Filtr se rychle zanese a káva nekape
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- generator
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Filtr se rychle zanese a káva nekape
Ahojte,
máte někdo zkušenost s papírovými filtry, které se tak rychle nezanáší? Mám problém s běžně dostupnými (drogerie etc.) filtry z hnědého papíru. Překápko teče dobře tak na začátku 1 minutu a pak se filtr zanese a druhý záliv teče tak 3 minuty a poslední 1/4 obsahu filtru už jenom ukapkává. Raději to v této fázi odstavím a vyhodím.
U prezentačního videa na CleverDrip to teklo docela stabilně, ale měli originál filtry Hario, tak bych chtěl vědět, jestli to nedělají také, abych je neobjednával zbytečně.
Případně jaké jiné filtry jsou "lepší", než běžně sehnatelné.
Děkuji.
máte někdo zkušenost s papírovými filtry, které se tak rychle nezanáší? Mám problém s běžně dostupnými (drogerie etc.) filtry z hnědého papíru. Překápko teče dobře tak na začátku 1 minutu a pak se filtr zanese a druhý záliv teče tak 3 minuty a poslední 1/4 obsahu filtru už jenom ukapkává. Raději to v této fázi odstavím a vyhodím.
U prezentačního videa na CleverDrip to teklo docela stabilně, ale měli originál filtry Hario, tak bych chtěl vědět, jestli to nedělají také, abych je neobjednával zbytečně.
Případně jaké jiné filtry jsou "lepší", než běžně sehnatelné.
Děkuji.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- kuck
- více pokročilý
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Filtr se rychle zanese a káva nekape
Já do clever dripu používám filtry moccamaster (vel. 4) - kupuju u doubleshotu.
Problém s "netečením" bych ale spíše viděl v mlýnku, než ve filtru. Sám jsem zaznamenal velký rozdíl mezi mletím na ručním Hario Skerton a na opravdovém mlýnku (Macap MX). Bohužel u hrubšího mletí, které se pro cleverdrip doporučuje, mají horší mlýnky problém s konzistencí mletí a kromě hrubších kousků vyrobí i hodně kávového prachu, který následně ucpe filtr.
U mě tedy situace vypadá tak, že pomelu-li hodně nahrubo, káva z dripu vyteče bez problému. Používám však jemnější mletí, kdy stečení zabere cca 3 minuty - chutná mi to tak více
Problém s "netečením" bych ale spíše viděl v mlýnku, než ve filtru. Sám jsem zaznamenal velký rozdíl mezi mletím na ručním Hario Skerton a na opravdovém mlýnku (Macap MX). Bohužel u hrubšího mletí, které se pro cleverdrip doporučuje, mají horší mlýnky problém s konzistencí mletí a kromě hrubších kousků vyrobí i hodně kávového prachu, který následně ucpe filtr.
U mě tedy situace vypadá tak, že pomelu-li hodně nahrubo, káva z dripu vyteče bez problému. Používám však jemnější mletí, kdy stečení zabere cca 3 minuty - chutná mi to tak více

- generator
- více pokročilý
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Děkuji za reakci.
Já také na konec nemám problém s chutí déle prokapané kávy. Ale chtěl bych dosáhnout podobného postupu přípravy, jako se ukazuje v instruktážních videích (např teď poslední od Green Plantation SK). Abych se dostal na jiné chutě.
V prachu na jemnější mletí jsem viděl problém hned. Asi je jasné, že se ucpe jakýkoliv filtr, když je v kávě moc prachu. Tady v práci , kde překapávám, mám Baratza MaestroPlus a pokud melu na 30, tak brachu moc není.
Kolega co taky překapává, dokonce mele na stupen 10 (z 40ti stupňové škály) a pomalu překapaná káva mu tak chutná. Prostě je zvyklý na silnější.
Chvíli jsem viděl problém, že můj TCHIBO porcelánový držák filtru, nemá ty kanálky na odtok, jako Hario a podobné, ale po nadzvednutí filtru je vidět, že prostě voda neprotéká, ani když jí nic než filtr nebrání.
Zkusím sehnat ty moccamastery, nebo něco běleného, až budu v Německu, tam mají i v obchoďáku větší výběr.
Já také na konec nemám problém s chutí déle prokapané kávy. Ale chtěl bych dosáhnout podobného postupu přípravy, jako se ukazuje v instruktážních videích (např teď poslední od Green Plantation SK). Abych se dostal na jiné chutě.
V prachu na jemnější mletí jsem viděl problém hned. Asi je jasné, že se ucpe jakýkoliv filtr, když je v kávě moc prachu. Tady v práci , kde překapávám, mám Baratza MaestroPlus a pokud melu na 30, tak brachu moc není.
Kolega co taky překapává, dokonce mele na stupen 10 (z 40ti stupňové škály) a pomalu překapaná káva mu tak chutná. Prostě je zvyklý na silnější.
Chvíli jsem viděl problém, že můj TCHIBO porcelánový držák filtru, nemá ty kanálky na odtok, jako Hario a podobné, ale po nadzvednutí filtru je vidět, že prostě voda neprotéká, ani když jí nic než filtr nebrání.
Zkusím sehnat ty moccamastery, nebo něco běleného, až budu v Německu, tam mají i v obchoďáku větší výběr.
.
- hedge
- začátečník
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Na Clever používám také filtry Moccamaster jako kuck. A chovají se zvláštně - když připravuji alespoň 300ml kávy, tak to proteče skrz v pohodě. Když připravuji méně, tak se průtok před koncem obvykle téměř zastaví a filtr vyhazuji i s trochou neprotečené kávy.
Projevuje se to i teď, kdy používám mlýnek Carimali. Když jsem používal ruční Hario mini, tak to ale bylo markantnější.
Projevuje se to i teď, kdy používám mlýnek Carimali. Když jsem používal ruční Hario mini, tak to ale bylo markantnější.
- kuck
- více pokročilý
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Koukl jsem na to video z GP, a takto mi to vyteče, pokud pomelu nahrubo.
Jinak jsem si vzpomněl ještě na jeden "trik", který jsem někde četl. Pokud namáčíte filtr již usazený v dripu (předpokládám, že ano), tak se doporučuje vodu vylít "vrchem", a ne přes ventil vespod. Protože právě tím protečením spodkem by mělo dojít k "ucpání" filtru nečistotami z papíru. Já to takto nedělám, protože s tím nemám problem, ale můžete to zkusit, třeba to pomůže.
Jinak jsem si vzpomněl ještě na jeden "trik", který jsem někde četl. Pokud namáčíte filtr již usazený v dripu (předpokládám, že ano), tak se doporučuje vodu vylít "vrchem", a ne přes ventil vespod. Protože právě tím protečením spodkem by mělo dojít k "ucpání" filtru nečistotami z papíru. Já to takto nedělám, protože s tím nemám problem, ale můžete to zkusit, třeba to pomůže.
- awakened
- mlýnek: Graef CM80
Zdravím. Také se někde doporučuje kávu těsně před filtrací lehce promíchnout. Osobně jsem zkoušel vodu nechat protéct přes filtr i vylít horem a nepozoruji žádný zjevný rozdíl. Na všech instruktážních videích nechávají vodu protéct. Neviděl jsem rozdíl ani v případě, že jsem neohnul dolní šev filtru.
Mám jen průměrný mlýnek Graef CM 80, do Clever Dripperu melu v rozsahu posledních 5 stupňů a takto dosáhnu (při promíchnutí) extrakce do 1 minuty. Při jemnějším namletí trvá filtrace déle. Používám filtry Moccamaster z Doubleshotu.
Mám Clever od Vánoc a jsem nadšen, Aeropress odpočívá a asi nějakou dobu bude.
Mám jen průměrný mlýnek Graef CM 80, do Clever Dripperu melu v rozsahu posledních 5 stupňů a takto dosáhnu (při promíchnutí) extrakce do 1 minuty. Při jemnějším namletí trvá filtrace déle. Používám filtry Moccamaster z Doubleshotu.
Mám Clever od Vánoc a jsem nadšen, Aeropress odpočívá a asi nějakou dobu bude.
-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Dobrý den, zkuste nejdříve nalít do Chytráčka horkou vodu a teprve potom nasypte namletou kávu. Lehce promíchejte, přiklopte víčkem, nechte 2-2:30 louhovat (dle hrubosti), přefiltrujte. Funguje to tak lépe ... (instruktážní video je staré
)

- awakened
- mlýnek: Graef CM80
Děkuji za výtečný tip! Extrakce proběhla jako po másle i při jemnějším mletí
. Zajímavé, že jsem tento způsob nikde neviděl a to jsem o Chytráčkovi shlédl spoustu materiálu.

- druid
- kávovar: DeLongi 680
- mlýnek: Molino Challenge
Dobrý den,
kde seženu prosím tu pěknou konvičku k Chytráčkovi? Dík za odpověď!
kde seženu prosím tu pěknou konvičku k Chytráčkovi? Dík za odpověď!
- druid
- kávovar: DeLongi 680
- mlýnek: Molino Challenge

Mezitím jsem si jich našek mraky!