píšu zde po necelém roce, kdy jsem se dostal do styku s mým prvním pákovým kávovarem, což byl DeLonghi EC820b, který jsem dostal používaný jako dárek. K tomu byl mlýnek KRUPS GVX242. Různě jsem experimentoval a již se mi podaří udělat alespoň chutnou kávu, ale je to stále pokus/omyl a nedostal jsem se ke konzistentním výsledkům, což s těmito mašinkami ani nejde, což mi tady pár lidí už poradilo. Prostě dát si kávu v kavárně a porovnat si to s tím, co mi teče doma, vždy rychle vystřízlivím

Momentálně jsem ve stavu, kdy jsem našetřil nějaké peníze a na vánoce bych rád upgradoval na nový kávovar s mlýnkem, ideálně s cenovkou do 15 000 Kč. Vím, že to není mnoho, ale snad se k nějakému chutnému výsledku dá dopracovat i s tímto rozpočtem. Samozřejmě jsem na toto fórum zapomněl a z videí na youtube a běžném googlení jsem si vyhlídnul Sage Barista Express, což si můžu oddychnout, že jsem ho nakonec neobjednal, protože tady dostává velkou bídu

Co jsem si tak procházel fórum, tak nejčastěji se zde zmiňuje Rancilio Silvia nebo Gaggia Classic, ale spoustu vláken je několik let starých a zajímalo by mě, jestli se za tu dobu něco nezměnilo, nevyvinula se doba dopředu a nejsou k prodeji nějaké jiné (lepší?) alternativy, nebo bude nejlepší zůstat u osvědčené klasiky?
Pro představu - kávovar bude vyrábět 1-3 kávy denně, bude to vždy i s mlékem, takže fajn tryska na napěňování mléka je potřeba. Takže 10 káv denně či více nepřipadá v úvahu. Moje představa je udělat si cappuccino jako z kavárny, nebo se tomu co nejvíce přiblížit

Případně pro doporučení kávovaru prosím i napsat, co vše k tomu je ideálně potřeba, zda je potřeba mašinku modifikovat, koupit jinou páku (bottomless?), nepřetlakové misky apod.
Budu moc rád za každou Vaši radu a doporučení, klidně i s linkama na konkrétní e-shopy, kde máte osvědčeno, nebo je zrovna nějaká výhodná nabídka.