Zdravím všechny příznivce kávy. Od minulého týdne se i já začínám zasvěcovat do tajů přípravy kávy a vším co je sní spojeno.
Kávovar: BEZZERA MAGICA S
Mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Nejsem úplný začátečník a kávou se zabývám už 10let je to už moje druhá manuální pákovka. První byla KRUPS ARTESE 4 (nezničitelný stroj dodnes funguje bez jediné závady) a mezi tím jsem se odklonil k plnému automatu Saeco Primea Touch, abych se mohl po zkušenostech a opravě kterou mě vyčíslili na (10 000 kč - vadný multifunkční ventil) opět vrátit k té pravé přípravě kávy. Opravu jsem odmítl a díky panu Louigimu Bezzerovi jsem nalezl stroj mých snů. Protože když kávovar, tak italský a když italský, tak jedině od toho kdo espesso vymyslel.
Ale teď k praxi:
Docela se trápím s nastavováním mlýnku. Každá káva je jinak pražená olejnatá atd. jsem hodně velký detailista, takže jsem si vytvořil tabulku a od každého druhu kávy si píšu parametry jak je třeba kávu pomlet a jak utampovat, jak chutná, jak dlouho teče a jakou dělá cremu, jak dlouho crema vydrží, a jakou na mě káva udělala dojem. Prostě tímto si musel projít asi každý. Ale protože mám v podstatě stejnou sestavu jako Lukky78 tak nebudu řešit obecné věci a popíšu přímo detaily které řeším . Nulu jsem si nastavil spíš pro sebe imaginárně, ale myslím, že nejsem daleko od opravdové nuly. Mám trochu strach jet až na úplný doraz. Pro mé potřeby to zatím absolutně stačí
Nevím jak Lukky78, ale já kávu melu hodně na jemno. Nnutí mě k tomu v podstatě okolnosti. Aby extrakce probíhala opravdu 25 sec a tampování 20kg musí to být mletí téměř na prach. Rozsah na stupnici 2-5 maximálně !!!! a to je teda hodně úzký rozsah. Mlýnek se nastavuje jednomu hodně blbě, ale už jsem si zvykl. Časovač víceméně nepoužívám protože u 7g LM misky je množství jasně dané. Melu tak abych zarovnal prohlubeň a při utampování měl víceméně zarovnané s rozšířením misky . Takto se mě vejde +- 8 – 8,5g kávy což si myslím že je v pohodě. Tampování rozděluju více-méně na 3 stupně slabé, střední a silné , přičemž silné je 20 kilo.
Když začínám nový druh kávy , trvá mě tak 3-4 shoty ( vždy dělám sigle) než odhadnu správnou jemnost mletí a tampování. Single proto, že je obtížnější a spotřebuju méně kávy (méně toho odpustí) Double se povede víceméně vždy, a teče lépe. Crema je také o něco lepší. Záleží na kávě. Máme tady malou pražírnu kávy a tak zkouším co a jak. Vybírám kávy podle toho kdy co upraží hlavně aby byly čerstvé. Na takové to první odzkoušení jsem si koupil mimo jiné na nastavení mlýnku SEGAFREDO ESPRESSO CASA GUSTO je to nějaký shit a káva je hnusná ani jsem se na ní nedočetl jaký je poměr Arabica-robusta. Nic méně zatím z žádné kávy jsem nedostal tak hustou a krásnou cremu která vydrží 15min a má cca 8-10mm. A že už jsem toho pomlel za ten týden dost. Jsně creama není všechno a arabica obecně má cremu slabší jak robusta ale přes to

Tlak při extrakci mám jak píšete vy 4 bary na začátku když se miska plní vodou a při extrakci se pohybuje mezi 9-12 záleží na druhu kávy. Co se týká mléka a mikropěny to zase příště a zaslouží si to nový odstavec. Espresso se mě už daří. Mám na mysli 25 vteřin a krásná crema. Komplikuju si to sám tím že chci ochutnávat nové druhy a to je velmi náročné na nastavení mlýnku a všech ostatních parametrů.