La Specialista EC9335.M
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
La Specialista EC9335.M
Myslím si, že by se sem hodilo pár postřehů a hodnocení od majitelů přístroje La Specialista EC9335.M. Jde údajně o kvalitní pákový kávovar Delonghi. Velice rád bych si přečetl názory skutečných majitelů . Trochu mi totiž připomíná Catlera...
- OndraMikus
- více pokročilý
- Příspěvky: 228
- Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
- bydliště: Vsetín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky
Re: La Specialista EC9335.M
Odpusťte mi nedůvěru, ale co na tom může být kvalitního, když to má v sobě mlýnek? Toto schéma kávovaru neudělá lepší kafe než automatický kávovar ne?
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
- janek
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 06. led 2013 19:31:53
- bydliště: Slaný
- kávovar: Rocket Mozzafito Cronometro
- mlýnek: Mahlkonig x54
Re: La Specialista EC9335.M
Trochu oklikou se dostanu k “ La Specialistovi”.
Já, zakladatel na těchto stránkách téma Catler ES1210 jsem po letech dospěl k názoru že je potřeba omladit kávový park a rozhodl se svůj starý dobrý kávostroj už nedávat do servisu po třetí, a nedávat mu znovu nové čerpadlo a raději si asi po 8 letech koupím nový kávovar. Čerpadlu jsem dával dost zahulit, tak se nedivím, že vyžadoval už třetí. (viz moje videa) Ať si každý říká co chce, ale ES 1210 není -nebyl vůbec špatný stroj, ať byl vyroben kde chce.
https://www.youtube.com/watch?v=m5qLCXfU1XA
Z finančních důvodů a taky trochu estetických (i kvůli manželce) jsem se rozhodl pro DeLonghi La Specialista a né třeba pro Rocket Appartamento.
Další řádky už jsou určeny pro ty, co mají rádi nejen dobrou kávu, ale i funkční věci.
Popořadě: stroj je velmi pěkný, designově vydařený, mlýnek daleko tišší než u předchůdce. Co se ale výrazně nepovedlo je například páka, která je ještě menší než u Catlera. Uvnitř páky je plast - vevím proč, zřejmě pro to, že spařovací hlava není nahřívaná, tak kdo čeká, že se mu nahřeje i páka, čož bych u takového stroje čekal - má smůlu. Takže zřejmě aby káva protékající studenou pákou nechladla. Další divná věc jsou spařovací misky, které jsou výměnné (větší-menší) a při vyklepávání puku z páky se fakt nadřete, protože misky nejsou kónické a jsou z dvou dílů. Miska a sítko. (?) To jsou rány, než něco z páky vypadne …. a většinou vyletí i ona miska, která v páce opravdu moc nedrží. Navíc lógr v páce bývá dost mokrý, protože mlýnek neumožňuje jemnější mletí a množství namleté kávy je maximální pro danou misku. Dost mi vadí, že páka je vždy pěkně zasviněná. Takže si připravte lžičku na vydlabání nebo jiné dloubadlo. Navíc se páka dost špatně nasazuje a zamyká do plastového bajonetu ve spařovací hlavě. Má dost ostré hrany. Nahřívací plocha pro šálky se velmi dlouho nahřívá. Jestli jedete na dovolenou a máte plný zásobník kávy a chcete jí uchovat třeba v lednici - máte zase smůlu. Zásobník i s kávou nesundáte.
Inzerovaný štětec na čistění není součástí balení.
Tryska pro napěnění mléka funguje dobře, ale po chvíli
Je dobře vymyšlená pěchovací páka která je neodnímatelnou součástí.
Že bych přeci jen opravil starýho dobrýho Catlera ES1210?
Doplnění1:
další věc nemilá je, že když přijde návštěva a děláte jedno kafčo za druhým, tak při dokončené extrakci není z páky odveden přebytečný tlak dolů, někam do spodní misky ale zůstane v páce.
což se projeví při odemčení páky tak, že tlak vyžene zůstatkovou vodu i s lógrem okamžitě vyteče ven z páky. Takže vyklepnete bahýnko a musíte páku umýt. Nehledě na to, že je zaneřáděný i bajonet pro páku a spodní odkapávací miska. Takže ten štětec budete fakt potřebovat. .........NECHÁPU TY, CO TO VYMÝŠLELI !!!
Doplnění 2:
Pokud používáte "Knockbox" neboli odklepávač, určitě se vám stane, že vyklepnete sítko i s pukem které je součástí misky. A když si toho nevšimnete, namelete si do páky kafčo rovnou bez sítka, čímž si zacpete a zasviníte celou páku.
Doplnění 3:
Už vím, čím kávovar dohání nemožnost nastavení větší jemnosti mletí a tím i tlak v páce. Je to ta mikro dírka v misce, která se ráda ucpává.
Doplnění č 4:
měřil jsem teplotu vytékající z prázdné páky: 1. teplota 72`C, 2.teplota 84`C
Tak až si přinesete dobré kafčo z kofíšopu kde vám chutná a doma se to nedá pít, protože je to kyselý jak šťovík, je to teplotou. Protože 92`C ten stroj rozhodně neudělá.
Já, zakladatel na těchto stránkách téma Catler ES1210 jsem po letech dospěl k názoru že je potřeba omladit kávový park a rozhodl se svůj starý dobrý kávostroj už nedávat do servisu po třetí, a nedávat mu znovu nové čerpadlo a raději si asi po 8 letech koupím nový kávovar. Čerpadlu jsem dával dost zahulit, tak se nedivím, že vyžadoval už třetí. (viz moje videa) Ať si každý říká co chce, ale ES 1210 není -nebyl vůbec špatný stroj, ať byl vyroben kde chce.
https://www.youtube.com/watch?v=m5qLCXfU1XA
Z finančních důvodů a taky trochu estetických (i kvůli manželce) jsem se rozhodl pro DeLonghi La Specialista a né třeba pro Rocket Appartamento.
Další řádky už jsou určeny pro ty, co mají rádi nejen dobrou kávu, ale i funkční věci.
Popořadě: stroj je velmi pěkný, designově vydařený, mlýnek daleko tišší než u předchůdce. Co se ale výrazně nepovedlo je například páka, která je ještě menší než u Catlera. Uvnitř páky je plast - vevím proč, zřejmě pro to, že spařovací hlava není nahřívaná, tak kdo čeká, že se mu nahřeje i páka, čož bych u takového stroje čekal - má smůlu. Takže zřejmě aby káva protékající studenou pákou nechladla. Další divná věc jsou spařovací misky, které jsou výměnné (větší-menší) a při vyklepávání puku z páky se fakt nadřete, protože misky nejsou kónické a jsou z dvou dílů. Miska a sítko. (?) To jsou rány, než něco z páky vypadne …. a většinou vyletí i ona miska, která v páce opravdu moc nedrží. Navíc lógr v páce bývá dost mokrý, protože mlýnek neumožňuje jemnější mletí a množství namleté kávy je maximální pro danou misku. Dost mi vadí, že páka je vždy pěkně zasviněná. Takže si připravte lžičku na vydlabání nebo jiné dloubadlo. Navíc se páka dost špatně nasazuje a zamyká do plastového bajonetu ve spařovací hlavě. Má dost ostré hrany. Nahřívací plocha pro šálky se velmi dlouho nahřívá. Jestli jedete na dovolenou a máte plný zásobník kávy a chcete jí uchovat třeba v lednici - máte zase smůlu. Zásobník i s kávou nesundáte.
Inzerovaný štětec na čistění není součástí balení.
Tryska pro napěnění mléka funguje dobře, ale po chvíli
Je dobře vymyšlená pěchovací páka která je neodnímatelnou součástí.
Že bych přeci jen opravil starýho dobrýho Catlera ES1210?
Doplnění1:
další věc nemilá je, že když přijde návštěva a děláte jedno kafčo za druhým, tak při dokončené extrakci není z páky odveden přebytečný tlak dolů, někam do spodní misky ale zůstane v páce.


Doplnění 2:
Pokud používáte "Knockbox" neboli odklepávač, určitě se vám stane, že vyklepnete sítko i s pukem které je součástí misky. A když si toho nevšimnete, namelete si do páky kafčo rovnou bez sítka, čímž si zacpete a zasviníte celou páku.

Doplnění 3:
Už vím, čím kávovar dohání nemožnost nastavení větší jemnosti mletí a tím i tlak v páce. Je to ta mikro dírka v misce, která se ráda ucpává.
Doplnění č 4:
měřil jsem teplotu vytékající z prázdné páky: 1. teplota 72`C, 2.teplota 84`C
Tak až si přinesete dobré kafčo z kofíšopu kde vám chutná a doma se to nedá pít, protože je to kyselý jak šťovík, je to teplotou. Protože 92`C ten stroj rozhodně neudělá.
Naposledy upravil(a) janek dne čtv 09. pro 2021 22:20:47, celkem upraveno 3 x.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: La Specialista EC9335.M
Tomu nerozumím. Čím jsi dával čerpadlu "dost zahulit"?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- janek
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 06. led 2013 19:31:53
- bydliště: Slaný
- kávovar: Rocket Mozzafito Cronometro
- mlýnek: Mahlkonig x54
Re: La Specialista EC9335.M
No, maximálnímu množství pro páku a jemností. Téměř vždy mi z páky tekl krém, jak vidíš na videu. A navíc jsem se naučil vodu upravovat. Tak nevím jakou vodu používáš? Já vždy z filtru a špetka sody + špetka soli. Na chuti vody to nepoznáš, ale pro vodu se změní některé parametry které se výrazně podepíší na kvalitě kávy.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: La Specialista EC9335.M
Jééé! Konečně někdo, kdo do kafe dává taky sůl
Já jí tam dávám taky, ale se špetkou cukru (přímo do kafe). Tu sodu jsem kdysi taky používal, ale jako pufr k Epsomské soli (Barista Hustle Water Recept) pro vodu do kávovaru... No jestli používáš filtrovanou vodu z Brity, ta mi vždycky vykazovala nízké pH, tam je asi soda dobrá na dorovnání neutrality a sůl určitě dodá tu chuť k pomlaskání
... Kolik toho dáváš? Nemá to nějaký vliv na trubky nebo na to čerpadlo?


Naposledy upravil(a) Dabass dne pát 19. bře 2021 22:27:30, celkem upraveno 4 x.
- janek
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 06. led 2013 19:31:53
- bydliště: Slaný
- kávovar: Rocket Mozzafito Cronometro
- mlýnek: Mahlkonig x54
Re: La Specialista EC9335.M
Voda je z filtru který je součástí lednice, ..... už jsem se lekl, že dáváš cukr do nádžky .... sodu dávám páč mi připadá, že to kafčo má jednak lepší pěnu, druhak tam víc cítím různý chutě a příchutě .... různý čokolády, mandle atd. Nádržka je 2L a řekl bych že soli tak mezi 2-3 prsty, a sodu asi taky tolik. Ale při ochutnání vody to vůbec nepoznám.
Na trubky bych řekl že to má spíš pozitivní, páč ta voda není tak tvrdá, no spíš vápenitá - si tak myslim.
Na trubky bych řekl že to má spíš pozitivní, páč ta voda není tak tvrdá, no spíš vápenitá - si tak myslim.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 76
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: La Specialista EC9335.M
Tak zase od soudruhů výrobek Do-Do (doma dodělat). Přitom výrobně by to zvýšilo cenu nepatrně, nebo vůbec. Přitom kávovar vypadá TAK SKVĚLE. Kdo rád něco kutí to po úpravách jde. Pro ty méně zručné je opravdu lepší za tu cenu asi koupit LELIT PL82T KATE...janek píše: ↑úte 16. bře 2021 13:47:03 Doplnění1:
další věc nemilá je, že když přijde návštěva a děláte jedno kafčo za druhým, tak při dokončené extrakci není z páky odveden přebytečný tlak dolů, někam do spodní misky ale zůstane v páce.což se projeví při odemčení páky tak, že tlak vyžene zůstatkovou vodu i s lógrem okamžitě vyteče ven z páky. Takže vyklepnete bahýnko a musíte páku umýt. Nehledě na to, že je zaneřáděný i bajonet pro páku a spodní odkapávací miska. Takže ten štětec budete fakt potřebovat. .........NECHÁPU TY, CO TO VYMÝŠLELI !!!
![]()
Doplnění 2:
Pokud používáte "Knockbox" neboli odklepávač, určitě se vám stane, že vyklepnete sítko i s pukem které je součástí misky. A když si toho nevšimnete, namelete si do páky kafčo rovnou bez sítka, čímž si zacpete a zasviníte celou páku.![]()
Doplnění 3:
Už vím, čím kávovar dohání nemožnost nastavení větší jemnosti mletí a tím i tlak v páce. Je to ta mikro dírka v misce, která se ráda ucpává.
- dada
- Příspěvky: 1
- Registrován: stř 08. pro 2021 11:27:26
- bydliště: Roudnice nad Labem
- kávovar: DeLonghi specialista
- mlýnek: Baratza virtuoso plus + překapávač
Re: La Specialista EC9335.M
No ok, je to jak vidim velkej kompromis ale koupil sem za 15 tak neřeším. Misky sou fakt hrozný. No a zatím se mi nedaří dosáhnout toho aby se tlaková ručička prohnula, natož byla v optinal zone. Ale i přesto kafe výborný..
- janek
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 06. led 2013 19:31:53
- bydliště: Slaný
- kávovar: Rocket Mozzafito Cronometro
- mlýnek: Mahlkonig x54
Re: La Specialista EC9335.M
Přečti si v návodu jak se upravuje mlýnek po výměně mlecích kamenů. Myslí (oni) tím, když jsou kameny opotřebované, zmenší se -zřejmě elektonicky- rozteč a tím dosáhneš jemnějšího mletí. Já jsem na "1" a je to docela dobrý. Ručička na manometru jde až k červenýmu poli. Občas při změně druhu kávy jdu na max "2". Ujde to.
!!! Ale začni s upgradem na "6" ať se ti mlýnek nekousne jako mě. Mletí je pak extrémě jemné.
P.S. napsal jsem Ježíškovi o ECM Technika V Profi PID nebo Rocket Espresso Mozzafiato Cronometro R. Ať si vybere. A taky jsem mu napsal, že mě ty pokusy-omyly už nebaví a že jsme tu jen jednou a že ten stroj je vlastně jedna dovolená s rodinou u móře a když jsme teda vloni vastně nikde nebyli, tak by se mohl pochlapit!
Tak uvidíme a rozhodně dám vědět!
A kdyby někdo chtěl asi rok starý vlasně výborný stroj na kávu v super stavu, ať dá vědět, určitě se domluvíme!
!!! Ale začni s upgradem na "6" ať se ti mlýnek nekousne jako mě. Mletí je pak extrémě jemné.
P.S. napsal jsem Ježíškovi o ECM Technika V Profi PID nebo Rocket Espresso Mozzafiato Cronometro R. Ať si vybere. A taky jsem mu napsal, že mě ty pokusy-omyly už nebaví a že jsme tu jen jednou a že ten stroj je vlastně jedna dovolená s rodinou u móře a když jsme teda vloni vastně nikde nebyli, tak by se mohl pochlapit!
Tak uvidíme a rozhodně dám vědět!
A kdyby někdo chtěl asi rok starý vlasně výborný stroj na kávu v super stavu, ať dá vědět, určitě se domluvíme!
- janek
- Příspěvky: 44
- Registrován: ned 06. led 2013 19:31:53
- bydliště: Slaný
- kávovar: Rocket Mozzafito Cronometro
- mlýnek: Mahlkonig x54
Re: La Specialista EC9335.M
Konec pokusů a omylů.
Tímto se loučím s De Longhi Specialistou ale i s tímto fórem a přesouvám se na viewtopic.php?f=166&t=5329
Stroj uvedu do super stavu a budu ho nabízet za slušnou cenu k prodeji.
Všem stávajícím přeju hodně úspěchů a trpělivosti
Tímto se loučím s De Longhi Specialistou ale i s tímto fórem a přesouvám se na viewtopic.php?f=166&t=5329
Stroj uvedu do super stavu a budu ho nabízet za slušnou cenu k prodeji.
Všem stávajícím přeju hodně úspěchů a trpělivosti

- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1412
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: La Specialista EC9335.M
Blahopřeji k prozření. Je dobré, že ses podělil o své zkušenosti.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!