Aristarco SE/N
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Aristarco SE/N
Tak nenašiel som tu o tomto mlynci žiadne informácie a kedže som ho nedávno kúpil tak som sa rozhodol o ňom založiť topic, možno to v budúcnosti niekomu pomôže. Mlynček som kúpil spod ruky za priaznivú cenu. Bolo mi povedané že nebol nikdy používaný a že je v stave uplne nového. K tomuto som pristupoval trocha s rezervou lebo viem že je to starší mlynček ktorý sa minimálne 10 rokov nevyrába, predpokladal som že bol len velmi dobre vyčistený. Jedinou závadou bola nejaká prasklina na nádobke na zrnkovú kávu, keďže som mlynec kupoval cez známeho tak som ho na živo nevidel a nevedel som posúdiť vážnosť problému. Keď mi mlynček došiel bol som prekvapený, celý skelet je s pôvodnou farbou bez jediného sebamenšieho škrabanca, krásne čistý naleštený doser bez škrabancov od používania, páčka dávkovača ako nová, funguje bezproblémovo, cvaká velmi potichu, na počítadle bolo cca 60 porcií. Aj stojan na portafilter bol úplne bez škrabancov, vypadal ako keby tam ani nikdy žiadny portafilter pod mlynčekom nebol. Nádobka mala prasklinu v časti hrdla kde sa hrdlo nasúva do mlynčeka, bolo to zlepené páskou. predpokladám že násypka nieje originál a mala trocha väčší priemer hrdla a keď sa dotičný snažil ju tam na silu napchať tak mu praskla, je však použitelná bez problémov. Odkrútil som vrchný kameň a kamene vypadajú nepoužité, žiadne odreniny, závit je namazaný nejakým olejom, vypadá to ako od výroby. Rok výroby je 97, tak neviem či sa mi naozaj podarilo kúpiť tak starý mlynec vôbec nepoužitý alebo je len úplne vyčistený, v každom prípade to bola dobrá kúpa, mlynec má velmi tichý chod (v porovnaní s RR45) a stavbou trocha pripomóina mazzer. Zatiaľ som na ňom kávu nemlel takže o tom neviem nič povedať ale otáčky má nízke, kamene veľké tak predpokladám že mletie bude bezproblémové. Stupňe sú tak, že keď dotiahnem na polohu že vrchný kameň sa dotkne spodného, som na najvyššom stupni, o jeden uvolním aby vznikol najmenší priestor medzi kameňmi tak je na 0. Kamene 64mm. Fotky mám zatiaľ vo vyššom rozlíšení ako mi zhltne fórum tak časom buď zmenším alebo hodím niekde externe a potom to sem pridám.
all you need is coffee
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
Kód: Vybrat vše
http://aplusgastronom.cz/detail-produktu/372-kavomlynek-aristarco-se-n
all you need is coffee
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
pridávam slúbené fotografie. snáď z nich bude jasné asi v akom stave sa kumne dostal.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
all you need is coffee
Re: Aristarco SE/N
Velmi pekný ...zvlášť v té červené. Doser budeš nechávat?
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
Zatiaľ áno, je v pozoruhodnom stave bez zásahu. Nechcem ho nejak upravovať, myslím že jeho hodnota spočíva práve v jeho originálnom stave.
all you need is coffee
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
no, prišiel jeho čas. priateľka si nemá kam šminky položiť a píli mi uši každý deň tak musím podstúpiť obetu. Predám ho asi za 200 eur, prípadne dohoda, viac info neskôr v bazárovej téme...
all you need is coffee
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
Se ani nedivim, k čemu přesně je dobrý mít tři kávovary a čtyři mlýnky? Ty mlýnky eště dejme tomu, v každým třeba jiný kafe... Ale ten zbytek? Na sbírku mi to příde málo, na vaření kafe moc... To se jako dycky ráno rozhoduješ kterej kávovar zapneš? Nebo je každej někde jinde? To by ale priateľka nenadávala
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
k ničomu praktickému, ak mám počítať aj malé "takymlynčeky" tak ich mám 7. nepýtajte sa ma na dôvod, nepoznám odpoveď, asi to len mám potrebu kupovať alebo čo. Včera som kúpil mazzer tak tento ide preč. asi som chorý...
all you need is coffee
Re: Aristarco SE/N
Ahoj
potřeboval bych poradit mám cca 2 rokykupoval jsem z druhé spíš tretí ruky (pán nevěl co to vlastně je)
jak poznám že kameny potřebují nabrousit? (kydž dotáhnu na 0 tak začínaji o sebe škrtat)
Jak se provadí udržba takové mlýnku?
Nahoře se někdo ptal jestli bude nechávat dozer co se dává misto dozeru?
Nedokážu si předsatvit mlýt rovnou do páky za prvé je to fofr, za druhé když mám nastavenou jemnost mletí tak musím umlýt vše co do mlýnku pustím protože se mi při vypnutí a dalším zapnutí s kávou mezi kameny kousne a muším dát hrubší mletí aby se rozběhl ( je to normální)?
děkuji Luboš
potřeboval bych poradit mám cca 2 roky
Kód: Vybrat vše
http://aplusgastronom.cz/detail-produktu/370-kavomlynek-aristarco-ema-75
jak poznám že kameny potřebují nabrousit? (kydž dotáhnu na 0 tak začínaji o sebe škrtat)
Jak se provadí udržba takové mlýnku?
Nahoře se někdo ptal jestli bude nechávat dozer co se dává misto dozeru?
Nedokážu si předsatvit mlýt rovnou do páky za prvé je to fofr, za druhé když mám nastavenou jemnost mletí tak musím umlýt vše co do mlýnku pustím protože se mi při vypnutí a dalším zapnutí s kávou mezi kameny kousne a muším dát hrubší mletí aby se rozběhl ( je to normální)?
děkuji Luboš
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
rozoberieš mlynček a pozrieš sa. Kamene súce na nabrúsenie aj po vizuálnej stránke upozorňujú že niečo nieje v poriadku. Tupé kamene ti navyše budú vytvárať kávový prach ktorý zbadáš aj v šálke espressa na spodku po dopití.
údržba podľa mňa stačí čistiť štetcom, umť násypku, vyčistiť doser, odkrútiť horný kameň, vyčistiť kameň, priestor okolo kameňa, závit a hotovo. teda aspoň ja som nejak nič iné nerobil, nepoužívam tie granule na čistenie mlynčeka.
Namiesto dosera sa dá namontovať lievik na priame dávkovanie do páky, neviem aký fofr máš na mysli ale umňa to trvá niekoľko sekúnd, to je dosť dlhá doba na to aby si si odkontroloval koľko dávkuješ.
to že sa si zakusne podľa mňa normálne nieje, asi bude niečo s motorom alebo máš kameňe tak blízko pri sebe že má mlynček problém to rozbehnúť, na akú jemnosť melieš?
údržba podľa mňa stačí čistiť štetcom, umť násypku, vyčistiť doser, odkrútiť horný kameň, vyčistiť kameň, priestor okolo kameňa, závit a hotovo. teda aspoň ja som nejak nič iné nerobil, nepoužívam tie granule na čistenie mlynčeka.
Namiesto dosera sa dá namontovať lievik na priame dávkovanie do páky, neviem aký fofr máš na mysli ale umňa to trvá niekoľko sekúnd, to je dosť dlhá doba na to aby si si odkontroloval koľko dávkuješ.
to že sa si zakusne podľa mňa normálne nieje, asi bude niečo s motorom alebo máš kameňe tak blízko pri sebe že má mlynček problém to rozbehnúť, na akú jemnosť melieš?
all you need is coffee
Re: Aristarco SE/N
diky za odpověd
to zakostnutí bude asi mic jemným mletím:) na stupen 2 se to kouš a na 3 už ne
jak vypadá lievik na priame dávkovanie do páky? z čeho vyrobit nebo kde sehnat?
děkuji
to zakostnutí bude asi mic jemným mletím:) na stupen 2 se to kouš a na 3 už ne
jak vypadá lievik na priame dávkovanie do páky? z čeho vyrobit nebo kde sehnat?
děkuji
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
niečo o prerábke na fresh mlynček naríklad tu: viewtopic.php?f=88&t=2101
pridaj sem fotky kameňov, bol by som zvedavý ako vypadajú. Na začiatku vlákna som fotil môj už bývalý mylnček a aj jeho kamene, vieš si porovnať opotrebenie, na mojich fotkách sú prakticky nové.
pridaj sem fotky kameňov, bol by som zvedavý ako vypadajú. Na začiatku vlákna som fotil môj už bývalý mylnček a aj jeho kamene, vieš si porovnať opotrebenie, na mojich fotkách sú prakticky nové.
all you need is coffee
- Ralf
- více pokročilý
- Příspěvky: 198
- Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aristarco SE/N
No na mňa nepôsobia nejak tupo, nejaké malé známky používania tam sú, ale tupé určite niesu. Rozmýšľam stále nad tým zakúsnutím, neviem čím to môže byť spôsobené, jedine dotykom kameňov alebo chybným motorom. Koľko dávkuješ do páky? skús trocha hrubšie mletie a väčšiu dávku. Inak vypadajú pekne tie dve mašiny vedla seba.
all you need is coffee
Re: Aristarco SE/N
mě se taky líbí , mlýnek byl před tím v té okrově hnědé - hnus, pak vedle práce končila drogerie a měli červený metlitcký sprej za pár kaček a tak jsem neodolal a přestříkal
já neměl pocit, že jsou kameny tupé jen mě napadlo jak se to vlastně pozná
já neměl pocit, že jsou kameny tupé jen mě napadlo jak se to vlastně pozná
- czhawk
- více pokročilý
- Příspěvky: 144
- Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
- bydliště: Ústí nad Labem
- kávovar: Rancilio SILVIA
- mlýnek: Rancilio ROCKY
Re: Aristarco SE/N
Podle fotek jsou kameny evidentně tupé. Poznáš to tak, že přejedeš prstem po hraně břitu kamenu (laicky).
Pokud je ostrý, je opravdu ostrý, tedy máš pocit, že se pořežeš, pokud budeš tlačit na břit. Zatím co jsem viděl, tak i spousta nově zakoupených kamenů není rozhodně ostrá. Od brusiče je to něco úplně jiného. Někde jsou zde fotky ostrých kamenů ... hledej a pak porovnej. Ale prstem to poznáš mnohem lépe. Každopádně to ale není tak, že bys nemohl své kameny používat, jen se Ti to mletí bude hůře seřizovat, a budeš mít v kávě jemný kal na dně hrnečku.
Pokud je ostrý, je opravdu ostrý, tedy máš pocit, že se pořežeš, pokud budeš tlačit na břit. Zatím co jsem viděl, tak i spousta nově zakoupených kamenů není rozhodně ostrá. Od brusiče je to něco úplně jiného. Někde jsou zde fotky ostrých kamenů ... hledej a pak porovnej. Ale prstem to poznáš mnohem lépe. Každopádně to ale není tak, že bys nemohl své kameny používat, jen se Ti to mletí bude hůře seřizovat, a budeš mít v kávě jemný kal na dně hrnečku.
Re: Aristarco SE/N
ahoj ještě budu otravovat nevíte u koho nebo kde nabrousit?
díky
díky