Pár poznatků pro lidi, kteří jsou schopni vzít nějaké nářadí do ruky:
Rukama mi prošlo několik komerčních mlýnků:
Rancilio MD50 , Fiorenzato Doge 63 , Rossi RR45, Mazzer Jolly, Expobar (Cunnil Marfil)
K tomu taky pár domácích : Krups Gvx, Rancilio Rocky, Ascasso i-steel, Nemox Lux
Co dodat k těm domácím ? Krups a podobné krámy asi každý po ztrátě nervů zahodí nebo se štěstím prodá někomu neznalému.
Rocky je poctivý, bohužel s nevhodným zobákem a výstupní šachtou, špatně se rozebírá a má velký skok ve změně mletí.
Ascasso je na tom lépe, je stepless, přesto má podobný problém s výstupní šachtou. Nemox (Iberital..) je nejlevnější použitelný na espresso, velmi malý, hlučný, dost plastu vevnitř, ale jde to.
Společnou výhodou všech jsou velmi malé rozměry... varianty s dozerem jsou už větší (Rocky dozer, Gaggia Mdf).
Samozřejmě jak Rocky, tak Nemox lze předělat na stepless, u Nemoxu po změně na typ Iberital, což ovšem přijde cca na 1 tis.
Kdo má místa dost a nebojí se trochy námahy , za stejnou nebo nižší cenu může získat použitý komerční mlýnek. Mele lépe. Lépe se udržuje a vydrží věčnost.
Jaký ? Přece jen jsou u nich taky rozdíly.
Mletí : víceméně stejně kvalitní, malé rozdíly jsou dané mlecími kameny, zda jsou nové, levné nebo originální, broušené a v neposlední řadě geometricky srovnané (vertikálně i horizontálně).
vyplatí se nastavit kameny co nejlépe (fix, podložky či páska na podložení), stačí to na celou dobu použití kamenů.
Dozer: za málo peněz pouze s ním, za cca 500 lze téměř každý mlýnek předělat na fresh verzi s trychtýřem, ovšem je to trochu řemeslné práce (vyříznout otvor pro šachtu).
ovšem i dozer má své výhody, je trochu méně svinčíku kolem a rozruší se v něm případné hrudky kávy.
opět se dá různě vylepšit zametání kávy u těch, kde to trochu zlobí.
Výstupní šachta: zde jsou velké rozdíly.
- Úzké a krátké či středně dlouhé šachty se dobře vyhrabují nějakým ohnutým drátem,lze to i než se zastaví motor, pokud je hrabátko dobře udělané se zarážkou.
- široké a krátké lze dobře vymést štětcem, ovšem až po zastavení motoru
- široké a dlouhé opět štětcem
- čím větší šachta, tím víc se do ní vejde namleté kávy, pak se prostě musí vymetat
Mlecí komora : většinou malá, akorát kolem unašeče kamene. Trvale v ní zůstane nalepené malé množství kávy, je potřeba to vše jednou za čas vyčistit - to ovšem platí pro každý mlýnek.
Komerční mlýnky mají vzhledem k rozměrům větší retenci. Tedy to, co zůstává v kamenech a v šachtě. Platí to tehdy, pokud se mele z plného zásobníku.
(pro tento účel byly navrženy a zde v podstatě na retenci nezáleží, protože melou do zásoby v dozeru a často, na doma je to ovšem něco jiného)
Doma při použití se zásobníkem je dobré vyhrabávat šachtu (a) odemlít zbytek kávy předem, samozřejmě jsou to ztráty materiálu.
Při mletí v režimu single dosing - mletí jedné dávky - lze na retenci zapomenout, pokud se vymetá šachta.
Uniformita mletí je zde trochu horší, pomáhá použití zátěže, pokud se místo zásobníku použije nějaká jiná trubková násypka.
Ovšem výhody jsou jasné, předem navážená dávka, žádné ztráty, možnost střídání káv.
V jakém stavu jsou tyto mlýnky ? Většinou v lepším, než jak to vypadá podle odřenin. A co obnáší tzv. repase ?
V každém případě rozebrání a vyčištění od zbytků žluklé kávy. Někdy odpojení případné automatiky mletí nebo časovače. A to může být všechno.
Často výměna nebo broušení kamenů (nové cca 600-900, broušení polovinu). Vyjímečně výměna ložisek motoru. A někdo chce nový nátěr.
Moje statistika:
Můj opticky nejzachovalejší Fiorenzato (4000) vyžadoval kameny i ložiska (700 + 200)
Nejvíc opotřebený nejstarší Mazzer(1800) pouze výměnu časovače za vypínač a přepojení ze 3 na jednu fázi. Jinak technicky perfektní, slušel by mu nový lak.
Rossi( 3500) pouze broušení kamenů (350)
Rancilio (3500) pouze odpojení automatiky dozeru.
Dva jsem předělal na trychtýř, dva zůstaly s dozerem. A všechny zůstaly v rodině. Dopřál jsem si druhý na mletí na filtr, je to pohodlnější.
A moje subjektivní hodnocení :
Mazzer Jolly (a klony Astroia...) : pokud chce někdo jednoduchou radu, kupte Mazzer (i Mini s 64mm kameny, ten ovšem levný nebude)
plusy : stepless nastavení mletí, fixace horního unašeče pružinami, kvalitní provedení, celokovové tělo, malá šachta i celkově "malé" rozměry, lze mlít bez víka, je i tichý
mínusy : ? ... no a není zadarmo a velikosti cigaretové krabičky
Fiorenzato Doge 63 : téměř klon Mazzeru , bez pružin s kolíkovým nastavením stupňů
plusy : krasavec, byť velký, malá šachta, mletí i bez víka, tichý, celokovové tělo, kvalitní provedení
minusy : stupně nastavení s delším krokem , aretace úplně nefixuje unašeč, předělal jsem na stepless a bylo po problému
Rossi RR45 (a klony Brasilia, Nuova Simonelli....) :
plusy : relativně malý, velmi krátká šachta, dobře se vymetá
mínusy : velká šachta, hodně rozprašuje, mletí s víkem na dozeru nebo trychtýři, provedení s plastovými kryty, hlučný
velmi hrubé nastavení mletí, špatná aretace, vyřešeno předěláním na stepless
Rancilio MD50 (klony Promac...) :
plusy : prakticky stepless nastavení, relativně tichý, celokovový, kvalitní provedení, možná s výjimkou šachty
mínusy : velká a dlouhá šachta, a ještě šikmá, přesto lze vymetat štětcem , mletí s víkem, opticky velký a těžký
U všech těchto typů je kvalitní provedení mlecí komory, je kovová, malá, kameny lze "dobře" vypolohovat.
Měl jsem ovšem, než jsem ho vrátil, taky jeden Expobar (Cunill Marfil). Důrazně doporučuju vyhnout se obloukem.
Ano, mele, ovšem je celoplastový, včetně obří mlecí komory a se systémem, kde si nedokážu představit nastavení kamenů, ani výměna není jednoduchá, hliníkové lopaty obří komoru špatně vymetají.
Retenci se zde nelze vyhnou ani vymetáním velké šachty, v komoře se neustále vrší různé množství kávy i při single dosing. Je hlučný a hrozně veliký.
Výrobce má jistě i jiné a lepší mlýnky, ale tenhle celoplasťák je prostě pod úroveň.
Komerční mlýnek s novými kameny vydrží v běžném domácím provozu 10 i 20 let bez starostí, jen s občasným jednoduchým vyčištěním. Je kvalitní, bohužel má své rozměry.
Výhoda je žádná elektronika, nemá se co zkazit. Problém jak dávkovat kávu, zda vážit, či nevážit, mlít na čas apod.... to si musí vyřešit každý sám, co je pro něj důležité.
Ani nový domácí mlýnek, včetně dávkovací elektroniky to neřeší, vždy je problém s rozptylem dávek různým chováním u různých druhů káv a zachytáváním v zobácích. Možná drahé mlýnky s integrovanou vahou ? Kdo si to může a chce dovolit ?
Osobně mi stačí použití velkého mlýnku bez starostí, s variabilitou 0,2-0,3g mezi dávkami a bez retence. Prostě komerční, single dosing. Za málo peněz hodně muziky.
Nikoho nenavádím na obří mlýnek na doma, je to subjektivní názor. Většinou je dnes poptávka po jemném nastavení, nebo rovnou stepless. Předělávky stupňů mletí jsou trochu pracnější, z tohoto pohledu vyšly bezpracně mlýnky:
Mazzer Jolly, Rancilio MD50
Mrzí mně, že jsem neviděl mlýnek San Marco SM, tam nemám žádné informace.
Z hlediska použití, vlastně lze všechny používat stejně, buď single dosing předem navážené dávky a vymést šachtu nebo z plného zásobníku na čas + vymetení, purista může příště odemlít cca 3-5g kávy, vymést a vyhodit, pak teprve mlít pro espresso.
Ale u dvojitého to snad ani není potřeba.
Porovnání kvality mletí u těchto mlýnků nepokládám za proveditelné. Můžou se od sebe lišit i tak, jak se od sebe můžou lišit dva stejné mlýnky v jiném stavu, s jinými kameny a jiným seřízením. A porovnávat je zároveň, to snad ani nejde... to je pro opravdové nadšence.
KOMERČNÍ MLÝNEK ??
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: KOMERČNÍ MLÝNEK ??
danst: dík za obsáhlý příspěvek na zajímavé téma.
Osobně jsem nakonec nechal u svého Fiorenzato doser. Jednak to neumím předělat na doserless tak aby se mi výsledná práce líbila ale hlavně jsem se s doserem sžil. Pomocí stopek si změřím dobu mletí při dané kávě (moc kávy už nestřídám) a dělám v 90% případů 4 dávky - dvě dvojitá espressa. To v mém případě znamená 12 vteřin mletí. Zbytků mám minimálně, mlýnek je rychlý a tichý. Bordelu okolo mlýnku je nyní také minimálně.
To jsou v rychlosti mé postřehy.
Osobně jsem nakonec nechal u svého Fiorenzato doser. Jednak to neumím předělat na doserless tak aby se mi výsledná práce líbila ale hlavně jsem se s doserem sžil. Pomocí stopek si změřím dobu mletí při dané kávě (moc kávy už nestřídám) a dělám v 90% případů 4 dávky - dvě dvojitá espressa. To v mém případě znamená 12 vteřin mletí. Zbytků mám minimálně, mlýnek je rychlý a tichý. Bordelu okolo mlýnku je nyní také minimálně.
To jsou v rychlosti mé postřehy.

- reign
- Příspěvky: 36
- Registrován: čtv 19. dub 2018 16:54:53
- bydliště: Česká Lípa
- kávovar: *Rancilio Silvia
- mlýnek: *Fiorenzato T80
Re: KOMERČNÍ MLÝNEK ??
@danst: prosím Tě, jak jsi předělal mlýnek na doserless s trychtýřem? Vyráběl jsi ho sám, nebo se to nechá někde koupit? Mám od včerejška Fiorenzato T80 (za ultra lidových 2000,- Kč) PET láhev tam opravdu rvát nechci, doser nesnesu, trychtýř by byl ideální...
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: KOMERČNÍ MLÝNEK ??
Běžně se to dělá (i já) z tohoto:
https://www.ebay.com/itm/Silver-Conical ... SwMK9aQDbA
Cena je dokonce do limitu 22 EUR, levnější než dřív.
Jediný problém je nepříjemná práce s nerezem, vyříznout správný otvor, zkrátit a všechno zahladit. Nechtěl bych to dělat znovu.
Doser není úplně špatný, jen to s ním déle trvá, zase má trochu míň svinčíku okolo.
https://www.ebay.com/itm/Silver-Conical ... SwMK9aQDbA
Cena je dokonce do limitu 22 EUR, levnější než dřív.
Jediný problém je nepříjemná práce s nerezem, vyříznout správný otvor, zkrátit a všechno zahladit. Nechtěl bych to dělat znovu.
Doser není úplně špatný, jen to s ním déle trvá, zase má trochu míň svinčíku okolo.
- reign
- Příspěvky: 36
- Registrován: čtv 19. dub 2018 16:54:53
- bydliště: Česká Lípa
- kávovar: *Rancilio Silvia
- mlýnek: *Fiorenzato T80
Re: KOMERČNÍ MLÝNEK ??
Díky moc, kouknu na to.
Objednáno, zatím tam asi přeci jenom tu uřízlou PET láhev dám...
Objednáno, zatím tam asi přeci jenom tu uřízlou PET láhev dám...
Re: KOMERČNÍ MLÝNEK ??
Odkaz nefunguje, můžeš prosím poslan nějaký aktuální. Ideálně i s fotkou tvého výsledku?danst píše: ↑ned 13. kvě 2018 8:58:27 Běžně se to dělá (i já) z tohoto:
https://www.ebay.com/itm/Silver-Conical ... SwMK9aQDbA
Cena je dokonce do limitu 22 EUR, levnější než dřív.
Jediný problém je nepříjemná práce s nerezem, vyříznout správný otvor, zkrátit a všechno zahladit. Nechtěl bych to dělat znovu.
Doser není úplně špatný, jen to s ním déle trvá, zase má trochu míň svinčíku okolo.
Rád bych po asi 10 letech vyměnil svůj Mahlkonig Vario Home, za mlýnek s většími kameny. Jsem zvyklý na časovač a bez něj mlýnek již nechci. Rád si hraju a tak si i klidně časovač a výsyp dodělám. Chci pouze mlýnek bez zásobníku s pevnou konstrukcí (kovovou) a ideálně 64mm kameny.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: KOMERČNÍ MLÝNEK ??
něco takového, hledat, prodejci to různě mění :
jak jsem to měl je vidět tady :
Osobně jsem právě z takového řešení vycouval a předělal mlýnek na přímou výsypku typu Niche, Mythos, F64E apod....
prostě krátká výsypka rovnou z mlecího prostoru - dá to trochu práce vymyslet a hlavně vyladit vlastnosti statika, hrudkování, prášení, opakovatelnost, ale jde to
Až budu mít čas (tak do 14 dnů?) tak sem dám nějaké foto.
Kód: Vybrat vše
https://www.ebay.co.uk/itm/315068103947?hash=item495b85bd0b:g:PAwAAOSw5ZBlk64U&amdata=enc%3AAQAIAAAA8B1CTz9jFJ7L2qe6OrKEVVzb0oLVvXfkoionCIng8dQeQAwwKvYgzsmJ7CIaNu%2BptGY7cke8DHfct8Xb5KnrOGzd6NNkkeGc3r%2Fgo3tad06%2F8AbQoM7%2BeQfuzBJjIlHYxaZH9Qnq6EfFO2DYe%2FzIghdYFDdksA6KLVmOeOJnBKH7dQ2pNtlUCtaYNw0HttxNZiHcxqDCElKS98ZjqPt82fQk8Fq5%2BEowjhlmsUKF5N0h6mTrNwA%2FnUE5wr8DjEDjo29DarRqNvFSkmVaRjmdeZfC9ewLNqupuVFgT0cvfBMTn5O%2B4xQtqFjnjG2GVPR1gQ%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR9D9552ZYw
Kód: Vybrat vše
https://www.primacafe.cz/primafrm/viewtopic.php?f=65&t=2609
prostě krátká výsypka rovnou z mlecího prostoru - dá to trochu práce vymyslet a hlavně vyladit vlastnosti statika, hrudkování, prášení, opakovatelnost, ale jde to
Až budu mít čas (tak do 14 dnů?) tak sem dám nějaké foto.