Zdravím - najprv chcem povedať, že ste ma príjemne prekvapili odpoveďami - najmä dslecinka - nakoľko sa tým číslam ani nerozumiem, ale pointu som pochopil

(nevyzeralo to u vas takto ?
http://socraticcoffee.com/2015/07/the-i ... xtraction/ )
Pôvodne som rozpisoval menší príspevok na telefóne bez diakritiky, ale následne som zistil, že popri vašich príspevkoch si to nezaslúži. Takže som prešiel na notebook a trocha sa rozpíšem.
Aj keď som dlhšie skúšal espressá a nehovorím, že sa mne darili 100% super, viem približne o akú chuť sa v espresse jedná. Viem že je parádna a koncentrovaná podobne ako 100% džús. Problém nie je v ani tak chuti, ktorú bezproblémov zvládnem, ale v množstve. Problém som s tým mal či už keď som išiel do kaviarne, alebo aj na domáce použitie, ale beriem si kávu aj na cesty - do auta, na prechádzky a pod.
Zobrať si na prechádzku espresso je vtip - okrem toho, že ochladne za pár sekúnd, vypijem ho skôr než zatvorím dvere. Rovnako pokiaľ plánujem byť v kaviarni dlhšie, neudržím sa a espresso vypijem na jeden sŕk. Pokiaľ by som chcel rovnakú chuť ale viac môžem doppio, ale vzhľadom na to, že potom plánujem ešte ďalšie kávy počas dňa, musím trocha ušetriť kofeínom. Takže väčšinou som volil "grande" alebo "lungo" ako sa to zvykne nazývať. Niekde som dostal prepálené kde nechávali asi mletie espressa ale natočili to za minútu. Niekde zas mletie už veľmi hrubé, niekde správne espresso + pohár vody (nestáva sa často)
Doma väčšinou tiež obľubuje každý množstvo okolo 1dc - A všade kde kto ide si dáva jedine "crema, lungo, grande" podľa typu (experti su mcdonalds a shell kde vám pod názvom espreso natočia aj 1,8 dc ) V kaviarniach, alebo reštauráciách pri pýtaní espressa dostanem väčšinou typovo lungo pripravené rôzne - takže pokiaľ nepýtam vyslovene 25ml tak ich ani nedostanem - to by ale nepomohlo pretože keď majú všetko nastavené na československé presso tak by z tých 25ml bola ešte horšia konzistencia než z caffe crema.
Každopádne som bol prekvapený keď som v niektorých kaviarniach dostal lepšiu caffe crema než keď som si nariedil dobré espresso s vodou - akonáhle sa dostávame nad tých 60ml smerom skôr k 120ml - je to iné. Rovnako je rozdiel zriediť sirup a zriediť 100% džús povedal by som. Preto mi bolo divné prečo mi relatívne vyhovuje tassimo s jeho caffe crema - cca 1dc - 3,3 baru - bohužiaľ tam je problém plastová kapsula a káva pochybnej kvality a nie čerstvá. Chcel som to čo vychádza s tassima s vôňou čerstvej kávy - a tak som začal skúšať túto caffe cream a vyzerá to tak že mi vyhovuje najviac.
Momentálne ju robím z 9g - ale lepšie by bolo veľké jednositko na 12g - tých 120ml by bolo zas o niečo intenzívnejších. Zatiaľ je to ale takto fajn, možno niečo pošpekulujem s dvojsitkom ale nechce sa mi momentálne skúšať meniť hrúbku mletia a "čapovať" kávy.
Rovnako je treba poznamenať, že z pretlakových misiek a lacných presovačov a tiež mlynčekov nedostanete najlepšie espresso ale dostanete veľmi dobrú caffe crema (a neviem či na tento účel neboli aj tieto lacné presovače "určené")
Rovnako keď si teraz pozerám tento link :
Kód: Vybrat vše
https://www.piccoloneexistuje.cz/ceske-presso
"příliš hrubě mletá káva, čas extrakce je 10-30 sekund, výsledek je podextrahovaný, řídký, postrádá koncentraci chutí, typickou viskozitu, pěna je velice světlá nebo žádná"
"Espresso je nápoj, při jehož přípravě panují poměrně extrémní fyzikální podmínky, a každá drobná odchylka od doporučených hodnot způsobí, že z mleté kávy není získán její potenciál. Velká odchylka znamená totální destrukci."
Ako fajn, ale keď chcem objem 120ml ? Osobne nepostradam koncentraciu chuti - jedine zeby som odpil z 120ml a následne z 25ml - ale to je jasné - akonáhle to espresso nariedim, jedná sa o inú chuť.
Už som si dnes urobil 2x 120ml ale ešte stále dolaďujem, úplne rovnako ako pri espresse - ale vzhľadom na väčší objem sa malé nezrovnalosti stratia. Pri espresse okamžité vyskočí nejaká premenná a je to v háji, ale to je logické.
Pokiaľ má niekto rád 60 až 80ml - určite bude lepšie espresso a voda. Okolo 120ml by som ale išiel do caffe cremy. o 150 až 180ml ani nehovorím, tam sa dá pošteľovať 12-13-14g kávy a môžte si to zobrať do termohrnčeka na cesty
Komu by nevadilo vedel by ešte natočiť dvojité espresso a následne dorovnať do 120ml ale vzhľadom na to že tých 5 káv dám si neviem predstaviť dať si 5x dvojité espresso za deň to už je moc. Určite by ale platilo - lepšia chuť a väčší objem. Väčšinou ale zas býva, že kto má rád väčšie objemy má rád aj menej koncetrovanú chuť - môj prípad to síce nie je, ale ako som spomenul riediť dvojité espressa je už moc (najbližšie si ale dám, lebo už pri písaní dostávam chuť hehe)
Ďakujem teda za príspevky a celkom som rád, že som "prišiel" na mne vyhovujúci nápoj
Pridávam ešte foto z kávy "na to určenej" samozrejme sa jedná o stredne praženú "akúkoľvek" kávu. To len pre tú zaujímavosť, že sa tento nápoj "vyskytuje"