Mlýnek a první kávovar
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- j.bill
- silně pokročilý
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Mlýnek a první kávovar
@"tento set bude teda OK ?"
z Tvého výběru je to bezpochyby to nejlepší a myslím, že budeš mít na dlouhá léta vystaráno.
PS: Vypadá to, že se v Bunacafe s Gaggií už úplně rozešli. Nemají tedy od Phillipsu už žádný kávovar v prodeji....
z Tvého výběru je to bezpochyby to nejlepší a myslím, že budeš mít na dlouhá léta vystaráno.
PS: Vypadá to, že se v Bunacafe s Gaggií už úplně rozešli. Nemají tedy od Phillipsu už žádný kávovar v prodeji....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- GasThan
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: ECM S 64 Automatic Antracite
este sa spytam ten Graef je v com zly ? lebo ten sa mi len dizajnovo strasne pacil ....ale zas co pozeram tu Silviu tak fakt kvalita vyzera byt super
- papun
- silně pokročilý
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
No a není to tak trošku protizákonné.? Výrobce EU donutila k nějakému kroku a dovozce to pak změní k obrazu svému. To pak nebude v souladu s CE ne?j.bill píše:Verze E má navíc elektroniku vypínající kávovar po půl hodině, zaizolovaný bojler a místo spínače tlačítko. V BC ji předělávají na verzi "BC" za 500,-kč (vezmou elektroniku, dají spínač, upraví kabeláž)
Já bych se ale té E verze nikterak nebál....
Edit: Možná jen dají spínač a přepojí, nevím, nerad bych šířil bludy....
PS: Já se EU nikterak nezastávám a s tím nařízením nesouhlasím, ale spíše přemýšlím jestli tyto kroky jsou košér.
- GasThan
mal by som si kupit aj tu paku bez dna ? len aby som si overil ci dobre narabam s tamperom ?
-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Bezedná páka je tak trochu frajeřinka. Je sice rychle nahřátá, ale dokáže taky pěkně poprskat okolí, když kávu v misce rovnoměrně nerozložíš a správně neutlačíš.Lze bez ní žít
- Zizass
- více pokročilý
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Na páku se vyprdni a přidej si na lepší mlýnek.
- wladas
- silně pokročilý
- mlýnek: Mazzer SJ
Prskanie kavy je strasne citlive na kvalitu mletia, tampovanie minimalne. Aj u stredne dobrych mlyncekov je prskanie uplne normalne. Samozrejme bavime sa o uplne jemnom prskani ktore ale staci na zasvinenie kavovaru pritom na chut kavy nema plyv (v ramci moznosti)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
Máš pravdu, zapomněl jsem se o mletí zmínit 

- GasThan
tak som to dnes objednal z Buna Cafe Rancilio Silvia E + Rocky Doserless dakujem za vsetky vase rady snad budem spokojny
...ale urcite to je lepsie nez co mam teraz Catler ES 8010 + Porlex Tall
ne ?

- Zizass
- více pokročilý
To každopádně , dobrá volba. Navíc časem můžeš vytunit PIDem . 

možná neGasThan píše: ...ale urcite to je lepsie nez co mam teraz Catler ES 8010 + Porlex Tallne ?
- wladas
- silně pokročilý
To jedine v druhej dimenzii.starý píše:možná ne
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
- skender
- mlýnek: žádný
Omlouvám se za pozdní reakci, ale byl jsem týden mimo.
Díky za tipy k pročtení, beru to tak, že tohle budu řešit jak bude kávovar doma. Přece jen, i když tady hodně čtu, některé věci jak je nemám před sebou a přímo nevidím, tak se mi těžko představují, o čem vlastně ten text úplně pojednává.
Vidím, že se sem přichomýtl další tazatel a u něj nakonec vyhrál i jeden z mého užšího výběru. Mám to brát tak, že i z mnou vybraných typů je Silvia to nejlepší co se dá v dané kategorii vybrat, i s tím konkrétním mlýnkem?
Co to Ascaso? Nedalo by se tam vybrat? Nebo jsou to plasťáky? Přítelkyni se moc líbí designově. Je mi jasné, že to je to poslední, ale znáte to...
Díky za tipy k pročtení, beru to tak, že tohle budu řešit jak bude kávovar doma. Přece jen, i když tady hodně čtu, některé věci jak je nemám před sebou a přímo nevidím, tak se mi těžko představují, o čem vlastně ten text úplně pojednává.
Vidím, že se sem přichomýtl další tazatel a u něj nakonec vyhrál i jeden z mého užšího výběru. Mám to brát tak, že i z mnou vybraných typů je Silvia to nejlepší co se dá v dané kategorii vybrat, i s tím konkrétním mlýnkem?
Co to Ascaso? Nedalo by se tam vybrat? Nebo jsou to plasťáky? Přítelkyni se moc líbí designově. Je mi jasné, že to je to poslední, ale znáte to...
- GasThan
No dnes silvia a rocky dorazili a uz som skynozil asi 200g kavy a nejak sa nedari
na tom Carler ES 8010 bolo jedno ako som utampoval kavu vzdy bola krasna krema navrchu aj ked som pouzil nepretlakove sitko...no tu neviem ani ako mlet na aky stupen a ci pouzivat sitko na jednu alebo dve kavy...poradil by niekto ?
PA: na Porlex Tall som vedel ze na tri kliknutia je spravne mletie no tuto neviem....nepouzivam cestvo prazenu kavu ale mam Veronia 125g balenia rozne druhy

PA: na Porlex Tall som vedel ze na tri kliknutia je spravne mletie no tuto neviem....nepouzivam cestvo prazenu kavu ale mam Veronia 125g balenia rozne druhy
- Zizass
- více pokročilý
Tampováním se zatím až tak nezabývej, důležité je množství kávy a mletí.
když chceš klasické espresso tak malou misku atd....
Když ti to poteče rychle ,tak zjemníš mletí popř.přidáš kávy.V opačném případě to bude nopak.
Musíš zkoušet ,ale 200g by mělo stačit
GasThan píše: či pouzivat sitko na jednu alebo dve kavy...

když chceš klasické espresso tak malou misku atd....
Když ti to poteče rychle ,tak zjemníš mletí popř.přidáš kávy.V opačném případě to bude nopak.
Musíš zkoušet ,ale 200g by mělo stačit

- zaza
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Rancilio Rocky SD
Zo začiatku používaj sitko na dve kávy. Nenapísal si nič o chuti, rýchlosti tečenia, atď. To, že nemáš peknú cremu, nič neznamená. Teda aspoň podľa mňa. Napr. u mňa (možno aj ja robím niečo zle, podľa chuti si myslím, že nie
), káva s jemnou ovocnou chuťou robí iba jemnú cremu, ale chutí výborne, káva do čokoládovej chuti u mňa robí crému v celku ok. Keďže milujem kávy s chuťou ovocia, tak kašlem na crému, hlavne, že mi espresso chutí. Objednaj si čerstvo praženú kávu a skúšaj, ako už vyššie napísal Zizass, hrúbku mletia, resp. množstvo kávy, ale vždy iba jednu vec, nemeň obe naraz. Treba trpezlivosť, určite sa ti začne dariť. Espresso zo Silvinky je vynikajúce.

- wladas
- silně pokročilý
To mnozstvo kavy radsej nech nemeni. To uz je skor take oklamanie ked to netecie uplne podla predstavy. Ale pre zaciatocnika ktory hlada spravny postup nie.
- Zizass
- více pokročilý
GasThan měl kávovar Catler + mlýnek porlex.
Takže předpokládám ,že teď když má nový kávovar a mlýnek + jiné misky a navíc kávu neváží,tak si myslím že množství kávy je velice důležité.
Škoda ,že nenapíše něco více,kolik mu nateče za kolik sekund atd.
To se těžko radí.
Já když jsem začínal na Twinu ,tak jsem kávu taky vůbec nevážil a nevážím do teď( pouze jednou pro zajímavost jsem si to zkusil zvážit)
Když jsem dělal první espresso,tak jsem dostal ke kávovaru jednu plechovku mleté kávy Gaggia a ladil jsem jen množství kávy a stejně mi to teklo
více než bylo potřeba
:
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... t=20#p8693
Ale káva byla dobrá ,a až přišel mlýnek a čerstvě pražená káva,tak šlo vše samo,takže to chce trpělivost a zkoušet.
Takže předpokládám ,že teď když má nový kávovar a mlýnek + jiné misky a navíc kávu neváží,tak si myslím že množství kávy je velice důležité.
Škoda ,že nenapíše něco více,kolik mu nateče za kolik sekund atd.
To se těžko radí.
Já když jsem začínal na Twinu ,tak jsem kávu taky vůbec nevážil a nevážím do teď( pouze jednou pro zajímavost jsem si to zkusil zvážit)
Když jsem dělal první espresso,tak jsem dostal ke kávovaru jednu plechovku mleté kávy Gaggia a ladil jsem jen množství kávy a stejně mi to teklo
více než bylo potřeba

http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... t=20#p8693
Ale káva byla dobrá ,a až přišel mlýnek a čerstvě pražená káva,tak šlo vše samo,takže to chce trpělivost a zkoušet.
- GasThan
Pani ospravedlnujem sa ze som sa dlhsie neozval ale uz je vsetko OK....natecie tolko kolko ma, aj za cas aky ma a kavu presne vazim...robim z Dual misky a asi uz ani inac nebudem lebo strasne mi to tak chuti....davam 15g a menim len mletie podla druhu kavy, teraz som dal druhu kavu ktoru melem na jemnejsie ale musim aj viac utampovat...dokonca aj ked som ju dopil zostala naspodu crema dost dlho....prikladam par fotiek

-
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
A prej že to nejde a ono to jde a dokonce se to dá pít.
Vítám Tě mezi námi kávičkáři