LELIT PL042TEMD
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
- bydliště: Roudnice n.Labem
- kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
- mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox
Re: LELIT PL042TEMD
Záleží kolik ml dělá.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: LELIT PL042TEMD
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- PetrKousal
- Příspěvky: 2
- Registrován: stř 14. říj 2015 7:43:00
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: LELIT PL042TEMD
Taky jsem majitelem tohoto kávovaru a za mne taky spokojenost. Co se tu píše o době nahřívání, neviděl bych to jako krytické, postačí cca 5min a zásobník je ohřátý na 92stupňů, o trošku déle trvá, než se prohřeje i hlava s pákou, ale není to převratně dlouhá doba (kolem 10min postačí...)
Jinak vidím ohromnou sílu tohoto kávovaru v jednoduchosti, tam se prostě nemá co pokazit a pokud, tak jen něco hrubě mechanického.
Co mi trošku vadí, nádoba na vodu je ukryta uvnitř a je pouze průzor, kudy je na ni vidět. Máme kávovar na kuchyňské lince ve stínu a občas se mi stane, že nepoznám, kolik vody je v nádobě.
Model mám s vestavěným mlýnkem a nelituju toho, alespoň je větší hmotnost celého kávovaru a je stabilní.
Jinak vidím ohromnou sílu tohoto kávovaru v jednoduchosti, tam se prostě nemá co pokazit a pokud, tak jen něco hrubě mechanického.
Co mi trošku vadí, nádoba na vodu je ukryta uvnitř a je pouze průzor, kudy je na ni vidět. Máme kávovar na kuchyňské lince ve stínu a občas se mi stane, že nepoznám, kolik vody je v nádobě.
Model mám s vestavěným mlýnkem a nelituju toho, alespoň je větší hmotnost celého kávovaru a je stabilní.
- pingwin1
- Příspěvky: 2
- Registrován: úte 08. led 2019 22:40:18
- bydliště: Karviná
- kávovar: Lelit PL042TEMD
- mlýnek: integrovany
Re: LELIT PL042TEMD
Zdravím všechny, před nedávnem jsme si pořídili doma s ženou tento kávovar. Co se týče espressa tak naprostá spokojenost, povedlo se mi brzo dosáhnout perfektni konzistence.
S čím ale bojuji je pěnění mléka. Pro ženu je samotné espresso moc silné, takže mléko je nutnost. Zkoušel jsem různé značky, vždy čerstvé, polo i plno tučné, s laktozou i bez, vždy chlazené, zatím bez úspěchu. Vychází mi z toho akorat teplé mléko, minimální náznak mikropěny, prakticky žádná. Zhlédl jsem XY videi na youtube, snažím se dodržet správný postup, bohužel se zatím nedaří. Začínám být z toho už zoufalý. Nějaký nápad nebo rada, kdo má zkušenost právě s tímto kávovarem resp. jeho tryskou?
S čím ale bojuji je pěnění mléka. Pro ženu je samotné espresso moc silné, takže mléko je nutnost. Zkoušel jsem různé značky, vždy čerstvé, polo i plno tučné, s laktozou i bez, vždy chlazené, zatím bez úspěchu. Vychází mi z toho akorat teplé mléko, minimální náznak mikropěny, prakticky žádná. Zhlédl jsem XY videi na youtube, snažím se dodržet správný postup, bohužel se zatím nedaří. Začínám být z toho už zoufalý. Nějaký nápad nebo rada, kdo má zkušenost právě s tímto kávovarem resp. jeho tryskou?
- lubost
- Příspěvky: 33
- Registrován: stř 23. srp 2017 8:39:05
- bydliště: Ždiar
- kávovar: Lelit Elizabeth PL92
- mlýnek: Eureka Mignon
Re: LELIT PL042TEMD
Pozdravujem, mal som takto pred rokom podobny kavovar (PL041 PLUST), cize predpokladam, ze co sa tyka trysky, asi to bolo podobne... Prve pokusy asi ako sa spominaju, ale potom sa mi uz darilo napenit "az prilis tuho"...
Chce to naozaj asi vela "driny" a skusania... odporucam klasicke pokusy - voda+kvapka jaru... nasledne skusat z toho dostat bielu hmotu (aj k tomu je na youtube kopec videi).
Ja osobne mam trysku na cca 45 stupnoch, vkladam dzezvu prakticky kolmo, mozno zo zaciatku kustik naklonim a ponorim celu tu hlavu do mlieka, z pohladu zhora je koniec na pravej strane dzezvy, cca 1 cm od okraja... takto to penim asi 10 sekund, pocujem klasicky "vysoky" zvuk, nasledne kustik spustim este nizsie a mam ju uz naozaj kolmo, hlava je tesne pod povrchom a vtedy prichadza taky praskavy zvuk a mlieko v dzezve uz ale je v dost rychlom vireni a zacina sa plnit aj objemovo... a takto postupujem, pokial sa mlieko nezohreje na tych max. 65 stupnov.
Ako pribuda objem v dzezve, tak postupne spustam dzezvu nizsie, aby stale jemne hladila povrch a mam praskavy zvuk. Ak objem naplni dzezvu a stale to nie je nahriate na 65 stupnov, tak este ponorim trysku nizsie a necham dokladne to premiesat, vtedy vacsinou dostanem aj pozadovanu mikropenu, ak uz nestiham, vtedy byva naslahane mlieko "tuhsie"... ale staci preliat do inej dzezvy, dokladne premiesat a vacsinou je to pouzitelne...
Vacsina navstev, ktori k nam chodia, tak u nas vyzaduju vacsinou prave kapucino alebo klasicke espresso (aj ked doma piju turka ci nescu).
Prajem vela trpezlivosti...
Chce to naozaj asi vela "driny" a skusania... odporucam klasicke pokusy - voda+kvapka jaru... nasledne skusat z toho dostat bielu hmotu (aj k tomu je na youtube kopec videi).
Ja osobne mam trysku na cca 45 stupnoch, vkladam dzezvu prakticky kolmo, mozno zo zaciatku kustik naklonim a ponorim celu tu hlavu do mlieka, z pohladu zhora je koniec na pravej strane dzezvy, cca 1 cm od okraja... takto to penim asi 10 sekund, pocujem klasicky "vysoky" zvuk, nasledne kustik spustim este nizsie a mam ju uz naozaj kolmo, hlava je tesne pod povrchom a vtedy prichadza taky praskavy zvuk a mlieko v dzezve uz ale je v dost rychlom vireni a zacina sa plnit aj objemovo... a takto postupujem, pokial sa mlieko nezohreje na tych max. 65 stupnov.
Ako pribuda objem v dzezve, tak postupne spustam dzezvu nizsie, aby stale jemne hladila povrch a mam praskavy zvuk. Ak objem naplni dzezvu a stale to nie je nahriate na 65 stupnov, tak este ponorim trysku nizsie a necham dokladne to premiesat, vtedy vacsinou dostanem aj pozadovanu mikropenu, ak uz nestiham, vtedy byva naslahane mlieko "tuhsie"... ale staci preliat do inej dzezvy, dokladne premiesat a vacsinou je to pouzitelne...
Vacsina navstev, ktori k nam chodia, tak u nas vyzaduju vacsinou prave kapucino alebo klasicke espresso (aj ked doma piju turka ci nescu).
Prajem vela trpezlivosti...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lubo
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
======================================
Kavovar: Lelit Elizabeth PL92 (predtym Lelit PL41PLUST, predtým De Longhi EC850M a nepretlakove filtre)
Mlyncek: Eureka Mignon (predtym Krups GVX242)
- pingwin1
- Příspěvky: 2
- Registrován: úte 08. led 2019 22:40:18
- bydliště: Karviná
- kávovar: Lelit PL042TEMD
- mlýnek: integrovany
Re: LELIT PL042TEMD
Zdravím, děkuji za rady. Po dnešku a dalších pokusech mohu říci, že se začíná blýskat na lepší časy 
Hlavní problem byl nakonec v hloubce zanoření trysky. Je potřeba jen jakoby lízat povrch hladiny mléka a moc ji neponořovat.
Pak pěkně stoupá hladina az ke špičce konvičky... toto se mi předtím vůbec nedařilo a hladina zůstávála prakticky beze změny.
Snažím se ještě dosáhnout mikropěny v celé hloubce konvičky (dole je vždy trochu mléka bez pěny) ale hlavní je, že to jde a je to opravdu jen nezkušenýma rukama

Hlavní problem byl nakonec v hloubce zanoření trysky. Je potřeba jen jakoby lízat povrch hladiny mléka a moc ji neponořovat.
Pak pěkně stoupá hladina az ke špičce konvičky... toto se mi předtím vůbec nedařilo a hladina zůstávála prakticky beze změny.
Snažím se ještě dosáhnout mikropěny v celé hloubce konvičky (dole je vždy trochu mléka bez pěny) ale hlavní je, že to jde a je to opravdu jen nezkušenýma rukama

- Rockhlik
- Příspěvky: 5
- Registrován: pon 11. bře 2019 11:04:27
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Delonghi ec 156 B
- mlýnek: Lodos buclák
Re: LELIT PL042TEMD
Dobrý den,
tak jsem se stal hrdým majitelem tohoto stroje. Začnu povrchně. Je krásný elegantní a pyšný jak si tam tak stojí. Mám z něj velkou radost.
Jelikož jsem zde už vyčetl leccos předem, s nastavením jsem si zatím příliš nehrál a šel na jistotu. Pid je přednastaven na 94, hrubost mletí mám momentálně na 2, temper ještě nemám (budu objednávat příští měsíc).
Protože jsem před timto měl mizerný stroj a používal levnou kávu (zrnková Lidl) , pro porovnání chuti a rozdílů jsem se rozhodl s touto kávou pro naučení pokračovat (jelikož už chuť znám). V návodu se píše , že tlak by měl být mezi 9-14 nebo tak nějak. A tam směřuje můj první dotaz, protože pokud dám 12g na mletí pod stupeň 2 voda se těžko potlačí a spíše kape a musel bych to nechat skoro minutu abych měl nějakych alespon 30g kávy. Když to dám na hrubost 2, tak mi to vychází téměř skvěle a během 30s budu mit nějakých 30g esspresa plus mínus. Ale co mi není jasné je kdy bych měl mít zmíněných 10 a víc barů, protoze ono se to z 9 zatím nehlo. V případě jemnejsiho mletí to spíš neprotece, než by se zvedl tlak.
Dekuji za připomínky.
tak jsem se stal hrdým majitelem tohoto stroje. Začnu povrchně. Je krásný elegantní a pyšný jak si tam tak stojí. Mám z něj velkou radost.
Jelikož jsem zde už vyčetl leccos předem, s nastavením jsem si zatím příliš nehrál a šel na jistotu. Pid je přednastaven na 94, hrubost mletí mám momentálně na 2, temper ještě nemám (budu objednávat příští měsíc).
Protože jsem před timto měl mizerný stroj a používal levnou kávu (zrnková Lidl) , pro porovnání chuti a rozdílů jsem se rozhodl s touto kávou pro naučení pokračovat (jelikož už chuť znám). V návodu se píše , že tlak by měl být mezi 9-14 nebo tak nějak. A tam směřuje můj první dotaz, protože pokud dám 12g na mletí pod stupeň 2 voda se těžko potlačí a spíše kape a musel bych to nechat skoro minutu abych měl nějakych alespon 30g kávy. Když to dám na hrubost 2, tak mi to vychází téměř skvěle a během 30s budu mit nějakých 30g esspresa plus mínus. Ale co mi není jasné je kdy bych měl mít zmíněných 10 a víc barů, protoze ono se to z 9 zatím nehlo. V případě jemnejsiho mletí to spíš neprotece, než by se zvedl tlak.
Dekuji za připomínky.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: LELIT PL042TEMD
To je v pořádku. Záleží, jak je nastaven přetlakový ventil (OPV). Tlak 8-9 bar je v pohodě.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Phantom
- Příspěvky: 1
- Registrován: ned 05. kvě 2019 9:31:00
- bydliště: Letovice
- kávovar: LELIT PL042EM
- mlýnek: vestavěný
Re: LELIT PL042TEMD
Ahojte, s kolegom musím súhlasiť. Ja aj pri nastavení na 1, nemám dostatočnú zrnitosť na espresso, musím ísť ďalej pod 1 (mimo stupnicu).TomFox píše:Navázal bych na předchozí příspěvek. Po hodinách čtení tohoto fóra jsem se rozhodl pro tento kávovar, respektive pro model PL042EM. Dodání prodejcem ze slovenska bylo beskurychlé, prvních cca 10-15 káv vylito do dřezu a pak už to tak nějak teklo podle představ. Kávovar mám zhruba tři týdny a pořád mám problém s mletím. Rád bych se zeptal, jak víte na jaký stupeň hrubosti melete??? Násypka na kávu na které je uvedená hrubost mletí je totiž odnímatelná a pokaždé jí přece tak do mlýnku nasadíte jinak, respektive samozřejmě že jí nasadíte stejně, ale jak poznáte nebo víte, že to prvotní usazení bylo správné??? V návodu o tom nic nepíšou, jen doporučujou mlýt na stupeň č. 3 a uvnitř mlýnku je od výrobce označení takovou bílou či stříbrnou tečkou, tak jsem si z toho vydedukoval, že to bude stupeň č. 3 a mám to tak plus mínus nastavený a řekl bych, že je to dobrý... Ale kdybych podle postupu mlel na stupeň 1.2 jak píše kolega shora, tak by to bylo tak strašně jemný, že by mi nevyteklo nic...

- marcm712
- Příspěvky: 2
- Registrován: úte 23. črc 2019 21:56:51
- bydliště: Prešov
- kávovar: Lelit PL042TEMD
- mlýnek: vstavaný
Re: LELIT PL042TEMD
Čaute všetci,
od minulej nedele som už aj ja majiteľom tohoto krásavca. Vychytal som super cenu tak som šiel do toho. Celkovo som veľmi spokojný aj keď mám zopár drobných výhrad k dizajnu. No zároveň chápem že je to Taliansky produkt (vtip)
Napríklad nechápem prečo sa dole nachádzajú 2 oddelené nádoby na zachytávanie kávy a vody a tiež prečo majú dookola taký ten vyčnievajúci plast. Ale možno mi len niečo uniká. Lepšie je podľa mňa vyťahovať a umývať jednu nádobu ako dve (celkovo 4 diely). Navyše kovový povrch bez vytŕčajúcich hrán by umožnil utretie jedným ťahom, bez toho aby sa držala káva pri krajoch. Ale to sú len také nevýznamné detaily, ktoré prevyšuje celková kvalita, vzhľad a hlavne vynikajúca káva.
Espresso sa mi darí robiť chuťovo skvelé. 7,5-8g, 30 sekúnd a 30ml. Teplotu mam nastavenú na 94 alebo 95. Tlak sa pohybuje v strede zeleného pásma. Mlynček nastavujem okolo 2. +-2 dieliky na strany. Prekvapilo ma ale, že mlynček treba nastavovať zvlášť pre každú kávu. Myslel som si, že mlynček stačí raz vyladiť na espresso a je to. No aspoň sa mám s čím hrať. Každopádne stále ma trápi crema. Pozerám videá na nete, no takú cremu sa mi zatiaľ nedarí dosiahnuť na drahších, čerstých kávach, len tenšiu cremu na lacnejšej káve z Tchiba
Tú mam na trénovanie. Takúto cremu ako na týchto videách som zatiaľ nedal ani raz:
https://www.youtube.com/watch?v=EoOKz6A8FF8
https://www.youtube.com/watch?v=7rK9xJhO9T0
Vlastne už pri extrakcii kávy vidím, že namiesto cremy získavam čístú čiernu kávu. A v princípe je jedno aký sposobom káva tiečie dole. Nemáte niekto tip, čím to bude? Predpokladám, že musím ešte zapracovať na mletí. Ale skúšal som sa posúvať po malých krokoch hore aj dole a nedarí sa mi to vyladiť.
Len dodám, že som tých videí napozeral celkom dosť a snažím sa dávať pozor na rovnomernosť aj tlak tamperovania (Tamper Motta 57mm). Kávovar nechávam predohriať celkom dlho a extrahujem až keď sa teplota stabilne drží. Páku aj šálky predohrievam vriacou vodou. Pred extrahovaním vypúšťam vodu a mletú kávu dávam hneď extrahovať. Napriek tomu musím niečo robiť zle. A tipujem to na to mletie.
Chcel som sa váš tiež opýtať akú káva (konzistencia) vám ostáva v páke po extrakcii. Viem, že keď tam ostane blato tak je to veľmi jemne namleté, ale aká konzistencia by mala ostať. Úplne suchý puk? Alebo je to jedno a to mi sledovať nepomôže.
Vopred vám ďakujem za akékoľvek tipy.
od minulej nedele som už aj ja majiteľom tohoto krásavca. Vychytal som super cenu tak som šiel do toho. Celkovo som veľmi spokojný aj keď mám zopár drobných výhrad k dizajnu. No zároveň chápem že je to Taliansky produkt (vtip)

Espresso sa mi darí robiť chuťovo skvelé. 7,5-8g, 30 sekúnd a 30ml. Teplotu mam nastavenú na 94 alebo 95. Tlak sa pohybuje v strede zeleného pásma. Mlynček nastavujem okolo 2. +-2 dieliky na strany. Prekvapilo ma ale, že mlynček treba nastavovať zvlášť pre každú kávu. Myslel som si, že mlynček stačí raz vyladiť na espresso a je to. No aspoň sa mám s čím hrať. Každopádne stále ma trápi crema. Pozerám videá na nete, no takú cremu sa mi zatiaľ nedarí dosiahnuť na drahších, čerstých kávach, len tenšiu cremu na lacnejšej káve z Tchiba

https://www.youtube.com/watch?v=EoOKz6A8FF8
https://www.youtube.com/watch?v=7rK9xJhO9T0
Vlastne už pri extrakcii kávy vidím, že namiesto cremy získavam čístú čiernu kávu. A v princípe je jedno aký sposobom káva tiečie dole. Nemáte niekto tip, čím to bude? Predpokladám, že musím ešte zapracovať na mletí. Ale skúšal som sa posúvať po malých krokoch hore aj dole a nedarí sa mi to vyladiť.
Len dodám, že som tých videí napozeral celkom dosť a snažím sa dávať pozor na rovnomernosť aj tlak tamperovania (Tamper Motta 57mm). Kávovar nechávam predohriať celkom dlho a extrahujem až keď sa teplota stabilne drží. Páku aj šálky predohrievam vriacou vodou. Pred extrahovaním vypúšťam vodu a mletú kávu dávam hneď extrahovať. Napriek tomu musím niečo robiť zle. A tipujem to na to mletie.
Chcel som sa váš tiež opýtať akú káva (konzistencia) vám ostáva v páke po extrakcii. Viem, že keď tam ostane blato tak je to veľmi jemne namleté, ale aká konzistencia by mala ostať. Úplne suchý puk? Alebo je to jedno a to mi sledovať nepomôže.
Vopred vám ďakujem za akékoľvek tipy.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: LELIT PL042TEMD
Crema závisí především na čerstvosti a druhu kávy. Setkal jsem se i s "čerstvě praženou" kávou kupovanou v jedné nejmenované pražírně s datem pražení snad předešlý den a skutek utek. Tipoval bych to tak na měsíc, dva od pražení v neuzavřeném vzdušném obalu . Jestli je puk suchý nebo mokrý je dáno hrubostí mletí, množstvím kávy oproti velikosti misky, konstrukcí kávovaru - výškou sprchy, těsnění.. atd. Tím se moc netrap, důležitá je především chuť výsledného nápoje.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- marcm712
- Příspěvky: 2
- Registrován: úte 23. črc 2019 21:56:51
- bydliště: Prešov
- kávovar: Lelit PL042TEMD
- mlýnek: vstavaný
Re: LELIT PL042TEMD
Pravda je, že asi zatiaľ ešte neviem posúdiť čerstvosť. No oproti káve z Tchiba musím u tých čerstvých s nastavením mlynčeka dosť nahor.
Ináč dnes som ráno vzal do ruky dvojitú misku na 14g a to je iná pesnička. Créma presne ako ne videách, čiže už asi chápem prečo im to tak ide. Skúsim u tej 7g misky trocha zvýšiť gramáž.
Ináč dnes som ráno vzal do ruky dvojitú misku na 14g a to je iná pesnička. Créma presne ako ne videách, čiže už asi chápem prečo im to tak ide. Skúsim u tej 7g misky trocha zvýšiť gramáž.
- robertSVK
- více pokročilý
- Příspěvky: 138
- Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
- mlýnek: Gaggia MDF (1983)
Re: LELIT PL042TEMD
Už vieš, ako sa robí crema na video. Dvojitá, lepšie trojitá miska, 25 a viac gramov kávy, úzka vysoký pohár a máš kopu páčikov.
Robíš bežnú chybu začiatočníka, myslíš, že sa naučíš niečo na zlej káva. Ee. Musíš používať kávu, z ktorej vieš, že to ide.
Robíš bežnú chybu začiatočníka, myslíš, že sa naučíš niečo na zlej káva. Ee. Musíš používať kávu, z ktorej vieš, že to ide.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
- zavinator
- Příspěvky: 2
- Registrován: ned 01. pro 2019 21:28:06
- bydliště: Praha
- kávovar: Lelit PL042TEMD
- mlýnek: builtin
Re: LELIT PL042TEMD
Zdravim,
Chtel bych se zeptat majitelu tohoto kavovaru - jakym zpusobem lze vyndat nasypka na kavu? V manualu o tom nic nepisou a zda se ze to tam drzi docela fest, tak bych nerad neco utrhl...
Diky
Chtel bych se zeptat majitelu tohoto kavovaru - jakym zpusobem lze vyndat nasypka na kavu? V manualu o tom nic nepisou a zda se ze to tam drzi docela fest, tak bych nerad neco utrhl...
Diky
- zavinator
- Příspěvky: 2
- Registrován: ned 01. pro 2019 21:28:06
- bydliště: Praha
- kávovar: Lelit PL042TEMD
- mlýnek: builtin
Re: LELIT PL042TEMD
Tak jsem napsal vyrobci a pry je to prilepene. K cisteni doporucuji jen ten detergent pro cisteni mlynku...
- realyman
- Příspěvky: 2
- Registrován: sob 31. říj 2020 14:41:40
- bydliště: Slovensko
- kávovar: de loghi magnifica
- mlýnek: vstavany
Re: LELIT PL042TEMD
jak tak tu čítam že skôr nechávate ten PID ako je prednastaveny , tak rozmýšľam či má zmysel kupovať kôli tomu o cca 150€ drahší stroj keď ostatné je rovnaké
- Maqrtek
- Příspěvky: 15
- Registrován: stř 23. pro 2020 19:28:11
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Lelit PL042TEMD, aeropress, kalita, V60, mokka
- mlýnek: Porlex mini
Re: LELIT PL042TEMD
3 měsíce prohánim Anitu. Sháněl jsem nějakej kompakt jelikož kuchyň není nafukovací. Lelity se mi vždycky líbily a když se naskytla možnost koupit tenhle stroj z druhý ruky za 7k neváhal jsem. První skoro kilo kafe šlo do dřezu, ale dneska už mi to teče velice přijatelně. Po nastavení obtokovýho ventilu jsem se dostal na požadovanej tlak 9-10bar. Nejčastější setup- triple miska na naked PF, 18g kávy a doppio za 25-35s na výstupu 35-40g ze světlejc pražený výběrovky, super crema, žádnej channeling, extrakce uspokojivá, 2. setup je doublemiska, 18g kávy do dvouvýpusti PF a ve výsledku za 25-35s je z toho 2x 20-30g espresso. PID na 93st. Největší slabina, s kterou jsem ale počítal, je mlýnek. Jeho největší slabina je konzistentnost mletí. Nastavení trvalo dlouho, ale dneska už jsem schopnej na 2-3 shotech nastavit, aby teklo správný brew ratio, extrakce byla aspoň uspokojivá a v hrnku byl krásně chutnej tygřík. Nicméně dlouho hledaný nastavení se po 3-5 dávkách(nemám přesně vychytaný kdy) neudrží a je potřeba doladit. Pokud navíc rádi experimentujete a měníte zrno (3-5 různejch je u mě standard) tak pak je to docela očistec. Jinak melu single dosing a retence je zanedbatelná- 0,1-0,3g je v tomhle segmentu myslim luxus. Takže suma sumárum:
Plusy: jednoduchost, bytelnost, blbuvzdornost, user friendly, PID, rozměry, mašina+mlýnek v jednom, opravitelnost/servisní zázemí, za ty prachy fakt super výsledek v hrnku
Minusy: build-in mlýnek, 57mm páka, jednobojler- mlíkaři budou nervózní, slabší tryska páry.
Konečně kdybyste někdo věděl kde sehnat precizní sítko/misky v tomhle rozměru budu rád za info. No a do budoucna jakej mlýnek na single dose mletí na espresso, ideálně s pamětí nebo možností značení různejch mletí pro různý zrno, kompaktní rozměrem a ideálně do 13-15k, aby pasoval k lelit bianca
Plusy: jednoduchost, bytelnost, blbuvzdornost, user friendly, PID, rozměry, mašina+mlýnek v jednom, opravitelnost/servisní zázemí, za ty prachy fakt super výsledek v hrnku
Minusy: build-in mlýnek, 57mm páka, jednobojler- mlíkaři budou nervózní, slabší tryska páry.
Konečně kdybyste někdo věděl kde sehnat precizní sítko/misky v tomhle rozměru budu rád za info. No a do budoucna jakej mlýnek na single dose mletí na espresso, ideálně s pamětí nebo možností značení různejch mletí pro různý zrno, kompaktní rozměrem a ideálně do 13-15k, aby pasoval k lelit bianca
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: LELIT PL042TEMD
Jednoznačně Niche Zero ... akorát teď s Brexitem bude asi oslazenej clem.
- jhf
- pokročilý
- Příspěvky: 90
- Registrován: ned 22. zář 2013 12:20:23
- bydliště: Olomoucký
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth, dříve PL41TEM, Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita, dříve Ascaso I steel, Rancilio Roc
Re: LELIT PL042TEMD
Pročtěte si tohle: https://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?t=4619, je tam všechno.