Na jaké stupnici je tvoje tvrdost vody??puschpull píše:Ach jo, jak to tak sleduji, tak mohu být šťastný, že nemusím rezervní osmózu používat a že nemusím vůbec řešit vodu. Otočit kohoutkem a mít dobrou vodu - ani jsem netušil, jaká vzácnost to dnes je.
Reverzní osmóza
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Fanyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 136
- Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
- bydliště: Suchov
- kávovar: Rancilio Epoca
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Reverzní osmóza
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Reverzní osmóza
Už jsem kdysi dával odkaz:
http://app.scvk.cz/tvrdost_vody.php
Vyber okres Most a obec Korozluky (ale to Mostecko je dost podobné v kterémkoliv místě ...)
MO Korozluky 20, Obecní úřad 27,70 3,45 0,84 3,95 měkká
http://app.scvk.cz/tvrdost_vody.php
Vyber okres Most a obec Korozluky (ale to Mostecko je dost podobné v kterémkoliv místě ...)
MO Korozluky 20, Obecní úřad 27,70 3,45 0,84 3,95 měkká
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Reverzní osmóza
Tak koukám, že my máme 1,06mmol/l, což je taky příjemná hodnota...
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Reverzní osmóza
Když už se to tady tak rozjelo.
Kdysi dávno (r.2008 a předpokládám, že se nic nezměnilo) jsem měřil tvrdost vody u nás. Byla asi 24dH, to odpovídá v naší lokalitě uváděné tvrdost 4.3mm mmol/l.
Takže za mě, jsem rád, že RO máme.
Ale pokud někomu RO nesedí, tak se zde možná trošku zapomnělo na katexový změkčovač. Nebo se dají kombinovat různé další vložky. Není vždy potřeba nasazovat RO.
Kdysi dávno (r.2008 a předpokládám, že se nic nezměnilo) jsem měřil tvrdost vody u nás. Byla asi 24dH, to odpovídá v naší lokalitě uváděné tvrdost 4.3mm mmol/l.
Takže za mě, jsem rád, že RO máme.
Ale pokud někomu RO nesedí, tak se zde možná trošku zapomnělo na katexový změkčovač. Nebo se dají kombinovat různé další vložky. Není vždy potřeba nasazovat RO.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Fanyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 136
- Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
- bydliště: Suchov
- kávovar: Rancilio Epoca
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Reverzní osmóza
...pokračování z Re: Rancilio Epoca - domaci repas
....vzhledem k tomu že vodu z reversní osmozy čerpám do zásobníku,
tak ji používám i na běžné pití a když už je ohřátá v kávovaru tak by zase bylo škoda ji nevyužít na čaj atp..,proto ten mineralizátor.Ale jak už sem psal,až mi dojde měřák,tak uvidím co naměřím a pokud z vody nebude úplná destilka a bude to v nějaké normě co se pití týče,tak mineralizátor vyhodím...

tak ji používám i na běžné pití a když už je ohřátá v kávovaru tak by zase bylo škoda ji nevyužít na čaj atp..,proto ten mineralizátor.Ale jak už sem psal,až mi dojde měřák,tak uvidím co naměřím a pokud z vody nebude úplná destilka a bude to v nějaké normě co se pití týče,tak mineralizátor vyhodím...
- lime
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
- bydliště: SK
- kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
- mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith
Re: Reverzní osmóza
To že je voda balená, neznamená, že je demineralizovaná. Skôr naopak. Nedávno bežala v tv reportáž o tom ako niekde v oklolí Lučenca je extrémne měká voda a dáva sa to do súvislosti so štasticky horším zdravotným stavom miestnych obyvateľov.wladas píše:ivan.p - zaujimave. Tak to potom chudaci amici. Skoro cele USA ziju z takejto vody (balena). Tam sa studnicna voda bezne neda pit. Obrovske farmy na upravu vody pomocou osmozy a ludia sa tam predsa dozivaju uctihodneho veku
Hygienici tam v snahe zmierniť problém sypú do studní vápenec.
Na slovensku a asi aj v čechách máme to šťastie, že z verejného vodovodu nám tečie zdravotne nezávadná voda. Vápnik a horčík ničia stroje a zariadenia, zdraviu sú naopak prospešné.
Môj názor na vec je, že čistiť čistú vodu drahým zariadením s vysokým prevádzkovým nákladom je nezmysel. Odstraňovať minerály a následne ich mineralizátorom pridávať naspať...
Ja žijem v oblasti s nadpriemerne tvrdou vodou. Na bežnú spotrebu používam vodu z vodovodu, do kávovaru idem cez katex. Voda z katexu má síce vysoký obsah sodíka ktorý zdraviu vo vyšších dávkach neprospieva ale u 4-5 káv denne je to zanedbateľné ...lepšie je menej soliť

- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Reverzní osmóza
Ano, to je určitě pravda. Také mi nejde do hlavy proč Fanyn na jedné straně vodu demineralizuje, pak ji znovu mineralizuje a pak teprve používá. To ji může rovnou nechat tak a ušetří za zařízení, jeho provoz i za vodu. 

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Reverzní osmóza
Ale osmoza nieje len o demineralizovani. Odstranuje celu radu skodlivin. Ale skor je to vhodne na studnicnu vodu ked nieje uplne OK
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- Fanyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 136
- Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
- bydliště: Suchov
- kávovar: Rancilio Epoca
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Reverzní osmóza
já nevím co je na tom k nepochopení....
u nás je voda moc tvrdá a potřebuju tvrdost snížit na nějaký kompromis pro kávovar a zároveň i pro pití (kdybych neměl v kávovaru možnost výdeje horké vody,tak bych ji nechal bez mineralizátoru)
původně sem chtěl brita purity,kde bych tvrdost vody snížil bypasem třeba o polovinu nebo o dvě třetiny,ale roční provoz je dražší a navíc to vyprodukuje mnohem míň vody než reversní osmoza i s mineralizátorem

původně sem chtěl brita purity,kde bych tvrdost vody snížil bypasem třeba o polovinu nebo o dvě třetiny,ale roční provoz je dražší a navíc to vyprodukuje mnohem míň vody než reversní osmoza i s mineralizátorem
Naposledy upravil(a) Fanyn dne sob 18. bře 2017 2:57:40, celkem upraveno 1 x.
- Fanyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 136
- Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
- bydliště: Suchov
- kávovar: Rancilio Epoca
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Reverzní osmóza
ale jak už sem psal výše,čekám než mi dorazí měřák a pak se uvidí
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Reverzní osmóza
Jo, to pak dává smysl. Používáte studnu nebo obecní vodovod? Nedaleko jsou Vápenky, zřejmě to s tím vápencem tak bude. 

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Fanyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 136
- Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
- bydliště: Suchov
- kávovar: Rancilio Epoca
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Reverzní osmóza
používám studnu,rozbor byl dělaný před x lety,ale tvrdost je 3,8mmol...co sem na netu vyčetl,
tak pro člověka by se tvrdost vody měla pohybovat 2-3,9mmol,že to je zdroj vápníku pro tělo....
takže když se dostanu s reversní osmózou na polovinu,tak to bude ok
tak pro člověka by se tvrdost vody měla pohybovat 2-3,9mmol,že to je zdroj vápníku pro tělo....
takže když se dostanu s reversní osmózou na polovinu,tak to bude ok

- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Reverzní osmóza
Stale tu riesite tvrdost. Tvrdost sa da odstranit lahsie a lacnejsie pomocou katexu. Osmoza sluzi na iny ucel.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Reverzní osmóza
Píše, že to má na studniční vodu a má to i na pití. Tam osmóza smysl a opodstatnění má. 

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- lime
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
- bydliště: SK
- kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
- mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith
Re: Reverzní osmóza
Presne tak! Osmóza slúži na recykláciu moču na vesmírnej stanici ISSwladas píše:Stale tu riesite tvrdost. Tvrdost sa da odstranit lahsie a lacnejsie pomocou katexu. Osmoza sluzi na iny ucel.

Vo verejnom vodovode nemá zmysel a nasadeniu na idividuálnu studňu by mal predchádzať rozbor vody. Ak má niekto šťastie na mikrobiologicky a chemicky nezávadnú vodu, mal by sa radovať a zmäkčovať katexom

- Fanyn
- více pokročilý
- Příspěvky: 136
- Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
- bydliště: Suchov
- kávovar: Rancilio Epoca
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Reverzní osmóza
no s tím katexem děkuju pěkně za tu práci,každý měsíc...
takto mám celý rok pokoj 


- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Reverzní osmóza
Kazdy mesiac? Naco? DVA LT8 ma filtrovaci cyklus 1000L a LT12 az 1500L vody. Ak je to napojene len na kavovar tak to je vecnost.
Aj spolu s kuchynskym drezom to vydrzi dlho.
Aj spolu s kuchynskym drezom to vydrzi dlho.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- lime
- Příspěvky: 38
- Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
- bydliště: SK
- kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
- mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith
Re: Reverzní osmóza
Vysypať kilo soli, nechať odtiecť pár litrov vody - akcia na max. 20min. Ako hovorí wladas, teoreticky by stačilo 1x za rok. Len pre dobrý pocit to robím cca 3x
- senlamy
- začátečník
- Příspěvky: 71
- Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
- bydliště: Brno
- kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
- mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF
Re: Reverzní osmóza
Mám reverzní osmózu cca týden a pořád je její chuť nějaká uzená, nemá s tím někdo podobnou zkušenost? Manželka to nepozná a říká, že to necítí. Já jsem pravda hodně citlivej, poznám jídlo před dva dny před hnilobou a jemné chuťové změny, takže možná jsem exot a bude to slaný jen pro mě
Ale voda filtrovaná konvicí klasickou mi chutnala, tahle je lehce uzená.

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
- bydliště: Roudnice n.Labem
- kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
- mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox
Re: Reverzní osmóza
Používám osmózu řadu let a chuť je výborná.