Nedaří se esspreso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Nedaří se esspreso
Ahoj všem.
Jsem nový majitel silvie+ rd a nedaří se mi udělat esspreso.
Kazdy je kyseli. Skousel jsem už ledacos hodně toho přečetl.
Nenašel by jse tu někdo kdo mi pomůže udělat dobre esspreso?
Ukazat jak na to? Klidně u mě doma jsem z Kolina.
Verim že se nějaký odborník najde a pomůže mi?
Jsem nový majitel silvie+ rd a nedaří se mi udělat esspreso.
Kazdy je kyseli. Skousel jsem už ledacos hodně toho přečetl.
Nenašel by jse tu někdo kdo mi pomůže udělat dobre esspreso?
Ukazat jak na to? Klidně u mě doma jsem z Kolina.
Verim že se nějaký odborník najde a pomůže mi?
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
- robertSVK
- více pokročilý
- Příspěvky: 138
- Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
- mlýnek: Gaggia MDF (1983)
Re: Nedaří se esspreso
Ahoj, základná otázka je, akú používaš kávu na prípravu. Napríklad ja beriem z jednej pražiarne robustu India Kaapi Royal, trochu svetlejšie praženú a tá mi maximálne vyhovuje. Ale nič iné od nich nemôžem, lebo všetko je mi kyslé a nič s tým neurobím. Nepomôže zmena mletia ani teploty.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Re: Nedaří se esspreso
Mám doma ještě automat nivona 758 a dám do toho stejně kafe a kyselé není?
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 252
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nedaří se esspreso
Do Kolína to mám daleko ale problém vidím v kávě . Srovnávat automat a pákovku to není dobré. Kup zdejší dobrou kávu a budeš spokojený 

- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Nedaří se esspreso
toto by chtělo trošku více rozvést, jinak ti nikdo nic neporadíluubaan píše:.... Skousel jsem už ledacos hodně toho přečetl....
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Nedaří se esspreso
to je uplne jasny. zkousi ruzne menit vsechny parametry najednou. to je uplne normalni na zacatku.
koupit vahy, rict si, ze do misky pujde 15g a kafe ze bude 30 g.
temovat pokazdy stejne (neni potreba si u toho zlomit ruku, pro konzistenci pomuzou vahy do koupelny a drzel bych se tak 10 kg, vic netreba).
na silvii je indikator kdy boiler topi a kdy ne. jestli je to kysely, tak je treba nechat masinu na zacatku poradne nahrat (15 minut min) a pak pockat, az projde teplotnim cyklem nahrati, svetlo zhasne, a trochu vody odpustit hlavou a hned potom delat kafe. hned. a pokazdy odpustit stejny mnozstvi vody hlavou. zacal bych treba na 4 sec. odpousteni vody. to je na zacatek snad ok.
1) udelat kafe. jak dlouho teklo?
2) min jak 25 sec? = moc hrube namleto, zjemnit mleti o jeden krok a zpet na bod 1.
3) dele jak 30 sec? = moc jemne namleto, nastavit o stupen hrubsi mleti a zpet na bod 1.
jakmile je to nekde v oblasti 25-30 sec na 1:2 double, zrno je kvalitni, da se ledacos doladit delkou odpousteni vody pred delanim kafe (tim se da trochu snizit teplota), ale to neni tak kriticky parametr jako hrubost mleti a hmotnost kavy a vysledneho espressa (respektive jejich vzajemny pomer).
plus takovy ty zaklady jako pred temovanim to kafe v misce srovnat (nebo prohrabat kanclsvorkou a rozdistribuovat), temovat rovne (to je hodne dulezity), mit cistej kavovar, mit dobrou vodu (balena dobra voda nebo toma natura, nebo aspon stolni filtracni konvice)...
koupit vahy, rict si, ze do misky pujde 15g a kafe ze bude 30 g.
temovat pokazdy stejne (neni potreba si u toho zlomit ruku, pro konzistenci pomuzou vahy do koupelny a drzel bych se tak 10 kg, vic netreba).
na silvii je indikator kdy boiler topi a kdy ne. jestli je to kysely, tak je treba nechat masinu na zacatku poradne nahrat (15 minut min) a pak pockat, az projde teplotnim cyklem nahrati, svetlo zhasne, a trochu vody odpustit hlavou a hned potom delat kafe. hned. a pokazdy odpustit stejny mnozstvi vody hlavou. zacal bych treba na 4 sec. odpousteni vody. to je na zacatek snad ok.
1) udelat kafe. jak dlouho teklo?
2) min jak 25 sec? = moc hrube namleto, zjemnit mleti o jeden krok a zpet na bod 1.
3) dele jak 30 sec? = moc jemne namleto, nastavit o stupen hrubsi mleti a zpet na bod 1.
jakmile je to nekde v oblasti 25-30 sec na 1:2 double, zrno je kvalitni, da se ledacos doladit delkou odpousteni vody pred delanim kafe (tim se da trochu snizit teplota), ale to neni tak kriticky parametr jako hrubost mleti a hmotnost kavy a vysledneho espressa (respektive jejich vzajemny pomer).
plus takovy ty zaklady jako pred temovanim to kafe v misce srovnat (nebo prohrabat kanclsvorkou a rozdistribuovat), temovat rovne (to je hodne dulezity), mit cistej kavovar, mit dobrou vodu (balena dobra voda nebo toma natura, nebo aspon stolni filtracni konvice)...
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Re: Nedaří se esspreso
Tak po výměně kávy nastavení hrubost z 5 na 8 a na jednoporci 10g z toho teče 25/25 konečně není káva kyselá ale horká.
Asi bylo mletí moc na jemno. Kávu jsem použil KUBA SERRANO Superior chutná po kouří a kubanskem rumu ale nemá žádnou acitidu pro mě super.
Asi bylo mletí moc na jemno. Kávu jsem použil KUBA SERRANO Superior chutná po kouří a kubanskem rumu ale nemá žádnou acitidu pro mě super.
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Re: Nedaří se esspreso
Vodu mám z fitrovany konvice + filtr na odmekceni vody na hadicku. Kávovar nechávám nahrát 20 minut. Odpusim vodu to stejně i přes hlavu na hodinarska váze namelu 10g nasypu do páky distributorem urovnam tempuju poklepu znova utempuju nasadí páku spouští přístroj koukám kolik natece na váze a hotovo. Dává 25-26 sekund a natece 25 g kávy. Jde to dělat lépe?
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Nedaří se esspreso
neklepat po tempovani.
- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Nedaří se esspreso
Nahřívám minimálně hodinu. Po 20 minutách má na PIDu hlava tak 70°C, to je hrozně málo. Pak bych doporučoval vyzkoušet větší misku. Ta jednoporcová je opruz, těžko tam člověk docílí rovnoměrné vrstvy. Standardně už používám 14g misku a dávám mezi 15-16g kávy.
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Re: Nedaří se esspreso
Kde ji koupím?
Hodíš mi odkaz která to je?
Hodíš mi odkaz která to je?
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Nedaří se esspreso
Používám LM Strada 14g a 17g. Zde se o nich píše na fóru http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... a&start=40 a zde se dají koupit
Kód: Vybrat vše
https://www.coffeesource.eu/lm-strada-kosik-do-paky-s-certifikatem.html
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Re: Nedaří se esspreso
Tak jsem koupil tento košík a ať tam dám 17g 18 g 20g caffe tak to teče moc rychle 25ml za 16s utazeny Tamperem je to dost puk je tvrdý suchý ale čím jemnější namleti pak káva kyselejsi?
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
- OndraMikus
- více pokročilý
- Příspěvky: 228
- Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
- bydliště: Vsetín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky
Re: Nedaří se esspreso
Jaký máš mlýnek? Když tak si to doplň do informací v profilu a pak to každý hned uvidí.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Nedaří se esspreso
Pokud to pořád teče rychle, tak to chce jemnější mletí. Pokud je výsledek výrazně kyselejší, problém bude v kávě. Tady je vše dokonale popsáno http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 0&start=20
- luubaan
- Příspěvky: 34
- Registrován: ned 28. pro 2014 21:30:28
- bydliště: Kolin
- kávovar: ECM mechanika IV slim
- mlýnek: EUREKA SPECIALITA 65
Re: Nedaří se esspreso
Ano ale u kávy je napsáno že má minimální acitudu skoro žádnou.
ECM MECHANIKA V SLIM + EUREKA SPECIALITA 65
- Gorbash
- Příspěvky: 9
- Registrován: pon 27. srp 2018 12:01:24
- bydliště: Písek
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se esspreso
Ahoj,
nechci zakládat nové vlákno a tak tedy s dovolením napíši zde. Mám stejný problém jako zakladatel vlákna. Používám kávovar Rancilio Silvia a mlýnek Eureka Mignon Specialita. Kávu jsem kupoval Pellini top, který by měla mít chuť lehce sladkou bez kyselosti a výrazné hořkosti. Používám 14g misku, kterou plním 15g kávy, zkoušel jsem i 16g a výsledek stejný. Nastavením hrubosti se mi mění pouze chuť od kyselé po hořkou a nic mezitím, musím tedy cca 30 ml espressa dolít vodou, aby se to dalo vypít. Dodržováním postupu, aby za 30s vyteklo cca 30ml kávy, je káva kyselá. Přístroj nahřívám cca 30 min a před extrakcí nechám cca 4s protéct sprchou vodu.
Není někdo z okolí Písku, kdo by byl ochoten mi předvést, kde je chyba?
Děkuji za všechny odpovědi.
nechci zakládat nové vlákno a tak tedy s dovolením napíši zde. Mám stejný problém jako zakladatel vlákna. Používám kávovar Rancilio Silvia a mlýnek Eureka Mignon Specialita. Kávu jsem kupoval Pellini top, který by měla mít chuť lehce sladkou bez kyselosti a výrazné hořkosti. Používám 14g misku, kterou plním 15g kávy, zkoušel jsem i 16g a výsledek stejný. Nastavením hrubosti se mi mění pouze chuť od kyselé po hořkou a nic mezitím, musím tedy cca 30 ml espressa dolít vodou, aby se to dalo vypít. Dodržováním postupu, aby za 30s vyteklo cca 30ml kávy, je káva kyselá. Přístroj nahřívám cca 30 min a před extrakcí nechám cca 4s protéct sprchou vodu.
Není někdo z okolí Písku, kdo by byl ochoten mi předvést, kde je chyba?
Děkuji za všechny odpovědi.
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: Nedaří se esspreso
Podľa mňa je chyba v surovine. Na začiatok skús kúpiť treba prima presso z tadeto. Je to odskúšaná zmeska desiatkami ľudí tu na fóre a budeme ti vedieť lepšie poradiť. Moje skúsenosti so "značkovými kávami" sú dosť rozporuplné a v podstate som vždy bojoval s podobnými problémami.
Takmer nikdy sa mi nepodarilo trafiť to čo bolo v popise na obale. Po týchto skúsenostiach každému vravím nech mi kávu nekupuje, že sú to zbytočne vyhodené peniaze. Naposledy sa mi to stalo s kávou Caracao. 1Kg balenie stálo cca 40 €, kamarát že akú skvelú kávu kúpil no a výsledok si popísal vyššie.
Takmer nikdy sa mi nepodarilo trafiť to čo bolo v popise na obale. Po týchto skúsenostiach každému vravím nech mi kávu nekupuje, že sú to zbytočne vyhodené peniaze. Naposledy sa mi to stalo s kávou Caracao. 1Kg balenie stálo cca 40 €, kamarát že akú skvelú kávu kúpil no a výsledok si popísal vyššie.
- PaSto
- Příspěvky: 33
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Nedaří se esspreso
Zcela jistě je problém v kávě. Bylo to zde na fóru řečeno již nespočetně krát. Lidé se dokola ptají na to samé a dostávají ty stejné odpovědi. Stačí jen číst. Takže Gorbash, postup máš dobře zmáknutý, teď už jen vyexpeduj Pelini top do koše, objednej kávu z Primacafé a budeš spokojen. luubaan už doufám také ten odpad semlel. Takže konečně budou všichni happy 

- Gorbash
- Příspěvky: 9
- Registrován: pon 27. srp 2018 12:01:24
- bydliště: Písek
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Re: Nedaří se esspreso
Díky za odpovědi. Až bude možnost, tak tedy koupím kávu zde z primacafe a napíšu výsledek, jestli se chuť změnila k mému potěšení či ne. Jinak jak je to s trvanlivostí zrn po otevření balení nebo po jaké době se tak začne projevovat chuť na kávě k horšímu? Já si dělám zatím tak 2 kávy denně, takže 250g balení vydrží cca na 8 dní.