
Příběh kávomilce (rada do začátků)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Myslím, že toto je pre všetkých kávomilcov na tomto fóre také zadosťučinenie, že už pod stromčekom nič "kávové" mať nemusia. 

Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Jenže stále bude dost těch kteří si nenechají poradit, protože je jim jasné, že všichni ti před ním to dělali blbě, on to přece bude dělat líp.
Je to tak ve všem a při své práci se s tímto postojem setkávám každý den.
Vůbec bych se tím nevzrušoval, jsou prostě ti co si dají poradit, mají svůj zdravý úsudek a po přečtení velkého množství příspěvků na tomto fóru o nekvalitě a nepoužitelnosti levných kávovarů, se rozhodnou své peníze investovat uváženě.
A ti kteří na to mají a musí si na všechno přijít sami.
Informací v tomto směru je na zdejším fóru víc než dost.
Bylo by konečně vhodné aby se zde začali scházet také uživatelé těch levných a nejlevnějších kávovarů a vyměňovali si vzajemně zkušenosti s těmito kávovary.
Dokud zde informace o funkčnosti nebo nefunkčnosti konkretního levného typu nebudou přibývat, tak zkušenosti od těch co používají kávovary o několik kategorií kvalitnější nemají význam (protože už tady jsou) a stále se budou opakovat dokola.
Je to tak ve všem a při své práci se s tímto postojem setkávám každý den.
Vůbec bych se tím nevzrušoval, jsou prostě ti co si dají poradit, mají svůj zdravý úsudek a po přečtení velkého množství příspěvků na tomto fóru o nekvalitě a nepoužitelnosti levných kávovarů, se rozhodnou své peníze investovat uváženě.
A ti kteří na to mají a musí si na všechno přijít sami.
Informací v tomto směru je na zdejším fóru víc než dost.
Bylo by konečně vhodné aby se zde začali scházet také uživatelé těch levných a nejlevnějších kávovarů a vyměňovali si vzajemně zkušenosti s těmito kávovary.
Dokud zde informace o funkčnosti nebo nefunkčnosti konkretního levného typu nebudou přibývat, tak zkušenosti od těch co používají kávovary o několik kategorií kvalitnější nemají význam (protože už tady jsou) a stále se budou opakovat dokola.
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Dovolím si jen malé doplnění-v tomto tématu NEJDE o to přesvědčit zájemce o dobrou kávu k utrácení majlantu za kávovar, mlýnek, ... atd.Snad budete souhlasit, že pokud opravdu nechci(nebo nemohu) investovat 10 000 ,- do kávovaru i s mlýnkem, pak je lepší zakoupit mokka konvičku v ceně 300,- až 1000,- kč nebo french press a výsledek bude lepší a bez stresu než z levného kávovaru.Vím o čem mluvím-mám Krups a espresso jsem z něj dostal až po několika měsících a po četných mechanických úpravách-a nepřejte si vědět jaký je to proces - to espresso - ještěžě mně to tak baví.
Taky díky informacím na tomto fóru se mi to už docela daří.Dozvěděl sem se např. o přetlakovém sítku...velkém to zlu...taky o čerstvosti kávy, mletí , mikropěně.
Přeji hodně štěstí všem začínajícím baristům!

Taky díky informacím na tomto fóru se mi to už docela daří.Dozvěděl sem se např. o přetlakovém sítku...velkém to zlu...taky o čerstvosti kávy, mletí , mikropěně.
Přeji hodně štěstí všem začínajícím baristům!

Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Jak to tady tak čtu, tak mi to nedá nepodělit se o nedávné zážitky z rodinné návštěvy. Vy tady stále předpokládáte, že lidi přece musí chtít pít to pravé klasické espresso a nedají si pokoj, dokud si nepořídí mašinu, co jim ho opravdu udělá. Mně moje rodina po poslední návštěvě u nás z těchto předpokladů velmi rychle vyléčila.
Když byly u nás před nějakou dobou, já měla kávovar na reklamačce a vařila si kávu na relativně luxusní Bialetti Brikka mokka konvičce. Bráška nad touto kávou ohrnul nos, že on když pije kávu, tak jedině espresso - ha, fajnšmekr, řekli byste si podobně jako já.
A chcete vědět, jaké "espresso" si posledně připravoval na opravené Silvii (po "prý bohatých" zkušenostech s přípravou espressa u nich v práci na Krupsu)? Misku naplnil cca do 3/4 (dost to ladil mezi 1/2 až 3/4), kávu v misce nijak nestlačil (ani trošičku, Krups mu prý pak neudělá pěnu) a to celé nechal téct cca 10 vteřin - ano opakuji 10 vteřin. A to je prý to jeho espresso, pro které by šel světa kraj a kvůli kterému by mu ani nechutnala káva z mokka konvičky. A kávovar dražší jak 2000, no dejme tomu 3000,-Kč podle něj nemá smysl kupovat.
Jaký je pak rozdíl v takto připravené kávě a v té, kdy "ohřejete vodu v mikrovlně a zalijete s ní nějakou Nescafe" (jak tady někdo trefně poznamenal)?
A proč si pořád myslíme, že se nám povede těmto lidem vnutit mokka konvičku nebo french press (nebo nedejbože nějaký drahý kávovar), když ten stroj za 2000 jim přece udělá takové skvělé "espresso"?
Když byly u nás před nějakou dobou, já měla kávovar na reklamačce a vařila si kávu na relativně luxusní Bialetti Brikka mokka konvičce. Bráška nad touto kávou ohrnul nos, že on když pije kávu, tak jedině espresso - ha, fajnšmekr, řekli byste si podobně jako já.
A chcete vědět, jaké "espresso" si posledně připravoval na opravené Silvii (po "prý bohatých" zkušenostech s přípravou espressa u nich v práci na Krupsu)? Misku naplnil cca do 3/4 (dost to ladil mezi 1/2 až 3/4), kávu v misce nijak nestlačil (ani trošičku, Krups mu prý pak neudělá pěnu) a to celé nechal téct cca 10 vteřin - ano opakuji 10 vteřin. A to je prý to jeho espresso, pro které by šel světa kraj a kvůli kterému by mu ani nechutnala káva z mokka konvičky. A kávovar dražší jak 2000, no dejme tomu 3000,-Kč podle něj nemá smysl kupovat.
Jaký je pak rozdíl v takto připravené kávě a v té, kdy "ohřejete vodu v mikrovlně a zalijete s ní nějakou Nescafe" (jak tady někdo trefně poznamenal)?
A proč si pořád myslíme, že se nám povede těmto lidem vnutit mokka konvičku nebo french press (nebo nedejbože nějaký drahý kávovar), když ten stroj za 2000 jim přece udělá takové skvělé "espresso"?
Naposledy upravil(a) Muminnek dne pát 27. lis 2009 23:55:08, celkem upraveno 1 x.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Ale veď to som tu hovoril už dávno.
Proste, koľko ľudí, toľko chutí. Každý pije kávu takú, aká mu chutí. My mu môžme dobrou radou dať možnosť posunúť sa ďalej, ale nie ho nútiť - iba čo ho odradíme a následne nás počastuje rôznymi prezývkami.
Pokiaľ viem, ani tunajší kávomilci sa dogmaticky neriadia predpisami, na ktoré občas tak prísne odkazujú. Koľkí z nás dávajú do misky "presne 7 g kávy"? Koľkí z nás utláčajú kávu váhou pribl. 20 kg? Koľkí z nás stopujú čas extrakcie a neurčujú ho podľa farby vytekajúceho espressa? Každý sa snaží o čo najdokonalejší výsledok podľa svojich skúseností, príp. rád okolia. Avšak každý má iné očakávania. Pre znalca znamená espresso tigra, vysokú penu, sirupovú konzistenciu, atď. A pre niekoho 10 sek extrakciu hnedého nápoja z Krupsu (a viem presne o čom hovorím, Krups som doteraz používal - dlhšia extrakcia tam holt nie je možná). A obom ten výtvor môže chutiť.
Myslím, že dobrý spôsob ako ich "nakopnúť" je ten, čo mi napísal p. Konečný, keď som mu spomínal, že onedlho možno bude mať z mojho známeho nového klienta. Napísal približne toto: Nelámte ho, dajte mu ochutnať.
Hm, keď si to tak čítam, tak zisťujem, že som sa dostal do kruhu, a som zasa na začiatku. Myslím tým to, že keď niekomu chutí "10 sekundové preso", tak to asi tak má byť a je to v poriadku...
Prosím, nezačnite ma teraz sfukávať za moje prípadné technické chyby v texte (7 g, 20 kg...). Som si istý, že chápete, čo som chcel povedať.

Pokiaľ viem, ani tunajší kávomilci sa dogmaticky neriadia predpisami, na ktoré občas tak prísne odkazujú. Koľkí z nás dávajú do misky "presne 7 g kávy"? Koľkí z nás utláčajú kávu váhou pribl. 20 kg? Koľkí z nás stopujú čas extrakcie a neurčujú ho podľa farby vytekajúceho espressa? Každý sa snaží o čo najdokonalejší výsledok podľa svojich skúseností, príp. rád okolia. Avšak každý má iné očakávania. Pre znalca znamená espresso tigra, vysokú penu, sirupovú konzistenciu, atď. A pre niekoho 10 sek extrakciu hnedého nápoja z Krupsu (a viem presne o čom hovorím, Krups som doteraz používal - dlhšia extrakcia tam holt nie je možná). A obom ten výtvor môže chutiť.
Myslím, že dobrý spôsob ako ich "nakopnúť" je ten, čo mi napísal p. Konečný, keď som mu spomínal, že onedlho možno bude mať z mojho známeho nového klienta. Napísal približne toto: Nelámte ho, dajte mu ochutnať.

Hm, keď si to tak čítam, tak zisťujem, že som sa dostal do kruhu, a som zasa na začiatku. Myslím tým to, že keď niekomu chutí "10 sekundové preso", tak to asi tak má byť a je to v poriadku...
Prosím, nezačnite ma teraz sfukávať za moje prípadné technické chyby v texte (7 g, 20 kg...). Som si istý, že chápete, čo som chcel povedať.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Nevím, zda budu mluvit za všechny, co se snaží poradit, ale alespoň za mne.
Tohle fórum bylo založeno a zřízeno jako pomoc začínajícim kávařům a fandům,kteří nikdy neabsolvovali žádný kurz baristy a o kávě a kávovarech se mohli dočíst jen velmi povrchně v občasných článcích. Když jsem sem přišel, tak se diskutovalo o kávě, pěně, latte art atd, zároveň se mi zdálo, že příchozí se mohli dozvědět spoustu zajímavých zkušeností, které neměli jak získat. Zároveň a jaksi mimochodem se diskutující snažili kultivovat kávovou veřejnost, která neměla možnost jak a kde se dozvědět co je to opravdové espresso, proč ne přetlakové misky, jak se espresso dělá a jiné. Alespoň můj dojem byl ten, že se zde bavíme všichni o espressu. Je mi naprosto jasné, že velká většina lidí opravdu neví, co to espresso je a nemá jak se to dozvědět. Představme si, že o kafi nic nevíme a jdeme do obchodu koupit kávovar, co se dozvíme? Prd! Doporučí nám něco s přetlakovými miskami a po ptákách. A mají klid. Když přijdeme do většinové kavárny, co dostaneme? Kafe,které se velmi podobá produktu z přetlakové misky. Tak proč by měl být zákazník nespokojený, když nic jiného ani neměl možnost ochutnat?
Myslím si, že Primacafe forum je jediné fungující fórum o kávě,které je zaměřeno na domácí uživatele. A právě pro ně je jakási "osvěta" nutná, protože nemají, kde se o kávě a hlavně opravdovém espressu a všem, co s ním souvisí, dozvědět. Pokud jim bude jedno, co z kávovaru teče a jakou kávu pijí, v podstatě mohou koupit jakýkoliv levný kávovar a jakoukoliv běžnou kávu, výsledek bude vždy podobný(a pro nás nepitelný) a na hony vzdálen espressu. A tohle fórum se zahltí informacemi a rozmělní do poznámek a testů či doporučení levných mašin z čínských linek, neschopných espresso vyrobit. A budeme se bavit o tom, že ten krám drnčí drrr a ten prrr.. Nově příchozí bude mezi spoustou těchto s odpuštěním balastových informací pracně hledat, a je možné, že se nakonec nedopátrá nebo usoudí, že tenhle hrkač je lepší, než tamhleten hrkač.
Takže můj postoj k problematice je následující:
1. držet se kurzu, který byl dám ze začátku tohoto fóra
2. nesnažit se dlouze rozebírat kávovary "krámy", kterých je opravdu plno a v podstatě jsou všechny "prašť jako mázni", pouze k nim lze napsat "nedoporučujeme"
3. vždy se snažit odkázat (nebo vysvětlit) na link, kde je příprava espressa vysvětlena ( event. všech ostatních postupů, jako french press,džezva,vac-pot atd...)
Situace s kávou opravdu je podobná tomu, jak to vypadalo na vínové scéně v 90. letech. Pomalu se to ale mění, na čemž má zásluhu nejenom tohle fórum a Primacafe, ale též neúnavný Jarda 2-czech, Petra V, Cuketka a všichni, kdo se snaží pořád do blba vysvětlovat, co to káva je a jak se připravuje.
A podle některých posledních příspěvků a poděkování mám ten pocit, že alespoň někomu jsme zde svými radami pomohli a nasměrovali ho správným směrem. A pokud si někdo myslí, že je to tady banda snobů a schizofreniků, nechejme mu jeho přesvědčení, úroveň dikuze to neovlivní a takový si stejně poradit nedá.
Tohle fórum bylo založeno a zřízeno jako pomoc začínajícim kávařům a fandům,kteří nikdy neabsolvovali žádný kurz baristy a o kávě a kávovarech se mohli dočíst jen velmi povrchně v občasných článcích. Když jsem sem přišel, tak se diskutovalo o kávě, pěně, latte art atd, zároveň se mi zdálo, že příchozí se mohli dozvědět spoustu zajímavých zkušeností, které neměli jak získat. Zároveň a jaksi mimochodem se diskutující snažili kultivovat kávovou veřejnost, která neměla možnost jak a kde se dozvědět co je to opravdové espresso, proč ne přetlakové misky, jak se espresso dělá a jiné. Alespoň můj dojem byl ten, že se zde bavíme všichni o espressu. Je mi naprosto jasné, že velká většina lidí opravdu neví, co to espresso je a nemá jak se to dozvědět. Představme si, že o kafi nic nevíme a jdeme do obchodu koupit kávovar, co se dozvíme? Prd! Doporučí nám něco s přetlakovými miskami a po ptákách. A mají klid. Když přijdeme do většinové kavárny, co dostaneme? Kafe,které se velmi podobá produktu z přetlakové misky. Tak proč by měl být zákazník nespokojený, když nic jiného ani neměl možnost ochutnat?
Myslím si, že Primacafe forum je jediné fungující fórum o kávě,které je zaměřeno na domácí uživatele. A právě pro ně je jakási "osvěta" nutná, protože nemají, kde se o kávě a hlavně opravdovém espressu a všem, co s ním souvisí, dozvědět. Pokud jim bude jedno, co z kávovaru teče a jakou kávu pijí, v podstatě mohou koupit jakýkoliv levný kávovar a jakoukoliv běžnou kávu, výsledek bude vždy podobný(a pro nás nepitelný) a na hony vzdálen espressu. A tohle fórum se zahltí informacemi a rozmělní do poznámek a testů či doporučení levných mašin z čínských linek, neschopných espresso vyrobit. A budeme se bavit o tom, že ten krám drnčí drrr a ten prrr.. Nově příchozí bude mezi spoustou těchto s odpuštěním balastových informací pracně hledat, a je možné, že se nakonec nedopátrá nebo usoudí, že tenhle hrkač je lepší, než tamhleten hrkač.
Takže můj postoj k problematice je následující:
1. držet se kurzu, který byl dám ze začátku tohoto fóra
2. nesnažit se dlouze rozebírat kávovary "krámy", kterých je opravdu plno a v podstatě jsou všechny "prašť jako mázni", pouze k nim lze napsat "nedoporučujeme"
3. vždy se snažit odkázat (nebo vysvětlit) na link, kde je příprava espressa vysvětlena ( event. všech ostatních postupů, jako french press,džezva,vac-pot atd...)
Situace s kávou opravdu je podobná tomu, jak to vypadalo na vínové scéně v 90. letech. Pomalu se to ale mění, na čemž má zásluhu nejenom tohle fórum a Primacafe, ale též neúnavný Jarda 2-czech, Petra V, Cuketka a všichni, kdo se snaží pořád do blba vysvětlovat, co to káva je a jak se připravuje.
A podle některých posledních příspěvků a poděkování mám ten pocit, že alespoň někomu jsme zde svými radami pomohli a nasměrovali ho správným směrem. A pokud si někdo myslí, že je to tady banda snobů a schizofreniků, nechejme mu jeho přesvědčení, úroveň dikuze to neovlivní a takový si stejně poradit nedá.
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
S týmto príspevkom bez výhrad súhlasím (aj keď by sa to podľa môjho predošlého postu nemuselo zdať). 

- zaxon
- nováček
- Příspěvky: 52
- Registrován: úte 08. zář 2009 16:22:27
- bydliště: Orlová
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Ano,souhlasím s millem,mne tohle fórum poslalo do správných kolejí.Ono zarámovaný plakát A.Muchy je taky hezký,ale není to pravý Mucha,že?A my ty pravé můžeme mít(espressa). 

- GSX 1400
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: stř 26. bře 2008 16:55:51
- bydliště: Náchod
- kávovar: Lelit PL41PLUS
- mlýnek: ASCASO I-steel
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Výstižné,trefné,pravdivé.Souhlasím s Millem do posledního písmenka.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Vaseq: Člověče, až k větě o Nemox Luxu je náš příběh jako přes kopírák. Pak už se to liší jen značkou mašiny, u které jsme zakotvili (Gaggia/Silvia). Jo a úplně se mi vybavily ty pocity, když mi s kávou Primacafé poprvé nateklo pořádné espresso. Taky jsem běhal nadšením po kuchyni, kroutil hlavou a pořád cpal hrnek manželce pod nos, aby se taky podívala, že to FAKT jde.
mill: Naprostý souhlas. Hlavně to tady nerozmělnit debatami o šuntech, k tomu myslím docela dobře poslouží dama.cz nebo mimibazar.


mill: Naprostý souhlas. Hlavně to tady nerozmělnit debatami o šuntech, k tomu myslím docela dobře poslouží dama.cz nebo mimibazar.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Proto jsem založil forum LEVNÉ KÁVOVARY, aby se sem pomalu začalo uklízet všechno kolem levných kávovarů. Nepředpokládal jsem však, že se sem všichni na delší dobu přestěhujete. Vaše parketa by měla být ve foru ESPRESSOMANIE - forum pro pokročilé.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- LittleHappiness
- Příspěvky: 30
- Registrován: čtv 19. lis 2009 21:38:45
- bydliště: Leuven
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Zdravím všechny kávičkáře,
už od prosince 2009, kdy jsem se stala šťastnou majitelkou Silvie a Rockyho Ranciliových mám v plánu, že sem napíšu jak to s námi bylo. Je to trochu odyssea od Grankopijce ke kávomilci.
Hned zkraje ale musím ještě jednou co nejvíc poděkovat prima café foru za to, že je a všem přispěvovatelům za jejich poznatky, rady a komentáře, které mě osobně nesmírně pomohly a bez kterých bych se k dobré kávě v domácích podmínkách určitě nedopracovala.
Honba za kafe strojem do domácnosti začala zhruba v listopadu 2009. Do té doby jsem používala caffettiere, kterou mě nakazili moji italští spolubydliči na Erasmu v Belgii. Předtím tj. do jednadvaceti let jsem pila akorát Granko :D
Přišel předvánoční čas a nějak se mi začaly shromažďovat vánoční dárky v podobě obálek, které dohromady ukrývaly obnos který by stěží stačil na nějakou nejlevnější mašinku ze supermarketu. Ale protože nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat levné věci, rozhodla jsem se, že něco došetřím ze studentských brigád a zainvestuju. V této době jsme objevila prima café forum a po nocích probělých jeho pročítáním jsem se rozhodla, že poslechnu dobře míněné rady zkušených uživatelů a super hyper prodejnám se vyhnu obloukem a budu číhat na nějakou pořádnou mašinku, třeba I z druhé ruky. Na tomto místě bych chtěla říct Special Thanks to Vaseq a jeho příspěvku Příběh kávomilce (rada do začátků)
Vystopovala jsem starou nabídku na aukru na prodej Silvie a Rockyho model 2008, úplne noví, ale bez dokladu. V tomto okamžiku jsem tuto nabídku začala probírat tady na foru a mill a primacafé mě nenechali na holičkách, poradili a já se nakonec pro tyhle dva rozhodla . Cena byla 12 000 czk, ale prodejce se nade mnou slitoval, dal mi nejakou slevu a jeste super original nerez podstavec z druhe ruky. Vše bylo tak jak napsal, oba stroje nové, v zavřené originální krabici, oblepení ochranou fólii, zabalení v polystyrenu, super.
Proč píšu celý tento román? Protože doufám, že by tato story mohla někomu pomoct, tak jako mě pomohl článek od Vaseq. Když jsem kupovala tyto dva krasavce, tak jsem ještě studovala a měla jsem celkem hluboko do kapsy, ale nerada investuju do levných (nechci tvrdit, že vše levné je nekvalitní) nekvaltiních věcí, i kdyby to byla jen tisicovka, věřím, že je lepší si ji schovat a pomalu došetřit na něco co má smysl. Vyplatilo se mi, našetřit a počkat na dobrou příležitost a ve finále natrefit i na solidního prodejce, takže v tom bylo i kus štěstí.
Jak to bylo s přípravou kávy? Začátky byly celkem krušné, ale po čase jsme se se Silvií i Rockym domluvili
Jak zde již bylo popsáno mockrát, je třeba najít správnou kávu (kapitola sama o sobě), vyšpekulovat správné mletí, množství, správně udusat a je to :D Ale v momentě kdy se vám to podaří, odměna bude sladká (řečeno obrazně). K udusávání používám tamper, který mi vysoustružil kamarád, materiál je nějaká ocel s potravinářskou nerezovou úpravou (asi) a ručka ze dřeva. Sedí na sítko jak ..... na hrnec. S trochou cviku dokážete produkovat stabilně dobré espresso atd.
V otázce pěnění mléka, Silvinka má celkem slušné vybavení co se týče trysky, mohla by být s trojvývodem, ale furt lepší než nějaké výmysly tipu paranello aj. Jen je třeba po extrakci chvíli počkat než je připravená pára ke pěnění mléka, odpustit vodu a frčet. O pěnění mléka tady bylo popsáno mnoho, takže jen zopakuju základ, sudené mléko, ve studené konvičce, čím studenější, tím lepší. Konvičku používám nějakou obyčejnou z IKEA za 129 czk tuším, na latté art je to peklo, ale když se jí hubička trošku skřípne kleštěmi je to o poznání lepší. Trysku strčit do konvičky, tak 1 cm od kraje pustit dovnitř trocha vzduchu, do té doby než je konvička malinko studenější než ruka, tj. 30°C pro ty kteří používají teploměr. Pak už jenm ponořit trysku malinko hlouběji, změnit úhel aby se v konvičce vytvořil vír a honit mléko dokola konvičky aby zmizely velké bubliny. Když žačíná konvička pálit napočítat rychlo do tří a zavřít. 55°C pro ty co používají teploměr .. k 60°C se to pak doškrábe samo. Zlomit přes hranu mléko do duhé konvičky a malovat.... samostatná kapitola o latté art :D
Do Silvinky liju kojeneckou vodu a pravidelně odvápňuji, stejně tak jako čistím hlavu speciálním kartáčem a provádím backflush. Nevím, jestli je tam co odvápňovat, když používám kojeneckou vodu, ale teče z toho takový zelenomodrý sajrajt.
Nyní žiju v Belgii a Silvinku jsem zatím nechala doma „napospas“ hlavně mámě, která teď objevuje svět kávy. Tento příklad dokazuje, že Silvinka je docela user friendly mašina, jen to chce se s ní trochu seznámit.
Já dokončuji studium, kávomilství mě ale přivedlo do místní kavárny-mikropražírny, kde se mohu dostatečně vyřádit a podvádím Silvii s Evolution. Pro kavárnu si majitelé sami praží fair trade kafe z Indie, Afriky a Střední a Jižní Ameriky a kafe převážně od pěstitelů, kteří uspěli v Cup of Excellence.
S trochou nadsázky, když si odmyslím to čekání na páru atd, Silvinka se vedle profi Evolution určitě nemá za co stydět. All in all, je to super stroj a jsem ráda, že jsem ji pořídila.
Teď měla máma problém se zaseknutým Rockym ... ale vyšpekulovala jsem, že má asi jen olejnatější zrna a že to spraví vyčištění, tak se i stalo a Rocky operaci ve zdraví přežil a zase mele jako o závod.
Každopádně od té doby, co se u nás dělá káva s Ranciliovými přibylo návštěv a náš byt byl neoficiálně prohlášen třetí nejlepší kavárnou v Olomouci
[/color]
už od prosince 2009, kdy jsem se stala šťastnou majitelkou Silvie a Rockyho Ranciliových mám v plánu, že sem napíšu jak to s námi bylo. Je to trochu odyssea od Grankopijce ke kávomilci.
Hned zkraje ale musím ještě jednou co nejvíc poděkovat prima café foru za to, že je a všem přispěvovatelům za jejich poznatky, rady a komentáře, které mě osobně nesmírně pomohly a bez kterých bych se k dobré kávě v domácích podmínkách určitě nedopracovala.
Honba za kafe strojem do domácnosti začala zhruba v listopadu 2009. Do té doby jsem používala caffettiere, kterou mě nakazili moji italští spolubydliči na Erasmu v Belgii. Předtím tj. do jednadvaceti let jsem pila akorát Granko :D
Přišel předvánoční čas a nějak se mi začaly shromažďovat vánoční dárky v podobě obálek, které dohromady ukrývaly obnos který by stěží stačil na nějakou nejlevnější mašinku ze supermarketu. Ale protože nejsem tak bohatá abych si mohla kupovat levné věci, rozhodla jsem se, že něco došetřím ze studentských brigád a zainvestuju. V této době jsme objevila prima café forum a po nocích probělých jeho pročítáním jsem se rozhodla, že poslechnu dobře míněné rady zkušených uživatelů a super hyper prodejnám se vyhnu obloukem a budu číhat na nějakou pořádnou mašinku, třeba I z druhé ruky. Na tomto místě bych chtěla říct Special Thanks to Vaseq a jeho příspěvku Příběh kávomilce (rada do začátků)
Kód: Vybrat vše
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=152&t=778
Proč píšu celý tento román? Protože doufám, že by tato story mohla někomu pomoct, tak jako mě pomohl článek od Vaseq. Když jsem kupovala tyto dva krasavce, tak jsem ještě studovala a měla jsem celkem hluboko do kapsy, ale nerada investuju do levných (nechci tvrdit, že vše levné je nekvalitní) nekvaltiních věcí, i kdyby to byla jen tisicovka, věřím, že je lepší si ji schovat a pomalu došetřit na něco co má smysl. Vyplatilo se mi, našetřit a počkat na dobrou příležitost a ve finále natrefit i na solidního prodejce, takže v tom bylo i kus štěstí.
Jak to bylo s přípravou kávy? Začátky byly celkem krušné, ale po čase jsme se se Silvií i Rockym domluvili

V otázce pěnění mléka, Silvinka má celkem slušné vybavení co se týče trysky, mohla by být s trojvývodem, ale furt lepší než nějaké výmysly tipu paranello aj. Jen je třeba po extrakci chvíli počkat než je připravená pára ke pěnění mléka, odpustit vodu a frčet. O pěnění mléka tady bylo popsáno mnoho, takže jen zopakuju základ, sudené mléko, ve studené konvičce, čím studenější, tím lepší. Konvičku používám nějakou obyčejnou z IKEA za 129 czk tuším, na latté art je to peklo, ale když se jí hubička trošku skřípne kleštěmi je to o poznání lepší. Trysku strčit do konvičky, tak 1 cm od kraje pustit dovnitř trocha vzduchu, do té doby než je konvička malinko studenější než ruka, tj. 30°C pro ty kteří používají teploměr. Pak už jenm ponořit trysku malinko hlouběji, změnit úhel aby se v konvičce vytvořil vír a honit mléko dokola konvičky aby zmizely velké bubliny. Když žačíná konvička pálit napočítat rychlo do tří a zavřít. 55°C pro ty co používají teploměr .. k 60°C se to pak doškrábe samo. Zlomit přes hranu mléko do duhé konvičky a malovat.... samostatná kapitola o latté art :D
Do Silvinky liju kojeneckou vodu a pravidelně odvápňuji, stejně tak jako čistím hlavu speciálním kartáčem a provádím backflush. Nevím, jestli je tam co odvápňovat, když používám kojeneckou vodu, ale teče z toho takový zelenomodrý sajrajt.
Nyní žiju v Belgii a Silvinku jsem zatím nechala doma „napospas“ hlavně mámě, která teď objevuje svět kávy. Tento příklad dokazuje, že Silvinka je docela user friendly mašina, jen to chce se s ní trochu seznámit.
Já dokončuji studium, kávomilství mě ale přivedlo do místní kavárny-mikropražírny, kde se mohu dostatečně vyřádit a podvádím Silvii s Evolution. Pro kavárnu si majitelé sami praží fair trade kafe z Indie, Afriky a Střední a Jižní Ameriky a kafe převážně od pěstitelů, kteří uspěli v Cup of Excellence.
S trochou nadsázky, když si odmyslím to čekání na páru atd, Silvinka se vedle profi Evolution určitě nemá za co stydět. All in all, je to super stroj a jsem ráda, že jsem ji pořídila.
Teď měla máma problém se zaseknutým Rockym ... ale vyšpekulovala jsem, že má asi jen olejnatější zrna a že to spraví vyčištění, tak se i stalo a Rocky operaci ve zdraví přežil a zase mele jako o závod.
Každopádně od té doby, co se u nás dělá káva s Ranciliovými přibylo návštěv a náš byt byl neoficiálně prohlášen třetí nejlepší kavárnou v Olomouci

[/color]
- spikey
- více pokročilý
- Příspěvky: 129
- Registrován: úte 25. říj 2011 12:16:23
- bydliště: Praha 5
- kávovar: Victoria Arduino Eagle one Prima
- mlýnek: Anfim Pratica, Mahlkönig EK 43
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Divím se že není první nejlepší v Olomouci, ale Olomouc a její kávu neznám. Hezký kávový vývoj:)
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog
- LittleHappiness
- Příspěvky: 30
- Registrován: čtv 19. lis 2009 21:38:45
- bydliště: Leuven
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Diky spikey, je to docela adrenalinovy sport najit slusnou kavarnu v Olomouci, ale mam dojem, ze se to posledni dobou zacina zlepsovat. Kazdopadne kdyby jsi tam mel cestu, poslu Ti tipaspikey píše:Divím se že není první nejlepší v Olomouci, ale Olomouc a její kávu neznám. Hezký kávový vývoj:)

- Rety
- Příspěvky: 20
- Registrován: stř 23. říj 2013 12:03:31
- bydliště: UH. Hradiště CZ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Zdravím kávomilce a taky přidám svůj příběh
Před pár lety byl pro mě luxus kafe instantní s aspoň 3mi cukry. Kofein jak kofein, žejo, je to sladké, teplé, plné kofeinu, bezva. Potom si mí rodiče udělali radost a koupili si doceal drahý automat od DeLongi což pro mě byla úžasná mašinka, která dokázala zmáčknutím 2 tlačítek udělat kafe. Že kafe mělo 1.5 deci mi vyhovovalo. Před pár měsíci jsem přemýšlel že si s přítelkyní koupíme aspoň nějaký kávovar domů, tak jsem začal prohlížet eshopy a recenze. Navíc přítelkyně má ráda Latté a Cappucciono, proto presák. Věrný značce DeLongi se zvučným jménem jsem našel pár strojků a některé za pár korun. Na automat za 12 a více jsem fakt neměl. Taková mašinka za 2-3 litry by mohla stačit. A hle, v nějaké minirecenzi na heurece jsem našel komentář někoho kdo se v tom vyznal a napsal že jsou tam přetlakové misky a že díky tomuhle nebude nikdy dobrá káva. Potom mi poradil kamarád který se v tom lépe vyzná abych mrknul na firmy mě neznámé, ale vyhlášené výrobou kávovarů. Ariete, Gaggia, Rancilio. Po chvilce googlování těch strojků mi málem vypadli oči a to nejen z ceny za některé, ale našel jsem tohle forum. Na pár forech jsem a vím že první číst, potom se ptát. No, a po mnoha hodinách studování jsem věděl že stroječek za 2 litry, plus případně mlýnek za 800kč nebude to pravé. Padlo na to nejlevnější co dokáže udělat espresso a stal jsem se majitel Gaggie Classic. Samo že jsem hned vzal nepřetlakové misky. Při předávání mi dopravce řekl že je to dost drahej kávovar. Odpověď byla že je to nejlevnější který umí udělat opravdové kafe
Potom se mi podařilo na barazu najít končící kavárnu prodávající mlýnky. Compak K6 z roku 2007 jsem koupil za 1800kč což je desetinová cena. Včera jsem namontoval nové kameny. Díky za kontakt na Hraspo. Trošku mi vadí že nemám pořádně kam tyhle 2 krasavce dát vzhledem k miniaturnosti kuchyně. Pár vzorků kávy z PC je doma a i z jiné lokální pražirny a učím se jak správně namlet, množství, utampovat a extrahovat. Spíše se nedaří a někdy musím kávu po první ochutnávce vylít. Ještě hodně kávy skončí v odpadu než se naučím dělat slušné espresso. Ostatní členům domácnosti chutná. Ještě aby ne, když jsou zvyklí na českého turka z tchiba nebo nebo nečeho podobného s hodně mlékem a cukrem. Těm espresso nechutná - je toho málo. Na vánoce dostanou FrenchPress
Taky se ještě musím naučit dělat pěnu. Tryska ze Silvie bude až za nějakou dobu proto musím dělat panarellem a netuším pořádně jak. Zkoušet a zkoušet, vím
Chci poděkovat všem lidem zde na foru že se podělí o zkušenosti a rady a že i barbary můžou vzdělat na slušnou úroveň. Ale i jste mě naštvali. Od teďka se v kavárnách a hospodách bojím objednávat kafe a když je možnost tak koukám aspoň na čem to připravují
Pro začátečníky kteří ještě nekoupili kávovar. Už jen to že jste se dostali na tyto stránky a něco přečetli značí že vám není káva ukradená že chcete něco víc. Tak si více přečtěte, případně se zeptejte a nebojte se.
ať chutná
Před pár lety byl pro mě luxus kafe instantní s aspoň 3mi cukry. Kofein jak kofein, žejo, je to sladké, teplé, plné kofeinu, bezva. Potom si mí rodiče udělali radost a koupili si doceal drahý automat od DeLongi což pro mě byla úžasná mašinka, která dokázala zmáčknutím 2 tlačítek udělat kafe. Že kafe mělo 1.5 deci mi vyhovovalo. Před pár měsíci jsem přemýšlel že si s přítelkyní koupíme aspoň nějaký kávovar domů, tak jsem začal prohlížet eshopy a recenze. Navíc přítelkyně má ráda Latté a Cappucciono, proto presák. Věrný značce DeLongi se zvučným jménem jsem našel pár strojků a některé za pár korun. Na automat za 12 a více jsem fakt neměl. Taková mašinka za 2-3 litry by mohla stačit. A hle, v nějaké minirecenzi na heurece jsem našel komentář někoho kdo se v tom vyznal a napsal že jsou tam přetlakové misky a že díky tomuhle nebude nikdy dobrá káva. Potom mi poradil kamarád který se v tom lépe vyzná abych mrknul na firmy mě neznámé, ale vyhlášené výrobou kávovarů. Ariete, Gaggia, Rancilio. Po chvilce googlování těch strojků mi málem vypadli oči a to nejen z ceny za některé, ale našel jsem tohle forum. Na pár forech jsem a vím že první číst, potom se ptát. No, a po mnoha hodinách studování jsem věděl že stroječek za 2 litry, plus případně mlýnek za 800kč nebude to pravé. Padlo na to nejlevnější co dokáže udělat espresso a stal jsem se majitel Gaggie Classic. Samo že jsem hned vzal nepřetlakové misky. Při předávání mi dopravce řekl že je to dost drahej kávovar. Odpověď byla že je to nejlevnější který umí udělat opravdové kafe

Taky se ještě musím naučit dělat pěnu. Tryska ze Silvie bude až za nějakou dobu proto musím dělat panarellem a netuším pořádně jak. Zkoušet a zkoušet, vím

Chci poděkovat všem lidem zde na foru že se podělí o zkušenosti a rady a že i barbary můžou vzdělat na slušnou úroveň. Ale i jste mě naštvali. Od teďka se v kavárnách a hospodách bojím objednávat kafe a když je možnost tak koukám aspoň na čem to připravují

Pro začátečníky kteří ještě nekoupili kávovar. Už jen to že jste se dostali na tyto stránky a něco přečetli značí že vám není káva ukradená že chcete něco víc. Tak si více přečtěte, případně se zeptejte a nebojte se.
ať chutná
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 237
- Registrován: pon 27. srp 2012 12:11:21
- bydliště: Benešovsko
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar, Gaggia Baby Twin,Gaggia New Baby Twin
- mlýnek: Lan San Marco, Gaggia, Ascasco
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
No já se picnu, kdoví, jestli ten radil na Heuréce jsem nebyl já, páč jsem tam psal už dvě recenze na DeLonghi - jednu v době, kdy jsem si myslel, že na DeLonghi dělám espresso, druhou letos, když už jsem dávno věděl, že na DeLonhgi dělám jen "přetlakovka caffé" a štvalo mě, jak se tam nad těma strojkama lidi rozplývají.
Psal jsem to pod přezdívkou Vladimír....no jestli to někomu pomohlo jít rovnou ke správné mašince, tak z toho mám upřímnou radost, že ty moje rady nebyly zbytečné
Ať se kávička daří, dělání kávičky ať baví -a hlavně ať chutná !
Psal jsem to pod přezdívkou Vladimír....no jestli to někomu pomohlo jít rovnou ke správné mašince, tak z toho mám upřímnou radost, že ty moje rady nebyly zbytečné

Ať se kávička daří, dělání kávičky ať baví -a hlavně ať chutná !
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Zdravím jako začátečník,
pánové a dámy....doba se mění, ceny se mění (kurz EUR/CZK také)
Strojek který stával 7000 kaček je teď za 3K. Je stále platné co bylo řečeno na začátku o startovací ceně cca 6K jak je uvedeno na začátku tohoto vlákna z roku 2009 ?
Díky
pánové a dámy....doba se mění, ceny se mění (kurz EUR/CZK také)
Strojek který stával 7000 kaček je teď za 3K. Je stále platné co bylo řečeno na začátku o startovací ceně cca 6K jak je uvedeno na začátku tohoto vlákna z roku 2009 ?
Díky
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Zdar,
tvá otázka je hodně obecná. POkud to myslíš s kávou vážně, tak pro začátek můžeš koupit třeba Gaggia Classic nový někde kolem 8 tisíc. Nebo starší stroj. Zrovna teď se prodává Rancilio Silvia za myslím 5 tis. nebo podívat se po repasech. A důležitá součást je mlýnek. Ten bude stát starší někde kolem 3 tisíc. A pozor ten mlýnek je důležitější jak ten kávovar.
tvá otázka je hodně obecná. POkud to myslíš s kávou vážně, tak pro začátek můžeš koupit třeba Gaggia Classic nový někde kolem 8 tisíc. Nebo starší stroj. Zrovna teď se prodává Rancilio Silvia za myslím 5 tis. nebo podívat se po repasech. A důležitá součást je mlýnek. Ten bude stát starší někde kolem 3 tisíc. A pozor ten mlýnek je důležitější jak ten kávovar.
- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
BOhužel dobrý kávovar je jako dobrý reproduktor. Protože tady na naší planetě, se fyzika už nějakých pár miliónů let nemění, tak ani vodu dobře neohřeješ v levném a poddimenzovaném thermobloku, a ta svině "tlak" se v levném čerpadle ne a ne udělat. A když už se udělá, tak se ti levné čerpadlo brzy odporoučí. NA technologii výroby espresa, stejně tak u reproduktorů, se nedá vývojem technologie ušetřit, při zachování stejné kvality.Hoooran píše:Zdravím jako začátečník,
pánové a dámy....doba se mění, ceny se mění (kurz EUR/CZK také)
Strojek který stával 7000 kaček je teď za 3K.
Díky
Jinak kurz EUR/CZK šel díky intervenci ČNB tak trochu proti směru slevňování. Což má za následek, že v tom roku 2009, bylo možná levněji.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- lubost
- Příspěvky: 33
- Registrován: stř 23. srp 2017 8:39:05
- bydliště: Ždiar
- kávovar: Lelit Elizabeth PL92
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Příběh kávomilce (rada do začátků)
Zdravim, na toto forum som natrafil na dovolenke, ked som iba tak googlil, co by som urobil so svojim kavovarom DeLonghi EC 850.m. A cital som a cital, ako maly chlapec, ked dostal prvu Mayovku...
Je tu spusta prispevkov o tom, komu aka kava chuti... v minulosti to bola ciste zalievana Popradska kava (toto je nasa kava), ta extra, so slahackou na obale (Slovaci urcite vedia, o aku ide). Hlavne vela vody a pitie kavy celkom slusny rituual, take kludne posedenie v rodine. Potom som nejako vyskusal preso, ktore niektori kolegovia omielali, ale v nasich restauraciach to bol cisty "smrad", nie nejaka kava. Po revolucii raz v Taliansku sme si teda dali expresso a smozrejme sme ohrnuli nos, co nam to donesli... naprstok kavy, vypity na jeden hlt...
ale ako plynul cas, tak som sa rozhodol si kupit domov taky pristroj a v Polsku sa mi velmi pacil Zelmer 13Z010... a celkom mi chutila ta kava, co z toho pretiekla (samozrejme popradska). Po sucasnom nastudovani tohto fora viem, ze to bola vlastne iba pretecena kava...
Neskor zacal vypadavat (vydrzal mozno 6 rokov a mozno som si iba nahovoril, ze vypadava, vid dalej), tak som sa zacal obzerat po niecom, co by dokazalo robit kavu s mliekom, kedze vsetci doma (okrem mna - manzelka, jej rodicia) piju iba takuto kavu. A tak som kupil tu EC 850.m
Zo zaciatku nadsenie, kava s mliekom im chutila, ja som rozdiel oproti Zelmeru nevidel :-D... aj ked to malo (teraz uz viem, co to je) pretlakove misky, nejaka crema z toho nevychadzala... stacilo, ze to kustik zapenilo... nadsenie opadlo s potrebou precistovania mliecneho dodatku...
Stary Zelmer som ale odvliekol do Chorvatska, kde chodime roky na jedno miesto a tak som si ho u domacich nechal. Pocas dovolenky (aj sucasnej) som na nom robil kavu (samozrejme popradska, vakuove balenie 75g) a ked som nasiel toto forum, tak som zacal experimentovat... hlavne dodrziavat postup o nahrievani, utlacani (aj ked tazko s tym plastovm "utlacatkom", este aj mensim, ako je samotna miska...)
Ale postupne som zistil, ze je to vlastne nepretlakova miska a aj kava zacala z toho vychadzat kustik ina... kedze sme si pobyt predlzili, kava dosla, a tak som v supermarkete kupil Lavazza express a po rozbaleni zistil, ze ta je ovela jemnejsie zomleta, ako ta Popradska... a vytvorena kava bola zase ina, sice bez cremy, ale urcite aspon pena na vrchu bola viditelnejsia :-D
A tak sa teraz uz tesim domov, ako si objednam nepretlakove sitka a dokonca aj novu paku (vyse 30 €), aby som si z nej odrezal spodok a vyrobil "nahu paku"... samozrejme dokupim novy temper...
Kavu - dam este sancu lokalnej praziarni v Poprade, kde som objavil zrnkovu kavu a maju aj Crema a Expresso a ked to nepojde, tak siahnem tu po osvedcenej... zatial mam mlyncek Krups GVX 242, ale snad ked pojdem do dochodku (nemam uz daleko) tak si kupim aj poriadny kavovar (asi RS) aj s novym mlyncekom...
Takze iba tolko som chcel, vlastne prepacte, ze az tak vela... ale toto uzasne forum mi otvorilo oci... aj ked si stale neviem predstavit pit kavu 25-30 ml - (to uz radsej nieco od 52 vyssie v takom mnozstve - cize nie kavu :-D), ale ak sa bude darit, tak to mnozstvo doplnit tak ako sa ma - nasledne dalsou vodou a nie dlhym presovanim...
Vsetko dobre vsetkym,
Lubo, Zdiar, Slovensko
PS: Ked bude novy kavovar, tak musim upozornit svatka, aby svoju navstevu ohlasil dopredu, aby som ten novy stroj zapol aspon 20 minut pred prichodom, lebo len co pridu, prva veta - var kavu...
Je tu spusta prispevkov o tom, komu aka kava chuti... v minulosti to bola ciste zalievana Popradska kava (toto je nasa kava), ta extra, so slahackou na obale (Slovaci urcite vedia, o aku ide). Hlavne vela vody a pitie kavy celkom slusny rituual, take kludne posedenie v rodine. Potom som nejako vyskusal preso, ktore niektori kolegovia omielali, ale v nasich restauraciach to bol cisty "smrad", nie nejaka kava. Po revolucii raz v Taliansku sme si teda dali expresso a smozrejme sme ohrnuli nos, co nam to donesli... naprstok kavy, vypity na jeden hlt...
ale ako plynul cas, tak som sa rozhodol si kupit domov taky pristroj a v Polsku sa mi velmi pacil Zelmer 13Z010... a celkom mi chutila ta kava, co z toho pretiekla (samozrejme popradska). Po sucasnom nastudovani tohto fora viem, ze to bola vlastne iba pretecena kava...
Neskor zacal vypadavat (vydrzal mozno 6 rokov a mozno som si iba nahovoril, ze vypadava, vid dalej), tak som sa zacal obzerat po niecom, co by dokazalo robit kavu s mliekom, kedze vsetci doma (okrem mna - manzelka, jej rodicia) piju iba takuto kavu. A tak som kupil tu EC 850.m
Zo zaciatku nadsenie, kava s mliekom im chutila, ja som rozdiel oproti Zelmeru nevidel :-D... aj ked to malo (teraz uz viem, co to je) pretlakove misky, nejaka crema z toho nevychadzala... stacilo, ze to kustik zapenilo... nadsenie opadlo s potrebou precistovania mliecneho dodatku...
Stary Zelmer som ale odvliekol do Chorvatska, kde chodime roky na jedno miesto a tak som si ho u domacich nechal. Pocas dovolenky (aj sucasnej) som na nom robil kavu (samozrejme popradska, vakuove balenie 75g) a ked som nasiel toto forum, tak som zacal experimentovat... hlavne dodrziavat postup o nahrievani, utlacani (aj ked tazko s tym plastovm "utlacatkom", este aj mensim, ako je samotna miska...)
Ale postupne som zistil, ze je to vlastne nepretlakova miska a aj kava zacala z toho vychadzat kustik ina... kedze sme si pobyt predlzili, kava dosla, a tak som v supermarkete kupil Lavazza express a po rozbaleni zistil, ze ta je ovela jemnejsie zomleta, ako ta Popradska... a vytvorena kava bola zase ina, sice bez cremy, ale urcite aspon pena na vrchu bola viditelnejsia :-D
A tak sa teraz uz tesim domov, ako si objednam nepretlakove sitka a dokonca aj novu paku (vyse 30 €), aby som si z nej odrezal spodok a vyrobil "nahu paku"... samozrejme dokupim novy temper...
Kavu - dam este sancu lokalnej praziarni v Poprade, kde som objavil zrnkovu kavu a maju aj Crema a Expresso a ked to nepojde, tak siahnem tu po osvedcenej... zatial mam mlyncek Krups GVX 242, ale snad ked pojdem do dochodku (nemam uz daleko) tak si kupim aj poriadny kavovar (asi RS) aj s novym mlyncekom...
Takze iba tolko som chcel, vlastne prepacte, ze az tak vela... ale toto uzasne forum mi otvorilo oci... aj ked si stale neviem predstavit pit kavu 25-30 ml - (to uz radsej nieco od 52 vyssie v takom mnozstve - cize nie kavu :-D), ale ak sa bude darit, tak to mnozstvo doplnit tak ako sa ma - nasledne dalsou vodou a nie dlhym presovanim...
Vsetko dobre vsetkym,
Lubo, Zdiar, Slovensko
PS: Ked bude novy kavovar, tak musim upozornit svatka, aby svoju navstevu ohlasil dopredu, aby som ten novy stroj zapol aspon 20 minut pred prichodom, lebo len co pridu, prva veta - var kavu...

Lubo
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)