po dlouhém pátrání, hledání informací jsem zakoupil tento kávovar. Vydržel jsem a s otevřením balíku jsem počkal až na ježíška

Po rozbalení se na mě smál pěkný a moderně vypadající kávovar. Prolétl jsem návod a pustil se do testování. K tomu jsem měl 2 druhy kávy, Keňa a Indonésie, namleté do pressovače prodavačkou v obchodě. Kávovar jsem propláchl a začal. Při proplachovaní jsem zjistil, ze voda teče i nad pákou a začal jsem být lehce nervozní. Nicméně po naplnění kávou si to sedlo a už tekla jen káva. Výsledek mě ale vůbec nenadchl. Káva vypadala jako černá voda z překapávače, pěna žádná. Zkusil jsem více udusat kávu v páce a výsledek byl lepší. Tak si říkám, jak dosáhnout tlaku 20kg na kávovaru, který váží jen pár kilo

U asi desáté kávy se výsledek aspoň trochu podobal tomu, co bych čekal. Zkoušel jsem pak přidat do kávy mléko a napěnit. To už vypadalo velice dobře. Jen je potřeba dát více kávy do dávkovače a udělat méně kávy. Jinak mléko sebere kávě chuť.
Druhá káva - Indonésie nedopadla o mnoho lépe. Opět bylo potřeba dělat pěnu dodatečně a postrádal jsem sílu a výraznější chuť.
Jak jsem tu již několikrát četl, káva je alfou a omegou všeho a tak jsem se vydal do zatracovaných supermarketů a po delším vybírání koupil kávu Segafredo espresso. Vakuově balená, mletá káva, 250g za nějakých 140kč vycházela podstatně levněji, než předchozí vzroky a tak jsem nečekal žádný zázrak.
Jaké ale bylo mé překvapení, když se hrneček začal plnit pěnou, která se držela na lžičce jako klíště a to jsem ještě neochutnal. Vůně byla několikanásobně intenzivnější. Naplnil jsem hrneček, ochutnal a málem omdlel

Poslední zkouška byla jen nápad, jak si poradí presso se sypaným čajem

A co říci k samotnému espressu? Nejsem odborník, toto je první espresso doma a mohu ho jen doporučit.
Mé laické hodnocení
+ nádoba na vodu 3L
+ velký zásobník na mletou kávu
+ potichý chod
+ předehřívání hrnečku
+ snadná údržba
+ s dobrou surovinou výborné presso
+ polohovatelná podložka dle velikosti hrnku
- podložka pod hrnek je z nerezu, který se poškrábe již při prvním použití
- při zapnutí pařáku teče poměrne dost vody i z páky
- postrádám něco extra na udusání kávy v páce