Aeropress-jak to vypadá a co toje
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Jak mi vysvětlil pan kavárník - podle "kávových pouček" z toho vyleze káva téměř podextrahovaná (krátký čas, relativně nízká teplota vody), a je fakt, že tělo není příliš silné. Ale ta vůně a chuť... Já osobně mám rád "nekávové" kávy a tohle se mi přesně trefilo do chuti.
A ten čas extrakce se nasčítá - 5 vteřin nalití, 5 míchání, 10 čekání, 15 stlačení, to je plusmínus 35 vteřin, a v kombinaci s jemným mletím to prostě funguje.
A ten čas extrakce se nasčítá - 5 vteřin nalití, 5 míchání, 10 čekání, 15 stlačení, to je plusmínus 35 vteřin, a v kombinaci s jemným mletím to prostě funguje.
- generator
- více pokročilý
- Příspěvky: 287
- Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
- bydliště: Děčín
- kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
- mlýnek: Bazzera Virtuoso
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
IGNORE
sakra, reagoval jsem a nevšiml si další stránky, kde je to vysvětleno ... a smazat to nejde
sakra, reagoval jsem a nevšiml si další stránky, kde je to vysvětleno ... a smazat to nejde
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
- ZDRI
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
- bydliště: ČB
- kávovar: aeropress, moka
- mlýnek: Porlex
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Aeropress používám denně, také si rád hraji s různými nuancemi mletí a způsoby extrakce.
Tož jsem neváhal a zkusil doporučený postup.
Výchozí materiál vcelku slušná čerstvá Keňa a Nikaragua (v minulosti jsem něco podobného zkoušel i z Brazílie odsud z PrimaCafé).
Ve všech případech byl výsledek (pro mě) zcela nepřijatelný.
Řídké nevýrazné pití, ve kterém převládala chuť všeho možného, jen ne poctivé kávové tělo.
Souhlasím, výrazně vystoupily do popředí různé kořeněné až ovocné tóny.
Bohužel - jako celek mi to silně nechutná. Mám-li to přirovnat - chuť ovocno bylinného čaje s kávovou příchutí.
Jen mi není jasné proč na toto "kazit" kvalitní kávu, není jednodušší si udělat ten šípek s ibiškem a přidat do něj lžičku Nescafé ?
Ale neberte můj komentář ve zlém, chápu - proti gustu žádný dišputát
Tož jsem neváhal a zkusil doporučený postup.
Výchozí materiál vcelku slušná čerstvá Keňa a Nikaragua (v minulosti jsem něco podobného zkoušel i z Brazílie odsud z PrimaCafé).
Ve všech případech byl výsledek (pro mě) zcela nepřijatelný.
Řídké nevýrazné pití, ve kterém převládala chuť všeho možného, jen ne poctivé kávové tělo.
Souhlasím, výrazně vystoupily do popředí různé kořeněné až ovocné tóny.
Bohužel - jako celek mi to silně nechutná. Mám-li to přirovnat - chuť ovocno bylinného čaje s kávovou příchutí.
Jen mi není jasné proč na toto "kazit" kvalitní kávu, není jednodušší si udělat ten šípek s ibiškem a přidat do něj lžičku Nescafé ?
Ale neberte můj komentář ve zlém, chápu - proti gustu žádný dišputát
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ahoj všem,
taky jsem se stal hrdým majitelem Aeropressu (akorát jsem musel v práci vysvětlovat, že to opravdu není vakuová pumpa a že opravdu nemám žádný problém s potencí). Zkusil jsem jeden návod a celkem mi ta metoda chutnala:
17 g kávy (asi, nemám váhu), zalít cca 50 ml vody na 60 st, ponechat 90 sekund extrahovat, poté dolít 150 ml vody 95 st, ponechat ještě 20 sekund a následně filtrovat cca 20 - 25 sekund). Výsledek chutnal, i když jsem v chutích kávy začátečník
Ještě jedna otázka, jelikož nemám žádnou váhu, mohli byste mi prosím poradit kolik přiložená odměrka, která je zarovnaná po okraj: - váží nenamletých zrn a kolik namleté kávy??
Děkuji za odpověď a co myslíte o návodu??? Co změnit?
taky jsem se stal hrdým majitelem Aeropressu (akorát jsem musel v práci vysvětlovat, že to opravdu není vakuová pumpa a že opravdu nemám žádný problém s potencí). Zkusil jsem jeden návod a celkem mi ta metoda chutnala:
17 g kávy (asi, nemám váhu), zalít cca 50 ml vody na 60 st, ponechat 90 sekund extrahovat, poté dolít 150 ml vody 95 st, ponechat ještě 20 sekund a následně filtrovat cca 20 - 25 sekund). Výsledek chutnal, i když jsem v chutích kávy začátečník
Ještě jedna otázka, jelikož nemám žádnou váhu, mohli byste mi prosím poradit kolik přiložená odměrka, která je zarovnaná po okraj: - váží nenamletých zrn a kolik namleté kávy??
Děkuji za odpověď a co myslíte o návodu??? Co změnit?
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
kup napr. 300 g vahu za par € a mozes vazit
Kód: Vybrat vše
http://www.ebay.com/itm/New-Portable-Digital-Pocket-Weighing-Balance100g-200g-300g-500g-1000g-0-01g-0-1g-/111425341400?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item19f177c7d8
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
dá se koupit i zde do 200g nebo 500g
Kód: Vybrat vše
http://www.fichema.cz/87-vhy
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ok, díky za tip ...159 Kč není žádná pálka a tak si otázku hmotnost zodpovím sám
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Zdravim, ake mas skusenosti s tymito vahami? Nerozkalibruju sa po tretom pouziti?mvaldo píše:kup napr. 300 g vahu za par € a mozes vazit
Kód: Vybrat vše
http://www.ebay.com/itm/New-Portable-Digital-Pocket-Weighing-Balance100g-200g-300g-500g-1000g-0-01g-0-1g-/111425341400?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item19f177c7d8
Vcera som si aj ja podlahol akcii v mojej oblubenej kaviarni a zakupil aeropress, posledna verzia a bohuzial asi zatial jedna z najskaredsich :D Je z PP namiesto PC, skoro nepriesvitna so zlatymi popiskami. Mala by byt vraj odolna voci UV ziareniu pod ktoreho vplyvom vraj predchadzajuce verzie uvolnovali iste mnozstvo toxinov. Mala by byt aj lahsia a trvacnejsia tak som zvedavy...
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
rozkalibrovanie vahy som nespozoroval
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
vodnikin píše:Zdravim, ake mas skusenosti s tymito vahami? Nerozkalibruju sa po tretom pouziti?
To totiž ani není možný, u těchto čínských vah... Z principu se rozkalibrovat nemůžou, bo je s největší pravděpodobností nikdy nikdo nekalibroval Ale na espresso bude přesnost a opakovatelnost nejspíš dostatečná, ty čísla budou v krátkým čase plusminus pořád stejný (na jedný konkrétní váze se stejnou hmotností kávy), jen nemusí přesně odpovídat gramům (každá taková váha může ukázat trošku něco jinýho) a tudíž každá může při stejným údaji na displeji odvážit trochu jiný množství kávy.mvaldo píše:rozkalibrovanie vahy som nespozoroval
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Připojím se s chválou, zatím zřejmě nejlepší alternativní metoda, co jsem vyzkoušel - i na cesty, bez problémů se sporáky (moka), rychlý, dobrý výsledek s možností ovlivnění, snadné čištění.
Používám jen 4 díly (nádoba, píst, klec, filtry) , zbytek je k ničemu, zejména mně dojala plastová lopata na míchání.
Bohužel, taky má velké negativum: je to dávka jen pro 1 osobu, nebo dvě se sníženou potřebou. Chtěl jsem koupit druhý, ale nevím, jak tlačit současně na dva písty, bez rizika nehody. Opakovat postup na jednom, to taky není ono, dvakrát vařit vodu atd...
Používám jen 4 díly (nádoba, píst, klec, filtry) , zbytek je k ničemu, zejména mně dojala plastová lopata na míchání.
Bohužel, taky má velké negativum: je to dávka jen pro 1 osobu, nebo dvě se sníženou potřebou. Chtěl jsem koupit druhý, ale nevím, jak tlačit současně na dva písty, bez rizika nehody. Opakovat postup na jednom, to taky není ono, dvakrát vařit vodu atd...
- hedge
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 16. črc 2012 9:40:38
- bydliště: Dobříš
- kávovar: Saeco XSmall, AP, CCD
- mlýnek: Carimali Junior,Zassenhaus Panama
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Existují postupy, kdy se pomocí aeropressu vytvoří "koncentrát" a ten se pak ředí vodou. Osobně jsem zatím nezkusil, ale jeden z takových postupů vyhrál letošní i loňský ročník českého mistrovství v přípravě kávy v aeropressu. Třeba může cesta vést tudy.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Nic jiného mi nezbude, při prodlouženém času extrakce i presování tam má jít až 40g kávy, čili po naředění až tak do 450g nápoje. Kompromisně i pro 3 osoby na dovolené.
Jen to bude asi trochu obtížnější na protlačení.
Rád slyším, že kvalita by tam měla být zachována.
Jen to bude asi trochu obtížnější na protlačení.
Rád slyším, že kvalita by tam měla být zachována.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ještě perlička, zkoušel jsem i ruční mlýnek Hario, ale to se s komerčním mlýnkem nedá vůbec srovnat, je to krám. Příliš náročné na práci , nastavení, špatný výsledek v hrnku.
I na dovolené mám lepší výsledek s předem namletou kávou z Fiorenzata nebo RR45 v menších vakuových dózách , než s pokusem o ruční mletí.
I na dovolené mám lepší výsledek s předem namletou kávou z Fiorenzata nebo RR45 v menších vakuových dózách , než s pokusem o ruční mletí.
- fantozzi
- začátečník
- Příspěvky: 73
- Registrován: sob 02. led 2016 12:28:54
- bydliště: ČR
- kávovar: Rocket R 58
- mlýnek: Mazzer Mini Electronic A for Rocket
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Tady je letosni vitezny recept Radka Skopala z Brewbaru:hedge píše:Existují postupy, kdy se pomocí aeropressu vytvoří "koncentrát" a ten se pak ředí vodou. Osobně jsem zatím nezkusil, ale jeden z takových postupů vyhrál letošní i loňský ročník českého mistrovství v přípravě kávy v aeropressu. Třeba může cesta vést tudy.
Připravte si aeropress ve standardní (neinvertní) pozici, 3 filtry, 18g kávy a 230g vody.
1) Káva, 40g vody (cca 88 °C) na bloom a porádně promíchat.
2) V čase 0:30 přidat opatrně 100g vody, lehce promíchat, aby se voda v aeropressu lehce otáčela.
3) Opatrně nasadit píst a povytáhnout nahoru aby se zabránilo prokapávaní kávy.
4) Od 1:30 pomalu tlačit na celkový čas 2:00.
5) Naředit 90g vlažné vody a servírovat.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Tak tenhle postup je o něčem jiném, je to jak si autor představuje podle sebe ideální extrakci na AP.
podobně jako ve světě :
Já mluvím o přípravě pro 2-3 osoby, čili 300-450 ml nápoje.
V kostce je
standard : 15-17g + do max. voda, cca 1 min + 15-20 s tlačení
koncentrát : až 40g + max. vody , cca 1.5 min + 20-30s stlačení + pak dolít na výsledný objem
a samozřejmě všechny možné variace času, mletí, teplot atd...
Jde jen o to, jak se bude to větší množství celkově chovat, ale prý to jde.
podobně jako ve světě :
Kód: Vybrat vše
https://worldaeropresschampionship.com/recipes/
V kostce je
standard : 15-17g + do max. voda, cca 1 min + 15-20 s tlačení
koncentrát : až 40g + max. vody , cca 1.5 min + 20-30s stlačení + pak dolít na výsledný objem
a samozřejmě všechny možné variace času, mletí, teplot atd...
Jde jen o to, jak se bude to větší množství celkově chovat, ale prý to jde.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Tak a je to. Málokdy jsem s něčím spokojený, většinou se vždy nějaká moucha najde.
Ale tady klobouk dolů. Zatím jsem vyzkoušel přípravu 150-400 g kávy, tzn. co se vejde do AP + případně dolití a není nejmenší problém.
Nouzově pro 3 osoby to určitě půjde nejméně do 500 ml.
Vážím pouze kávu, a to jen proto, že jsem tak zvyklý, ale mohla by to být klidně i odměrka. Proces "obrácený" , filtruju rovnou do konvice od french pressu, kde mám na kovové "kleci" značky pro objem vody na dolití. Konečně má FP použití, dobře, že jsem oba nevyhodil (dva pokusy o FP, levný a drahý, výsledek víceméně stejný, "špinavá káva").
Jednoduchost, rychlost + kvalita. Rovněž mně zaráží blbuvzdornost .
Ze všeho co jsem v alternativě zkusil (turek, FP, Moka ) je to nejčistší (jak okolo, tak v kávě) a nejsnadněji modifikovatelný způsob.
Nic proti překapávané kávě, ale tento způsob extrakce+filtrace je určitě lepší.
Vůbec neřeším podobnost k espressu, to je nesmysl, takže se ani nepokouším dělat "silné malé kafe", na to mám espresso.
60g/1 L úplně stačí.
Jen snad, škoda, že to není můj patent, to bych byl za vodou...
Ale tady klobouk dolů. Zatím jsem vyzkoušel přípravu 150-400 g kávy, tzn. co se vejde do AP + případně dolití a není nejmenší problém.
Nouzově pro 3 osoby to určitě půjde nejméně do 500 ml.
Vážím pouze kávu, a to jen proto, že jsem tak zvyklý, ale mohla by to být klidně i odměrka. Proces "obrácený" , filtruju rovnou do konvice od french pressu, kde mám na kovové "kleci" značky pro objem vody na dolití. Konečně má FP použití, dobře, že jsem oba nevyhodil (dva pokusy o FP, levný a drahý, výsledek víceméně stejný, "špinavá káva").
Jednoduchost, rychlost + kvalita. Rovněž mně zaráží blbuvzdornost .
Ze všeho co jsem v alternativě zkusil (turek, FP, Moka ) je to nejčistší (jak okolo, tak v kávě) a nejsnadněji modifikovatelný způsob.
Nic proti překapávané kávě, ale tento způsob extrakce+filtrace je určitě lepší.
Vůbec neřeším podobnost k espressu, to je nesmysl, takže se ani nepokouším dělat "silné malé kafe", na to mám espresso.
60g/1 L úplně stačí.
Jen snad, škoda, že to není můj patent, to bych byl za vodou...
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
snad se tu za chvíli neobjeví článek "Od espressa k aeropressu"
(Není to myšleno ve zlém, ale jen v přátelském duchu)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ode mně tedy ne... naštěstí mohu užívat oboje. Nicméně kdybych měl radit někomu, jaký stroj na espresso si koupit do 5.000,- i s mlýnkem, tak bude odpověď mlýnek a aeropress , vykašli se na rádobyespresso a ušetříš si spoustu trápení...
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 251
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje
Ta proměna danst nemohu tomu uvěřit