DeLonghi EC 820B
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: DeLonghi EC 820B
Nevím co tam mají za misky, nicméně jde o Zelmer Maestro 13Z012
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: DeLonghi EC 820B
Pochybuju, že ten Zelmer bude nějak výrazně lepší než ono předmětné DeLonghi :) Stejně jako pochybuju že má nepřetlakové misky ("systém Crema – pro hustou pěnu" asi mluví za všechno a nepředpokládám že by rodiče sháněli klasické misky pro Zelmera po všech čertech, lze-li to vůbec) :) Stejnětak lze pochybovat, že u onoho DeLonghi by přetlakové misky nebyly.
S dávkou trpělivosti (nebo štěstí) srovnatelnou u obou strojů na nich slušný kafe (možná i "skoroespresso") udělat asi půjde, ale pokud má výsledek za něco stát, bude to nejspíš časem dost otravný a stroje takovou zátěž pravděpodobně dlouho nevydrží. Ale buďte v klidu, pravou cremu neudělá ani jeden z těch strojů. Doporučuji začíst se do fóra a dostat se do obrazu - proč jsou všechny levný kávovary jeden jako druhej, jak má vypadat espresso a co je potřeba abychom ho vyrobili, co je to a jak vzniká crema (nápověda: Přetlaková miska cremu nedělá) a co je nutný abychom cremy na kávě dosáhli a podobně. A pak si taky přečíst proč mlýnek DeLonghi není mlýnek a že i mletí kávy v něm může být důvodem, proč káva není dobrá.
Taky jsem kdysi přišel na fórum a myslel jsem si že dělám opravdu nějaké espresso. Že jakej nejsem fajnšmekr a jak teď mezi ty kafaře zapadnu, bo dělám preso, žejo. V mým případě to tenkrát bylo deci a čtvrt z mletý červený Illy ve čtvrtkilový plechovce, vakuovaný zavírací neasi, aby to moc nevětralo žejo, z jedný odměrky (necelejch 7 gramů), v přetlakový misce Krupse (bo to tak psali v návodu, žejo...), kterýho sem dostal protože mamka si ho nadšeně koupila a pak na něm udělala asi pět kafí.. Tenkrát, když sem dopil Segafredo, bylo Illy z mýho pohledu nejlepší kafe na světě, myslel sem si bůhví co nemám, nic lepšího sem neznal a netušil, že něco lepšího vůbec může existovat, šak drahý prémiový italský kafe, co víc může bejt. Dneska když bych si udělal to samý, o čem sem si tenkrát myslel že je naprosto dokonalý a lepší kafe že snad ani bejt nemůže, leda v kavárně bo tam maj lepší stroje... Tak to asi ani nedopiju. A to sem tenkrát lidi který například poznamenávali že "to preso je přepálený" nebral vážně a řikal jim ať nedržkujou, bo takle se to přece dělá fšude, žejo, to ví každej. Co MĚ, kterej byl v kavárně a má doma kávovar, má kdo poučovat :-) Jó, jak jsem se mýlil :)
A ještě k tomu kávovaru co moc nedělá kafe - já bych jen tak mimo soutěž zkusil vzít kastrůlek s teplou/horkou vodou, rozpustit v něm prášek do myčky nádobí (nebo něco podobnýho - tablety či tak), hodil do toho (na nějakou historicky delší dobu, třeba přes noc nebo aspoň na pár desítek minut/pár hodin) ty přetlakový misky od DeLonghi a řekl bych že se budete divit co se z nich vylouhuje. Jestli pro kávovar delší dobu melete mlýnkem DeLonghi a sypete výslednou kávu do přetlakových misek kávovaru, pravděpodobně různý oleje spolu s kávovým prachem, kterýho mlýnek generuje požehnaně, přetlakovou misku napůl ucpaly a to může být další důvod proč je kafe horší, než by muselo být. Hlavně skrz ně pak prožente hodně čistý vody v kávovaru - jen s nasazenou pákou bez kafe, ať se pořádně propláchnou od toho prášku i zevnitř.
S dávkou trpělivosti (nebo štěstí) srovnatelnou u obou strojů na nich slušný kafe (možná i "skoroespresso") udělat asi půjde, ale pokud má výsledek za něco stát, bude to nejspíš časem dost otravný a stroje takovou zátěž pravděpodobně dlouho nevydrží. Ale buďte v klidu, pravou cremu neudělá ani jeden z těch strojů. Doporučuji začíst se do fóra a dostat se do obrazu - proč jsou všechny levný kávovary jeden jako druhej, jak má vypadat espresso a co je potřeba abychom ho vyrobili, co je to a jak vzniká crema (nápověda: Přetlaková miska cremu nedělá) a co je nutný abychom cremy na kávě dosáhli a podobně. A pak si taky přečíst proč mlýnek DeLonghi není mlýnek a že i mletí kávy v něm může být důvodem, proč káva není dobrá.
Taky jsem kdysi přišel na fórum a myslel jsem si že dělám opravdu nějaké espresso. Že jakej nejsem fajnšmekr a jak teď mezi ty kafaře zapadnu, bo dělám preso, žejo. V mým případě to tenkrát bylo deci a čtvrt z mletý červený Illy ve čtvrtkilový plechovce, vakuovaný zavírací neasi, aby to moc nevětralo žejo, z jedný odměrky (necelejch 7 gramů), v přetlakový misce Krupse (bo to tak psali v návodu, žejo...), kterýho sem dostal protože mamka si ho nadšeně koupila a pak na něm udělala asi pět kafí.. Tenkrát, když sem dopil Segafredo, bylo Illy z mýho pohledu nejlepší kafe na světě, myslel sem si bůhví co nemám, nic lepšího sem neznal a netušil, že něco lepšího vůbec může existovat, šak drahý prémiový italský kafe, co víc může bejt. Dneska když bych si udělal to samý, o čem sem si tenkrát myslel že je naprosto dokonalý a lepší kafe že snad ani bejt nemůže, leda v kavárně bo tam maj lepší stroje... Tak to asi ani nedopiju. A to sem tenkrát lidi který například poznamenávali že "to preso je přepálený" nebral vážně a řikal jim ať nedržkujou, bo takle se to přece dělá fšude, žejo, to ví každej. Co MĚ, kterej byl v kavárně a má doma kávovar, má kdo poučovat :-) Jó, jak jsem se mýlil :)
A ještě k tomu kávovaru co moc nedělá kafe - já bych jen tak mimo soutěž zkusil vzít kastrůlek s teplou/horkou vodou, rozpustit v něm prášek do myčky nádobí (nebo něco podobnýho - tablety či tak), hodil do toho (na nějakou historicky delší dobu, třeba přes noc nebo aspoň na pár desítek minut/pár hodin) ty přetlakový misky od DeLonghi a řekl bych že se budete divit co se z nich vylouhuje. Jestli pro kávovar delší dobu melete mlýnkem DeLonghi a sypete výslednou kávu do přetlakových misek kávovaru, pravděpodobně různý oleje spolu s kávovým prachem, kterýho mlýnek generuje požehnaně, přetlakovou misku napůl ucpaly a to může být další důvod proč je kafe horší, než by muselo být. Hlavně skrz ně pak prožente hodně čistý vody v kávovaru - jen s nasazenou pákou bez kafe, ať se pořádně propláchnou od toho prášku i zevnitř.
- LJM
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 10. kvě 2017 22:33:23
- bydliště: Slavkov u Brna
- kávovar: DeLonghi EC820
- mlýnek: Krups
Re: DeLonghi EC 820B
Má tady někdo ještě ten kávovar EC820?
Já ho koupil před pár dny manželce na narozky (má ráda různé mléčné kávy tak ať si je dělá trochu stylově, řekl jsem si). No a docela nás to zaujalo. I já, jako skoro totální nekafař jsem čekal mnohem větší průser. Po třech dnech jsem sehnal nepřetlakové misky, težký tamper a laboroval. Tím, že EC820 je primárně dělaný pro tlakové misky tak mi příjde, že má tlak čerpadla "jako prase" a přes ty profi misky to prohučelo jak hovno trubkou. Jakoby tam ani nebyla káva (když jsem tam dal doporučených 7 g). Spravilo se to až o něco jemnějším mletím a havně nesmím řešit váhu kávy. Jednoduše prstem přejedu přes vrch misky, (jednoporcová kónická miska a dvouporcová válcová) zarovnám kávu do roviny s okrajem, tamperem ji stlačím o cca 3mm, nasadím páku, která jde tím pádem pěkne ztuha a teče pak z toho docela slušné presso (podle kávy samozřejmě). Kávy v misce ale není 7g, ale je plná miska. Ze 7 gramů z toho vždy prohučela řídká žbrnda ať jsem dělal co jsem dělal. Dvouporcovou misku taky zarovnám prstem do roviny, utampuji taky o cca 3 mm a opět jde páka ztuha atd... Teče to z toho plusminus akorát, cca 30 ml za 30 sekund. Na puku je otisklá sprcha a puk z jednoporcové kónické misky je většinou přilepený o sprchu. Lžičkou ho oddělím do nádoby ve které sbírám vyextrahovanou kávu pro květiny a kompostér, propláchnu sprchu, vysaju čistým toaleťákem a finíto.
Takže tolik pouze několikadenní zkušenost s tímto kuchyňským strojkem. Teplota vody stabilní, pára obstojná pro jedno kapučíno (dá se našlehat v pohodě mikropěna, skoro jak šlehačka - konvičku zatim nemám, dělám v plastové odměrce na vodu). Pro dvě kapučína už se musí dělat pěna na dvakrát s oddechem. Čištění jednoduché, spolehlivost zatím dobrá. Nikde nic neprotéká, hlava těsní dokonce i s profi miskou, která nemá po obvodu zvýšený prolis a kávovar hlavně dobře vypadá. Je to pěkná mašinka, taková "kávová". Líbí se mi, že to nevypadá jako reaktor z ponorky ani jako nějaký přechrchlávač ETA. Je to pěkná designová věc s pěkně těžkou pákou.
na které ještě udělám vnitřní tuning distribuce kávy a zvenčí místo těch dvou cecků bude jedno dvojité obloukové korýtko.
Co se týče tlakových misek, myslím si, že je jimi opovrhováno až zbytečně moc. Když se do nich napěchuje slušnější káva, tak z toho leze taky docela obstojné skoropresso i když poněkud řidší (ale chuťově ujde) jaké vám nenabídne půlka českých restaurací. Takže i to je docela úspěch. Navíc jsou ty tlakové misky "idiotensicher" a dá se s nimi dosáhnout docela opakovatelné kvality i z kávy pomleté v nožovém mlýnku. Záleží na množství, kvalitě a typu kávy.
Takže za mě zatím spokojenost. Už mám v dílně druhý, stejný
Já ho koupil před pár dny manželce na narozky (má ráda různé mléčné kávy tak ať si je dělá trochu stylově, řekl jsem si). No a docela nás to zaujalo. I já, jako skoro totální nekafař jsem čekal mnohem větší průser. Po třech dnech jsem sehnal nepřetlakové misky, težký tamper a laboroval. Tím, že EC820 je primárně dělaný pro tlakové misky tak mi příjde, že má tlak čerpadla "jako prase" a přes ty profi misky to prohučelo jak hovno trubkou. Jakoby tam ani nebyla káva (když jsem tam dal doporučených 7 g). Spravilo se to až o něco jemnějším mletím a havně nesmím řešit váhu kávy. Jednoduše prstem přejedu přes vrch misky, (jednoporcová kónická miska a dvouporcová válcová) zarovnám kávu do roviny s okrajem, tamperem ji stlačím o cca 3mm, nasadím páku, která jde tím pádem pěkne ztuha a teče pak z toho docela slušné presso (podle kávy samozřejmě). Kávy v misce ale není 7g, ale je plná miska. Ze 7 gramů z toho vždy prohučela řídká žbrnda ať jsem dělal co jsem dělal. Dvouporcovou misku taky zarovnám prstem do roviny, utampuji taky o cca 3 mm a opět jde páka ztuha atd... Teče to z toho plusminus akorát, cca 30 ml za 30 sekund. Na puku je otisklá sprcha a puk z jednoporcové kónické misky je většinou přilepený o sprchu. Lžičkou ho oddělím do nádoby ve které sbírám vyextrahovanou kávu pro květiny a kompostér, propláchnu sprchu, vysaju čistým toaleťákem a finíto.
Takže tolik pouze několikadenní zkušenost s tímto kuchyňským strojkem. Teplota vody stabilní, pára obstojná pro jedno kapučíno (dá se našlehat v pohodě mikropěna, skoro jak šlehačka - konvičku zatim nemám, dělám v plastové odměrce na vodu). Pro dvě kapučína už se musí dělat pěna na dvakrát s oddechem. Čištění jednoduché, spolehlivost zatím dobrá. Nikde nic neprotéká, hlava těsní dokonce i s profi miskou, která nemá po obvodu zvýšený prolis a kávovar hlavně dobře vypadá. Je to pěkná mašinka, taková "kávová". Líbí se mi, že to nevypadá jako reaktor z ponorky ani jako nějaký přechrchlávač ETA. Je to pěkná designová věc s pěkně těžkou pákou.

Co se týče tlakových misek, myslím si, že je jimi opovrhováno až zbytečně moc. Když se do nich napěchuje slušnější káva, tak z toho leze taky docela obstojné skoropresso i když poněkud řidší (ale chuťově ujde) jaké vám nenabídne půlka českých restaurací. Takže i to je docela úspěch. Navíc jsou ty tlakové misky "idiotensicher" a dá se s nimi dosáhnout docela opakovatelné kvality i z kávy pomleté v nožovém mlýnku. Záleží na množství, kvalitě a typu kávy.
Takže za mě zatím spokojenost. Už mám v dílně druhý, stejný

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: DeLonghi EC 820B
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- LJM
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 10. kvě 2017 22:33:23
- bydliště: Slavkov u Brna
- kávovar: DeLonghi EC820
- mlýnek: Krups
Re: DeLonghi EC 820B
?? Nerozumím reakci.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: DeLonghi EC 820B
Ze si vela pisal o pretlakovej miske ktora ma samostatne vlakno.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- LJM
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 10. kvě 2017 22:33:23
- bydliště: Slavkov u Brna
- kávovar: DeLonghi EC820
- mlýnek: Krups
Re: DeLonghi EC 820B
:- ))))))))))) bože... Tohle je ale vlákno o jednom typu kávovaru, který ty přetlakové misky má!
Tak jsem o nich napsal :- D

- Francek46
- nováček
- Příspěvky: 58
- Registrován: čtv 02. úno 2017 21:16:15
- bydliště: Karlovy Vary/Nová role
- kávovar: Lelit PL60 PlusTr1
- mlýnek: Iberital Challenge
Re: DeLonghi EC 820B
Nejde o kávovar ,ale misky přečti jak jsou vlastně dobré ty přetlakové misky. Jinak tenhle typ kávovaru má mamka jede na něm už asi pátým rokem docela slušný nápoj , poslední rok má klasické misky a čerstvou kávu a musím říct že tyhle dvě změny byly neuvěřitelné v kvalitě výsledného nápoje, ale zaroven si vyžádaly výměnu mlýnku potřebuješ mlyn který dokáže umlit trochu jemněji.
Hugh Jackman "Pro mě je vůně čerstvé kávy jeden z největších vynálezů
LELITPL60PlusTR1
LELITPL60PlusTR1
- LJM
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 10. kvě 2017 22:33:23
- bydliště: Slavkov u Brna
- kávovar: DeLonghi EC820
- mlýnek: Krups
Re: DeLonghi EC 820B
Mlýnek si dám na vánoce. Koukal jsem a dobrý mlýnek stojí skoro dva majlanty. Alebo koupit nějaký z bazaru.
Kávu vyzkouším odsud jakmile dopijeme tu komerci, kterou jsem v dobré víře nakoupil s kávovarem (Lavazza Oro a Dolce...)
Kávovar se mi jinak moc líbí. Jediná věc co mi vadila, že po pěnění mléka se musí dlouho čekat než vychládne a může opět dělat kávu.
Nicméně už jsem přišel na to jak to urychlit asi jen na deset/patnáct sekund. Takže pohoda i v tomhle.
Kávu vyzkouším odsud jakmile dopijeme tu komerci, kterou jsem v dobré víře nakoupil s kávovarem (Lavazza Oro a Dolce...)
Kávovar se mi jinak moc líbí. Jediná věc co mi vadila, že po pěnění mléka se musí dlouho čekat než vychládne a může opět dělat kávu.
Nicméně už jsem přišel na to jak to urychlit asi jen na deset/patnáct sekund. Takže pohoda i v tomhle.
- Francek46
- nováček
- Příspěvky: 58
- Registrován: čtv 02. úno 2017 21:16:15
- bydliště: Karlovy Vary/Nová role
- kávovar: Lelit PL60 PlusTr1
- mlýnek: Iberital Challenge
Re: DeLonghi EC 820B
Čekat nemusíš, přepni páčku do neutralu
a otevři vývod na páru 


Hugh Jackman "Pro mě je vůně čerstvé kávy jeden z největších vynálezů
LELITPL60PlusTR1
LELITPL60PlusTR1
- LJM
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 10. kvě 2017 22:33:23
- bydliště: Slavkov u Brna
- kávovar: DeLonghi EC820
- mlýnek: Krups
Re: DeLonghi EC 820B
Ano, přesně!
Tak to dělám. Nechám vytéct trochu vody, ochladí se to, pak zase zavřu páru a během pár sekund můžu dělat kávu.
