Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Pokud kávovar nedokáže protlačit vodu, tak je v naprosté většině moc jemně namletá káva. A ruční mlýnky neslynou zrovna kvalitní aretací nastavené hodnoty mletí.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
S Porlexom robím espresso denne a drží pekne, v tom by som problém nevidel. Aj keď samozrejme nie je kus ako kus.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
mě jediné co napadlo že by mohl být ten samý problém jako u mého ručního mlýnku a to to že když melu na nějakou hrubost tak stejně je tak 10% výsledku jemější než co jsem nastavil a mě to pak ucpávalo dírky v misce a muj krups pak taky nemohl.Mam ještě jeden dotaz co všechno ovlivňuje čerpadlo,koukal jsem totiž na ten Rancilio silvia a i v tom je vybrační čerpadlo ULKA,tak si na jednu stranu říkám že za ty 4-7 tisíc seženu vklidu i profi stroj (jediné co mi na tom vadí je to čerpadlo zvlášť a ten změkčovač),nebo má gaggia jiné čerpadlo??
Prostě bych se chtěl zeptat jak to s těma profi stroji je (vím jsou větší,těžké jako prase a dlouho se nahřívají ,ale stojí mi to za to ) jestli se ty čerpadla dávají i dovnitř(prostě se mi nechce moc mít kávovar s čerpadlem co mám ve vysavači :-D)
Prostě bych se chtěl zeptat jak to s těma profi stroji je (vím jsou větší,těžké jako prase a dlouho se nahřívají ,ale stojí mi to za to ) jestli se ty čerpadla dávají i dovnitř(prostě se mi nechce moc mít kávovar s čerpadlem co mám ve vysavači :-D)
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
No mě napdlo nějaké poškození protože říkale že ho má už dlouho.Redmann píše:S Porlexom robím espresso denne a drží pekne, v tom by som problém nevidel. Aj keď samozrejme nie je kus ako kus.
Naposledy upravil(a) ZdenekZumr dne čtv 21. lis 2013 14:17:51, celkem upraveno 1 x.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
"... za ty 4-7 tisíc seženu vklidu i profi stroj..." ... esli mluvíš v eurech, tak rozhodně jo.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Ne ne myslím nějakej jetej ,použitej
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
4roky nejsou pro kávovar gaggia Classic dlouho, dlouho je tak 10letZdenekZumr píše:.....Jo tu gaggi má asi tak 3-4roky
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Spíš ne. I ty levnější kávovary s "profi hlavou" E61 stojí kolem 1k eur nový a maj vibrační pumpu.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
No ja bych to viděl spíše na tu údržbu či mlýnek jinak presso od ní mi chutná,rozhodně to není to co mi teče doma,proto intenzivně mučím moka konvičku a chystám se na French Press.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
To že si člověk namele tak blbě, že to mašina neprotlačí, to se čas od času stane každýmu. Třeba při změně kávy, když se mele ještě jemněji na džezvu a tak.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
ZdenekZumr: To musela být fajná stařenka, že ti ho střelila za 3 kila:). No ale k věci. Mám z tebe pocit, že se chceš dopracovat k dobré kávě, ale zatím máš málo zkušeností a přitom přemýšlíš o profi stroji.
Nebál bych se koupit Classica či Silvii klidně i starší, naučíš se na tom spoustu věcí a pak můžeš koupit lepší a ten starý kávovar klidně prodáš a za rozumné peníze.
Nebál bych se koupit Classica či Silvii klidně i starší, naučíš se na tom spoustu věcí a pak můžeš koupit lepší a ten starý kávovar klidně prodáš a za rozumné peníze.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Jj paní byla fajn ,ale ten humus,divím se že v tom nic nezkorodovalo či tak něco.Co se týče toho kávovaru jde o to že do toho chci vrazit a pak se delší dobu nestarat o koupi dalšího kávovaru,protože krups mi začíná lézt krkem,obvzlášť po té co jsem dostal zadarmo kávovar kafissimo který:
A)je schoopen vyvinout tolik páry že bez problému připravím mikropěnu(ne v celém objemu k tomu se musím ještě dopracovat,na krupsovi to byla holá utopie)
B) jsem podle návodu na youtube rozdělal kapsli a zkusil jsem do ní napěchovat pořádnou surovinu z pražírny a výsledk byl tak o 50% lepší než to nejlepší co jsem "vyčaroval" na krupsovi
což mi přijde dosti trapné mít takovou hračku
No každopádně kapsláč jsem jen tak zkusil protože jsem ho dostal zadarmo a teď v neděli už bude mít nového majitele.
No a napadla mě další věc vzhledem k času kdy jsem opravdu moc šílel s výrobou vlastního stroje jsem obdržel nějaký kávovar ariete(s poškozenými 2 vypínači),ale je v něm přibližně 150ml hliníkový bojler a takový jakoby ventil na kterým by šel nastavit i tlak tak přemýšlím že by mohl být jakýmsi "dočasným" kávovarem místo krupse než našetřím na gaggii či silvii.
A)je schoopen vyvinout tolik páry že bez problému připravím mikropěnu(ne v celém objemu k tomu se musím ještě dopracovat,na krupsovi to byla holá utopie)
B) jsem podle návodu na youtube rozdělal kapsli a zkusil jsem do ní napěchovat pořádnou surovinu z pražírny a výsledk byl tak o 50% lepší než to nejlepší co jsem "vyčaroval" na krupsovi
což mi přijde dosti trapné mít takovou hračku
No každopádně kapsláč jsem jen tak zkusil protože jsem ho dostal zadarmo a teď v neděli už bude mít nového majitele.
No a napadla mě další věc vzhledem k času kdy jsem opravdu moc šílel s výrobou vlastního stroje jsem obdržel nějaký kávovar ariete(s poškozenými 2 vypínači),ale je v něm přibližně 150ml hliníkový bojler a takový jakoby ventil na kterým by šel nastavit i tlak tak přemýšlím že by mohl být jakýmsi "dočasným" kávovarem místo krupse než našetřím na gaggii či silvii.
- ZdenekZumr
- Příspěvky: 37
- Registrován: čtv 15. srp 2013 23:10:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
No a to s tou dobrou kávou myslím vážně,protože jsem dalo by se říci začínal jako absolutní neznalec(200ml presso,směs standard,a zrnkové segafredo od kamaráda z restaurace,plus ty dva předchozí kávovary co jsem měl)no a když jsem jednou získal krupse tak jsem si říkal že to bude super stroj a že na něm připravím samé lahody ale skončilo to tak že nejvíc jsem na tom dělal jakési pseudokapučíno,presso mi z toho nechutnalo(a o něco míň nechutná doteď).
Díky nespokojenosti s krupsem jsem nějak našel na netu tohle forum a začal jsem experimentovat a zkoumat alternativy (prostě pročítat lecos na tomto foru a zkoušet to doma)
Kdysi dávno jsem od někoho (škoda že nevím od koho ,dnes bych mu velice poděkoval) dostal malou 1 šálkovou moka konvičku G.A.T ,kterou jsem díky foru začal velice intenzivně užívat a pak se mnou cestuje všude,a lidem v mém okolí z konvičky chutnalo tak jsem to musel začít vařit v něčem větším,tak jsem pořídil za 150kč tuhle elektrickou: http://primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=146&t=2163,až na menší rozdíl ve výsledné síle to uvaří to samé co ta G.A.T . No a jelikož zatím není na kávovar tak teď jak vzteklej :-D zkouším alternativy,asi zítra zkusím poprvé přípravu v džezvě(dostal jsem před 3mi dny od kamaráda se slovy že je to konvička na pěnění mléka,je to novodobá nerez džezva)třeba to nebude takový horor jako Český turek,no a pak plánuju french press (podle vás a lidí co znám je FP dobrá věc tak se těším až někde nějakej schrastim) a hodlám si postavit perkolátor(na tom snad ani nic principálně oproti espresso stroji zmrvit nejde).
Stejně se nejvíc těším až budu moci časem až budu mít normální kávovar říci "co jsem to tenkrát pil" , ale jednoznačně je tato cesta velice zajímavá a plná objevování(chutí,způsobů přípravy,detailů,možností kterými lze ovlivnit výsledek,speciality jako latte art...),no mě to prostě dostalo a rozhodně to nehodlám zahodit.I s tím krupsem a jinými "kávovary" je to zajímavé člověk se pokaždé něčemu přiučí.
Toť něco málo o mé zálibě kterou jste neuvěřitelně podpořily tímto forem.
Děkuju. všem z fora Prima Café
Díky nespokojenosti s krupsem jsem nějak našel na netu tohle forum a začal jsem experimentovat a zkoumat alternativy (prostě pročítat lecos na tomto foru a zkoušet to doma)
Kdysi dávno jsem od někoho (škoda že nevím od koho ,dnes bych mu velice poděkoval) dostal malou 1 šálkovou moka konvičku G.A.T ,kterou jsem díky foru začal velice intenzivně užívat a pak se mnou cestuje všude,a lidem v mém okolí z konvičky chutnalo tak jsem to musel začít vařit v něčem větším,tak jsem pořídil za 150kč tuhle elektrickou: http://primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=146&t=2163,až na menší rozdíl ve výsledné síle to uvaří to samé co ta G.A.T . No a jelikož zatím není na kávovar tak teď jak vzteklej :-D zkouším alternativy,asi zítra zkusím poprvé přípravu v džezvě(dostal jsem před 3mi dny od kamaráda se slovy že je to konvička na pěnění mléka,je to novodobá nerez džezva)třeba to nebude takový horor jako Český turek,no a pak plánuju french press (podle vás a lidí co znám je FP dobrá věc tak se těším až někde nějakej schrastim) a hodlám si postavit perkolátor(na tom snad ani nic principálně oproti espresso stroji zmrvit nejde).
Stejně se nejvíc těším až budu moci časem až budu mít normální kávovar říci "co jsem to tenkrát pil" , ale jednoznačně je tato cesta velice zajímavá a plná objevování(chutí,způsobů přípravy,detailů,možností kterými lze ovlivnit výsledek,speciality jako latte art...),no mě to prostě dostalo a rozhodně to nehodlám zahodit.I s tím krupsem a jinými "kávovary" je to zajímavé člověk se pokaždé něčemu přiučí.
Toť něco málo o mé zálibě kterou jste neuvěřitelně podpořily tímto forem.
Děkuju. všem z fora Prima Café

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
A jsi náš :) Hele, jám mam gaggii evo z druhý ruky, mlejnek mdf taky z druhý ruky, tamper z druhý ruky a s kvalitní kávou dělám 25/25 jen to střihne. A mikropěnu na kapučíno to dělá taky. Prakticky jsem za ty verky dal mírně přes polovic jejich původní ceny. To je taky možná varianta.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Pokaždé jiné "ESPRESSO" chci si udělat pravé espresso
Gratuluji, je to pokrok.
Já osobně bych snad už nic nového ani nechtěl. Můj kávovar má kolem patnácti let a mlýnku už táhne na dvacet, obojí stálo prakticky jen nějaké drobné a vzhledově jsou to krásné věci. Jediné co se na kávovaru pokazilo byl termostat který jsem nahradil digi termostatem.
Já osobně bych snad už nic nového ani nechtěl. Můj kávovar má kolem patnácti let a mlýnku už táhne na dvacet, obojí stálo prakticky jen nějaké drobné a vzhledově jsou to krásné věci. Jediné co se na kávovaru pokazilo byl termostat který jsem nahradil digi termostatem.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)