ECM Mechanika V Slim
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
ECM Mechanika V Slim
Jedná se o opravdu velmi kompaktní kávovar v segmentu výměníkových/dvouokruhových kávovarů (tzv. HX – Heat Exchanger) s vibračním čerpadlem. Přes jeho praktické rozměry disponuje velkým nerezovým bojlerem o objemu 2,2 l.
Samozřejmostí je patentovaná ECM hlava E61 a také snadný přístup k nastavování přetlakového ventilu – tato možnost uživatelsky jednoduché regulace tlaku extrakce je také velmi nadstandardní a užitečná funkcionalita.
Jednoznačně jeden z nejkompaktnějších HX kávovarů na trhu.
ECM těží z dlouholetých zkušeností a odborných znalostí, které jsou při výrobě kávovarů a mlýnků velmi důležité. Jejich citlivost tkví v detailu, takže každý přístroj skutečně upoutá vaši pozornost. Zároveň jsou použity komponenty té nejvyšší kvality, což zaručuje dlouhou životnost přístroje.
Tělo a rám kávovaru:
Vše je vyrobeno z nerezu.
Hlava kávovaru:
Patentovaná ECM hlava E61.
Bojler:
Nerezový bojler o objemu 2,2 l.
Odpadní nádobka:
Odjímatelná nerezová nádobka o objemu 0,85 l
Tryska na páru / horkou vodu:
Profesionální nerezová tryska se dvěma vývody.
Zdroj vody:
Plastový zásobník na vodu o objemu 2,8 l. Jednoduchý přístup k zásobníku přes odjímatelný tác na nahřívání šálků.
Tlakoměr:
Tlakoměr pro kontrolu tlaku během extrakce.
Čerpadlo:
Vibrační čerpadlo.
Rozměry:
šířka: 250 mm
hloubka: 445 mm
výška: 395 mm
Hmotnost:
20,2 kg
Příkon:
1400 W
NSF certifikace:
Ne.
Příslušenství:
pochromovaná mosazná páka s jednovýpustí
pochromovaná mosazná páka s dvouvýpustí
slepá miska
filtr 1-šálkový
filtr 2-šálkový
plastový tamper
kartáček na čištění hlavy
návod k použití
Tamper:
Pro originální filtry je nutné použít tamper s průměrem základny 58 mm.
Samozřejmostí je patentovaná ECM hlava E61 a také snadný přístup k nastavování přetlakového ventilu – tato možnost uživatelsky jednoduché regulace tlaku extrakce je také velmi nadstandardní a užitečná funkcionalita.
Jednoznačně jeden z nejkompaktnějších HX kávovarů na trhu.
ECM těží z dlouholetých zkušeností a odborných znalostí, které jsou při výrobě kávovarů a mlýnků velmi důležité. Jejich citlivost tkví v detailu, takže každý přístroj skutečně upoutá vaši pozornost. Zároveň jsou použity komponenty té nejvyšší kvality, což zaručuje dlouhou životnost přístroje.
Tělo a rám kávovaru:
Vše je vyrobeno z nerezu.
Hlava kávovaru:
Patentovaná ECM hlava E61.
Bojler:
Nerezový bojler o objemu 2,2 l.
Odpadní nádobka:
Odjímatelná nerezová nádobka o objemu 0,85 l
Tryska na páru / horkou vodu:
Profesionální nerezová tryska se dvěma vývody.
Zdroj vody:
Plastový zásobník na vodu o objemu 2,8 l. Jednoduchý přístup k zásobníku přes odjímatelný tác na nahřívání šálků.
Tlakoměr:
Tlakoměr pro kontrolu tlaku během extrakce.
Čerpadlo:
Vibrační čerpadlo.
Rozměry:
šířka: 250 mm
hloubka: 445 mm
výška: 395 mm
Hmotnost:
20,2 kg
Příkon:
1400 W
NSF certifikace:
Ne.
Příslušenství:
pochromovaná mosazná páka s jednovýpustí
pochromovaná mosazná páka s dvouvýpustí
slepá miska
filtr 1-šálkový
filtr 2-šálkový
plastový tamper
kartáček na čištění hlavy
návod k použití
Tamper:
Pro originální filtry je nutné použít tamper s průměrem základny 58 mm.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: ECM Mechanika V Slim
Ahoj,
mám pár dotazů. Jelikož mě nebaví to odpouštění 150ml vody pokaždé, než si udělám kafe, chtěl bych zkusit tohle eliminovat. Zvažuji dodělání PID na tento typ kávovaru.
Dotazy:
- neuvažoval někdo na tento kávovar dát PID?
- neměl by někdo k dispozici elektrický diagram k tomuto kávovaru? Nebo link kde se na něj kouknout?
Pro info:
- seznam dílu jsem našel zde: https://www.1st-line.com/technical-supp ... ka-v-slim/
Třeba Profite 500 PID, je stejný princip kávovaru - HX s E61 hlavou a hodně podobné velikosti bioleru, navíc ten Profitec 500 má již zmíněné PID z výroby.
Princip:
Opravte mě, pokud se pletu. Teď teplotu hlavního boileru nastavím pomocí presotatu - kde upravuji tlak v boileru. Na základě toho, termostat ovládá topnou spirálu. Samosebou, že ještě mohu ovlivnit lehce hladinou vody v hlavním boileru.
Ale když tak dám PID kontrolu, musím tam dát čidlo do boileru a přes SSR relé by ovládalo topnou spirálu. Nicméně potom nevím, co s presostatem?
Jaký ten potom bude/nebude mít účel?
Kdyžtak mě prosím opravte. Moc děkuji.
mám pár dotazů. Jelikož mě nebaví to odpouštění 150ml vody pokaždé, než si udělám kafe, chtěl bych zkusit tohle eliminovat. Zvažuji dodělání PID na tento typ kávovaru.
Dotazy:
- neuvažoval někdo na tento kávovar dát PID?
- neměl by někdo k dispozici elektrický diagram k tomuto kávovaru? Nebo link kde se na něj kouknout?
Pro info:
- seznam dílu jsem našel zde: https://www.1st-line.com/technical-supp ... ka-v-slim/
Třeba Profite 500 PID, je stejný princip kávovaru - HX s E61 hlavou a hodně podobné velikosti bioleru, navíc ten Profitec 500 má již zmíněné PID z výroby.
Princip:
Opravte mě, pokud se pletu. Teď teplotu hlavního boileru nastavím pomocí presotatu - kde upravuji tlak v boileru. Na základě toho, termostat ovládá topnou spirálu. Samosebou, že ještě mohu ovlivnit lehce hladinou vody v hlavním boileru.
Ale když tak dám PID kontrolu, musím tam dát čidlo do boileru a přes SSR relé by ovládalo topnou spirálu. Nicméně potom nevím, co s presostatem?
Jaký ten potom bude/nebude mít účel?
Kdyžtak mě prosím opravte. Moc děkuji.
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: ECM Mechanika V Slim
Logicky buď presostat nebo PID+SSR. Analog nebo digital.
Otázka jestli to něco vyřeší. Přehřívání (nebo nedohřívání) je dáno tím, že výměník je dělaný hlavně na provoz. S tím teplota (stabilita) v bojleru moc neudělá. PID umožní "pouze" změnit celkovou úroveň teploty (tím i v páce) jednoduše tlačítkem, může a nemusí to být přínos. A protože to ovlivní tlak páry, tak bych to nejdřív promyslel, co tím získám, zda to za to stojí. Nemám zdání, jaký je u HX rozdíl ve stabilitě v páce při použití PIDu a presostatu. Mohli by říct zkušenější.
Otázka jestli to něco vyřeší. Přehřívání (nebo nedohřívání) je dáno tím, že výměník je dělaný hlavně na provoz. S tím teplota (stabilita) v bojleru moc neudělá. PID umožní "pouze" změnit celkovou úroveň teploty (tím i v páce) jednoduše tlačítkem, může a nemusí to být přínos. A protože to ovlivní tlak páry, tak bych to nejdřív promyslel, co tím získám, zda to za to stojí. Nemám zdání, jaký je u HX rozdíl ve stabilitě v páce při použití PIDu a presostatu. Mohli by říct zkušenější.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: ECM Mechanika V Slim
Co jsem koukal na mereni teploty v hlave, tak ac se to nezda, tak to PID ma vliv i na stabilitu. Viz zde na tomto prispevku: https://clivecoffee.com/blogs/learn/hea ... y-worth-it
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- Sam
- začátečník
- Příspěvky: 79
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
- bydliště: Vamberk
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Mechanika V Slim
U tohoto modelu již SSR relé je. Presostat-resp. jeho mikrospínač snímá řídící jednotka a ta následně sepne/rozepne SSR relé, které spíná topné těleso. Použitý presostat je XP110 Mater (0,5-1,5bar). Ten má poměrně velkou hysterezi, proto to kolísání. Tento systém je poměrně spolehlivý, dříve se používalo klasické mechanické relé, to časem odejde. SSR vydrží déle. XP110 se používá do levnějšího řešení, lepší je klasický velký Sirai, který je přesnější s menší hysterezí, ale sem se nevejde. Dovolím si srovnání s Rocketem.
Podpultová informace od výrobců je taková, že zákazník slyší na PID regulaci, proto dříve nebo později místo Sirai presostatu začli do HX dávat PID regulaci. Byť je otázka s jakým výsledkem, přijde mi že se jedná pouze o marketing. Vždycky je si potřeba říci, zda senzoricky poznám výstup na espressu. V tomto případě je to velice sporné. Rocket třeba tvrdí, že u jejich kávovarů ne, pokud je PID naladěn na stejnou teplotu jako presostat. PID má přínos v pohodlné obsluze, snadná změna.
I presostat jde naladit na nižší teplotu a pak přehřívání není tak markantní. Ale je slabší pára.
A je tu ještě další věc a to je konstrukce termosyphonu.
Mechanika slim je výrazně odlišná, bojler je na stojáka a výměník není tak příznivě nakloněn jako u příbuzných velkých modelů. ECM např. nepoužívá takovou velkou světlost trubic a šroubení jako Rocket a jejich délka a tvar je jiný. U HX Rocketů thermosyphon funguje tak nějak trochu lépe, méně se přehřívá.
Pokud tedy uvažovat PID regulátor, tak to má smysl pokud si chci měnit častěji pohodlně teplotu. Presostat je na 1/4" 90°kolínku takže po demontáži je přímo na stropě bojleru 1/4" díra pro teplotní čidlo a stačil by klasický gicar kit co používá ECM s vlastním zdrojem, nebo cokoliv jiného a zapojit přímo na SSR, jinak žádné úpravy nejsou třeba.
schema je tu:
Podpultová informace od výrobců je taková, že zákazník slyší na PID regulaci, proto dříve nebo později místo Sirai presostatu začli do HX dávat PID regulaci. Byť je otázka s jakým výsledkem, přijde mi že se jedná pouze o marketing. Vždycky je si potřeba říci, zda senzoricky poznám výstup na espressu. V tomto případě je to velice sporné. Rocket třeba tvrdí, že u jejich kávovarů ne, pokud je PID naladěn na stejnou teplotu jako presostat. PID má přínos v pohodlné obsluze, snadná změna.
I presostat jde naladit na nižší teplotu a pak přehřívání není tak markantní. Ale je slabší pára.
A je tu ještě další věc a to je konstrukce termosyphonu.
Mechanika slim je výrazně odlišná, bojler je na stojáka a výměník není tak příznivě nakloněn jako u příbuzných velkých modelů. ECM např. nepoužívá takovou velkou světlost trubic a šroubení jako Rocket a jejich délka a tvar je jiný. U HX Rocketů thermosyphon funguje tak nějak trochu lépe, méně se přehřívá.
Pokud tedy uvažovat PID regulátor, tak to má smysl pokud si chci měnit častěji pohodlně teplotu. Presostat je na 1/4" 90°kolínku takže po demontáži je přímo na stropě bojleru 1/4" díra pro teplotní čidlo a stačil by klasický gicar kit co používá ECM s vlastním zdrojem, nebo cokoliv jiného a zapojit přímo na SSR, jinak žádné úpravy nejsou třeba.
schema je tu:

- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: ECM Mechanika V Slim
Otázka, jestli to za to stojí.
Jednoduchý Gicar není právě levný, orig. NTC čidlo taky ne. Dát jiné je u NTC velký problém. Nevidím na šasi připravený otvor pro PID s displejem. Dělat ho není nic jednoduchého. PID není malý, ač by se to zdálo a dát ho tam, kam nebyl počítán není jen tak, někdy je to nemožné. Dá se PID udělat jako externí, ale to je možná ještě větší problém.. (do čeho dát, jak propojit s kávovarem, už to není jeden kompakt..)
A ty problémy s termosifonem to neodstraní.
Jednoduchý Gicar není právě levný, orig. NTC čidlo taky ne. Dát jiné je u NTC velký problém. Nevidím na šasi připravený otvor pro PID s displejem. Dělat ho není nic jednoduchého. PID není malý, ač by se to zdálo a dát ho tam, kam nebyl počítán není jen tak, někdy je to nemožné. Dá se PID udělat jako externí, ale to je možná ještě větší problém.. (do čeho dát, jak propojit s kávovarem, už to není jeden kompakt..)
A ty problémy s termosifonem to neodstraní.
- Sam
- začátečník
- Příspěvky: 79
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
- bydliště: Vamberk
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Mechanika V Slim
Oficiálně od ECM by sestava Gicar + NTC vyšla na 4400,-, Je tam i chrono, tak by na to šel zapojit extrakční spínač. Každopádně tato elektronika se zdrojem nemá ráda teplo, proto se to umísťuje do spodních partií, někdo dokonce pod drip (To byl i tento případ). Pokud ne, odchází transformátor, často se to děje u Bezzery, ta to má přímo pod cup trayem.
Mě se to zdá celkem zbytečné z hlediska řešení teplot. Takovou senzorikou nedisponuji
.Pokud to někdo bere jako výzvu, tak proč ne... Většinou je to ale stejně tak, že si s tím člověk "hraje" na začátku a pak po nějaké době již na to nesahá. U jedno/dual bojleru je to úplně něco jiného.
Mě se to zdá celkem zbytečné z hlediska řešení teplot. Takovou senzorikou nedisponuji

-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: ECM Mechanika V Slim
Děkuji za poznatky.
Co jsem koukal, tak ECM Gicar má vstupy na 3 teplotní senzory - což mi je k ničemu. Zde bych potřeboval pouze jedno NTC čidlo místo presostatu.
Gicar z ProfiTecu 500 má vstup pouze na jedno čídlo, což by asi bylo lepší. Našel jsem ho za cca 100 liber.
Nemůžu sehnat rozměry těch Gicarů, abych věděl, zda-li se mi to tam vejde či ne. Na první pohled, tam opravdu není moc místa.
Ještě si hodně pohrávám s mylšenkou použití thermosyphonu pro vstup do E61 hlavy. To by mělo pomoct tomu přehřívání a nutností odpouštět tolik vody před kávou.
Co jsem koukal, tak ECM Gicar má vstupy na 3 teplotní senzory - což mi je k ničemu. Zde bych potřeboval pouze jedno NTC čidlo místo presostatu.
Gicar z ProfiTecu 500 má vstup pouze na jedno čídlo, což by asi bylo lepší. Našel jsem ho za cca 100 liber.
Nemůžu sehnat rozměry těch Gicarů, abych věděl, zda-li se mi to tam vejde či ne. Na první pohled, tam opravdu není moc místa.
Ještě si hodně pohrávám s mylšenkou použití thermosyphonu pro vstup do E61 hlavy. To by mělo pomoct tomu přehřívání a nutností odpouštět tolik vody před kávou.
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- Sam
- začátečník
- Příspěvky: 79
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
- bydliště: Vamberk
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Mechanika V Slim
Tak ECM si nechává dělat dvě regulace. Tříkanálovou (Synchronica a Controvento) kde využívá jen dva kanály regulace (Brew a Steam bojler) a vyžaduje externí napájení 12V. Pak jednokanálový (Classica PID) kde je součástí zdroj 230V. Tak tří kanál k ničemu určitě není, jen pro tvoje použití zbytečný, ale tu sestavu jsem mínil tu jednokanálovou. Jestli tě to zajímá mohu oměřit.
Thermosyphon tam již máš, díky němu ti cirkuluje do hlavy voda z výměníku a zpět, hlava je tím nahřívána.
tomu moc nerozumím co tím je myšleno.Ještě si hodně pohrávám s mylšenkou použití thermosyphonu pro vstup do E61 hlavy.
Thermosyphon tam již máš, díky němu ti cirkuluje do hlavy voda z výměníku a zpět, hlava je tím nahřívána.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: ECM Mechanika V Slim
Mělo by to být : rámeček 70x31 , tělo 62x29x 52 mm
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: ECM Mechanika V Slim
Děkuji danst.
Kouknu jestli na to je někde vůbec místo.
PID o kterém jsem uvažoval, je práve z Profitecu - https://www.bellabarista.co.uk/profitec-500-pid.html
Cenově nevychází tolik, jako pro ECM.
Sam:
Jedná se o mechanické škrcení prutoku v termosypnohu. Aby nedocházelo tolik k přehřátí hlavy.
Zde je třeba přiklad pro Rocket Giotto (HX) - http://coffeechannel.blogspot.com/2013/ ... RBKHsLv0sM
Jinak na UK forum píšou, že presostat u HXka drží páru v těhle tolerancích:
1.10 bar -- 122.0°C
1.15 bar -- 122.7°C
1.20 bar -- 123.4°C
Pokud to je pravda, tak to je hodně přesné na to, že se jedná o "mechanický styl". To opravdu nemá moc asi ani řešit PID, protože to bude dosti podobné. Jen bez připojeného čidla, to horko těžko ověřím.
Kouknu jestli na to je někde vůbec místo.
PID o kterém jsem uvažoval, je práve z Profitecu - https://www.bellabarista.co.uk/profitec-500-pid.html
Cenově nevychází tolik, jako pro ECM.
Sam:
Jedná se o mechanické škrcení prutoku v termosypnohu. Aby nedocházelo tolik k přehřátí hlavy.
Zde je třeba přiklad pro Rocket Giotto (HX) - http://coffeechannel.blogspot.com/2013/ ... RBKHsLv0sM
Jinak na UK forum píšou, že presostat u HXka drží páru v těhle tolerancích:
1.10 bar -- 122.0°C
1.15 bar -- 122.7°C
1.20 bar -- 123.4°C
Pokud to je pravda, tak to je hodně přesné na to, že se jedná o "mechanický styl". To opravdu nemá moc asi ani řešit PID, protože to bude dosti podobné. Jen bez připojeného čidla, to horko těžko ověřím.
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- Sam
- začátečník
- Příspěvky: 79
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
- bydliště: Vamberk
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Mechanika V Slim
Aha, tak ta věta byla jen špatně napsaná chybělo tam to "škrcení". Každopádně v tomto případě je to zbytečné. Restriktor s dírou 2,5mm tam již je (díl 33).Sam:
Jedná se o mechanické škrcení prutoku v termosypnohu. Aby nedocházelo tolik k přehřátí hlavy.
Zde je třeba přiklad pro Rocket Giotto (HX) - http://coffeechannel.blogspot.com/2013/ ... RBKHsLv0sM
to Giotto je již dost starší model, standardně ECM, Rocket, Rancilio atd.. do thermosyphonu dávají, buď jako ECM vložený restriktor, Rocket to má integrované v niplu, nebo se dávaly měděné prohnuté podložky s def. otvorem. Na nipl vrchní trubky.
ECM Mech Slim:

Rocket (trochu zavápněn):

- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: ECM Mechanika V Slim
Knightey- píše: ↑pát 16. říj 2020 12:15:07 Jinak na UK forum píšou, že presostat u HXka drží páru v těhle tolerancích:
1.10 bar -- 122.0°C
1.15 bar -- 122.7°C
1.20 bar -- 123.4°C
Pokud to je pravda, tak to je hodně přesné na to, že se jedná o "mechanický styl". To opravdu nemá moc asi ani řešit PID, protože to bude dosti podobné. Jen bez připojeného čidla, to horko těžko ověřím.

viewtopic.php?p=60060#p60060
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!