Úprava misek levného kávovaru
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Problémy levných kávovarů
Hladal som nejake studie a moc som toho nenasiel - resp jediny test ktory to takto laboratorne meral som nasiel na instatne kavy - pritom by kludne stacilo natocit 15 sekund - 25 - 45 - a hned by sme vedeli aj krivku - skoda ze nemam nejaky “merac” kofeinu s radostou by som odskusal rozne varianty
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Problémy levných kávovarů
Je to individuální. Mě nejvíc chutná espresso po extrakce cca 28-34 vteřin. Ještě těch 34-39 vteřin se nic zlého neděje. Pokud mi to proteče za nějakých 18-22 vteřin, tak mi moc nechutná a beru to tak že musím zjemnit mletí.
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Problémy levných kávovarů
johneer : akorat ze mne natecie za 10sekund - aj tych 30ml - to by znamenalo ze tam nemam ziadny kofein co je samozrejme blbost - asi sa tych 11sekund berie pri pomere 25/25
Tuto je zas nizsi cas ale objem sedi - takze predpokladam ze kofeinu bude v takomto shote cca 70-80% normalneho espressa
Puschpull - tak ked robis na serioznom naradi tak je to ok - aj ked 34-39 sekund / 25ml ? To je riadny sirup
Moje lacne pakovary s pretlakovkami podla mna ani niesu zostrojene na 25/25 - aj ked sa mi to podarilo bolo to vzdy divne prepalene ale isto nie idealne - vdaka pretlakovke asi prvotny tlak urobi sama miska - a nasledne ta kava stoji niekde v medzi-pretlakovom-clanku a prepali sa + ta voda je niekedy taka vriacia ze ked natocim espresso za menej - tak to urcite nie je medovina ale je to niekde na urovni ako ristretto kde dolejem vodu do espressa - viem znie to smiesne ale chutovo to je normalne parada - a momentalne som na urovni lepsej nez kaviarenskej - co je smutne a nic to nevypoveda o mojom napoji samozrejme.
Inak dnes som kupil pellini n46 espresso crema - je to 70% arabica a 30% robusta - zevraj namiesane z 6-8 odrod - no ale ine som chcel povedat - pokial je v zmesi robusta ta kava mi strasne chuti - ma pre mna typicku kavovu chut - so ziadnou cistou arabikou som tieto chute nedosiahol - a pokial viem aj taliani si tam vzdy strcia troska robusty
Tuto je zas nizsi cas ale objem sedi - takze predpokladam ze kofeinu bude v takomto shote cca 70-80% normalneho espressa
Puschpull - tak ked robis na serioznom naradi tak je to ok - aj ked 34-39 sekund / 25ml ? To je riadny sirup
Moje lacne pakovary s pretlakovkami podla mna ani niesu zostrojene na 25/25 - aj ked sa mi to podarilo bolo to vzdy divne prepalene ale isto nie idealne - vdaka pretlakovke asi prvotny tlak urobi sama miska - a nasledne ta kava stoji niekde v medzi-pretlakovom-clanku a prepali sa + ta voda je niekedy taka vriacia ze ked natocim espresso za menej - tak to urcite nie je medovina ale je to niekde na urovni ako ristretto kde dolejem vodu do espressa - viem znie to smiesne ale chutovo to je normalne parada - a momentalne som na urovni lepsej nez kaviarenskej - co je smutne a nic to nevypoveda o mojom napoji samozrejme.
Inak dnes som kupil pellini n46 espresso crema - je to 70% arabica a 30% robusta - zevraj namiesane z 6-8 odrod - no ale ine som chcel povedat - pokial je v zmesi robusta ta kava mi strasne chuti - ma pre mna typicku kavovu chut - so ziadnou cistou arabikou som tieto chute nedosiahol - a pokial viem aj taliani si tam vzdy strcia troska robusty
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Problémy levných kávovarů
Dělám téměř vždy dvojité espresso (je to lehčí a pro mě 30 ml málo, to bych musel dát 4 kusy).
Takže mi při extrakci nateče 60 ml takové lahodně "emulze" s nádhernou cremou. A když si chci užít chuťovou nádheru tak dělám dvojité ristretto při extrakci trvající cca těch 17-19 vteřin (zhruba 40 ml nápoje).
Takže mi při extrakci nateče 60 ml takové lahodně "emulze" s nádhernou cremou. A když si chci užít chuťovou nádheru tak dělám dvojité ristretto při extrakci trvající cca těch 17-19 vteřin (zhruba 40 ml nápoje).
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Problémy levných kávovarů
Omg ako si to popisal ze by som si dal aj teraz o polnoci
Mam teda dalsie otazky - to dvojite ti za kolko natecie ?
Citis to dvojite na sebe co sa tyka kofeinu ?
Kolko das dvojitych denne ?
Zvyknes niecim dochutit ?
Mam teda dalsie otazky - to dvojite ti za kolko natecie ?
Citis to dvojite na sebe co sa tyka kofeinu ?
Kolko das dvojitych denne ?
Zvyknes niecim dochutit ?
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Úprava misek levného kávovaru
Začnu od konce:
ničím espresso neochucuji, mám rád kávu tak jak je, takže žádné mléko ani cukr (brrr...) Pro sebe nedělám ani cappuccino.
Můj zvyk je takový, že ráno si udělám dvě dvojitá espressa (vždy dělám z jednodruhové arabiky, nejraději nějakou Etipii, Brazílii či Kolumbii)
Někdy ještě odpoledne či navečer malý hrnek "turka", ze stejné kávy.
Kofein mi nedělá problém, navíc v arabice je ho o něco méně než v robustě.
Dvojité dělám tak, že mi nateče 60 ml v čase cca 25-35 vteřin. Nedělám vědu když náhodou teče třeba 38-40 vteřin, nebo proteče za 20-25 vteřin - ale jak jsem psal, raději mám o něco delší extrakce než kratší. Těch 60 ml je včetně cremy. Čas počítám od spuštění čerpadle po vypnutí čerpadla. Kávu uchovávám v mrazáku, do malé násypky dávám kávu tak tak na cca 2-3 dny. Extrakci provádím co nejdříve po umletí. Používám LM misky a tamper koupený z Buna Cafe. Vodu máme na Mostecku výbornou a měkkou. Vápnění a obecně problémy s tvrdou vodou u nás neznám.
ničím espresso neochucuji, mám rád kávu tak jak je, takže žádné mléko ani cukr (brrr...) Pro sebe nedělám ani cappuccino.
Můj zvyk je takový, že ráno si udělám dvě dvojitá espressa (vždy dělám z jednodruhové arabiky, nejraději nějakou Etipii, Brazílii či Kolumbii)
Někdy ještě odpoledne či navečer malý hrnek "turka", ze stejné kávy.
Kofein mi nedělá problém, navíc v arabice je ho o něco méně než v robustě.
Dvojité dělám tak, že mi nateče 60 ml v čase cca 25-35 vteřin. Nedělám vědu když náhodou teče třeba 38-40 vteřin, nebo proteče za 20-25 vteřin - ale jak jsem psal, raději mám o něco delší extrakce než kratší. Těch 60 ml je včetně cremy. Čas počítám od spuštění čerpadle po vypnutí čerpadla. Kávu uchovávám v mrazáku, do malé násypky dávám kávu tak tak na cca 2-3 dny. Extrakci provádím co nejdříve po umletí. Používám LM misky a tamper koupený z Buna Cafe. Vodu máme na Mostecku výbornou a měkkou. Vápnění a obecně problémy s tvrdou vodou u nás neznám.
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Úprava misek levného kávovaru
Dakujem za rozpisanie
2x dvojite espresso - to je ale celkom slusny narez - to das normalne za sebou ? ved to moze byt aj takych 250-300mg kofeinu na jednu šupu :D cítiš to na sebe ?
Turka robis klasickeho česko-slovenskeho lúhovanim ?
Je dobre ze tie cisla davas podla chuti a nie podla "pravidiel" ono je totiz tolko premennych ze treba vyskusat cas dlhsie kratsi, mletie jemnejsie hrubsie - a utrafit si chut. Pre moje low-cost presovary to plati dvojnasobne - pri 25/25 dostavam jemne prepalenu cremu a horkejsiu chut - nastavovanie teploty nie je - pretlakovka robi svoje
takze ked natocim espresso za 15 sekund je to pochutka - samozrejme nechcem sa porovnavat s drahym strojom a "spravnym" espressom
Kazdopadne 2x dvojite espresso som este nazivo nevidel vypit
Nemas ziadne problemy s tlakom alebo pulzom takto to do seba naladovat ?
2x dvojite espresso - to je ale celkom slusny narez - to das normalne za sebou ? ved to moze byt aj takych 250-300mg kofeinu na jednu šupu :D cítiš to na sebe ?
Turka robis klasickeho česko-slovenskeho lúhovanim ?
Je dobre ze tie cisla davas podla chuti a nie podla "pravidiel" ono je totiz tolko premennych ze treba vyskusat cas dlhsie kratsi, mletie jemnejsie hrubsie - a utrafit si chut. Pre moje low-cost presovary to plati dvojnasobne - pri 25/25 dostavam jemne prepalenu cremu a horkejsiu chut - nastavovanie teploty nie je - pretlakovka robi svoje

Kazdopadne 2x dvojite espresso som este nazivo nevidel vypit

Nemas ziadne problemy s tlakom alebo pulzom takto to do seba naladovat ?

- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Úprava misek levného kávovaru
Je mi 56 roků, kávu piji cca od 30 roků.
Dvě dvojité - žádný problém, žádné bušení srdce, jen radostná nedočkavost před každým šálkem.
Tlak mám normální (minulý týden jsme si ho v rodině měřili všichni a měl jsem cca 125/70 (ale většinou mívám tak 130/85)
Turka dělám klasického (vždy mám pár zbytků z ladění hrubosti mletí nebo když omylem umelu trochu více - kávu nevyhazuji ale dávám ho malé hermetické skleněné dózy do lednice. A to pak použiji na "turka". Klasicky - cca 2 lžičky na hrnek a zaliju to vodou 95 stupňů. Chutná to lépe než jakékoliv instantní sračky.
Techniku kterou mám jsou koupil bazarovou, náklady cca 11 tisíc za kávovar i mlýnek.
To co popisuji nemusí být ta absolutní pravda, ale takto jsem se to naučil a takto mi příprava espressa vyhovuje a hlavně chutná.
Jen upozorňuji že dobré espresso se musí dělat z dobré kávy, jinak to nemá cenu!! A i jakékoliv zkoušení a ladění techniky je třeba na odzkoušené dobré kávě, jinak se nemáme šanci nic naučit.
Dvě dvojité - žádný problém, žádné bušení srdce, jen radostná nedočkavost před každým šálkem.

Tlak mám normální (minulý týden jsme si ho v rodině měřili všichni a měl jsem cca 125/70 (ale většinou mívám tak 130/85)
Turka dělám klasického (vždy mám pár zbytků z ladění hrubosti mletí nebo když omylem umelu trochu více - kávu nevyhazuji ale dávám ho malé hermetické skleněné dózy do lednice. A to pak použiji na "turka". Klasicky - cca 2 lžičky na hrnek a zaliju to vodou 95 stupňů. Chutná to lépe než jakékoliv instantní sračky.
Techniku kterou mám jsou koupil bazarovou, náklady cca 11 tisíc za kávovar i mlýnek.
To co popisuji nemusí být ta absolutní pravda, ale takto jsem se to naučil a takto mi příprava espressa vyhovuje a hlavně chutná.
Jen upozorňuji že dobré espresso se musí dělat z dobré kávy, jinak to nemá cenu!! A i jakékoliv zkoušení a ladění techniky je třeba na odzkoušené dobré kávě, jinak se nemáme šanci nic naučit.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Úprava misek levného kávovaru
A ta Gaggia Classic je podle všeho ten nejlevnější kávovar, který se dá ještě občas z druhé ruky sehnat, na kterém lze udělat za jistých předpokladů (dobrá surovina, mlýnek, ruce, ...) velmi dobré espresso (tak aby splňovalo kritéria pro tento nápoj dané)
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 112
- Registrován: úte 07. bře 2017 23:59:49
- bydliště: Vysočina, Kamenice nad Lipou
- kávovar: Silvercrest SEM 1100 A2, teď Rancilio Silvia BC
- mlýnek: Tristar KM 2270,Graef cm 702, teď Rancilio Rocky Doserless
Re: Problémy levných kávovarů
dusan333 píše:Ja som tiež kedysi takto začínal z Lidl kávovarom. Čo už, omyl! Ale tesnilo to úplne dokonale. Pravdepodobne si dal málo kávy. Nasyp kávu, potom tamper s tlakom cca 20kg a po zatiahnutí páky sa ti musí otlačiť sprcha do kávy. Musí to byť na dotyk. Chce to trafiť množstvo kávy a potom aj jemnosť mletia. Pár káv pokazíš kým sa trafíš na 25ml / 25s ale určite to funguje. A možno tých káv bude o čosi viac ako pár.
Na prvý krát sa tu nikto netrafil ani s 30x drahšími kávovarmi.
u kávovarů z lídlu jsem žádný ventílek nenašla mohl byste mi popsat jak jste z toho udělal nepřetlakovou misku, také jsem to zkoušela, že jsem měla samotnou misku a v tom těsnění to dirkované sítko, ale nevím kafe z toho bylo pěkně hnusný
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Úprava misek levného kávovaru
Ja uz som dal do kosika tento diel
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1392 ... icle=70072
na Delonghi existuje na electrolux bohuzial nie - a este som z paky odmontoval ten spodok kde su tie dva dierocky + nepretlakovka - uvidim ako sa to zbieha a budem sa trocha hrat
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1392 ... icle=70072
na Delonghi existuje na electrolux bohuzial nie - a este som z paky odmontoval ten spodok kde su tie dva dierocky + nepretlakovka - uvidim ako sa to zbieha a budem sa trocha hrat
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Úprava misek levného kávovaru
puschpull : diki za vycerpavajuce info - to ti zavidim zdravotny stav - niezeby som bol na tom nejak zle - ale mat taky vek, dopriat si tolko kavy a nemat problem s tlakom/pulzom je moj sen :D Zaujimave ale je ze dostavas po kvalitnych hustych espreskach poobede chut na luhovaneho turka
citis inak ze ten turek kofeinovo zafunguje ? napr viac nez jedno dopio ? Alebo necitis nic :D
citis inak ze ten turek kofeinovo zafunguje ? napr viac nez jedno dopio ? Alebo necitis nic :D
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Úprava misek levného kávovaru
Dnes jsem si dal ráno tři dvojitá espressa (to jedno neplánovaně) a nyní odpoledne dvojité ristretto. Turka už dnes dávat nebudu. Je moc horko ...
Necítím nic.
- tedy myšleno ten kofein...
Necítím nic.

- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Úprava misek levného kávovaru
Inak preco volis turka ako sekundarnu pripravu ? Skusal si aj ine “objemnejsie” pripravy nez luhovanie ? Prekvapkavanu, french, aero
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Úprava misek levného kávovaru

Dělám tak 2-4x do měsíce překapávané přes Hario Dripper, cca 2x do roka French Press a cca 2-4x týdně turka, protože prostě zužitkuji ty zbytky namleté kávy z přípravy espressa, které mám v malé skleněné dóze v lednici. Nic jiného v tom není. A Turek z dobré kávy je překvapivě dobrý. Zaliji 95 stupňů teplou vodou, 3x v průběhu 5 minut zamíchám, nechám sednout lógr a pak s chutí vypiji. Nejraději ve stínu na zahradě.

P.S. a cca 3-4x do roka si připravím kávu v džezvě.
Hele, nehledej v tom vědu. Jde jen o to naučit se používat dobrou kávu a rád ji připravovat na vhodných nástrojích a rád ji pít. A s radostí po sobě vždy všechno uklidím a vyčistím a připravím na další den.
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Úprava misek levného kávovaru
" Zaliji 95 stupňů teplou vodou, 3x v průběhu 5 minut zamíchám, nechám sednout lógr a pak s chutí vypiji. Nejraději ve stínu na zahradě. "
Neviem ci to tak pises, alebo mi to tak znie lebo je to česky, ale znie to strasne oddychovo a chutne - az si budem musiet opat zajtra nejakeho turka skusit - musi byt urcite este stale popularny, pretoze ked citam navody na mletych kavach (popradska extra special napr) tak je tam navod na pripravu prave iba turka.
napr tuto https://www.popradske.sk/kava/mleta/extra-special-250/ (dufam ze to nie je reklama - myslim ze odtialto nikto popradsku kupovat nebude)
Zaujalo ma ale ze pisu ze uz 50 rokov robia arabicu - za socializmu sa pouzivala a predavala 100% arabica na zalievanie ? Ja si pametam len standard zmes - a tam teda neviem co bolo a ci sa tam vobec niekedy arabica vyskytla
No zajtra si skusim asi prvykrat "šlahnut" doppio (snazim sa s tym kofeinom opatrne aj ked dnes to bolo 5x espresso
) a mam chut aj na turka - dost mi pripomina stare casy
PS : pri hladani nejakych info o turkovi som nasiel tuto paradnu recenziu ale su tam aj ine
http://kam-na-kavu.blogspot.com/2012/04 ... volen.html
inak je to uz teda dost OT - tak ak by to nahodou moderatol prehodil niekde do volneho pokecu nebude to vadit
Neviem ci to tak pises, alebo mi to tak znie lebo je to česky, ale znie to strasne oddychovo a chutne - az si budem musiet opat zajtra nejakeho turka skusit - musi byt urcite este stale popularny, pretoze ked citam navody na mletych kavach (popradska extra special napr) tak je tam navod na pripravu prave iba turka.
napr tuto https://www.popradske.sk/kava/mleta/extra-special-250/ (dufam ze to nie je reklama - myslim ze odtialto nikto popradsku kupovat nebude)
Zaujalo ma ale ze pisu ze uz 50 rokov robia arabicu - za socializmu sa pouzivala a predavala 100% arabica na zalievanie ? Ja si pametam len standard zmes - a tam teda neviem co bolo a ci sa tam vobec niekedy arabica vyskytla
No zajtra si skusim asi prvykrat "šlahnut" doppio (snazim sa s tym kofeinom opatrne aj ked dnes to bolo 5x espresso


PS : pri hladani nejakych info o turkovi som nasiel tuto paradnu recenziu ale su tam aj ine
http://kam-na-kavu.blogspot.com/2012/04 ... volen.html
inak je to uz teda dost OT - tak ak by to nahodou moderatol prehodil niekde do volneho pokecu nebude to vadit
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Úprava misek levného kávovaru
Nevadí. Rád se podělím se zkušenostmi. Ale ber to tak, že je to můj názor a ne nějaká objektivní a pevně daná pravda.
Já jsem asi 20 let pil instantní kávu, než mi došlo, jak nechutná břečka to je.
)
Espresso jsem pro sebe objevil a doma začal dělat někdy před 3 roky.
Já jsem asi 20 let pil instantní kávu, než mi došlo, jak nechutná břečka to je.

Espresso jsem pro sebe objevil a doma začal dělat někdy před 3 roky.
- imperator
- více pokročilý
- Příspěvky: 142
- Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
- mlýnek: Nivona CafeGrano
Re: Úprava misek levného kávovaru
No na to ze to je najaktivnejsie forum o kave tak je tu dost mrtvo - takze som rad za fajn pokec - ja mam rad aj instantnú - aj ked skor je to nápoj s prichutou kavy a kofeinom - ale niekedy mam proste chut na 2dc takejto instantky a paradoxne kofein z nej citim asi najviac - a nepovedal by som ze je to az taky hrozostrasny odpad ako sa prezentuje - samozrejme kupujem to “najdrahsie” co sa da - len som chcel povedat ze aj na tento sposob mi pride chut.
Akorat som si dal espresso a skusil 2xturka - vypity tak 2x do polovice a celkom to citim - duplom ked je uz teraz rano 29 stupnov - ale - najprv som pockal minutu od zovretia vody - krusta ziadna a chut mdla - zaliate 125ml - skusil som druhykrat s tym ze som zalial cca 7g so 100ml vody - krusta hruba krasna - chut plnsia - aj ked za espressom mi to pride ako vyplachnuta salka - skusim pockat este trocha menej od zovretia - ale inak je to fajn - mletie pouzivam to co na espresso - neviem ci je to optimal - myslim ze na luhovanu sa pouziva hrubsie trocha nie ?
Akorat som si dal espresso a skusil 2xturka - vypity tak 2x do polovice a celkom to citim - duplom ked je uz teraz rano 29 stupnov - ale - najprv som pockal minutu od zovretia vody - krusta ziadna a chut mdla - zaliate 125ml - skusil som druhykrat s tym ze som zalial cca 7g so 100ml vody - krusta hruba krasna - chut plnsia - aj ked za espressom mi to pride ako vyplachnuta salka - skusim pockat este trocha menej od zovretia - ale inak je to fajn - mletie pouzivam to co na espresso - neviem ci je to optimal - myslim ze na luhovanu sa pouziva hrubsie trocha nie ?
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Úprava misek levného kávovaru
Opravim ta. Klasicky turek je ten turecky v dzezve. Ten nas je proste ceskoslovensky turekpuschpull píše:Turka dělám klasického (vždy mám pár zbytků z ladění hrubosti mletí nebo když omylem umelu trochu více - kávu nevyhazuji ale dávám ho malé hermetické skleněné dózy do lednice. A to pak použiji na "turka". Klasicky - cca 2 lžičky na hrnek a zaliju to vodou 95 stupňů.

imperator - Kofein nie je ako alkohol. Kazdy ma na kofein inu "imunitu". Je to silno individualne. Ja som nikdy neriesil problem s kofeinom. Ked som ale zacal postupne prechadzat na cerstvo mlete kavy (vtedy este nie cerstvo prazene) s mokka konvickou tak raz v ramci nadsenia som vypil asi 8 porcii. To bolo prvy a posledny krat co kofein az prilis zaucinkoval (adekvatne samozrejme).
Tiez pijem vyhradne dvojite ristretta niekolko krat denne. A bez ziadneho pocitu nabudenia. Pijem ju kvoli chuti. Necitim ani neostatok kofeinu ked vynecham svoje davky.
To by ma zaujimalo aka je to ta najdrahsia instatna co pijes

puschpull - este k tomu nasmu turku. Skus si namliet kavu na prach ako to treba robit u klasickeho. Je to lepsi pozitok.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded