Vliv mlecích kamenů na chuť espressa
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Vliv mlecích kamenů na chuť espressa
Již je to skoro dvacet let, co mě sommelier a barista ve Svycarsku vysvětloval, jak se dělá esspreso a pamatuji si, že říkal, že brousí kameny v mlýnku dvakrát do roka. Říkal, ze je to hodně důležité a přímo to ovlivňuje chuť kávy.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Mlýnek pro začátek - omezený rozpočet
Určitě je to jedna z mnoha možností, která v jemném rozsahu ovlivňuje chuť kávy.
Určitě to však není jeden ze zásadních důvodů proč by se výsledné espresso nemělo podařit.
To já jen tak pro upřesnění, aby to někoho nevyplašilo a neviděl to jako hlavní důvod proč se mu nedaří udělat espresso.
Určitě to však není jeden ze zásadních důvodů proč by se výsledné espresso nemělo podařit.
To já jen tak pro upřesnění, aby to někoho nevyplašilo a neviděl to jako hlavní důvod proč se mu nedaří udělat espresso.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mlýnek pro začátek - omezený rozpočet
Hlavně bych viděl "problém" v tom, že informace o frekvenci broušení je přínosná pouze pro osoby se srovnatelným množstvím umleté kávy.
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Mlýnek pro začátek - omezený rozpočet
Presne tak, vo veľkej prevádzke spravia za rok vagón kávyRedAce píše:informace o frekvenci broušení je přínosná pouze pro osoby se srovnatelným množstvím umleté kávy.

Ešte ku kameňom - na starom mlynčeku môžu byť kamene od pohľadu ok a pri prejdení prstom stále pomerne ostré, ale tuposť, resp. ostrosť kameňov vie ovplyvniť aj statickú elektrinu v káve, hrudkovanie, rýchlosť mletia... Spozná sa to hlavne tam, kde sa nemelie do zásobníka, ale priamo do páky.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Vliv mlecích kamenů na chuť espressa
Jak často ,po kolika cyklech by se tedy měly nabrousit kameny v mlýnku?
Můžou mít tupé kameny vliv na kyselost espressa?
v případě mého použítí na 4 espressa denně x 6 let ---4x365x6 ´= +- 8 000cyklů.
Nebo se zeptám jinak,všichni už jste brousili kameny po 6 letech provozu?
Můžou mít tupé kameny vliv na kyselost espressa?
v případě mého použítí na 4 espressa denně x 6 let ---4x365x6 ´= +- 8 000cyklů.
Nebo se zeptám jinak,všichni už jste brousili kameny po 6 letech provozu?

- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Vliv mlecích kamenů na chuť espressa
nemyslím si že by 75kg otupilo nože, ale klidně to nech nabrousit nic tim nepokazíš,
tak sem do toho spadl taky :D
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Vliv mlecích kamenů na chuť espressa
Já měnil ploché kameny u i-1 po 2 letech provozu, cca 35 kg kávy ... ne že by byly úplně tupé, ale rozdíl v ostrosti byl znatelný, tak jako projev mlýnku při mletí. Vliv na chuť nejsem teď schopen posoudit.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva