
Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
díky Osmesi. Vypadá to, že brzy dám pokoj 

- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Zkus se na fóru podívat na návod, jak trénovat pěnění s použitím jarové kapky ve vodě... potom nepíít.pipis píše:Zkoušel jsem dnes dělat pěnu, taky katastrofa ..... zlaté čajíčky - zaleju, vyluhuju a je to
Co clověk to názor. Někdo netepuje skoro vůbec jen zarovná prstem a utáhne v páce.pipis píše:PS - k mašině jsem nedostal tamper, takže to dělám tak, že lehce přitlačím čajovou lžičkou kávu v páce.
Jak moc ovlivní způsob pěchování výsledek? Možná to bude problém, když s PODem je vše OK.
Někdo (včetne mě) tepuje na cca 15kg a potom dotahuje páku jen lehce.
Hodně se dá doladit hrubostí mletí.....
Jinak mě překvapuje použití POD s dobrým výsledkem.
Dle mého laického názoru je továrně nastavená Silvia určená na kávu s tlakem cca 8,5-9. Na PODy se dělá úprava se zvýšením tlaku přes 10.
Důležite je se rozhodnout zda použít Plochý či (vypouklý) Konvexní.pipis píše:Doporučíte majitelé nějaký konkrétní tamper, řekněme do 1200?
Na toto téma se vedou nekonečné diskuse.
Zbytek je o designu a tvé osobní preferenci.
insp. napr zde:
Kód: Vybrat vše
http://www.pasmarose.de/catalog/index.php/cPath/53?osCsid=8a87c9cf55268c569389e94bd75b1704
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
To jako že na to přijdete, nebo Vás to přestane bavit.pipis píše:díky Osmesi. Vypadá to, že brzy dám pokoj
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
doufám to první.
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Děkuji všem za rady i přes SZ, už je vše v pořádku.
Bylo to jen levýma rukama,bohužel než jsem na vše přišel, tak došlo všechno výborné Prima café, tak jsem musel dál
trénovat na obyč Jacobsu. Největší chybou bylo namletí kávy moc na jemno, přišel jsem na to až, když jsem rozpáral
jeden POD a mrknul na jeho hrubost. Na mlýnku Saeco lux se doporučuje hrubost 3, ale u mě se začalo dařit až v rozmezí
6-8. V týdnu objednám pořádný kafe a začne espressománie. Mašina tedy funguje perfektně i když je starší, rozebral jsem
ji a i uvnitř je krásně čistá. Dvě páky jsou fajn, nemusím přehazovat misky.
Bylo to jen levýma rukama,bohužel než jsem na vše přišel, tak došlo všechno výborné Prima café, tak jsem musel dál
trénovat na obyč Jacobsu. Největší chybou bylo namletí kávy moc na jemno, přišel jsem na to až, když jsem rozpáral
jeden POD a mrknul na jeho hrubost. Na mlýnku Saeco lux se doporučuje hrubost 3, ale u mě se začalo dařit až v rozmezí
6-8. V týdnu objednám pořádný kafe a začne espressománie. Mašina tedy funguje perfektně i když je starší, rozebral jsem
ji a i uvnitř je krásně čistá. Dvě páky jsou fajn, nemusím přehazovat misky.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Takže ve finále, žádná věda. (no ještě se uvidí)
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
k dokonalosti to má ještě daleko, ale už vím, že strojek je OK, a chyby jsou jen na straně majitele 

- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
V 99 procentech je to rukama majitele kávovaru, že se nedaří. Jenomže velmi málo kdo si to přizná a hledá chyby stále někde jinde.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Já si to klidně přiznám, .... zatím jsem stále levej jak poleno. Ale ono to přijde
.
Dnes večer zkusím použít přesně tento návod:
Zkoušel ho někdo?

Dnes večer zkusím použít přesně tento návod:
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Zkoušel jsem dle návodu, bylo to už krapítek lepší.
Když pěníte mléko, v první fázi pěnění s tryskou hýbete, nebo ji necháváte na místě?
Nemám představu, jak moc mám otočit knoflíkem ?? .. když otočím o 90 dělá to takové
středně lehké syčení, když otočím o 180, tak už to navíc víří a točí mléko, nevím, jak
agresivně na to jít v té první fázi. Díky.
Když pěníte mléko, v první fázi pěnění s tryskou hýbete, nebo ji necháváte na místě?
Nemám představu, jak moc mám otočit knoflíkem ?? .. když otočím o 90 dělá to takové
středně lehké syčení, když otočím o 180, tak už to navíc víří a točí mléko, nevím, jak
agresivně na to jít v té první fázi. Díky.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Rancilio Silvia
Na začátek na plný kule, aby to dělalo vír, pak točit, aby se to promíchalo. Je tu o tom mraky textu.
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Tak jsem včera konečně chytil správný grif
. Chyba nebyla v mléce, v kávovaru, ve fázi měsíce .....
jen v obsluze. Měl jsem z toho takovou radost, že jsem si to ještě 3 x úspěšně zopakoval. Hlavní chyba byla,
že jsem dával trysku moc hluboko a trochu se toho bál. Teď už jen doladit detaily, není to žádná
věda.

jen v obsluze. Měl jsem z toho takovou radost, že jsem si to ještě 3 x úspěšně zopakoval. Hlavní chyba byla,
že jsem dával trysku moc hluboko a trochu se toho bál. Teď už jen doladit detaily, není to žádná
věda.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
viz.pipis píše:Já si to klidně přiznám, .... zatím jsem stále levej jak poleno. Ale ono to přijde.
Dnes večer zkusím použít přesně tento návod:Zkoušel ho někdo?Kód: Vybrat vše
http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =102&t=505
ostmes
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Díky. Návod jsem zkoušel ze zvědavosti a po vyzkoušení jsem k němu trochu skeptický. Bod 1-4 dělám automaticky, ale
zbytek mi přijde jako zbytečné vědátorství. I klasickým postupem bez surfingu mám podobné, ne-li stejné výsledky, pro mě
dostačující. Až budu chtít zas o kus lepší výsledky a méně práce při přípravě páry, nejjednodušší bude koupit profesionálnější
mašinu, klidně bazarovou. Přece jen Silvia je vynikající ....., ale DOMÁCÍ kávovar.
zbytek mi přijde jako zbytečné vědátorství. I klasickým postupem bez surfingu mám podobné, ne-li stejné výsledky, pro mě
dostačující. Až budu chtít zas o kus lepší výsledky a méně práce při přípravě páry, nejjednodušší bude koupit profesionálnější
mašinu, klidně bazarovou. Přece jen Silvia je vynikající ....., ale DOMÁCÍ kávovar.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
A čo je na tom zlé, že je domáci? Do kaviarne to nebude, ale na 4-6 káv denne je Silvia (podľa mňa) dimenzovaná viac ako dostatočne. Väčšia mašina = dlší čas na zohriatie, väčšia spotreba elektriny, vody na prepláchnutie, ...pipis píše:Přece jen Silvia je vynikající ....., ale DOMÁCÍ kávovar.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Nic, jen konstatuji. Jen mě přišli všechny ty vyčerpávající rituály kolem přípravy zbytečné.
Raději než je, tak bych v případě vyšších nároků šel výš.
Raději než je, tak bych v případě vyšších nároků šel výš.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
V tom linku, čo si sem dal, je popísaný postup, ako urýchliť nahriatie mašiny, nie je to bežný postup použitia.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
měl bych dotaz:
mám doma digiváhu (přesnost +-2g), nevím, jak moc je vhodná, ale když odvážím 9g pro
single misku nebo 16gr pro double a udělám presso, tak po shotu, když vyndám
páku, je v puku voda. Myslím, že to bude váhou, dá se odhadnout množství kávy jinak než
vážením? Nebo mám objednat lepší váhu?
mám doma digiváhu (přesnost +-2g), nevím, jak moc je vhodná, ale když odvážím 9g pro
single misku nebo 16gr pro double a udělám presso, tak po shotu, když vyndám
páku, je v puku voda. Myslím, že to bude váhou, dá se odhadnout množství kávy jinak než
vážením? Nebo mám objednat lepší váhu?
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Ahoj,
a jak ti ta káva chutná?
řiď se chutí, jestli máš v puku obtiskut šroub a teče ti to cca 25/25 tak bych to neřešil.
Ostmes
a jak ti ta káva chutná?
řiď se chutí, jestli máš v puku obtiskut šroub a teče ti to cca 25/25 tak bych to neřešil.
Ostmes
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Zkusím tedy přidat množství, šroub tam obtisknutý moc není, ale měl jsem tam jen zapuštěný,vystupuje jen malinko.