Tak jsem trochu pátral a zjistil jsem, že jsem objevoval kolo nebo pluh, nebo jak to bylo
K výměně Niche za ploché kameny 64mm :
Jak jsem popsal, změna na starém mlýnku nastala s novými kameny. K tomu jen to, že když jsem objednal kdysi přímo na Doge 63, byly rovnou tupé, jinak se to nedá říct. Po přebroušení se to mírně zlepšilo. Teprve kameny pro M80 , nové , byly jiná liga, velmi ostré. Podle toho i dobrý výsledek.
A teď k tomu, jak jsem začal sypat rovnou za chodu do upravené násypky a tím se dostal chuťově cca na úroveň Niche :
Našel jsem, že již 2020 J.Hoffmann uveřejnil video, kde mele nadvakrát , potom s pomalým dosypáváním a nakonec to zjednoduší na velmi pomalé sypání zrn do mlýnku (zde náhodou Niche). A stalo se to, co jsem teď objevil, že se chuť zlepší a je potřeba mlít více na jemno.
Vypadá to, že záleží na tom, jaký je odpor na výstupu z mlýnku (těsné a dlouhé výstupy), jaký je tlak zrna do mlýnku apod.
Zřejmě, pokud je mlýnek "neucpaný", tak dává trošku jiný rozptyl zrn, zejména méně fines, což by odpovídalo, že méně drtí to, co se tam pěchuje.
U Niche je částečně již toto aplikováno tím, že NFC disk pouští pomaleji zrna dovnitř. A šachta je uzpůsobena na snadný výstup zrna.
Efekt je větší u mlýnku, který byl nastaven přesně opačně. Např. můj Doge, či obdobně Mazzery apod.
Nevýhodné vodorovné a dlouhé šachty, hoppery na mnoho zrna nebo ještě vylepšeno, jak se tradovalo, použitím závaží na zrnu po odstranění hopperu.
Shrnuto, Niche je výhodný, že řeší téměř vše svým designem, má jen malé mouchy. Je malý a drahý.
Nicméně obdobně kvalitní jsou i mlýnky s plochými kameny (nebo i lepší), pokud jsou dnes dělány pro SD.
Ale i prehistorické mlýnky, pokud se vyřeší zmíněné (výstup a nástup ) , dávají stejně dobré výsledky.
Pokud se odstraní vliv cest kávy, tak rozhodují mlecí kameny. Pak záleží jaký set se do mlýnku osadí.
Proto bude jiný Niche Zero a Niche Duo a např. Duo se bude velmi podobat jiným mlýnkům s plochými kameny 83mm.