Brasil Facenda Capim Branco jen kape
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Ipanema
- Příspěvky: 9
- Registrován: úte 21. led 2014 0:49:03
- bydliště: Brno
- kávovar: Gaggia Classic 2018
- mlýnek: Gaggia MDF
Brasil Facenda Capim Branco jen kape
Dá se nějak vysvětlit proč když koupím z tohoto obchodu dva druhy jednodruhové kávy, že mi stejným způsobem jedna nateče do většího šálku za necelou minutu s bohatou pěnou a tato konkrétní káva za 1min 55sec. s pěnou 2mm, která po zamíchání s mlékem zmizí zcela někam do neznáma?
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Kazdu kavu treba mliet inym stupnom mletia na to, aby si mal vysledny objem rovnaky. Tebou popisane objemy a casy pripravy kavy su uplne mimo zdraveho "stravovania sa" 
Na akom stroji si kavu robis?
PS: tvoja tema bude pravdepodobne presunuta, kedze nema nic spolocne s tou, do ktorej pises.

Na akom stroji si kavu robis?
PS: tvoja tema bude pravdepodobne presunuta, kedze nema nic spolocne s tou, do ktorej pises.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
- Ipanema
- Příspěvky: 9
- Registrován: úte 21. led 2014 0:49:03
- bydliště: Brno
- kávovar: Gaggia Classic 2018
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Moje téma může být přesunuta třeba dolů nebo nahoru. Já píšu o kávě "Brasil Facenda Capim Branco". Proto jsem to napsal sem. Při objednávce po mě v pražírně p. Konečného chtěli napsat typ přístroje a misku. Očekával jsem tím pádem, že vše bude OK. Kávu jsem dostal již pomletou. Používám KRUPS pákový. To nemění nic na tom, že kávu můžu dát do misky, pustit kávovar a jít si v klidu a pomalu mezi tím začít čistit zuby.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Není možné se mletím trefit na dálku do cizího neznámého kávovaru. Proto se také ptáme na kávovar pro který meleme a v případě, že se v obchodě zaregistrujete, tak si děláme poznámku o hrubosti mletí. Je potom možné mletí u další objednávky podle potřeby změnit. Ale i tak nebude mletí nikdy ideální.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- satchieee
- více pokročilý
- Příspěvky: 185
- Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
- bydliště: SK, Senec
- kávovar: Racilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Zakladnou otazkou je, aky je u Vas vysledny objem kavy, ktoru si zvyknete na tomto stroji robit. To je mozno bod, pri ktorom by som zacal riesenie tejto situacie.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Mletí v pražírně není z principu možný trefit tak přesně, aby kafe teklo jak má - tj. aby nateklo cca. 25ml za cca. 25 sekund. Už proto, že kdo má mlýnek ví, že s hrubostí mletí hýbe i v průběhu spotřeby. Mletí na espresso v pražírně je vždycky kompromis. Nepíšete jaký je výsledný objem espressa, doufám že 25 mililitrů, a né nějakej deci a půl lavór.
Máte přetlakové misky, které dokážou dost odpustit. Ale i pro ně je to plusmínus, záleží i na stavu stroje a konkrétní kávě a bez vyzkoušení to jde těžko, pokud nemá jít o "preso" o objemu kolem decilitru nebo větší, který neteče těch 25 sekund, ale "až nateče tak nateče". Prostě bez vlastního kvalitního mlýnku se espresso dělá fakt těžko i s přetlakovou miskou a je to spíš o delším zkoušení nebo o štěstí.
Máte přetlakové misky, které dokážou dost odpustit. Ale i pro ně je to plusmínus, záleží i na stavu stroje a konkrétní kávě a bez vyzkoušení to jde těžko, pokud nemá jít o "preso" o objemu kolem decilitru nebo větší, který neteče těch 25 sekund, ale "až nateče tak nateče". Prostě bez vlastního kvalitního mlýnku se espresso dělá fakt těžko i s přetlakovou miskou a je to spíš o delším zkoušení nebo o štěstí.
- Ipanema
- Příspěvky: 9
- Registrován: úte 21. led 2014 0:49:03
- bydliště: Brno
- kávovar: Gaggia Classic 2018
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Objem v ml.? To je asi jedno. Dal jsem do misky kávy míň, střední i víc. Mám pocit, že výsledek je stejný - káva jakoby misku ucpe a voda z čerpadla prostě přes to "ucpání" nemůže téct.
Je mi jedno jaký mám kávovar, misky, odvápnění, velký šálek nebo desku na kuchyňském stole. Otázka je jediná. Proč mi 4 jiné druhy kávy k páky tečou a tato jedna pouze odkapává. To neodstraním tím, že si dám presso 25ml nebo 325ml.
Je mi jedno jaký mám kávovar, misky, odvápnění, velký šálek nebo desku na kuchyňském stole. Otázka je jediná. Proč mi 4 jiné druhy kávy k páky tečou a tato jedna pouze odkapává. To neodstraním tím, že si dám presso 25ml nebo 325ml.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Protože každá káva (jiný druh) po vypražení má jiné vlastnosti. Když se mele na stejný stupeň nastavení mlýnku, může to ve výsledku vypadat jako by byla mletá jemněji. A to se v tomto případě stalo.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Protože zrovna tato káva by prostě pro Váš kávovar potřebovala namlet víc na hrubo. Já když měním kávu, tak hýbu nastavením hrubosti mletí i o několik stupňů, každý kafe chce prostě něco jinýho a dokud se nedá do kávovaru, není možný přesně říct co přesně chce.
Teď nejde o množství kávy v misce, ale o to, kolik chcete mít v hrnku. Abysme měli představu jak rychle to teče když to "teče" a jak rychle to teče když to "kape". Kolik je ve výsledku v hrnku za jak dlouho. Každopádně je to prostě o tom, že tuto jednu kávu by to pro Váš kávovar chtělo mít namletou více nahrubo, než ostatní kávy, což ovšem "naslepo" v pražírně odhadnout prostě nejde.
Teď nejde o množství kávy v misce, ale o to, kolik chcete mít v hrnku. Abysme měli představu jak rychle to teče když to "teče" a jak rychle to teče když to "kape". Kolik je ve výsledku v hrnku za jak dlouho. Každopádně je to prostě o tom, že tuto jednu kávu by to pro Váš kávovar chtělo mít namletou více nahrubo, než ostatní kávy, což ovšem "naslepo" v pražírně odhadnout prostě nejde.
- Ipanema
- Příspěvky: 9
- Registrován: úte 21. led 2014 0:49:03
- bydliště: Brno
- kávovar: Gaggia Classic 2018
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Brasil Facenda Capim Branco
Tak aspoň vím na příště.....
- lukyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 448
- Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
- bydliště: střední Čechy
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Brasil Facenda Capim Branco
prostě se nevyhnete pořízení vlastního mlýnku, v opačném případě nubudete mít nikdy přípravu plně pod kontrolou.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva