
princip a příprava kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
no to je šupa ,už se těším na díl II. s horkovzdušnou pistolí 

- Cosmogagy
- Příspěvky: 3
- Registrován: úte 17. zář 2013 20:59:39
- bydliště: Dubňany, a částečně Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Zdravím, pořídil jsem si nedávno konvičku Tescoma Paloma na dva šálky.
Vzhledem k finančním možnostem si na espresso můžu zatím nechat zajít chuť (mašinu za 2000 nechci, výhledově to časem za rok za dva vidím na Gaggia Classic a mlýnek asi Rocky), a tak si zatím hraju s "alternativníma" přípravama.
Mám ale s konvičkou malý problém. Nebojuju ani tak s přepalováním kávy, ale spíš s tím že se mi zdá až moc kyselá.
Používám předvařenou vodu z rychlovarky, kafe melu na Hariu Mini Mill (7 kliknutí od nejjemnějšího nastavení), a kávu v sítku nijak nepěchuju. Jen dvakrát sklepnu vlastní vahou, a zarovnám prstem.
I když jsem mletí (na té stejné kávě India Monsooned Malabar, čerstvě pražené, ale přiznám se že z jiné pražírny, objednávku z Primacafé je v plánu hned po výplatě) upravil o jedno a dvě kliknutí směrem nahoru i dolů, pořád se mi zdá káva dost kyselá. Zkoušel jsem i jiný druh kávy (Ethiopia Sidamo), a také mi přišel hodně kyselý.
Káva při vaření začne vytékat sotva za minutu, snížím plamen a za půlminutku je hotovo a přetečeno. Odstavuju z ohně ještě než začne prskat.
Mohl by jste mi někdo zkusit říct co dělám špatně, případně co bych měl zkusit upravit, abych tu kyselost odboural? Mlít víc na jemno, nebo víc nahrubo? Nebo něco jiného?
Předem díky.
Jirka
Vzhledem k finančním možnostem si na espresso můžu zatím nechat zajít chuť (mašinu za 2000 nechci, výhledově to časem za rok za dva vidím na Gaggia Classic a mlýnek asi Rocky), a tak si zatím hraju s "alternativníma" přípravama.
Mám ale s konvičkou malý problém. Nebojuju ani tak s přepalováním kávy, ale spíš s tím že se mi zdá až moc kyselá.
Používám předvařenou vodu z rychlovarky, kafe melu na Hariu Mini Mill (7 kliknutí od nejjemnějšího nastavení), a kávu v sítku nijak nepěchuju. Jen dvakrát sklepnu vlastní vahou, a zarovnám prstem.
I když jsem mletí (na té stejné kávě India Monsooned Malabar, čerstvě pražené, ale přiznám se že z jiné pražírny, objednávku z Primacafé je v plánu hned po výplatě) upravil o jedno a dvě kliknutí směrem nahoru i dolů, pořád se mi zdá káva dost kyselá. Zkoušel jsem i jiný druh kávy (Ethiopia Sidamo), a také mi přišel hodně kyselý.
Káva při vaření začne vytékat sotva za minutu, snížím plamen a za půlminutku je hotovo a přetečeno. Odstavuju z ohně ještě než začne prskat.
Mohl by jste mi někdo zkusit říct co dělám špatně, případně co bych měl zkusit upravit, abych tu kyselost odboural? Mlít víc na jemno, nebo víc nahrubo? Nebo něco jiného?
Předem díky.
Jirka
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: princip a příprava kávy
Podle mě děláš všechno dobře,mletí samozřejmě neposoudím.Podle mně to bude vstupní surovinou.Jediné co můžeš zkusit s tou stávající je mlít ještě víc hruběji.Indian Monsooned je moje oblíbená z primacafe a v mojí konvičce (taky Paloma) není vůbec kyselá naopak cítím dost hořkosti.A taky dost kope
))))

- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: princip a příprava kávy
Ja mám tiež kávu z konvičky kyselejšiu ako na espresse. Možno by som skúsil iba zmeniť kávu. A skúsil by som aj zmes, napr. PC Presso. Ja to tak plánujem vyskúšať.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
skús dať viac kávy, jemne zarovnaj prstom, var na minimálnom plameni a odstav keď je káva po "zobáčik", čiže nie keď vyteká už iba riedkaCosmogagy píše:...
Káva při vaření začne vytékat sotva za minutu, snížím plamen a za půlminutku je hotovo a přetečeno. Odstavuju z ohně ještě než začne prskat.
Mohl by jste mi někdo zkusit říct co dělám špatně, případně co bych měl zkusit upravit, abych tu kyselost odboural? Mlít víc na jemno, nebo víc nahrubo? Nebo něco jiného?
Předem díky.
Jirka

- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1806
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: princip a příprava kávy
Při jiném způsobu přípravy je taky kyselá? nebo jen moka?
- Cosmogagy
- Příspěvky: 3
- Registrován: úte 17. zář 2013 20:59:39
- bydliště: Dubňany, a částečně Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
papune při přípravě ve frenchpressu nebo jako překapávaná přes papírový filtr je káva výborná, jen v moka konvičce je nepříjemně kyselá..
mvaldo - ok, díky, vyzkouším.
mvaldo - ok, díky, vyzkouším.
Re: princip a příprava kávy
Tak uz aj ja valim na caffettiera. Ale len v praci som zvolim tuto alternativnu metodu. Kava mi chuti, je to odost lepsie ako zalivance,nesky a pod. Pouzivam kavu co aj doma na esprese, len ju troska hrubsie nameliem. Z jednej davky co valim do paky kavovaru, tak to ma na dve moka konvicky 1 salkove. Vodu davam predvarenu z RVK a dotlacim to plynovym turistyckym varicom. Len mi dosla bomba tak zajtra teplovzdusna pistol isti:)
Chuti mi to troska inak. Kyslost ziadna, este sa mi kyslu kavu nepodarilo spravit a to so skusal aj komercne kavy, len ta crema u espresa a hlavne u kav z PC mi strasne chyba.
Co ma trosku zaskocilo, tak jedna salka z kanvicku ma nabudi niekedy viac ako shot z kavovaru, kde je raz tolko kavy. Pri niektorych kav som si musel troska zriedit co to bolo silne, pritom na esprese mi raz taka davka nevadi.
Ako alternativna metoda na dovolenky, tury pripadne do prace je to super.
Chuti mi to troska inak. Kyslost ziadna, este sa mi kyslu kavu nepodarilo spravit a to so skusal aj komercne kavy, len ta crema u espresa a hlavne u kav z PC mi strasne chyba.
Co ma trosku zaskocilo, tak jedna salka z kanvicku ma nabudi niekedy viac ako shot z kavovaru, kde je raz tolko kavy. Pri niektorych kav som si musel troska zriedit co to bolo silne, pritom na esprese mi raz taka davka nevadi.
Ako alternativna metoda na dovolenky, tury pripadne do prace je to super.
- j.e.n.i.k.82
- Příspěvky: 29
- Registrován: ned 25. bře 2012 10:47:51
- bydliště: Praha
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Crema se na moka konvicce nedari, ale hrozne me bavi pozorovat extrakci, kdyz otevru vicko 
Jinak priprava podobna jako u ostatnich - predvarena voda v konvici, kavou zarovnane sitko bez utlaceni, vody davam trochu nad ventil - odpari se a natlakuje spodni cast konvicky a pak uz je ventil funkcni. Jak zacne chrcet, tak sundavam..
Chutnala mi Prima Standard a dalsi mistni kavy. Jihlavanka (jen prvni pokus pro overeni funkce) sla hned do zachoda, protoze to bylo kysele uz od pohledu
Ale je pravda, ze treba v Aeropressu se da udelat pitelna kava z ledasceho, u moka konvicky mnohem vic zalezi na vstupni surovine.

Jinak priprava podobna jako u ostatnich - predvarena voda v konvici, kavou zarovnane sitko bez utlaceni, vody davam trochu nad ventil - odpari se a natlakuje spodni cast konvicky a pak uz je ventil funkcni. Jak zacne chrcet, tak sundavam..
Chutnala mi Prima Standard a dalsi mistni kavy. Jihlavanka (jen prvni pokus pro overeni funkce) sla hned do zachoda, protoze to bylo kysele uz od pohledu

- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: princip a příprava kávy
Nemá někdo prosím přesnější informace, jak je na tom káva z moka konvičky z hlediska obsahu kofeinu?
Na webu většinou uvádějí, že takto připravená káva "není tak silná jako espresso". Mám však trochu jiné zkušenosti.
Včera jsem si spíše ze zvědavosti pořídil levnější hliníkovou moka konvičku na tři šálky. Doma jsem ji pořádně umyl a kolem oběda ihned vyzkoušel. Naplnil jsem ji po okraj mletou kávou (mou oblíbenou PC Standard, z mlýnku nastaveného pro mou Gaggia Classic, vešlo se asi 18 gramů) a na sporáku uvařil. Espresso jsem zvyklý pít dvojité, někdy dvakrát denně a nikdy jsem s tím problém neměl. Po vypití uvařené kávy jsem se ale cítil jakobych vypil celý kýbl espressa a v noci (tedy mnoho hodin poté) jsem nakonec ani neusnul. Káva mi chutnala (připomínala mi filtrovanou, ale chuťově mnohem lepší), ale po této zkušenosti nevím, zda si ji ještě někdy udělám.
Na webu většinou uvádějí, že takto připravená káva "není tak silná jako espresso". Mám však trochu jiné zkušenosti.
Včera jsem si spíše ze zvědavosti pořídil levnější hliníkovou moka konvičku na tři šálky. Doma jsem ji pořádně umyl a kolem oběda ihned vyzkoušel. Naplnil jsem ji po okraj mletou kávou (mou oblíbenou PC Standard, z mlýnku nastaveného pro mou Gaggia Classic, vešlo se asi 18 gramů) a na sporáku uvařil. Espresso jsem zvyklý pít dvojité, někdy dvakrát denně a nikdy jsem s tím problém neměl. Po vypití uvařené kávy jsem se ale cítil jakobych vypil celý kýbl espressa a v noci (tedy mnoho hodin poté) jsem nakonec ani neusnul. Káva mi chutnala (připomínala mi filtrovanou, ale chuťově mnohem lepší), ale po této zkušenosti nevím, zda si ji ještě někdy udělám.
Re: princip a příprava kávy
Obsah kofeinu jsem hledal, a je proměnlivý především podle použité kávy ale i namletí a podobně.
Italové v této studii: došli k tomu, že espresso je o něco málo silnější, má vyší obsah kofeinu na mililitr konkrétně: 1.68mg/ml u Moka kávy a 2.44mg/ml u Espressa.
Určitě to ještě zkuste, obvzlášt jestli vám chutnala. S každým dalším použitím chutná lépe, hliník se pokryje ochranou vrstvou.
Zkusil bych o něco hrubější mletí, kávy trochu více, a neutlačovat.
Ze začátku chutnala každá konvička trochu - někdy i hodně jinak a byla taky různě silná. Taky jsem nemohl usnout. :D
Italové v této studii:
Kód: Vybrat vše
http://www.researchgate.net/publication/260007247_Neapolitan_coffee_brew_chemical_analysis_in_comparison_to_espresso_moka_and_American_brews
Určitě to ještě zkuste, obvzlášt jestli vám chutnala. S každým dalším použitím chutná lépe, hliník se pokryje ochranou vrstvou.
Zkusil bych o něco hrubější mletí, kávy trochu více, a neutlačovat.
Ze začátku chutnala každá konvička trochu - někdy i hodně jinak a byla taky různě silná. Taky jsem nemohl usnout. :D
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: princip a příprava kávy
Troska ozivim tuto temu. V poslednej dobe robim castejsie (caste prac.cesty) v konvicke tak uz sa zlepsil grip co a ako robit. Troska ma ale prekvapuju niektore zauzivane sposoby. Tak napisem par bodov mojho postupu.
1.) Kavu tampujem plastovym tamperom. Samozrejme ani zdaleka nie tak silno ako portafilter ale zmena objemu je vyrazna. A tu nastava otazka. Do mojej Bialetti (6) takto tampovanim naplnim 34g kavy co je necelych 5 kav namiesto udavanych 6. A to pripom pocitam len 7g na kavu co je relativne malo. Bez tampovania by to bolo o kavu menej. V com je ta nevyhoda tampovania? Ja s tim nemam problem.
2.) Naplnenie nadobky vriacou vodou sa mi chutovo nejak neosvecilo. Bez zmeny. Robil som to skor kvoli rychlejsej priprave ale zaroven je to ukon navyse.
3.) Plnim 5mm pod ventil. Pri Brikke to tak odporucaju tak preco nie pri tejto. A aj tak nechcem velky objem.
4.) Na chrchlanie nikdy necakam. Vtedy uz z toho tecie fuj fuj bleda brecka. Rozdiel medzi mojim "vypnutim" extrakcie a pockanim do chrchlania je asi 30% objemu (u oboch mojich konviciek). Ked sa niekedy pozabudnem tak to mam chut vyliat ale radsej to samozrejme vypijem ale uz bez pozitku a ziadnej dochuti.
5.) Zohrievam to najcastejsie na ele.platnicke. Jej nevyhoda v tomto pouziti je velmi vysoka tep.kapacita platne takze akonahle zacne tekute zlato vytekat tak uplne odstavujem z "plamena" a len sem-tam na chvilu prilozim ked sa prud moc spomali.
6.) Ak konvicku polozim na platnicku akurat pri prvom vypnuti termostatu (nahriata) tak tecenie zacne za 4,5min - 5 min a trva zhruba 1 - 1,5 min. Niekedy to je dlhsie ale to uz je na hraje otvorenia ventilu.
7.) Asi som na normalne davky kofeinu uplne imunny lebo som nespozoroval rozdiel ze by bola kava silnejsia nez espresso. Ale raz sa mi podarilo na samom zaciatku mojej kavovej cesty predavkovat. To som ale vypil asi 7 kav po sebe
(moka).

1.) Kavu tampujem plastovym tamperom. Samozrejme ani zdaleka nie tak silno ako portafilter ale zmena objemu je vyrazna. A tu nastava otazka. Do mojej Bialetti (6) takto tampovanim naplnim 34g kavy co je necelych 5 kav namiesto udavanych 6. A to pripom pocitam len 7g na kavu co je relativne malo. Bez tampovania by to bolo o kavu menej. V com je ta nevyhoda tampovania? Ja s tim nemam problem.
2.) Naplnenie nadobky vriacou vodou sa mi chutovo nejak neosvecilo. Bez zmeny. Robil som to skor kvoli rychlejsej priprave ale zaroven je to ukon navyse.
3.) Plnim 5mm pod ventil. Pri Brikke to tak odporucaju tak preco nie pri tejto. A aj tak nechcem velky objem.
4.) Na chrchlanie nikdy necakam. Vtedy uz z toho tecie fuj fuj bleda brecka. Rozdiel medzi mojim "vypnutim" extrakcie a pockanim do chrchlania je asi 30% objemu (u oboch mojich konviciek). Ked sa niekedy pozabudnem tak to mam chut vyliat ale radsej to samozrejme vypijem ale uz bez pozitku a ziadnej dochuti.
5.) Zohrievam to najcastejsie na ele.platnicke. Jej nevyhoda v tomto pouziti je velmi vysoka tep.kapacita platne takze akonahle zacne tekute zlato vytekat tak uplne odstavujem z "plamena" a len sem-tam na chvilu prilozim ked sa prud moc spomali.
6.) Ak konvicku polozim na platnicku akurat pri prvom vypnuti termostatu (nahriata) tak tecenie zacne za 4,5min - 5 min a trva zhruba 1 - 1,5 min. Niekedy to je dlhsie ale to uz je na hraje otvorenia ventilu.
7.) Asi som na normalne davky kofeinu uplne imunny lebo som nespozoroval rozdiel ze by bola kava silnejsia nez espresso. Ale raz sa mi podarilo na samom zaciatku mojej kavovej cesty predavkovat. To som ale vypil asi 7 kav po sebe

Vyskusane, fungujeEffe píše:no to je šupa ,už se těším na díl II. s horkovzdušnou pistolí

Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded