Lelit Elizabeth PL92T
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- lubost
- Příspěvky: 33
- Registrován: stř 23. srp 2017 8:39:05
- bydliště: Ždiar
- kávovar: Lelit Elizabeth PL92
- mlýnek: Eureka Mignon
Lelit Elizabeth PL92T
Zdravim,
asi dva týždne som majiteľom tohto kávovaru (Elizabeth PL92T) po výmene za PL41PLUST.
Nie, že by som bol s pôvodným nespokojný (mal som ho 3 mesiace), ale práve u takéhoto kávovaru sme doma prišli na to, čo je to mať doma lepší prístroj a tak aj capuccino, či late malo svoje prevažné miesto pri príprave kávy... a tak to neustále ohrievanie/schladzovanie bojlera medzi kávou/miešaním mlieka bol dôvod, prečo som sa rozhodol ísť do dvoj-bojlerového kávovaru.
Oproti pôvodnému ide o mohutnejší kúsok, v pôvodnom som mal dosť problém založiť páku tak max. na "siedmu hodinu", manželka alebo dcéra zvládli max. ôsmu. A neraz sa následne stalo, že páka pri príprave potom vypadla. Mnohí písali, že sa to časom poddá, ani po troch mesiacoch dosť intenzívneho používania (minimálne 10 káv denne) sa to veľmi nepoddalo. V tomto modely úplne krásne a pohodlne tak ako má byť - páka na šiestej hodine. Nie je potrebné ani držanie prístroja, ako to bolo u pôvodného, aby som tu páku mohol dotiahnúť.
Príprava kávy s preinfúziou, ktorá sa dá naprogramovať časovo. Čiže nastavený čas iba tak tečie voda cez páku, bez čerpadla. Následne sa zapína čerpadlo, opäť dá sa nastaviť, aký dlhý čas to čerpadlo ide, následne sa prívod vody zastaví. Na dávkovanie vody má dve tlačítka pre single a dvoj espresso... veľmi nevidím dôvod (na oboch mám čas 25 sekúnd), ale dá sa nastaviť tým pádom rôzny čas, prípadne použitie preinfúzie pre každé tlačítko zvlášť (prípadne na jednom vypnúť a používať iba na druhom).
Tretie tlačítko je na výdaj horúcej vody, bez programovania.
Výdaj pary je klasicky cez otočné koliesko a tak je možné regulovať intenzitu. Musím konštatovať, že para je podstatne "mohutnejšia", ako v predchádzajúcom modely, ale určite je dôvodom hlavne iná tryska.
Kávovar obsahuje podsvietený manometer, takže veľmi dobre poslúži pri príprave kávy a jej tampovaní, aby sa podarilo dosiahnúť tlak 9-10 barov.
Taktiež obsahuje navyše podložku - mriežku, pri príprave espressa výborná vec, aby káva nemala ďaleko do šálky, ale zase dá sa vložiť aj väčšia šálka pri príprave late. Dvoj-výpusť je však urobená veľmi šikovne, aj dizajnovo pekne.
Kávovar signalizuje málo vody rozsvietením ikony na displeji. Cez digitálny PID sa dá nastaviť jednak teplota pre kávu, paru, časy púšťania vody, časy preinfúzie a softwarovo vypnutie druhého bojlera. Toto mi najviac vadí na tomto prístroji, skôr by som privítal manuálny vypínač, ako to tuším je na PL60kovej rade... Keď nejdem pripravovať mliečne kávy a zapnem kávovar, tak väčšinou idem cez to nastavenie a ohrev druhého bojlera vypnem. Aby som nekúril ďalších 1300 W zbytočne. A keď neskôr (inokedy) idem robiť mliečnú kávu, tak zase zistím, že som ho zabudol zapnúť. Čiže druhým nedostatkom, že tento kávovar vôbec nesignalizuje, v akom stave je ten druhý bojler. Kým pri zapnutí veľký displej bliká, kým nedosiahne nastavenú teplotu pre výdaj kávy, o druhom bojlery (kde si viete síce nastaviť jeho teplotu, predvolená bola 135 st. C) ale nemáte ani potuchy, v akom je stave (teplotnom)... pritom by stačilo "pluskom" sa presunúť nielen na jeho nastavenú hodnotu, ale aby v prvom rade sa zobrazovala jeho aktuálna teplota.
A tretia drobnosť, čo kúštik kazí dobrý dojem - práve, keď je vypnutý druhý bojler, tak nefunguje preinfúzia. Nepochopiteľné, kvôli čomu, čo s tým má druhý bojler, ale je to tak. Myslím si, že minimálne dve veci sú riešiteľné úpravou firmvéru, tak snáď sa dočkáme. A ten vypínač na druhý bojler si po záruke domontujem asi sám
Zatiaľ asi toľko k tomuto prístroju...
asi dva týždne som majiteľom tohto kávovaru (Elizabeth PL92T) po výmene za PL41PLUST.
Nie, že by som bol s pôvodným nespokojný (mal som ho 3 mesiace), ale práve u takéhoto kávovaru sme doma prišli na to, čo je to mať doma lepší prístroj a tak aj capuccino, či late malo svoje prevažné miesto pri príprave kávy... a tak to neustále ohrievanie/schladzovanie bojlera medzi kávou/miešaním mlieka bol dôvod, prečo som sa rozhodol ísť do dvoj-bojlerového kávovaru.
Oproti pôvodnému ide o mohutnejší kúsok, v pôvodnom som mal dosť problém založiť páku tak max. na "siedmu hodinu", manželka alebo dcéra zvládli max. ôsmu. A neraz sa následne stalo, že páka pri príprave potom vypadla. Mnohí písali, že sa to časom poddá, ani po troch mesiacoch dosť intenzívneho používania (minimálne 10 káv denne) sa to veľmi nepoddalo. V tomto modely úplne krásne a pohodlne tak ako má byť - páka na šiestej hodine. Nie je potrebné ani držanie prístroja, ako to bolo u pôvodného, aby som tu páku mohol dotiahnúť.
Príprava kávy s preinfúziou, ktorá sa dá naprogramovať časovo. Čiže nastavený čas iba tak tečie voda cez páku, bez čerpadla. Následne sa zapína čerpadlo, opäť dá sa nastaviť, aký dlhý čas to čerpadlo ide, následne sa prívod vody zastaví. Na dávkovanie vody má dve tlačítka pre single a dvoj espresso... veľmi nevidím dôvod (na oboch mám čas 25 sekúnd), ale dá sa nastaviť tým pádom rôzny čas, prípadne použitie preinfúzie pre každé tlačítko zvlášť (prípadne na jednom vypnúť a používať iba na druhom).
Tretie tlačítko je na výdaj horúcej vody, bez programovania.
Výdaj pary je klasicky cez otočné koliesko a tak je možné regulovať intenzitu. Musím konštatovať, že para je podstatne "mohutnejšia", ako v predchádzajúcom modely, ale určite je dôvodom hlavne iná tryska.
Kávovar obsahuje podsvietený manometer, takže veľmi dobre poslúži pri príprave kávy a jej tampovaní, aby sa podarilo dosiahnúť tlak 9-10 barov.
Taktiež obsahuje navyše podložku - mriežku, pri príprave espressa výborná vec, aby káva nemala ďaleko do šálky, ale zase dá sa vložiť aj väčšia šálka pri príprave late. Dvoj-výpusť je však urobená veľmi šikovne, aj dizajnovo pekne.
Kávovar signalizuje málo vody rozsvietením ikony na displeji. Cez digitálny PID sa dá nastaviť jednak teplota pre kávu, paru, časy púšťania vody, časy preinfúzie a softwarovo vypnutie druhého bojlera. Toto mi najviac vadí na tomto prístroji, skôr by som privítal manuálny vypínač, ako to tuším je na PL60kovej rade... Keď nejdem pripravovať mliečne kávy a zapnem kávovar, tak väčšinou idem cez to nastavenie a ohrev druhého bojlera vypnem. Aby som nekúril ďalších 1300 W zbytočne. A keď neskôr (inokedy) idem robiť mliečnú kávu, tak zase zistím, že som ho zabudol zapnúť. Čiže druhým nedostatkom, že tento kávovar vôbec nesignalizuje, v akom stave je ten druhý bojler. Kým pri zapnutí veľký displej bliká, kým nedosiahne nastavenú teplotu pre výdaj kávy, o druhom bojlery (kde si viete síce nastaviť jeho teplotu, predvolená bola 135 st. C) ale nemáte ani potuchy, v akom je stave (teplotnom)... pritom by stačilo "pluskom" sa presunúť nielen na jeho nastavenú hodnotu, ale aby v prvom rade sa zobrazovala jeho aktuálna teplota.
A tretia drobnosť, čo kúštik kazí dobrý dojem - práve, keď je vypnutý druhý bojler, tak nefunguje preinfúzia. Nepochopiteľné, kvôli čomu, čo s tým má druhý bojler, ale je to tak. Myslím si, že minimálne dve veci sú riešiteľné úpravou firmvéru, tak snáď sa dočkáme. A ten vypínač na druhý bojler si po záruke domontujem asi sám
Zatiaľ asi toľko k tomuto prístroju...
Lubo
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
- sisa911
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 26. zář 2018 14:32:49
- bydliště: Bojnice, SVK
- kávovar: Lelit PL92T, Hario V60, Staresso
- mlýnek: Lelit PL72
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Zdravím.
Sú nejaké ďaľšie zaujímavé skúsenosti po pár mesiacoch používania stroja? U mňa sa tiež dostal do užšieho výberu v kategórii 2bojlerov. Akurát ma teraz trochu zaráža riešenie vypínania bojlera na paru a spomenutá nemožnosť preinfúzie.
Dá sa tento stroj "natvrdo" vypnúť vypínačom alebo sa len uspáva a vypnutie by som to musela riešiť vytiahnutím zo siete? V našej domácnosti akosi vo všeobecnosti nefičíme na stand-by režimoch..
Ešte sa spýtam, keď je to spomenuté v tomto príspevku, na "to neustále ohrievanie/schladzovanie bojlera medzi kávou/miešaním mlieka" - čo to znamená v praxi?? Aké sú "čakacie" doby prípadne úkony navyše, aby to bolo rýchlejšie? Ak sa to nejak dá zhrnúť, budem rada.
Vďaka za reakciu
Sú nejaké ďaľšie zaujímavé skúsenosti po pár mesiacoch používania stroja? U mňa sa tiež dostal do užšieho výberu v kategórii 2bojlerov. Akurát ma teraz trochu zaráža riešenie vypínania bojlera na paru a spomenutá nemožnosť preinfúzie.
Dá sa tento stroj "natvrdo" vypnúť vypínačom alebo sa len uspáva a vypnutie by som to musela riešiť vytiahnutím zo siete? V našej domácnosti akosi vo všeobecnosti nefičíme na stand-by režimoch..
Ešte sa spýtam, keď je to spomenuté v tomto príspevku, na "to neustále ohrievanie/schladzovanie bojlera medzi kávou/miešaním mlieka" - čo to znamená v praxi?? Aké sú "čakacie" doby prípadne úkony navyše, aby to bolo rýchlejšie? Ak sa to nejak dá zhrnúť, budem rada.
Vďaka za reakciu
Silvia
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
- lubost
- Příspěvky: 33
- Registrován: stř 23. srp 2017 8:39:05
- bydliště: Ždiar
- kávovar: Lelit Elizabeth PL92
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Zdravim,
kávovar už používam piaty mesiac k plnej spokojnosti. Prestal som riešiť softwerové vypínanie druhého bojlera, keďže málokedy robím kávu bez prípravy kapučina. Stále pred prípravou kávy ho zapnem (klasický vypínač), ak je to dlhšie časové obdobie, kávovar sa prepne do režimu Off, následne stačí ťuknúť do akéhokoľvek tlačítka a preberie sa.
Zistil som, že hneď ako dobliká nastavených 96 st. pre prvý bojler, je možné používať aj druhý bojler na paru.
Preprogramoval som si aj tlačítka, uvádzal som, že jedno je pre single a druhé pre double... samozrejme, že aj prvé je pre double, keďže je väčší filter, tak pretečie viac vody a za 25 sekúnd natečie potrebné množstvo kávy. Čiže teraz to mám tak, že na prvom preinfúzia 4 sek a celkový čas 25 sekúnd a na druhom preinfuzia 6 sekúnd a celkový čas 35 sekúnd (káva pre tých, ktorým naozaj 25/25 nič nehovorí :-D). Následne ešte buď rovno dopustím horúcou vodou, prípadne ponúknem extra horúcu vodu nech si dolejú sami.
Už sa mi darí aj slušné "lateart", viem našľahať ľahšie mlieko, ale aj celkom hustú penu, už podľa požiadavky kávičkárov. Pri tej hustej málokto uverí, že je to naozaj iba mlieko a nie šľahačka.
Čakacie doby? Naozaj, ide o množstvo jednorazovo pripravovanej kávy. U nás sa bežne robia minimálne 3-4 kávy na posedenie a väčšina z nich je práve kapučíno. Ak je to ešte viac, tak kým našľahám, zároveň mám už minimálne dve kávy hotové. So starým strojom našľahať mlieko na tri kapučína bolo na hrane, potom vychladiť stroj a až následne začať robiť kávy... teraz to ide od ruky.
U mňa teda spokojnosť, naozaj v súčasnosti už by som privítal iba možnosť vypnúť tlačítkom druhý bojler, ak viem, že idem urobiť iba klasické kávy, aby zbytočne som neminul cca 300 W energie...
Kávy ide u nás doslova "na kilá". Včera som bol služobne na cestách a keď som v známej kaviarni v jednom väčšom meste videl, akú mali zanesenú trysku na mlieko (až hrubo biela), tak som sa otočil a išli sme s kamarátom na kávu inde... Takže najväčší problém je naozaj realita, že málokde dostanem tak dobrú kávu/kapučíno, ako si urobím doma.
kávovar už používam piaty mesiac k plnej spokojnosti. Prestal som riešiť softwerové vypínanie druhého bojlera, keďže málokedy robím kávu bez prípravy kapučina. Stále pred prípravou kávy ho zapnem (klasický vypínač), ak je to dlhšie časové obdobie, kávovar sa prepne do režimu Off, následne stačí ťuknúť do akéhokoľvek tlačítka a preberie sa.
Zistil som, že hneď ako dobliká nastavených 96 st. pre prvý bojler, je možné používať aj druhý bojler na paru.
Preprogramoval som si aj tlačítka, uvádzal som, že jedno je pre single a druhé pre double... samozrejme, že aj prvé je pre double, keďže je väčší filter, tak pretečie viac vody a za 25 sekúnd natečie potrebné množstvo kávy. Čiže teraz to mám tak, že na prvom preinfúzia 4 sek a celkový čas 25 sekúnd a na druhom preinfuzia 6 sekúnd a celkový čas 35 sekúnd (káva pre tých, ktorým naozaj 25/25 nič nehovorí :-D). Následne ešte buď rovno dopustím horúcou vodou, prípadne ponúknem extra horúcu vodu nech si dolejú sami.
Už sa mi darí aj slušné "lateart", viem našľahať ľahšie mlieko, ale aj celkom hustú penu, už podľa požiadavky kávičkárov. Pri tej hustej málokto uverí, že je to naozaj iba mlieko a nie šľahačka.
Čakacie doby? Naozaj, ide o množstvo jednorazovo pripravovanej kávy. U nás sa bežne robia minimálne 3-4 kávy na posedenie a väčšina z nich je práve kapučíno. Ak je to ešte viac, tak kým našľahám, zároveň mám už minimálne dve kávy hotové. So starým strojom našľahať mlieko na tri kapučína bolo na hrane, potom vychladiť stroj a až následne začať robiť kávy... teraz to ide od ruky.
U mňa teda spokojnosť, naozaj v súčasnosti už by som privítal iba možnosť vypnúť tlačítkom druhý bojler, ak viem, že idem urobiť iba klasické kávy, aby zbytočne som neminul cca 300 W energie...
Kávy ide u nás doslova "na kilá". Včera som bol služobne na cestách a keď som v známej kaviarni v jednom väčšom meste videl, akú mali zanesenú trysku na mlieko (až hrubo biela), tak som sa otočil a išli sme s kamarátom na kávu inde... Takže najväčší problém je naozaj realita, že málokde dostanem tak dobrú kávu/kapučíno, ako si urobím doma.
Lubo
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
- Monco
- Příspěvky: 37
- Registrován: pon 25. čer 2018 8:20:16
- bydliště: Bludov
- kávovar: Lelit PL41PLUST, Faema Smart A1
- mlýnek: GAGGIA MDF, Casadio Instantaneo
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Dá se něčím obhájit cenový rozdíl oproti PL60PLUST? Je VIP řada o tolik lepší?
- sisa911
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 26. zář 2018 14:32:49
- bydliště: Bojnice, SVK
- kávovar: Lelit PL92T, Hario V60, Staresso
- mlýnek: Lelit PL72
Re: Lelit Elizabeth PL92T
To by ma tiež zaujímalo. U mňa zatiaľ asi len tým, že pl60 sa už sakra ťažko zháňa (alebo som nemtavá :D). Našla som ju dostupnú len v jednom svk eshope (vrátane zahraničných) a stojí o 6, slovom šesť eur menej ako pl92 :DD
Silvia
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
- lubost
- Příspěvky: 33
- Registrován: stř 23. srp 2017 8:39:05
- bydliště: Ždiar
- kávovar: Lelit Elizabeth PL92
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Ja som tiež, keď som si namyslel, že predsa len dvojbojlerový kávovar, tak som mal v pláne kúpiť PL60PLUST... Predajca ho však už vôbec nemal a inde som nezháňal, lebo uňho som vrátil pôvodný PL41PLUST. A keď mi ponúkol cenu za PL92 a bolo to niekoľko EUR rozdiel, tak som sa rozhodol pre tento. Ceny sú síce dané, predajcov je niekoľko, odporúčam "zjednávať"
A či sa dá obhájiť cenový rozdiel? Racionálne nedá :-D
Na dovolenke máme v apartmáne, kam chodíme, nejaký starý, 80 eurový pákový kávovar. Zobral som si kvalitnú kávu, dobrý ručný mlynček a tie dve kávy ráno, dve na obed, no úplná pohoda. A manželke ešte aj na tomto som našľahal obstojne mlieko, čiže mala aj slušné kapučíno (v lokálnych reštauráciách opäť mali čo robiť, aby sa chuťou priblížilo tomu domácemu)...
Mal som pôvodný kávovar, ktorý nestál ani tretinu tohoto, po "vytuningovaní" som aj na tom robil kvalitné esspresso... Doteraz ho používa dcéra a pochvaľuje si kávu... Ale to som vtedy doma pil kávu sám (esspresso) a bez mlieka (ostatní stále nescu a dolievali si mlieko). Dcéra tiež pije sama (manžel nie je kávičkár) a radšej si mlieko iba dolieva. Takže všetko je to o komforte prípravy kávy, počte káv a hlavne druhy kávy... Odkedy máme tento stroj, tak 80% všetkej kávy je kapučíno alebo late (ja som nikdy nepil kávu s mliekom, že to už radšej kakao, ale s týmito strojmi aj tri kapučína denne a potom ešte jedno-dve klasické esspressá). A to si na pôvodnom stroji v takejto kvalite vôbec neviem predstaviť, na tom jednobojlerovom to bolo, no nepohodlné (viac káv na posedenie)... Teraz to ide od ruky.
A posledná veta - aj keď to tu všade a stále odznieva. Ak už idete do takéhoto (drahého) kávovaru, v prvom rade kvalitný mlynček. Nečakajte zázraky s nejakým 50 eurovým mlynčekom...
PS: Skúšal som párkrát vložiť do páky klasickú bežnú (aj dovtedy používanú výberovú kávu), ale už namletetú (vákuové balenie, ak niekto doniesol k nejakému sviatku). Darmo som tampoval odušu, voda cez páku iba "prehučala" a za max 10 sekúnd bola šálka plná čiernej vody...
A či sa dá obhájiť cenový rozdiel? Racionálne nedá :-D
Na dovolenke máme v apartmáne, kam chodíme, nejaký starý, 80 eurový pákový kávovar. Zobral som si kvalitnú kávu, dobrý ručný mlynček a tie dve kávy ráno, dve na obed, no úplná pohoda. A manželke ešte aj na tomto som našľahal obstojne mlieko, čiže mala aj slušné kapučíno (v lokálnych reštauráciách opäť mali čo robiť, aby sa chuťou priblížilo tomu domácemu)...
Mal som pôvodný kávovar, ktorý nestál ani tretinu tohoto, po "vytuningovaní" som aj na tom robil kvalitné esspresso... Doteraz ho používa dcéra a pochvaľuje si kávu... Ale to som vtedy doma pil kávu sám (esspresso) a bez mlieka (ostatní stále nescu a dolievali si mlieko). Dcéra tiež pije sama (manžel nie je kávičkár) a radšej si mlieko iba dolieva. Takže všetko je to o komforte prípravy kávy, počte káv a hlavne druhy kávy... Odkedy máme tento stroj, tak 80% všetkej kávy je kapučíno alebo late (ja som nikdy nepil kávu s mliekom, že to už radšej kakao, ale s týmito strojmi aj tri kapučína denne a potom ešte jedno-dve klasické esspressá). A to si na pôvodnom stroji v takejto kvalite vôbec neviem predstaviť, na tom jednobojlerovom to bolo, no nepohodlné (viac káv na posedenie)... Teraz to ide od ruky.
A posledná veta - aj keď to tu všade a stále odznieva. Ak už idete do takéhoto (drahého) kávovaru, v prvom rade kvalitný mlynček. Nečakajte zázraky s nejakým 50 eurovým mlynčekom...
PS: Skúšal som párkrát vložiť do páky klasickú bežnú (aj dovtedy používanú výberovú kávu), ale už namletetú (vákuové balenie, ak niekto doniesol k nejakému sviatku). Darmo som tampoval odušu, voda cez páku iba "prehučala" a za max 10 sekúnd bola šálka plná čiernej vody...
Lubo
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
- sisa911
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 26. zář 2018 14:32:49
- bydliště: Bojnice, SVK
- kávovar: Lelit PL92T, Hario V60, Staresso
- mlýnek: Lelit PL72
Re: Lelit Elizabeth PL92T
môžeš napísať, u koho si to kupoval? či to sa tu vo fóre nesmie? neviem, už si nepamätám po toľkom prečítanom.. alebo potom do súkromnej správy.. mám vyhliadnutého jedného, lelit asi ani nikto iný nepredáva u nás..? a pri kúpe stroja a mlynčeka dá rovno -20% na mlynček a ešte sa dá dohodnúť viac pri telefonáte, podľa odpovede cez majl.
Silvia
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
- sisa911
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 26. zář 2018 14:32:49
- bydliště: Bojnice, SVK
- kávovar: Lelit PL92T, Hario V60, Staresso
- mlýnek: Lelit PL72
Re: Lelit Elizabeth PL92T
ešte sa spýtam - prečo si sa nakoniec rozhodol pre elizabeth?
tiež hľadám 2bojler, príp. HX a vo výbere je ich niekoľko - od Lelitu Elizabeth, Diana, Mara PL62T, Quick Mill Silvano Evo, Profitec PRO 300 a možno Ascaso steel DUO (o tom som ešte nestihla načítať nič..).
mlynec Lelit Wiliam PL72 alebo Eureka - Mignon Instantaneo alebo Specialita.
tiež hľadám 2bojler, príp. HX a vo výbere je ich niekoľko - od Lelitu Elizabeth, Diana, Mara PL62T, Quick Mill Silvano Evo, Profitec PRO 300 a možno Ascaso steel DUO (o tom som ešte nestihla načítať nič..).
mlynec Lelit Wiliam PL72 alebo Eureka - Mignon Instantaneo alebo Specialita.
Silvia
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
- sisa911
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 26. zář 2018 14:32:49
- bydliště: Bojnice, SVK
- kávovar: Lelit PL92T, Hario V60, Staresso
- mlýnek: Lelit PL72
Re: Lelit Elizabeth PL92T
aha, sorry už sa mi to spojilo s info z iných tém.. najprv pl41, výmena u toho istého predajcu, atď... tak je o otázku menej
Silvia
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
- Monco
- Příspěvky: 37
- Registrován: pon 25. čer 2018 8:20:16
- bydliště: Bludov
- kávovar: Lelit PL41PLUST, Faema Smart A1
- mlýnek: GAGGIA MDF, Casadio Instantaneo
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Tak Primacafe neprodává kávovary, snad neuškodí, když napíšu, že ten PL60 plust jsem ještě viděl skladem na lelit.cz. Jinak ale souhlas, že od určité úrovně už to racionálně nejde zvažovat. Sám zvažuji o upgrade PL41PLUST za lepší jedno bojler, ale nedělám si iluze. Jinak díky za referenci. Spíše mi přijde, že Lelit tou VIP řadou míří cenově do vyšší ligy, kde už tolik nevynikne cena/výkon což byla silná stránka řady PL41/PL42. Ale možná to je jen dojem.
- sisa911
- Příspěvky: 17
- Registrován: stř 26. zář 2018 14:32:49
- bydliště: Bojnice, SVK
- kávovar: Lelit PL92T, Hario V60, Staresso
- mlýnek: Lelit PL72
Re: Lelit Elizabeth PL92T
a fakt, je tam. vôbec mi nenapadlo pozrieť do "profi řada". vďaka.
Silvia
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
cez domáce chutné a kvalitné espresso ku filtru
- lubost
- Příspěvky: 33
- Registrován: stř 23. srp 2017 8:39:05
- bydliště: Ždiar
- kávovar: Lelit Elizabeth PL92
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: Lelit Elizabeth PL92T
S kávovarom je to ako skoro so všetkým v živote... ak je moje súčasné auto Fábia najzákladnejší model (a nechcem sa teraz týmto naozaj nikoho dotknúť), určite najbližší model nebude super luxusný Mercedes (Volvo, Audi... každý nech si dosadí, čo chce)... jedine, že som vyhral alebo zdedil nejaký ten milión... Ak som si niečo o káve a jej príprave prečítal (a toto fórum je nekonečná studnica), tak začnem premýšľať.
Už keď som si chcel kúpiť lepší kávovar a cenovo to vychádzalo na 600 € samotný kávovar a 300 € mlynček, tak som dlhé noci nespal :-D.
Ešte k tomu nejaké baristické pomôcky (tamper, podložka, džezvy...) a hneď z toho bola tisícka, čo bol v minulosti týždňový pobyt All-Inclusive v nádherných rezortoch v Egypte pre dve osoby... (asi aj teraz).
Nakoniec som do toho išiel a keď som zistil, že som neurobil chybu, kávu pripravovanú kávovarom zrazu začali piť doma všetci, tak po troch mesiacoch som chcel ešte niečo komfortnejšie. A keď po telefonáte s predajcom som bol ubezpečený, že pôvodný zoberie v pôvodnej cene (odrátal 10 €!) a doplatok za nový bude celkom prijateľný, tak som do toho išiel a nehľadal som už nič iné.
Pri zháňaní kávovaru som do výberu bral iba tie s PIDom, manželke sa tento Lelit páčil, keď som jej ukazoval radu, ako Mara PL62, tak to okamžite zavrhla, že toto do kuchyne NIE...
Už keď bol výber jasný, potom nasledoval výber predajcu a ďalšie otázky. Vybral som si toho, ktorý trpezlivo odpovedal na všetko, následne aj telefonicky povysvetľoval, čo bolo potrebné. Pri osobnom stretnutí (mal som cestu do BA) som zistil, že je to človek, ktorý má úžasného koníčka (káva a všetko okolo nej) a ešte sa tým aj živí... A keď sme už dohodli výmenu, tak mi osobne doniesol do Tatier ten nový a pôvodný si zobral.
Ten, kto ešte nikdy nevypil inú kávu, ako dve lyžičky namletej a zaliatej v plnom pohári vriacej vody, nech by ste mu dali espresso aj z toho najdrahšieho kávovaru, vždy bude tá jeho lepšia (a ak by poznal ešte cenu Vášho kávovaru a príslušenstva, čo ste do toho vložili, tak by Vás pokladal za blázna)... takže každý má inú mienku a aj ku kvalitnej káve je potrebné postupne sa prepiť :-D
Sorry za dlhšie príspevky...
PS: Svatku som donedávna kávu bez mlieka nikdy nevidel vypiť. Či jej urobili nescu, alebo filtrovanú, alebo akože cez nejaký pákový kávovar... vždy a všade dolievala do toho mlieko. A to sa poznáme už 13 rokov... odkedy mám tento posledný model, tak u nás pije čisté espresso (25/25) a veľmi si ho chváli. Jej manžel zase kapučíno a potom hádame, čo som nakreslil, lebo jemu srdce (ktoré mi ide už najlepšie) nepasuje :-D
PS2: pripájam aj obrázky, ale berte do úvahy, že som iba samouk, nemám za sebou žiaden baristický kurz...
Už keď som si chcel kúpiť lepší kávovar a cenovo to vychádzalo na 600 € samotný kávovar a 300 € mlynček, tak som dlhé noci nespal :-D.
Ešte k tomu nejaké baristické pomôcky (tamper, podložka, džezvy...) a hneď z toho bola tisícka, čo bol v minulosti týždňový pobyt All-Inclusive v nádherných rezortoch v Egypte pre dve osoby... (asi aj teraz).
Nakoniec som do toho išiel a keď som zistil, že som neurobil chybu, kávu pripravovanú kávovarom zrazu začali piť doma všetci, tak po troch mesiacoch som chcel ešte niečo komfortnejšie. A keď po telefonáte s predajcom som bol ubezpečený, že pôvodný zoberie v pôvodnej cene (odrátal 10 €!) a doplatok za nový bude celkom prijateľný, tak som do toho išiel a nehľadal som už nič iné.
Pri zháňaní kávovaru som do výberu bral iba tie s PIDom, manželke sa tento Lelit páčil, keď som jej ukazoval radu, ako Mara PL62, tak to okamžite zavrhla, že toto do kuchyne NIE...
Už keď bol výber jasný, potom nasledoval výber predajcu a ďalšie otázky. Vybral som si toho, ktorý trpezlivo odpovedal na všetko, následne aj telefonicky povysvetľoval, čo bolo potrebné. Pri osobnom stretnutí (mal som cestu do BA) som zistil, že je to človek, ktorý má úžasného koníčka (káva a všetko okolo nej) a ešte sa tým aj živí... A keď sme už dohodli výmenu, tak mi osobne doniesol do Tatier ten nový a pôvodný si zobral.
Ten, kto ešte nikdy nevypil inú kávu, ako dve lyžičky namletej a zaliatej v plnom pohári vriacej vody, nech by ste mu dali espresso aj z toho najdrahšieho kávovaru, vždy bude tá jeho lepšia (a ak by poznal ešte cenu Vášho kávovaru a príslušenstva, čo ste do toho vložili, tak by Vás pokladal za blázna)... takže každý má inú mienku a aj ku kvalitnej káve je potrebné postupne sa prepiť :-D
Sorry za dlhšie príspevky...
PS: Svatku som donedávna kávu bez mlieka nikdy nevidel vypiť. Či jej urobili nescu, alebo filtrovanú, alebo akože cez nejaký pákový kávovar... vždy a všade dolievala do toho mlieko. A to sa poznáme už 13 rokov... odkedy mám tento posledný model, tak u nás pije čisté espresso (25/25) a veľmi si ho chváli. Jej manžel zase kapučíno a potom hádame, čo som nakreslil, lebo jemu srdce (ktoré mi ide už najlepšie) nepasuje :-D
PS2: pripájam aj obrázky, ale berte do úvahy, že som iba samouk, nemám za sebou žiaden baristický kurz...
Lubo
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
- Monco
- Příspěvky: 37
- Registrován: pon 25. čer 2018 8:20:16
- bydliště: Bludov
- kávovar: Lelit PL41PLUST, Faema Smart A1
- mlýnek: GAGGIA MDF, Casadio Instantaneo
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Viděl jsem video přímo od Lelitu, kde vysvětlují, jak dochází k použití obou bojlerů jen při přípravě espressa. Pokud tomu správně rozumím, během extrakce sosá vodu z bojleru na páru a míchá ji se studenou vodou tak, aby byla teplota nastavená na PID konstantní po celou dobu. Pokud to skutečně funguje, je to fakt něco, co už stojí za úvahu.
- jaho
- Příspěvky: 22
- Registrován: čtv 25. pro 2008 14:06:49
- bydliště: Liberec
- kávovar: DeLonghi ECAM 353.75, Hario V60, ex. Rocket Appartamento,
- mlýnek: Niche Zero, ex. Eureka Mignon Specialita
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Tady je to video: Lelit PL92T
- jhf
- pokročilý
- Příspěvky: 90
- Registrován: ned 22. zář 2013 12:20:23
- bydliště: Olomoucký
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth, dříve PL41TEM, Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita, dříve Ascaso I steel, Rancilio Roc
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Zdá se mi to, nebo se na videu (viz "jaho") panel LCC při nastavování hýbe (zatláčí dovnitř)? To se mi tedy moc nelíbí...
Pro fazolejh: z coffegarden.sk jsem v dubnu kupoval mlýnek Eureka, naprosto bez problémů.
Pro fazolejh: z coffegarden.sk jsem v dubnu kupoval mlýnek Eureka, naprosto bez problémů.
- fazolejh
- Příspěvky: 32
- Registrován: úte 21. kvě 2019 10:01:38
- bydliště: Praha 4
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth
- mlýnek: Niche Zero
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Hýbe se to... také jsem si toho všimnul. Otázka je, zda to není nějaký prototyp, který mají na testování. Co nějaký majitel, mohl by nám k tomu něco napsat...
- fazolejh
- Příspěvky: 32
- Registrován: úte 21. kvě 2019 10:01:38
- bydliště: Praha 4
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth
- mlýnek: Niche Zero
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Tak jsem už taky hrdý majitel. První postřeh je, že je to o dost hlasitější než můj předchozí Lelit PL41TEM. Hrozně to rezonuje, ze začátku jsem si myslel, že s tím něco je. Po prvním startu to 40 sec. to dělá nepřetržitý zvuk pumpy. Asi nějaký test systémů či co. Ale jinak to vypadá solidně, pěkná plechařina a minimum plastů. Pokud neodejde nějaká elektronika, mohlo by to vydržet dost dlouho. Pokud bude tento stroj někoho zajímat, napište a podělím se o další zkušenosti...
- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Zaujímavé riešenie dosiahnutia tepelnej stability u stroja s malým boilerom. Pracovný boiler má pri príprave espressa dve úlohy 1. tlak pary nad hladinou vody tlačí vodu zo spodnej časti boilera do espresso boilera a následne do hlavy - tlak preinfúzie je závislý na nastavenej teplote boilera. 2. Po spustení čerpadla dochádza k miešaniu horúcej vody z pracovného boilera a studenej vody. Na internete je dosť videí kde je teplota na výstupe + /- 1 stupeň počas 60 sekúnd. Z uvedených dôvodov nie je vhodné používať prístroj ako single boiler, prídete o zásadnú výhodu - preinfúziu a najmä tepelnú stabilitu nevídanú u takto kompaktného stroja (ak nerátame decent espresso )
- fazolejh
- Příspěvky: 32
- Registrován: úte 21. kvě 2019 10:01:38
- bydliště: Praha 4
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth
- mlýnek: Niche Zero
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Je to tak. Informací o stroji je málo, ale díky Konstantinovi a jeho videu na youtube alespoň víme, jakou to má tepelnou stabilitu. Zároveň si to trochu upgradoval. Třeba montáž QM Pulsoru je zajímavá finta, jak ztišit stroj. Neumím rusky, ale na ruských fórech se to snad nejvíc řeší, včetně továrního nastavení. Ale do toho si netroufám.martinovic píše:Zaujímavé riešenie dosiahnutia tepelnej stability u stroja s malým boilerom. Pracovný boiler má pri príprave espressa dve úlohy 1. tlak pary nad hladinou vody tlačí vodu zo spodnej časti boilera do espresso boilera a následne do hlavy - tlak preinfúzie je závislý na nastavenej teplote boilera. 2. Po spustení čerpadla dochádza k miešaniu horúcej vody z pracovného boilera a studenej vody. Na internete je dosť videí kde je teplota na výstupe + /- 1 stupeň počas 60 sekúnd. Z uvedených dôvodov nie je vhodné používať prístroj ako single boiler, prídete o zásadnú výhodu - preinfúziu a najmä tepelnú stabilitu nevídanú u takto kompaktného stroja (ak nerátame decent espresso )
Jediné, co mne trochu mrzí (taková blbůstka), že jsou 2 přednastavitelná tlačítka na espresso, ale tlačítko na výdej vody přednastavit nejde. Jak teplota tak čas výdeje. Voda do toho se nějakým způsobem směšuje z bojleru na espresso a z přívodu vody. Teda pokud jsem to dobře pochopil. Měřil jsem to a leze z toho voda o teplotě 90–91 °C. Tovární nastavení je 40 sec a asi 700 ml, potom se výdej vody sám vypne. Ale zase chápu, že je to primárně kávovar.
- martinovic
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
- bydliště: Košice
- kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
- mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB
Re: Lelit Elizabeth PL92T
Ak myslite reset pid na tovarenske nastavenia aspon u biancy to nieje problem drzite plus a zapnete stroj dojde k factory reset (menil som napriklad offset a tr z 0 na 1 ) takze mi ukazuje v zakladnom nastaveni realnu teplotu espresso boilera nie predvolenu (ta je v menu) ked stlacim a drzim + na zapnutom stroji zobrazuje aktualnu teplotu parneho boilera , neviem ci sa to da aj na pl92 ale LCC vyzera identicky.