Bude to nová verze, to RI9403/11. Původní měla označení RI9303/01. Třeba bude ještě nějaká verze plus s výkonnějším topením, protože podle obrázků u tohoto žádný označení "Plus" není...
Na webu mají jen tuto specifikaci:
Kód: Vybrat vše
http://download.p4c.philips.com/files/r/ri9403_11/ri9403_11_pss_.pdf
[/url]
nicméně 1900W boiler se podle ní nekoná... Těch 1050W by odpovídalo spíš.
Mají tam i návod:
Kód: Vybrat vše
http://download.p4c.philips.com/files/r/ri9403_11/ri9403_11_dfu_eng.pdf
[/url]
kterej je teda dost zajímavej (když pominu evidentně zapomenutý kusy textu od původního Classica, kde mluví o kolíbkových přepínačích a podobně).
Konkrétně doporučují toto:
1 ...Insert the filter holder into the brew unit from the
bottom and wait for it to heat up.
2 Place a container under the filter holder. Preheat the
filter holder by pressing the hot water/coffee button
(this is only required for the first coffee).
Water will start coming out.
3 After having dispensed 150cc of water, press the hot
water/coffee button again.
4 Wait until the machine has reached the correct temperature
with filter holder inserted (the heating time lasts a
few minutes).
Use this time to set table, prepare cups, coffee, milk, etc.
takže jediná cesta je pořádnej proplach horkou vodou - má se v podstatě zapnout kávovar, počkat až zhasne kontrolka, celej boiler vypustit přes hlavu a nechat znovu ohřát.
Jsou tam i další zajímavý části, například po pěnění mlíka sice v poznámce zmiňují nutnost doplnění boileru, ale jen kvůli zchlazení před přípravou dalšího espressa (NOTE: If you want to make more espresso immediately after steaming milk, the machine boiler must be refilled with water and temperature brought down to a brewing temperature.)... Takže konstrukce boileru bude asi stejná jako dřív (topení v plášti boileru), jinak si koledujou o průšvih.
Taky se člověk dozví, že "It may require two or three attempts to “become an expert” but you will be successful at frothing milk if you give it a chance", že "The pannarello will produce all the necessary emulsion without bringing the milk to a boil.", že pěna se má nalžičkovat do hrnku s kafem a zalít horkým mlíkem a hlavně že se nesmí zapomenout výsledek posypat kakaem, skořicí nebo muškátovým oříškem. Stejnětak mají popsáno co dělat, když kafe teče moc rychle. Ale už jsem nezahlídl jak rychle že by mělo téct
Stejnětak doporučují zchlazení stroje po výdeji horké vody tryskou, a to konkrétně tak, že se má vyndat páka, pod sprchu postavit hrnek a zmáčknout současně tlačítka kávy a páry. Tj. udělat to samý, jako při výdeji horký vody, ale neotevírat ventil páry. Proč by se to mělo dělat, to je mi záhadou...
A dokážou i pobavit, například na spojení "Insert the “Perfect crema” filter for ground coffee into the filter holder, both for brewing 1 or 2 coffee cups." následovaném přípravou kávy a komentářem "When properly made, the espresso will have a light brown foam “crema” floating on the top." jednoho potěší, že tu cremu dávají do uvozovek
Jinak jsem moc zvědavej na fotky zevnitř, protože podle těch poznámek v manuálu o velmi opatrném sundávání páky kvůli možnosti opaření a poznámce, že je normální když po sundání páky z hlavy vyteče voda, se mi skoro zdá, jakoby nová verze neměla elektroventil...
Tolik ze zběžného pohledu do návodu... Skoro se mi chce říct "R.I.P. Gaggia Classic"...