jí tam potopil, bo neměl po ruce žádnej lepší zdroj tepla) :)
Uživatelský avatar
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 270
Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od morseee1 »

Kód: Vybrat vše

http://delikatesy.etrend.sk/kava-napoje/ako-som-skrizil-moka-kavovar-a-rychlovarnu-konvicu-7451
tunaka krizenec :-)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ondrada »

Jo, to je ono :)
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od papun »

perverzní způsob :D
Odpovědět

Zpět na „caffettiera (moka konvička)“