princip a příprava kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: princip a příprava kávy
Prosím o vysvetlenie prečo sa káva netampuje v moka konvičke. Ja kávu tampujem ako do espressa. Pokiaľ kávu neutampujem tak to len pretečie. Pokiaľ kávu utlačím, tak krásne vidím to čo sa vyextrahuje v prvých sekundaách, to čo z toho lezie potom už nemám záujem ako pri espresse.
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Moka konvička není zamýšlená na extrakci pod (vysokým) tlakem. Cílem není co nejvíce se přiblížit espressu a vyždímat z toho pár kapek velmi silného koncentrátu. Takže ani pěchováním se není třeba přibližovat expressu. Bohatě stačí kávu srovnat s hranou a případně sklepnout její vlastní vahou. Nehledě na to, že příliš vysoký tlak by nemusel vydržet přetlakový ventil, případně celá konvička, pokud by byl nefunkční.
Tohle je alespoň můj názor, který mi potvrdilo mnoho dalších lidí a hlavně mi ho potvrdilo mnoho a mnoho litrů dobré kávy...
Tohle je alespoň můj názor, který mi potvrdilo mnoho dalších lidí a hlavně mi ho potvrdilo mnoho a mnoho litrů dobré kávy...
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
V návodu na konvičku Tescoma Paloma to tak je přesně popsáno,zarovnat a neutláčet.Jinak souhlas s předešlým příspěvkem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: princip a příprava kávy
Podle mě je tam ještě jeden problém - když kávu utlačím, tak v nádobce s vodou vzroste tlak, tím pádem vzroste i teplota varu vody v ní a káva se bude extrahovat při vyšší teplotě, než by bylo žádoucí.
Re: princip a příprava kávy
Asi záleží podľa chuti
Machine: ISOMAC TEA II - RANCILIO SILVIA - ARIETE 1385
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
Grinder: MAZZER SJ M + MAZZER SJ A - GAGGIA MDF
Roaster: GENE CAFE
Alternative: FRENCHPRESS, MOKA EXPRESS, VAC-POT
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Dobrý den dnes jsem poprvé také zkusil moka konvičku podle zde popisu přípravy.Kafe jsem použil nějaké z obchodu a vařil jsem to dost dlouho než se to dostalo vše do horní části,výsledek byl šálek aromaticky bohaté kávy s takovou kalnou vrstvou na hladině(vypadalo to jako čokoláda) avšak po napití jsem zjistil že je to překvapivě silné ale hlavně kyselé .Tak se chci zeptat jak dloho by to na tom sporáku(elektrickém se spirálou)mělo být a asi tedy zkusit kávu z pražírny že?
Jinak mi káva až na tu extrémní kyselost která se po zchladnutí ještě tak zdvojnásobila velice chutnala.
PS:ta konvička je 1 šálková čínská hliníková co se běžně prodávají např. v kauflandu.
Jinak mi káva až na tu extrémní kyselost která se po zchladnutí ještě tak zdvojnásobila velice chutnala.
PS:ta konvička je 1 šálková čínská hliníková co se běžně prodávají např. v kauflandu.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Taky jsem měl jednou nějakou čínskou a zodpovědně můžu říct,že stojí za h.... a to mi jich prošlo rukama dost.Přesně jak píšeš ,strašně dlouho trvalo než se voda protlačila nahoru.Jediné co se z ní dalo využít bylo to těsnění.Nějaké slušné kafe je do toho škoda dávat.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
No problém je v tom že má trochu kulaté dno takže špatně sedí na rovné plotně ale jak myle jsem zaslechl tiché bublání varu tak ze shora hned šla káva a během ta 4-7 sekund bylo vše v horní části.Jen si říkám jestli jsem to nepřipálil protože varu jsem dosáhl asi až po 10 minutách(použil jsem studenou vodu) asi skusím naplnit horkou a požít jinou kávu.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Zkus ,ale jestli to vařilo 10 minut tak to je moc,přesně tak vařil ten můj číňan.To namleté kafe to skoro znovu praží Jestli se ti z toho podaří pitelné kafe tak klobouk dolů,asi ti pak nechám zahrát v rádiu
Mám konvičku odsud:
a ta byla po Bialetti asi nejlepší.Jinak mám ještě Tescomu Paloma a ta je taky dobrá.
Mám konvičku odsud:
Kód: Vybrat vše
http://www.caffe-cosbrimex.cz/moka-konvicky.html
Re: princip a příprava kávy
Elektrický sporák se spirálou? Takže uprostřed díra? Tak na tom jsem vařil taky, a se stejným výsledkem. Je potřeba něco, co zahřeje střed dna tý konvičky. Koupil jsem si kvůli tomu takovej ten malej turistickej plynovej vařič.
Jinak k tomu "přepalování" kávy v konvičce: přece to kafe nahoře nemůže mít vyšší teplotu než ta voda dole, když to ohříváte zespodu?
Já používám studenou vodu, plním konvičku těsně pod sítko (je to sice nad ventilek, ale ten maximálně trochu ukápne když by byla káva moc jemně namletá nebo umačkaná).
Jakmile začne protékat káva do horní nádoby uberu plamen (už je potřeba jen udržovat tlak, ne zvyšovat teplotu). Kafe teče jen úzkým pramínkem, žádný vodopády.
A hlavně, vypnu vařič dřív než konvička začne chrchlat! Jednak nechci hnát lógrem páru, jednak, stejně jako u espressa to dobrý už je dávno nahoře.
Jinak k tomu "přepalování" kávy v konvičce: přece to kafe nahoře nemůže mít vyšší teplotu než ta voda dole, když to ohříváte zespodu?
Já používám studenou vodu, plním konvičku těsně pod sítko (je to sice nad ventilek, ale ten maximálně trochu ukápne když by byla káva moc jemně namletá nebo umačkaná).
Jakmile začne protékat káva do horní nádoby uberu plamen (už je potřeba jen udržovat tlak, ne zvyšovat teplotu). Kafe teče jen úzkým pramínkem, žádný vodopády.
A hlavně, vypnu vařič dřív než konvička začne chrchlat! Jednak nechci hnát lógrem páru, jednak, stejně jako u espressa to dobrý už je dávno nahoře.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Ten můj el.sporák má plnou plotnu,ne spirálu.Uprostřed není díra,je tam prolis,ale na ten ho samozřejmě nestavím.Konvička nestojí uprostřed ,ale celou svou plochou se plotny dotýká.
Normálně se namletá káva v sítku asi přepalovat nebude,i když se tvrdí ,že nalití horké vody do spodní části zkrátí dobu přípravy právě kvůli tomu zahřívání,ale jestli se to někomu vaří 10 minut tak ta konvička dostane tepelně dost zabrat a jestli si dobře pamatuju tak to nebyla zrovna vůně co se linula po kuchyni.
A s vodou nad ventilek bych to osobně nedělal ,je to pojistný ventil.Pokud se sítko ucpe,což by šlo třeba s jemně namletou kávou (nebo taková Etiopie je lepší namletá hruběji) nemá pára kudy utéct a to bych u sporáku tedy stát nechtěl.A spojení čínská no name kovička a voda nad ventilek to už by byl slušný adrenalin .
Normálně se namletá káva v sítku asi přepalovat nebude,i když se tvrdí ,že nalití horké vody do spodní části zkrátí dobu přípravy právě kvůli tomu zahřívání,ale jestli se to někomu vaří 10 minut tak ta konvička dostane tepelně dost zabrat a jestli si dobře pamatuju tak to nebyla zrovna vůně co se linula po kuchyni.
A s vodou nad ventilek bych to osobně nedělal ,je to pojistný ventil.Pokud se sítko ucpe,což by šlo třeba s jemně namletou kávou (nebo taková Etiopie je lepší namletá hruběji) nemá pára kudy utéct a to bych u sporáku tedy stát nechtěl.A spojení čínská no name kovička a voda nad ventilek to už by byl slušný adrenalin .
Re: princip a příprava kávy
To s vodou nad ventilek jsem okoukal na videu někde na netu. Naleje se víc vody, zastrčí se prázdné sítko, a když do něj nateče voda i s ní se rychle vytáhne. V konvičce je pak míň místa pro rozpínání páry a extraxce začne dřív.
Konvičku mám od Tescomy, čínskou bych asi nechtěl. Viděl jsem ty co prodávají v Tescu a je to docela humus.
Pokud jde o pojistný ventilek, má jen slabou pružinku a reaguje i na malé zvýšení tlaku. Není to jako když odfoukne papiňák, jen začne kapat. I tak ventilek samozřejmě kontroluju jestli není ucpaný a na vařiči směřuje vždycky někam mimo.
Každopádně elektrický vařič ať s plotýnkou nebo se spirálou se mi neosvědčil. Ani indukce a nerezová konvička nestála za nic. Malý plynový vařič je asi to nejlepší.
Konvičku mám od Tescomy, čínskou bych asi nechtěl. Viděl jsem ty co prodávají v Tescu a je to docela humus.
Pokud jde o pojistný ventilek, má jen slabou pružinku a reaguje i na malé zvýšení tlaku. Není to jako když odfoukne papiňák, jen začne kapat. I tak ventilek samozřejmě kontroluju jestli není ucpaný a na vařiči směřuje vždycky někam mimo.
Každopádně elektrický vařič ať s plotýnkou nebo se spirálou se mi neosvědčil. Ani indukce a nerezová konvička nestála za nic. Malý plynový vařič je asi to nejlepší.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Tak jsem to zkoušel stopnout na 1 porcové konvičce s vodou z rychlovarné konvice .Po 2m20s to začalo chrchlat pak pauza a po 2m38s dochrchlán zbytek a hotovo.....
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Takže před chvilinkou jsem dodělal kávu ve svém "moka číňanovi" a povedlo se mi to udělat za 1min a 45s,použil jsem i jinou kávu a docela překvapení je to dobré a Konvička zažila dvě úpravy a to že jsem srovnal dno smirkem a pilníkem(zřejmě při odlévání číňani blbě zabrousili výčnělek uprostřed dna konvičky takže styčný bod s plotnou byl minimální) a ještě takový ten trychtýřek že jsem plech ohnutý dovnitř ohnul ven aby ta rourka byla více ke dnu(samozřejmě jsem počítal s průtokem).Jinak jsem postupoval tak že jsem do konvičky nalil horkou vodu z vodovodu a několikrát jsem ji vylil než jsem ohřál hliník ,pak už jsem nechal.Dal jsem to na rozpálenou plotnu a ani ne za 10 sekund jsem slyšel takový ten šum kdy se voda blíží varu a tak po 1 min a 28s začalo téci nahoru kafé pomalu linulo se po tom sloupku ze kterého to teče.Závěrem jsem rád protože je to moc dobré a hlavně myslím si že to na té elektrice nemohu zkazit protože sporák byl na plný výkon a teklo to pomalu(takže ta styčná plocha nebude zas tak velká avšak tak o 100% lepší jak při 1.pokusu) a ta uprava rourky kupodivu zabranila chrchlani prostě to teče pak trochu pěny po té si to tak 2x pšoukne a pak z toho jde už jenom pára.
PS:mam dotaz na takové ty co se dělávali že to z nich teklo rovnou do hrnku a měli vlastní topné těleso ,dalo by se to srovnat kvalitou aspoň s tím vylepšeným číňanem??-příjde mi totiž dosti blbé kvůli 1 šálku pokaždé zapínat sporák(3kW příkon).
Děkuji Zdeněk
PS:mam dotaz na takové ty co se dělávali že to z nich teklo rovnou do hrnku a měli vlastní topné těleso ,dalo by se to srovnat kvalitou aspoň s tím vylepšeným číňanem??-příjde mi totiž dosti blbé kvůli 1 šálku pokaždé zapínat sporák(3kW příkon).
Děkuji Zdeněk
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: princip a příprava kávy
Nalij tam horkou vodu z varné konvice. Nemusíš pak ohřívat konvičku pod kohoutkem a zkrátíš dobu vaření. Jestli se ti zdá, moc těch pár haléřu co protopíš sporákem, tak to pak raději ani nerožínej. Nechci aby to vypadalo hnusně, ale prostě všechno vyžaduje nějaké náklady.
Ideální je asi mít plyn. Já ho nemám, ale atím jsme v laborování s konvičkou - mám ji krátce a tak to dělám na turistickém VARu.
Ideální je asi mít plyn. Já ho nemám, ale atím jsme v laborování s konvičkou - mám ji krátce a tak to dělám na turistickém VARu.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Náhodou není, náhodou to je celkem běžnej příkon litinový plotny (možná né úplně, ale o moc míň to není, řekněme 2kW? A nedivil bych se kdyby starý sporáky byly i žravější). Náhodou totiž do takovýho sporáku obvykle vede něco jako třífázový přívod... A při zapojení jen jedný fáze náhodou bývá omezená využitelnost na max. jednu malou a jednu velkou plotnu (přičemž běžných 16A/230V na jističi = 3,68kW, což je tak akorát). Kdyby se takovej sporák vešel do 3kW, tak se může "strkat do zásuvky", a nemusí se k němu táhnout kabel jako kráva
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Možná nějaká malá, na mojí píšou 2300W. Prostě nic efektivnějšího než elektrická konvička (nebo aspoň plotýnka přesně tak velká jak má být) těžko vymyslíme, když není malej plynovej hořák, ten je na tohle fakt nejlepší. Možná z rychlovarky a konvičky prostě ubastlit elektrickou konvičku Ale už sem viděl i to, že kdosi dělal v moka konvičce kafe přímo v rychlovarce (prostě jí tam potopil, bo neměl po ruce žádnej lepší zdroj tepla)
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Kód: Vybrat vše
http://delikatesy.etrend.sk/kava-napoje/ako-som-skrizil-moka-kavovar-a-rychlovarnu-konvicu-7451
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Jo, to je ono
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: princip a příprava kávy
perverzní způsob :D