Zdravím všechny kávové milovníky,
již několik let se věnuji konzumaci výběrové kávy, především alternativními způsoby přípravy. Na espresso jsem občas zašel do kavárny, ale poslední dobou jsem zatoužil mít možnost si ho připravit i doma. Původně jsem chtěl zakoupit Delonghi 685, ale při studování espressa jsem narazil na toto fórum a z nápadu jsem upustil.. Začal jsem se, dle místních rad, poohlížet po nějakém lepším kávovaru a dostal jsem možnost získat starší La Pavoni Domus Casa Dosata dcd. Této možnosti jsem využil a jelikož jsem ho zde nenašel, tak jsem založil nové téma.
Můj kus byl minimálně tři roky nepoužíván, takže jsem ho vyčistil, odvápnil a zapojil. Chvíli vydával zvláštní zvuky (asi jsem ho měl také odvzdušnit, ale nevím jak , ale nyní vypadá, že vše funguje. Nicméně jsem objevil několik věcí, které se mi nezdají být v pořádku. Například u hlavy kávovaru jsou usazeniny vodního kamene, které zřejmě značí nějakou netěsnost (viz foto)? Druhý problém je jen jedna miska, která je zřejmě jen na PODy (zatím používána jako jednoporcová - prosím nekamenovat ), mohli byste mi prosím doporučit, které misky a kde zakoupit? (V množství a typech misek se docela topím). Vnitřní průměr páky je 59,4 mm, vnější průměr misky 59 (64) mm, vnitřní 57,8 mm, hloubka 27 mm
Jako espresso greenhorn vás prosím o rady a otázky, které by toto téma udělali užitečné. Zajímalo by mne, jestli tento typ někdo z vás vlastní (zde na fóru jsem nikoho nenašel). Byl bych rád za nějaký manuál, zřejmě napíšu přímo do Pavoni, protože jsem ho nikde nenašel.
Údaje o kávovaru:
rok výroby: 2010
příkon: 1048w
tlak: 12/15 bar
PS: Nejdou mi nahrát fotky (velkost do 150 kb, rozměry do 1500px)
Vkládám tedy odkaz:
https://photos.app.goo.gl/rJTgwbyjeZdADZZv9
La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Kubas37
- Příspěvky: 6
- Registrován: stř 12. úno 2020 13:42:46
- bydliště: Police nad Metují
- kávovar: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd, Hario V60, AeroPress
- mlýnek: Ceramill
La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Naposledy upravil(a) Kubas37 dne ned 29. bře 2020 20:42:02, celkem upraveno 1 x.
- Kubas37
- Příspěvky: 6
- Registrován: stř 12. úno 2020 13:42:46
- bydliště: Police nad Metují
- kávovar: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd, Hario V60, AeroPress
- mlýnek: Ceramill
Re: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Příprava kávy,
rád bych také napsal k tomu nejdůležitějšímu a to je výsledný produkt.
Než seženu správné misky, rozhodl jsem se experimentovat s tou jedinou co ke kávovaru byla.
Kávu mám z pražírny, cca 14 dní od upražení - směs na espresso. Mlýnek prozatím ruční porlex nastaven na nejjemnější mletí. Neptejte se mě jak vypadá můj tamper ale celkem funguje. Až budu mít misky, koupím originál.
Nyní k prozatimnímu vývoji:
První shot 8g, nateklo to docela rychle (viz video v odkaze výše) a tlak max 6 bar, cca 35ml, chuť dost kyselá.
Druhý shot 10g, to už vypadalo zajímavěji - delší čas, tlak 8 bar, cca 30ml - chuť vyváženější.
Třetí shot 12g, velmi pomalá extrakce, tlak 12 bar, cca 14ml - hodně silné ristreto.
Zítra si dám pod šálek váhu a budu hledat poměr mletí : tampování.
rád bych také napsal k tomu nejdůležitějšímu a to je výsledný produkt.
Než seženu správné misky, rozhodl jsem se experimentovat s tou jedinou co ke kávovaru byla.
Kávu mám z pražírny, cca 14 dní od upražení - směs na espresso. Mlýnek prozatím ruční porlex nastaven na nejjemnější mletí. Neptejte se mě jak vypadá můj tamper ale celkem funguje. Až budu mít misky, koupím originál.
Nyní k prozatimnímu vývoji:
První shot 8g, nateklo to docela rychle (viz video v odkaze výše) a tlak max 6 bar, cca 35ml, chuť dost kyselá.
Druhý shot 10g, to už vypadalo zajímavěji - delší čas, tlak 8 bar, cca 30ml - chuť vyváženější.
Třetí shot 12g, velmi pomalá extrakce, tlak 12 bar, cca 14ml - hodně silné ristreto.
Zítra si dám pod šálek váhu a budu hledat poměr mletí : tampování.
- jhf
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: ned 22. zář 2013 12:20:23
- bydliště: Olomoucký
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth, dříve PL41TEM, Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita, dříve Ascaso I steel, Rancilio Roc
Re: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Některé stroje La Pavoni jsou hodně podobné Lelitu, dělaly se s miskami 57 i 58 mm. Tenhle by měl mít bojler 200 mm a misky asi 57 mm. Já mám vnitřní průměr páky 59,7 mm, single miska má vnější 59 a vnitřní 57,7 mm. Ten "vnější průměr misky 64 mm", to je asi špatně, nevešla by se do páky
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Ta sprcha zespod vypadá dost jetě. Uprostřed je šroubek a měl by si sundat sítko a pak pod sítkem budou asi tak dva další šroubky a chce to sundat i disk a celé to vyčistit a sítko bych dal rovnou nové.
- Kubas37
- Příspěvky: 6
- Registrován: stř 12. úno 2020 13:42:46
- bydliště: Police nad Metují
- kávovar: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd, Hario V60, AeroPress
- mlýnek: Ceramill
Re: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Děkuji vám za reakce.
ad 1 - 64 mm má miska i s okraji, vnější průměr je 59 mm (doplněno). Jaké misky byste mi doporučil - vyplatí se investovat do těch lepších? Přímo La Pavoni jsem s těmito rozměry nenašel, zkusím kouknout na misky pro Lelit.
ad 2 - myslel jsem si, že tam má být šroubek, ale přišlo mi to zalité v nějaké gumě, tak jsem do toho nechtěl moc vrtat, zítra tedy zkusím. Následně ho změřím a zkusím někde (kde?) objednat. Myslím, že by to chtělo vyměnit i těsnění pro páku a pod hlavou, zkusím ho poshánět.
Jinak dnes se mi povedl udělat shot 30/30 z 10g
PS: Kdyby toto náhodou četl někdo, kdo prodává mlýnek La Pavoni, tak mi dejte prosím vědět
ad 1 - 64 mm má miska i s okraji, vnější průměr je 59 mm (doplněno). Jaké misky byste mi doporučil - vyplatí se investovat do těch lepších? Přímo La Pavoni jsem s těmito rozměry nenašel, zkusím kouknout na misky pro Lelit.
ad 2 - myslel jsem si, že tam má být šroubek, ale přišlo mi to zalité v nějaké gumě, tak jsem do toho nechtěl moc vrtat, zítra tedy zkusím. Následně ho změřím a zkusím někde (kde?) objednat. Myslím, že by to chtělo vyměnit i těsnění pro páku a pod hlavou, zkusím ho poshánět.
Jinak dnes se mi povedl udělat shot 30/30 z 10g
PS: Kdyby toto náhodou četl někdo, kdo prodává mlýnek La Pavoni, tak mi dejte prosím vědět
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Firma Hraspo z Brna by mohla dodat díly.
- jhf
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: ned 22. zář 2013 12:20:23
- bydliště: Olomoucký
- kávovar: Lelit PL92T Elizabeth, dříve PL41TEM, Rancilio Silvia
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita, dříve Ascaso I steel, Rancilio Roc
Re: La Pavoni Domus Casa Dosata dcd
Misky si netroufám doporučovat . Je fakt, že mám misky tzv. precizní (viz http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 113#p59113), ale efekt si moc netroufám posoudit. Pravda je, že dírky jsou oproti původním perfektní.
Větší vliv bude mít asi nová membrána sprchy (https://www.bluestarcoffee.eu/ims-compe ... 5592-p.asp), v Hraspu je to https://www.kavovary-doplnky.cz/p/5455/ ... ko-cimbali.
Větší vliv bude mít asi nová membrána sprchy (https://www.bluestarcoffee.eu/ims-compe ... 5592-p.asp), v Hraspu je to https://www.kavovary-doplnky.cz/p/5455/ ... ko-cimbali.