Pokud mohu zde požádat o konzultaci, tak budu rád. Přešel jsem ze starší Krups pákovky na pořádnou pákovku Gaggia Baby Twin a k němu MDF mlýnek. Jelikož to celé stálo víc kaček, tak bych chtěl, aby se mi na to někdo podíval a jistě někdo třeba řešil podobnou věc na začátku. Třeba najdu zde fintu, jak být "ještě lepší". Víc hlav, víc ví. U Vás zkušených, ještě víc. Myslím, že k dokonalosti mi chybí jen krůček.... Prostě s tím začínám a nechci si to zkoušet třeba další týden na drahé čerstvě upražené kávě. Na to, že jsem zatím vypil 5 šálků a uvařil jich asi 55, se mi to celé daří... Ale....
Mrkněte mi prosím na fotky šálků, co jsem vyfotil, myslím, že bych z těch mašin mohl dostat i víc kouzel. Neřeším teď chuť kávy, tu doladím později než si najdu "můj vhodný šálek kávy". Mám 3 dny po upražení, Colombia Supremo, ale to snad až tak podstatné není. Do kávovaru liji vodu pokojové teploty z konvice Brita. Sprcha je "rozžhavená", hlava páky je silně horká, kávovar zahřátý snad na maximum.
1.
single klasická miska, stupeň mletí 5, doba extrakce 20sec., jemně utamperováno, 9gr. kávy.
https://copy.com/l3zPURdVLXWFnn1q
2.
single klasická miska, stupeň mletí 5, doba extrakce 35sec., silně utamperováno, 9gr. kávy.
https://copy.com/TPhuozUChQwcUwZa
3.
single klasická miska, stupeň mletí 7, doba extrakce 17sec., silně utamperováno, 9gr. kávy.
https://copy.com/npBe76w06ikbsl3b
4.
single napěňovací miska + čudlík pod miskou (hlavně kvůli stříkání mimo šálek), stupeň mletí 7, doba extrakce 20sec., jemně utamperováno, 9gr. kávy.
https://copy.com/yQM1AmKdc8Zmkpty
Výsledek kávy je cca. 50-60ml. Takže mám pocit, že podle jiných příspěvků mi to teče i rychle, ale proud kávy z páky zase tak silný není. Pokud to zaškrtím jemnějším mletím, tak v páce mám pak cca. 2mm vody nad pukem a stále pokapanou kuchyni ze sundané páky

Snad jsem zkusil takový ten zlatý střed. Vzhledově, i celkově, mi příjde, že bych se odpíchnul od bodu.2. Pokud mletí nebo množství kávy pohnu o nějaký ten kousek doleva/doprava, tak zůstává v páce po extrakci vyloženě vrstva neprotečené vody. Nebo káva teče prostě pomalu/rychle a crema vyloženě není. Zkusil jsem i dát 9gr. kávy do napěňovací double misky (klasickou nemám) a výsledek je stejný jako bod.4. Pořád mám ale pocit, že puk by mohl být sušší, i když i kdyby byl po extrakci suchý jako pepř, tak bych asi radostnější nebyl. Proč taky, že? Ale crema se mi nějak nedaří být takovou krémovou, vyloženě po nalití smetany a 2x zatočení lžičkou je zcela pryč.
Pokud jako začátečník si mohu nechat poradit od někoho, kdo už to má vystudované a o ten krůček se ještě posunout, budu vděčný.
Mám rád relativně slabší kávu ve vyšší dávce. Takže 10-11gr. nebo víc kávy na dávku, by mě museli z bytu odvést nohama napřed.