Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
lubono píše:Mám La Pavoni Europiccola je menší než Lusso
Zde je asi pouze menší bojler myslím
Zajímaly by mě nějaké postřehy při extrakci kávy
- máš pokaždé stejný objem vyprodukované kávy ?
- jaké používáš misky ?
- jak dlouho necháváš páku v horní poloze, nežli začneš se samotnou extrakcí ?
- děláš vždy na jeden "zátah" ? - viděl jsem, že někdo jakoby "napumpuje" pákou do půlky a poté provede celkovou extrakci
Tak za 1. Presostav mám nastaven tak na 90C kvůli hořkosti 2. misku mám upravenou LM Strada asi na 8g 3. páka v honí poloze je dokud nezačne prolínat káva z páky ven 4.rovno měrně se snažím tlačit páku kávovaru do samého konce Když to všechno klapne tak mám doppio Jeto můj chalupářský kávovar, vyžaduje velmi jemné mletí a trpělivost
lubono píše:Tak za 1. Presostav mám nastaven tak na 90C kvůli hořkosti 2. misku mám upravenou LM Strada asi na 8g 3. páka v honí poloze je dokud nezačne prolínat káva z páky ven 4.rovno měrně se snažím tlačit páku kávovaru do samého konce Když to všechno klapne tak mám doppio Jeto můj chalupářský kávovar, vyžaduje velmi jemné mletí a trpělivost
1 - Na kolik stupňů C je originálně nastaveno ?
2 - Mám zatím pouze originální misku ale na 12-14g kávy, v nějakém eshopu jsem našel i jednoporcovou, jelikož můžeš pokaždé dostat pouze max cca 30ml,tak dva šálky naráz neuděláš
3 - někdy asi utampuji tak, že ani po slabé minutce nezačne káva prokapávat, ale někdy se mi stane, že páka jde až moc snadno stlačit
Kvalitní káva, mlýnek, miska platí i u La Pavoni, nastavení původní teploty už nevím. Objem vody je dám pístem v hlavě, já si dělám ristretto tak páku tlačím jen jednou. Velká káva 2x tlačit (nemám vyzkoušeno) Záměna originál misek za LM se vyplatí . Pěchuji silou a podle toho mám nastavenou i hrubost na mlýnku. Toť vše, víc nevím
Tak zaprvé, o LM miskách je zde napsáno dosti, je třeba počíst. Zadruhé, jestli je zrovna k mání rozměr LM miska do páky 54mm to netuším, já je předělal(řezáním a pájením) ze dvou jednu. Opravdu už víc nevím co dodat.
posledne dni este bojujem s tym, ze kava sa mi prepali
zo zaciatku som robil tak, ze som este predohrial hlavu, no teraz uz za studena skusam
a aj tak mi pride, ze ta teplota je prilis velka a prepali to
mate dake specificke techniky ako to robit? co som kukal na nete tak to u mna nefunguje
Já tedy s přepálením problém nemám a to nechávám přístroj nejméně 15 minut nahřívat.
Poté ještě nechám protéci do šálku kvůli předehřátí.
Někdo zde psal, že upravoval termostat
to prepalenie nejak som uz nepocitil, asi v tych zaciatkoch som mozno mal dlhsie zapnuty stroj alebo som viacej preplachoval a tym sa zahriala poriadne hlava
skor teraz ma trapi ze som ho konecne zbavil vsetkych usadenin a zrazu sa ukazalo, ze pravdepodobne bude z vnutra cely boiler hrdzavy alebo netusim co to moze byt, neskor ked pridem domov tak poslem daku foto
da sa s tym daco este spravit? nevyzera to ze by bola uplne vzrata do materialu skor ako nanos
Přátelé sháním nějakou jednoporcovou misku, ale teď jsi nejsem jistý rozměrem pro LM misky.
Mohl by mi prosím někdo poradit, jaký rozměr budu potřebovat ? Předpokládám že průměrem misky se rozumí vnitřní průměr, jako průměr tamperu že ?
zdravim, tak takto vyzera vnutro bojlera, neviem ci je to len daka reakcia mede s chlorom alebo ci to je naozaj hrdza
ak sa to da dako odstranit tak pouzit ocot alebo citrodeko? skusal som daky odvapnovac ale to nespravilo nic v tomto smere
Dobry vecer,
Neviem ci sa nemylim. Da sa zvacsit objem vody z bojleru podrzanim paky (v nejakej polohe) pred skoncenim extrakcie a tym docielit plnohodnotne 2 espresso shoty z jednej dvojporciovej misky?
Takisto podla mojho chapania sa manualne kavovary rozdeluju na 2 typy - prvym sa paka tlaci z hora dole (la pavoni...) a druhym sa s pomocou pruziny alebo kontrolovane rukou dviha paka hore (bezzera strega, elektra micro cassa la leva, ponte vecchio, londinium...).
Pri druhom type som si vsimol (youtube), ze niekto robi z jednej extrakcie s lahkostou 2 espressa a niekto s tazkostou 2 ristretta. (beriem do uvahy gramaz, jedno/dvoj misku, silu tempovania, dlzku flushovania, dlzku preinfuzie a priemernu dlzku extrakcie).
ak by sa urobila extrakcia na prazdno bez paky bol by objem vody rovnaky pri vsetkych zmienovanych typoch? (viem, ze to fyzicky nie je mozne koli tlaku, len neviem prist na to preco je objem vyslednej kavy rozdielny)
Takisto niekto vykonava tzv. fellini move - opat ak som to spravne pochopil ide o ,,natlakovanie,, a tym sa zvysi objem vysledneho shotu.