Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Podepisuji se pod příspěvek nade mnou. Radši kvalitní kávu, čerstvě praženou a namletou těsně před přípravou a udělat jí třeba v mokka konvičce (sám jsem to tak dosud praktikoval) než sebelepší mašina (natož Krups) a sypat do toho Segafredo.
Jenom detail ohledně Gaggie Classic - dneska jsem jí objednával z Anglie a platil jsem včetně poštovného 5700,-Kč. Takže kvalitní kávovar je ještě dostupnější, pokud se člověk nebojí objednávky ze zahraničí...
Jenom detail ohledně Gaggie Classic - dneska jsem jí objednával z Anglie a platil jsem včetně poštovného 5700,-Kč. Takže kvalitní kávovar je ještě dostupnější, pokud se člověk nebojí objednávky ze zahraničí...
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
To s tou kávou u rčitě zkusím plánuju to delší dobu akorát musím něco našetřit,a ještě otázka je tedu muj krups (pokud je vse v poradku)schopen udelat "dobrou kavu" kdybych ji koupil zde a dal na masinu nepretlakove misky a samozrejme dodrzel postup pripravy(je mi jasne ze ze zacatku mi to nepujde).Napadlo me ze zatim co bych setril na ten lepsi stroj(mozna gaggia) jestli by nebylo dobre pohrabat se jeste v tom krupsu(dostat tlak na tech 9-10 baru )
jen me napada jestli by potom protlacil vodu pres kavu??
jen me napada jestli by potom protlacil vodu pres kavu??
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Obávám se, že to bude hodně bakalitové uvnitř. Navíc tam nebude OPV ventil pomocí kterého se dá nastavit ten tlak. Tlak řídí pouze výkon čerpadla a může být nestabilní. Spíš tam něco rozvrtáš nebo ulomíš než vylepšíš.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
on tam je takový "náhubek" který ten tlak ovlivňuje -to samé čerpadlo mám ve vysavači ale s jiným "náhubkem"eta neptun na přípravek a tam je tlak dosti malý(a čerpadlo je úplně stejné-el.magnetické ULKA 65w)
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
a co se týče kávovaru uvnitř není to tak hrozné-celé je to naplácané na kovovém plechu obaleným plasten a to celé na hliníkovém podstavci jinak co se týče thermobloku nikde skoro žádný plast jen u ventilu ale ten zatím drží.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Ja som Krups úspešne používal niekoľko rokov. Zohnal som vtedy nepretlakovú misku, možno ju ešte niekde aj mám. A dala sa na ňom spraviť lepšia káva (s príslušnou surovinou) ako vo väčšine kaviarní. Čo síce nie je až taký probleém, ale aj tak... 

- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Děkuji tady všem za pomoc budu shánět nepřetlakové misky,protože obvzlášť tady tento uživatel mi pomohl aby z krupse teklo něco lepšího než z něj teklo doposud(myslím že na něm udělám pár úprav a nechám ho ještě rok ,dva a pak koupím třeba gaggii),dával jsem vždycky kopeček(den ode dne vyšší)ale stále bylo bahno tak jsem se včera naštval a narval jsem tam co se tam vešlo a mega kopeček a vyteklo z něj něco jiného než předtím (bohužel i kolem páky pár kapek) a i puk se povedl .Dále jsem zjistil že můj mlýnek je na prd protože extrakce probíhala i tak příliš rychle (rozhodně to nebylo 25ml/25s) tak zkusím si pohrát s kalibrací (šroubek pod rotorem motoru) ale moc tomu nevěřím , tak bych se rád ještě zeptal jaký levnější mlýnek do začátku??ondrada píše: Ale (aspoň XP4000) má jedno takový specifikum, a tím je hlava na PODy - pohled zespodu prozradí, že je sprcha "zapadlá" nahoru (vypadá asi takto: \_/------\_/ ) namísto klasické ( \________/ ) a skoro vůbec nezapadne do misky. Takže pokud má být miska úplně naplněna, je nutný do misky namačkat kafe a nahoře "uplácat" takovej kopeček, aby kafe bylo až po sprchu a "zapadlo do ní". Pak se s tím dá udělat 25/25, jde to pokaždý, akorát chuť je prostě podivná (no, prostě jako z přetlakový misky, ale s kvalitní kávou to celkem i jde pít).
PS:těším se až si koupím kávu zde a zkusím to z nepřetlakovky -podle toho co tu čtu na foru tak je to razantní rozdíl.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Tak aspoň nějaký posun:
V odkazu je popsán takový základní a nejlevnější mlýnek na úrovni. Případně přichází v potaz ještě ruční Porlex.
viewtopic.php?f=65&t=498
V odkazu je popsán takový základní a nejlevnější mlýnek na úrovni. Případně přichází v potaz ještě ruční Porlex.
viewtopic.php?f=65&t=498
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Děkuji tady všem za rady pujdu zrejmě do toho porlexu neboť jsem si dočasně koupil takový mosazný mlýnek(který mele jemně ale se stejnorodostí je to horší no zatim stačí) a opravdu na tom mletí je to fakt znát to pak i z krupse s přetlakovkama teče úplně něco jiného a když nepočítám že se mi káva dostane mezi páku a těsnění tak jsem schopen už docela i konzistentních výsledků.No prostě pujdu do lepšího mlýnku a až dosáhnu maxima na krupsovi pujdu do jetého profi stroje.
A hlavně nikdy bych nedal ty prachy co puvodne staval muj krups když 3x levněji koupim profi stroj a vlastní výrobu jsem zavrhl za ten čas mi to nestojí.
PS. stal se ze mě zřejmě kávový maniak
.
Děkuji všem tady za pomoc.
A hlavně nikdy bych nedal ty prachy co puvodne staval muj krups když 3x levněji koupim profi stroj a vlastní výrobu jsem zavrhl za ten čas mi to nestojí.
PS. stal se ze mě zřejmě kávový maniak

Děkuji všem tady za pomoc.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
"Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso". Tak se přemístěte ze sekce levných kávovarů ke kávovarům opravdovým. Ty to umějí. Pro mlýnek platí totéž. Snaha dosáhnout maxima na Krupsovi je nesmyslná. Něčeho asi dosáhnete, ale proč ztrácet čas a nesbírat zkušenosti rovnou tam, kde mají svou cenu?
Jestli teda s tím maniakem to není jen takovej kec.
Jestli teda s tím maniakem to není jen takovej kec.
Každý svého kafe strůjcem
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Kávový maniak, už si alespoň pražíte? Nebo jste přestal chodit do kaváren protože většinou nemají dobré kafe díky špatné surovině nebo protože umí jen české espresso? Já Vám nechci brát nadšení, ale pro stabilní výsledky je nutná opravdu čerstvá nespálená káva, kávovar s normální pákou bez přetlaku který má alespoň přidaný digi termostat pro opakovatelnost počáteční teploty vody a v neposlední řadě slušný mlýnek. Ani jedno nejde odrbat, vždy se to někde projeví. Profi kávovar taky není ideální když člověk smrdí korunou. Za prvé moc velký bojler a za druhé údržba. Jeden blbý solenoidový ventil i s cívkou stojí necelé 4000. Bohatě stačí kávovar ve stylu Rancilio Silvia.
PS: Digi termostat má proti bimetalovému tu výhodu že má vysokou přesnost. To znamená že sepne a vypne v rozmezí pár desetin stupně. No a normální termostaty dělají to samé, ale s přesností třeba +-10*C.
PS: Digi termostat má proti bimetalovému tu výhodu že má vysokou přesnost. To znamená že sepne a vypne v rozmezí pár desetin stupně. No a normální termostaty dělají to samé, ale s přesností třeba +-10*C.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Bych to tak nedramatizoval. Třeba zde to má dost daleko do 4tis.Fox_25 píše:.......Jeden blbý solenoidový ventil i s cívkou stojí necelé 4000. ..........
Každý kávový maniak nemusí zblbnout až tak, že si doma praží kávu. Zvlášť pokud smrdí korunou a praží (przní) kávu nehoráznými nesmysly (jako horkovzdušná pistole, pekárna na chleba atd.)
Toto jsou spíš znaky zoufalce který smrdí korunou a nemá na to aby si koupil kvalitní a kvalitně vypraženou kávu od profesionálů.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
No driv jsem kupoval v krámu(segafredo atd) ted mam od znameho tak 250g z pražírny,všechny ty věci jako kávovar a mlýnek budu postupně kupovat lepší(budu šetřit)teď jsem na tom tak že si dělám v krupsu,mám ruční mlýnek který mele jemně ale nestejnorodě a vzhledem k doporučením na foru hodlam nejdrive koupit mlýnek a zkusit co z krupse poteče(popřípadě sehnat nepřetlakovku-s tou pěnou ta přetlakovka dělá hrozný zvěrstvo)a potom až na něm dosáhnu maxima tak z našetřených peněz koupit profi kávovar.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Nezoufejte, máte dobře našlápnuto (cesta je vám jasná). Takže čím dýl vydržíte u těch krámů co máte, tím si pořídíte lepší kávovar. Budete mít nasbírané zkušenosti k nezaplacení a víc našetřeno. Možná budou i kávovary levnější. 

_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Spectre
- více pokročilý
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Čo je na tom zúfalé, pokiaľ niekoho káva zaujíma natoľko, že chce vedieť, čo sa s ňou pri pražení deje. Nemyslím že by to bolo o tom, že si človek kúpi horkovzdušnú pištol, aby ušetril na káve. Čo keď sa takýto kutil vypracuje na uznávaného pražiara???starý píše:Každý kávový maniak nemusí zblbnout až tak, že si doma praží kávu. Zvlášť pokud smrdí korunou a praží (przní) kávu nehoráznými nesmysly (jako horkovzdušná pistole, pekárna na chleba atd.)
Toto jsou spíš znaky zoufalce který smrdí korunou a nemá na to aby si koupil kvalitní a kvalitně vypraženou kávu od profesionálů.
Ono to úplne nepatrí do témy, ale ja som dlho uvažoval o tom, že si kúpim nejakú E61 na domov, aby som si mohol robiť dobré espresso. Nakoniec z toho zišlo a rozhodol som sa že zgenerálkujem starý kávovar, aby som sa dozvedel ako presne to funguje a čo všetko je za tým. Momentálne mám svoj kúpený Promac, dva zgenerálkované veľké kávovary s E61 + nejaké cudzie záležitosti.
Takže by som neodsudzoval keď niekto experimentuje namiesto toho aby si "priplatil a nechal to na profesionálov". Niekedy je to cesta mimo, ale často to človeka posunie do úplne iných sfér. Tým samozrejme nevravím, že je to cesta pre každého ale rozhodne je to úžasná cesta

Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Zatahovat sem domácí pražení není šťastné. Téma je o něčem jiném a i když respektuju volbu pražit si doma sám, moje volba to není a rozhodně to nepovažuju za podmínku vstupu do klubu maniaků.
Mít jako určující bod nákupu kávovaru dosažení maxima na Krupsu mi připadá jako sebetrýznění. Ale každej holt máme ten rajc v něčem jiným.
Mít jako určující bod nákupu kávovaru dosažení maxima na Krupsu mi připadá jako sebetrýznění. Ale každej holt máme ten rajc v něčem jiným.
Každý svého kafe strůjcem
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Ono to maximum je naštěstí na Krupsu dost relativní... 

- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Konečně po dlouhém moření se na starém ručním mlýnku jsem včera pořídil gaggiu mdf za 300kč takže teď labaorovat a sehnat ještě nějaký kávovar s velkým K .
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
a ještě jestli mohu poprosit na jake urovni se pohybuje nastaveni hrubosti když to budu mlt na toho krupse s přetlakovkama??
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Záleží to na několika faktorech. Nejdůležitější bude výchozí nastavení kamenů a jejich mementální stav (ostrost/tupost), pak ještě na použité kávě (bylo by nepodstatné zozebírat proč).
Takže nastavení mlýnku může být od 1 až bez problémů 10 (i víc).
Není to takový problém odzkoušet.
Přetlakovky snesou větší nepřesnost. Podstatné je nedostat se mletím do takové jemnosti, že to kávovar už neprotlačí.
Zkuste se odpichnout asi tak od 7 na mlýnku.
Takže nastavení mlýnku může být od 1 až bez problémů 10 (i víc).
Není to takový problém odzkoušet.
Přetlakovky snesou větší nepřesnost. Podstatné je nedostat se mletím do takové jemnosti, že to kávovar už neprotlačí.
Zkuste se odpichnout asi tak od 7 na mlýnku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior