
ECM Classika II PID
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
j.bill: Diky za nazor, ako zaciatocnikovy mi urcite pomoze. Bohuzial som taky, ze si potrpim na kvalitu materialov, licovanie dielov, povrchovu upravu atd. A v tomto mi vyslo najlepsie ECM resp. Profitec. Okrem profitecu pro 300 su vsetky s hlavou E61. Na tej pro 300-vke mi vadi najma absencia budiku tlaku extrakcie, ostatne pre mna nedostatky by som ozelel. Nechcem to tu ale zasvinit offtopicom, tak ked to bude uplne aktualne, zalozim si temu na kupu kavovaru v prislusnej sekcii
.

- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
Jak bylo psáno výše, také netrvám na hlavě E61, pro domácí použití je to spíše nevýhoda, protože než se prohřeje celá 4 kg hlava tak to trvá 35-45 min. a bojler se nahřívá okolo 15 min. Profitec Pro 300 se mi jevila ze začátku taky jako ideální varianta, ale s malým bojlerem na espresso jsem začal pochybovat o teplotní stabilitě při za sebou jdoucích kávách v počtu 6-8. Je to 0,325 l a ECM 0,75 l.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: ECM Classika II PID
Je tam na těch 325ml bojler 1.200w. To na ohřev při plně prohřátém systému dlouho čekat nebudeš. Než vyklepneš puk, vytřeš misku, naplníš a utampuješ, myslím že by mohlo být nahřáto. Velikostí a výkonem to odpovídá cca Silvii (300ml/1150W), takže 6-8 káv po sobě v domácích podmínkách s elektronickou regulací určitě hravě zvládne....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
Na viacerych forach som cital, ze pri klasickom 16A istici nemozu kavovary naraz zohrievat oba boilery kvoli odberu. Nema s tym niekto skusenosti?
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: ECM Classika II PID
Tam je este rezerva. Ten istic zvladne vykon 3,8kW. Keby zaplo aj cerpadlo k tomu tak uz by mohol nastat problem.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: ECM Classika II PID
Čerpadla mají kolem 40-60W, neboj, bude tam ještě dostatečná rezerva (2x1200)+max100=2500W celkem. Je tam tedy cca 1300W rezerva.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
za skoro stejnou cenu jako Pro 300 je i Quick Mill QM 67 EVO také dual bojler, otázkou je jaké je jeho dílenské zpracování?
- zembic
- více pokročilý
- Příspěvky: 106
- Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
- bydliště: Brno
- kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
- mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ
Re: ECM Classika II PID
MakeLove: Ohřátí z teploty na shot na teplotu na páru trvá cca 5-7 minut.
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
Ou, to je dost vela aj ked som predpokladal ze to nebude zrovna minuta. Tak to potom classika asi nebude vhodna pre mna. Dakujem ti pekne za tuto informaciu, nevedel som sa k tomu dopatrat
.

- zembic
- více pokročilý
- Příspěvky: 106
- Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
- bydliště: Brno
- kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
- mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ
Re: ECM Classika II PID
My páru zase moc nepoužíváme, také proto jsme si pořídili tento kávovar. Kdyby jsem jí chtěli čatěji, byl by, z našeho pohledu, jasnou volbou dual boiler.
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
U mna by tiez jednoznacne vyhrala classika, keby nepotrebujem sem tam paru. Je to uchvatny stroj. Dualboiler by bol ideal, no na kazdom mi nieco nevyhovuje.
Neviem ci som zle pozeral, ale ten quickmill som nasiel za cca 1750€, pricom profitec pro 300 je za 1300€, co je aspon pre mna dost velky rozdiel :DBenny píše:za skoro stejnou cenu jako Pro 300 je i Quick Mill QM 67 EVO také dual bojler, otázkou je jaké je jeho dílenské zpracování?
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
mrkl jsem na to v rychlosti a Pro 300 byla kolem 1450€ a QM kolem 1650€
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
Aha, ja som Profitec pozeral vo Viedni, kedze to mam blizko a inde na SK som ho nenasiel: http://www.tasteit.at/profitec-1891.htm
Zatial to u mna vyzera na tuto 300ku, len mi vadi ta absencia budika tlaku extrakcie. Ale v tej cene treba robit niekde kompromisy...
Zatial to u mna vyzera na tuto 300ku, len mi vadi ta absencia budika tlaku extrakcie. Ale v tej cene treba robit niekde kompromisy...
- fantozzi
- začátečník
- Příspěvky: 73
- Registrován: sob 02. led 2016 12:28:54
- bydliště: ČR
- kávovar: Rocket R 58
- mlýnek: Mazzer Mini Electronic A for Rocket
Re: ECM Classika II PID
To je celkem hodne. Bezzera Unica se na instruktaznim videu nahreje z 94°C na 110°C cca za 20s.zembic píše:MakeLove: Ohřátí z teploty na shot na teplotu na páru trvá cca 5-7 minut.
https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
To ohriatie zo shotu na paru sa mi nejak nezdá. Na Vibiemme to je cca 2 min pri 0,75l boilery a 1400 W ohrev. Preto, keď robím latte alebo cappuccino, tak najprv shot a potom speňujem mlieko. Kým vyklepnem puk, nalejem mlieko do konvičky tak je para pripravená.
- bruno75
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
- bydliště: Trnava, SK
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm
Re: ECM Classika II PID
Trochu vám vleziem do debaty s otázkou... Prečo nie je E61 hlava vhodná na domáce použitie?
Nahrievanie nie je zásadný rozdiel aspoň teda medzi tým čo môžem porovnať ja (Rancilio Silvia, Carimali Alfa, ECM Mechanika)
Na tej E61 pomáha zásadným spôsobom thermo syphon efekt.
Nahrievanie nie je zásadný rozdiel aspoň teda medzi tým čo môžem porovnať ja (Rancilio Silvia, Carimali Alfa, ECM Mechanika)
Na tej E61 pomáha zásadným spôsobom thermo syphon efekt.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
Urcite ti niekto odpovie odbornejsie, ale podla mna je nevyhoda e61 prave v tej dobre nahrievania. Ty mas e61, tak asi vies lepsie, ako dlho treba nahrievat, ale co som sa docital, tak vraj aspon tych 45 minut. Oproti tomu vyssie spominany profitec Pro 300 ma vodu zohriatu na 94 stupnov za 2 minuty a 5 sekund (neprekvapujuce pri tak malom boileri), a hlava s pakou su zohriate za dalsie 3 minuty. Takze za priblizne 5 minut mas komplet nahriaty kavovar a mozes robit espresso. Nevyhoda je u mna zase dizajn a absencia preinfuzie.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: ECM Classika II PID
Tie dve minuty na vodu este beriem ale hlava za 5minut? Naozaj? To sa mi urcite nechce verit. Nebude to ine nez na Silvii ktora potrebuje aspon 30 min aj aj to nieje uplne OK.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- zembic
- více pokročilý
- Příspěvky: 106
- Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
- bydliště: Brno
- kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
- mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ
Re: ECM Classika II PID
Ještě k ohřátí na páru: Ohřátí na dostatečnou teplotu vody na páru trvá cca 2 minuty, potom termostat vypne, zhasne kontrolka topení a dá se pěnit mléko. Kontrolka výroby páry ale svítí dál a zhasne až po druhém cyklu ohřevu vody, když má pára i dostatečný tlak a celek je prohřátý. Máme vyzkoušeno, že po prvním vypnutí termostatu se mléko napěnit v pohodě dá, ale pokud se pění až po zhasnutí kontrolky páry, je pára taková "kvalitnější" a pěnění jde o dost lépe i s lepším výsledkem.
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: ECM Classika II PID
Bohuzial to neviem posudit z vlastnej skusenosti, ale tak to popisal majitel toho strojawladas píše:Tie dve minuty na vodu este beriem ale hlava za 5minut? Naozaj? To sa mi urcite nechce verit. Nebude to ine nez na Silvii ktora potrebuje aspon 30 min aj aj to nieje uplne OK.
"I timed it from ambient to 94°C in 2 mins 5 seconds. Obviously it's better to wait for the group head and portafilter to heat-up but the small brew boiler sits directly ontop of the group-head so they heat up fast (very hot to touch within about 5 mins or so). This fast start-up was a big part of the reason why I bought the PRO 300 over an E61 machine"
Zdroj: http://coffeeforums.co.uk/showthread.ph ... -300/page2