Áno, je to spôsobené odmastením vnútornej komory hlavy (excentra, ...).Zizass píše:Včera jsem poprvé čistil Unicu , backflush jsem prováděl s práškovým čističem Cafetto EVO .
Docela mě zarazilo ,jak začala při čištění hodně vrzat ta páka s excentrem na spouštění čerpadla![]()
Naštěstí se to po propláchnutí vodou zlepšilo a dnes (po 3 uvařených espressech) se to vrátilo k normálu.
Taky jsem nyní našel ve vláknu k Magice ,že to způsobuje odmaštění mechanizmu a poté oleji z kávového zrna,které se při přípravě espressa uvolňují ,se to zase promázne...
Bezzera Unica
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Mám rozdílné informace:j.bill píše:Moc děkuji za informace. Nevíte někdo, kde je umístěné čidlo PIDu na Unice? Ve výměníku nebo v hlavě?
,,PID senzor bere teplotu z vnitřku bojleru nikoliv z pláště bojleru....,,
Jak je to opravdu netuším

- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Na fotke, ktorú som dal vyššie, je vidieť senzor naskrutkovaný na hornom veku bojlera. Podľa tech. dokumentácie snímač zasahuje až do vnútra bojlera.
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Jo promiň, odpovídal jsem ze strany 8 tohoto vlákna a fotka byla o stránku dále.
Takže byla ta informace správná.
Takže byla ta informace správná.
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Bezzera Unica upgrades
Vyzerá to snáď tak, že by som neskúšal piť kávu po 40 minutách aj po 3 hodinách?
Žiaden rozdiel necítim a ani som nenameral.
Nič by som nepísal, neozývam sa, ak niečo neviem preukázať.
To, že z hlavy može ísť niekedy para vôbec nesúvisí s prehratím.
V bojleri je teplota okolo 115 stupňov, z čoho je pri normálnom tlaku para vždy. Keďže sa prechodom cez hlavu ochladí na požadovanú teplotu, tak potom už je to kvapalina. To neplatí pri odpúšťaní cez hlavu bez kávy, kedy je prietok vyšší a teplota može presiahnuť 100 stupňov a vychádza para. V tejto súvislosti ma napadá, že snäď som zaregistroval závislosť množstva pretečenej vody v závislosti na výške hladiny v nádržke.
Myslím že to, čo som napísal doteraz potvrdí PeterG, ktorému sa niektorými príspevkami zaprasila téma a zhanobili kvality Unicy.
Žiaden rozdiel necítim a ani som nenameral.
Nič by som nepísal, neozývam sa, ak niečo neviem preukázať.
To, že z hlavy može ísť niekedy para vôbec nesúvisí s prehratím.
V bojleri je teplota okolo 115 stupňov, z čoho je pri normálnom tlaku para vždy. Keďže sa prechodom cez hlavu ochladí na požadovanú teplotu, tak potom už je to kvapalina. To neplatí pri odpúšťaní cez hlavu bez kávy, kedy je prietok vyšší a teplota može presiahnuť 100 stupňov a vychádza para. V tejto súvislosti ma napadá, že snäď som zaregistroval závislosť množstva pretečenej vody v závislosti na výške hladiny v nádržke.
Myslím že to, čo som napísal doteraz potvrdí PeterG, ktorému sa niektorými príspevkami zaprasila téma a zhanobili kvality Unicy.
- Anup9
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
- bydliště: GB
- kávovar: Bezzera Unica
- mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel
Re: Bezzera Unica upgrades
Nemyslel som tým nič osobné, len nejeden človek je prekvapený z toho, že niekto necháva kávovar zapnutý aj celý deň. Ako som hovoril, do 6 sekúnd max nechám zapnuté čerpadlo aspon sa pripraví voda do hlavy, kedže od zapnutia potrvá 2-3 sekundy kým voda začne tiecť. Možno to robím zle, skúšam všeliaké možnosti.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Bezzera Unica upgrades
toto je myšlené na Bezzeru Unicu, nebo obecně na všechny kávovary?Anup9 píše:.......človek je prekvapený z toho, že niekto necháva kávovar zapnutý aj celý deň. ..............
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Anup9
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
- bydliště: GB
- kávovar: Bezzera Unica
- mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel
Re: Bezzera Unica upgrades
Poväčšinou čítam len fora o Unice. Aj tu to bolo aj na iných fórach.
- RebelYell
- Příspěvky: 3
- Registrován: pon 16. lis 2015 16:55:11
- bydliště: Brno
- kávovar: Bezzera Unica PID, Bialetti Moka Express, AeroPress
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced, Porlex Tall
Re: Bezzera Unica
Zdravím, chtěl jsem se zeptat ohledně odvápnění. Řešil jste to už někdo? V návodu je napsané nepoužívat chemii. I zde na fóru je několik názorů, že raději nee. I když budu používat filtrovanou/balenou vodu, tak je přece třeba kávovar aspoň jednou za čas (rok, dva) odvápnit, ne? Díky za názor.
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera Unica
Odvápňuješ až v tom případě pokud je odvápňovat co a to zjistíš odšroubováním jedné z trubic u bojleru (ještě jsem nezjišťoval která to přesně je) kde zjistíš jestli je nános v bojleru a trubici či nikoli. Já osobně používám vodu z Brity a v nádržce mám ještě Oskara, tak si myslím, že minimálně 2 roky mám čas.
Že jsem tu lezl :-)
- RebelYell
- Příspěvky: 3
- Registrován: pon 16. lis 2015 16:55:11
- bydliště: Brno
- kávovar: Bezzera Unica PID, Bialetti Moka Express, AeroPress
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced, Porlex Tall
Re: Bezzera Unica
Jj, já jen dopředu sonduju rady a možnosti. Prostě abych v tom měl jasno. Já jsem si pořídil průtokový změkčovač Nical a Brita bude co nevidět.
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
S kávovarem jsem i po 4 měsících co se týká espressa velice spokejen,ale vyskytl se nyní jeden problém.
Už je to týden,co po backflushi ( druhé čištění) vrže páčka na spouštění extrakce.
Když jsem dělal backflush minule,tak po 2-4 kávách se mechanizmus sám promazal od oleje z kávy.
Nyní ani po týdnu se nedaří...
Páka vrže a většinou po posunutí z polohy I do polohy II - jde toto velice ztuha, to samé ,když jdu zpět z polohy I do polohy 0.
Dá se tento mechanizmus někde nějak,něčím promazat ?Nějaké zkušenosti s tímto někdo má?
Už je to týden,co po backflushi ( druhé čištění) vrže páčka na spouštění extrakce.
Když jsem dělal backflush minule,tak po 2-4 kávách se mechanizmus sám promazal od oleje z kávy.
Nyní ani po týdnu se nedaří...
Páka vrže a většinou po posunutí z polohy I do polohy II - jde toto velice ztuha, to samé ,když jdu zpět z polohy I do polohy 0.
Dá se tento mechanizmus někde nějak,něčím promazat ?Nějaké zkušenosti s tímto někdo má?

- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Vzdy to vrzga po odmasteni a prestane po par kavach. Vsimol som si ale, ze po odvapneni sa objavili vo vyplachovej vode jemne leskle castice chromu (?) akoby uvolnene (odrate) z vnutornych dielcov. Ak nedoslo v nejakej funcnej poruche vnutri hlavy (ze drie pruzina, ale to si len vymyslam), tak Ti asi tiez zliezla povrchova vrstva z vnutornych dielov
. Poucenie: netreba casto odmastovat 


- pabo
- Příspěvky: 28
- Registrován: stř 22. úno 2012 19:14:52
- bydliště: Č.Budějovice
- kávovar: BEZZERA Unica PID
- mlýnek: K3 Touch Advanced
Re: Bezzera Unica
Já osobně bych o tom informoval prodejce a pokud to nezmizí, tak bych reklamoval. Po dvou čištění to přeci nemůže dělat, zvláště když je občasné čištění (backflush) doporučeno výrobcem.....
- hunt01
- více pokročilý
- Příspěvky: 350
- Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
- bydliště: Šaratice / Brno
- kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
- mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II
Re: Bezzera Unica
u hlav e61 je to zcela normální, že vrže páčka, hlavně po backflushi, ale i mimo něj, tohle vám nikdo nevyreklamuje, pokud to vadi, vytáhněte páčku i s vsuvkou v hlavě, povolte, namažte a je to, uvnitř jsou 2 těsnění na té hřídeli s vačkou.
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Přesně to jsem chtěl vědět, čím je to možné namazat?hunt01 píše: vytáhněte páčku i s vsuvkou v hlavě, povolte, namažte a je to, uvnitř jsou 2 těsnění na té hřídeli s vačkou.
Ono nejde ani jen o to vrzání,ale občas se to zarazí a jde to dost těžko.
Hunte ,ty s tím máš zkušenosti,je to brnkačka,nebo nevíš třeba o nějakém videu?

- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Bezzera Unica
Tu je pekne video z rozoberania E61 https://www.youtube.com/watch?v=FI5-5P-jzqs
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Předpokládám, že se to maže "potravinářskou vazelínou"
Kód: Vybrat vše
http://www.zbozi.cz/hledani/?q=potravin%C3%A1%C5%99sk%C3%A1%20vazel%C3%ADna&razeni=nejlevnejsi
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
O.K. díky,zakoupím volaké mazivo...
Edit:
objednal jsem hned tu první vazelinu z odkazu od j.bill-a.
FMG mazivo pro potravinářský průmysl
Netoxická, vodovzdorná, netavící se vysoce výkonná vzelína speciálně vyrobená z materiálů atestovaných F.D.A (USA) pro mazání a ochranu strojů zpracovávajících a balících potraviny. FMG (food machinery grease) je vyrobeno speciálními postupy ze směsi rafinovaného bílého oleje s inertní , nemýdlovou bází tak, aby zajistilo maximální výkonnost potravinářských strojů a současně minimální nebezpečí škodlivé kontaminace potravin. Obsahuje mastný ester, který chrání materiály před korozí. Mazivo je úplně odolné vůči vodě i páře. Kyseliny, zásady ani vodní roztoky většiny chemikálií nemají na FMG vliv. Mazivo vzdoruje ovocným i zeleninovým šťávám a chrání proti solným roztokům.
Toto mazivo je výjimečně stabilní a odolné, takže aplikace minimálního množství je ekonomická a zároveň snižuje nebezpečí možnosti kontaminace. Nelze je samozřejmě prohlásit za jedlé, ale je netoxické a v případě požití může nanejvýš vyvolat lehké projímavé potíže.
Speciální vlastnosti tohoto maziva z něj činí vhodný prostředek pro široké spektrum aplikací.
konzistence: Střední, č. 2
penetrace (I.P..50) 250/280
bod skápnutí: Nemá definován (netavitelná)
odolnost proti vodě Úplná
vyschnutí - zatuhnutí maziva Ne
pracovní teplota -40 až +200°C
Edit:
objednal jsem hned tu první vazelinu z odkazu od j.bill-a.
FMG mazivo pro potravinářský průmysl
Netoxická, vodovzdorná, netavící se vysoce výkonná vzelína speciálně vyrobená z materiálů atestovaných F.D.A (USA) pro mazání a ochranu strojů zpracovávajících a balících potraviny. FMG (food machinery grease) je vyrobeno speciálními postupy ze směsi rafinovaného bílého oleje s inertní , nemýdlovou bází tak, aby zajistilo maximální výkonnost potravinářských strojů a současně minimální nebezpečí škodlivé kontaminace potravin. Obsahuje mastný ester, který chrání materiály před korozí. Mazivo je úplně odolné vůči vodě i páře. Kyseliny, zásady ani vodní roztoky většiny chemikálií nemají na FMG vliv. Mazivo vzdoruje ovocným i zeleninovým šťávám a chrání proti solným roztokům.
Toto mazivo je výjimečně stabilní a odolné, takže aplikace minimálního množství je ekonomická a zároveň snižuje nebezpečí možnosti kontaminace. Nelze je samozřejmě prohlásit za jedlé, ale je netoxické a v případě požití může nanejvýš vyvolat lehké projímavé potíže.

Speciální vlastnosti tohoto maziva z něj činí vhodný prostředek pro široké spektrum aplikací.
konzistence: Střední, č. 2
penetrace (I.P..50) 250/280
bod skápnutí: Nemá definován (netavitelná)
odolnost proti vodě Úplná
vyschnutí - zatuhnutí maziva Ne
pracovní teplota -40 až +200°C
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Takže páčka jako nová , bez vrzání ,za pár minut.
Mazivo jsem zakoupil , demontáž a mazání bez problémů,je potřeba klíč 22 a větší 26,který jsem doma bohužel neměl
V práci jsem klíč našel,promazal jsem celou osičku,páčka opět šlape jak hodinky,jen mě pár minut trvalo chytnout správnou polohu při montáži.
Uvidíme,jak dlouho to vydrží.
Kávovar mám cca 4 měsíce,taky jsem zatím neodvápňoval...
Mazivo jsem zakoupil , demontáž a mazání bez problémů,je potřeba klíč 22 a větší 26,který jsem doma bohužel neměl

V práci jsem klíč našel,promazal jsem celou osičku,páčka opět šlape jak hodinky,jen mě pár minut trvalo chytnout správnou polohu při montáži.
Uvidíme,jak dlouho to vydrží.
Kávovar mám cca 4 měsíce,taky jsem zatím neodvápňoval...