Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Tak jsem se tak nějak pral pořád se správným pěněním mléka (jednou to šlo jak po másle, jednou hrůza děs) až jsem na netu narazil na tuto metodu tréninku:
http://www.youtube.com/watch?v=KxAvYoym ... re=related
...o co jde... netrénuje se na mléku (jednak důvod cena, druhak mě osobně vadí plýtvání když to nepovedené vylévám), ale na vodě s JEDNOU kapkou jaru (skutečně stačí jen jedna). Cíl je stejný jako u mléka ...tj. vytvořit mikropěnu v celém obsahu bez velkých bublin na povrchu.
Vlastní postup (to není nic nového):
-nasadit nádobu pod trysku, trysku umístit více pod hladinu, zapnout páru, nádobou klesat tak až tryska začne lehounce "přisávat" hladinu (skutečně jen slabounce, žádné velké chrochtání) a v této poloze držet,
-jak roste objem stále s nádobou lehce klesat, když je objemu dost, trysku více ponořit a směs dohřát a domíchat
V čem jsou tedy výhody?
-je to levné a hospodárné
-úspěchy jsou mnohem lépe vidět, jelikož voda je čirá a správným pěněním se z ní a saponátu stává jemná "mléčná" emulze, takže již při pěnění vidíte přesně jak to krásně jede
-chyby jsou také mnohem lépe vidět, pokud přisajete vzduchu moc tak okamžitě vylétnou obří bubliny, pokud máte jen ponořeno je voda jen "kalná" a efekt hladké bílé emulze se nedostaví...
Pro mne bylo cca. 15 pokusů během soboty podle tohoto návodu zcela zásadním obratem v dovednosti napěňování mléka, od té doby vysekávám mikropěnu prakticky z čehokoliv a bez problému (...ťuk ťuk na dřevo)...
Pro zkušené mlékomalíře to nic asi nepřinese, ale doufám že kopejtka jako já si to zkusí a k něčemu jim to bude...
Díky za přečtení a dejte vědět jak Vám to jde..
vapno
http://www.youtube.com/watch?v=KxAvYoym ... re=related
...o co jde... netrénuje se na mléku (jednak důvod cena, druhak mě osobně vadí plýtvání když to nepovedené vylévám), ale na vodě s JEDNOU kapkou jaru (skutečně stačí jen jedna). Cíl je stejný jako u mléka ...tj. vytvořit mikropěnu v celém obsahu bez velkých bublin na povrchu.
Vlastní postup (to není nic nového):
-nasadit nádobu pod trysku, trysku umístit více pod hladinu, zapnout páru, nádobou klesat tak až tryska začne lehounce "přisávat" hladinu (skutečně jen slabounce, žádné velké chrochtání) a v této poloze držet,
-jak roste objem stále s nádobou lehce klesat, když je objemu dost, trysku více ponořit a směs dohřát a domíchat
V čem jsou tedy výhody?
-je to levné a hospodárné
-úspěchy jsou mnohem lépe vidět, jelikož voda je čirá a správným pěněním se z ní a saponátu stává jemná "mléčná" emulze, takže již při pěnění vidíte přesně jak to krásně jede
-chyby jsou také mnohem lépe vidět, pokud přisajete vzduchu moc tak okamžitě vylétnou obří bubliny, pokud máte jen ponořeno je voda jen "kalná" a efekt hladké bílé emulze se nedostaví...
Pro mne bylo cca. 15 pokusů během soboty podle tohoto návodu zcela zásadním obratem v dovednosti napěňování mléka, od té doby vysekávám mikropěnu prakticky z čehokoliv a bez problému (...ťuk ťuk na dřevo)...
Pro zkušené mlékomalíře to nic asi nepřinese, ale doufám že kopejtka jako já si to zkusí a k něčemu jim to bude...
Díky za přečtení a dejte vědět jak Vám to jde..
vapno
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Člověče, to je naprosto perfektní video, moc díky za odkaz! Jdu trénovat....
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
tak to jsem rád, že se Vám to také jako metoda líbí... mě se to osvědčilo dost...
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Vynikající video. Už jsem si pomalu myslel, že nemám ten správný JAR, ale při pátem pokusu to najednou přišlo a dělalo to přesně to samé, co má dělat s mlékem. Skvěle se to na tom učí, když jsem pak hned zkusil to samé s mlékem, šlo to už
samo
Už jen doladit detaily.
To že se trénuje v průhledné vodě je opravdu velká výhoda, lépe se kontroluje pohyb konce trysky.
samo

To že se trénuje v průhledné vodě je opravdu velká výhoda, lépe se kontroluje pohyb konce trysky.
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Tak mi po dlouhotanánské době Italové konečně poslali zpátky opravený kávovar a zjišťuju, že už opět neumím napěnit mléko (s tím ručním šlehátkem jsem to za tu dobu dokonale vypilovala). Presso se mi po zjemnění původního odhadu mletí povedlo hned napodruhé, ale to pěnění musím potrénovat. Takže skočit do obchodu pro Jar a jde se na věc. Jestli ještě nakonec přece jenom nevytáhnu to šlehátko ze šuplíku
.

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
ahoj tady Mili,jak pěníte mléko?úhel konvičky,ponoření,množství mléka...to je důležité pa
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Ahoj tady Ostmes.
No nevím zda je to rada, konstatovaní či jen povzdech.
Tošku mi to připadá jako rada profesinálního řidiče/čky řidiči/čce v autoškole.
Řazení, točení volantem, sešlapávaní plynu a spojky.... to je důležité.
Pokud se pokouším radit, či předávat vlastní poznatky napíšu co a jak dělat. Resp. co a jak děláte vy.
Mějte se fajn.
Ostmes
No nevím zda je to rada, konstatovaní či jen povzdech.
Tošku mi to připadá jako rada profesinálního řidiče/čky řidiči/čce v autoškole.
Řazení, točení volantem, sešlapávaní plynu a spojky.... to je důležité.
Pokud se pokouším radit, či předávat vlastní poznatky napíšu co a jak dělat. Resp. co a jak děláte vy.
Mějte se fajn.
Ostmes
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
ahojky mili,tak tedy,do konvičky naleju mléko a to hlavně čerstvé/já používám obyčejné zn.Moraviva z PENNY/.Pro začátek je lepší červené plnotučné a nejlepšíje LASCATO,ale stojí skoro 30kč./lascato není čerstvé,ale je upravené na latte art/. V konvičce /0,3l/ mám mléko do poloviny,ponořím trysku asi 1cm a pouštím páru na doraz,konvičku mírně naklonit .Jási přistrčím zobáček souběžně s tryskou a nakloním konvičku.Začínají se dělat bublinky,ale to nevadí a s konvičkou pomalinku sjíždím dolu až vidím jak u trysky jemně pění mléko.Mléko nabývá na oběmu a hlídám teplotu.Ta má být 65- 70 stupňůC.Když sáhnete na konvičku, tak na ní neudržíte ruku.Pak sklepnout bublinky promíchat a máte to na 2 kávy latte art. Tak ať to jde mili
Naposledy upravil(a) mili dne sob 29. srp 2009 8:36:39, celkem upraveno 1 x.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
mili píše:V konvičce /0,3ml/ mám mléko do poloviny...

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Tak já při tréninku s Jarem "objevila Ameriku" - totiž že Silvia má nejlepší výkon poté, co jí zhasne kontrolka a ten výkon s ubývající párou rapidně klesá (aspoň teda u toho nového třídirkového modelu). Jelikož neumím odhadnout, kdy je těsně před vypnutím zahřívání (aby se voda trvale ohřívala během pěnění), nemám PID a párátkem ucpat jednu z dírek se mi taky nepovedlo
, tak holt pěním nadvakrát, jak kdesi psal 2-czech. Nechám zhasnout kontrolku, nadělám bubliny (35°-40°C), počkám, až se voda opět nahřeje a pak vířím (65°-70°C).

- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
To ano, ale pokud chci pěnit hned po zhasnutí kontrolky musím odpustit přebytečnou vodu, aby pára byla suchá.add. Silvia má nejlepší výkon poté, co jí zhasne kontrolka
Potom už intenzita není taková.
Ano. Imho, vetšina uživatelů 1boilerových strojů pění na 2x.add. tak holt pěním nadvakrát, jak kdesi psal 2-czech.
Ostmes
- DeadMan
- pokročilý
- Příspěvky: 81
- Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
- bydliště: Plzeň
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Nevim, jak na Silvii, ale na Classicu není třeba pěnit na 2x po naučení se jednoduchého triku - odpouštět páru, dokud nezhasne kontrolka (zaplo ohřívání), počkat cca 15 vteřin a začít pěnit.
Stroj pořád ohřívá vodu, trik je ten nenechat spirály vypnout, chce to odpozorovat fázi, kdy začít pěnit.
Pak je v podstatě neomezené množství páry (pozor na vyprázdnění boileru, jde to celkem rychle...).
Stroj pořád ohřívá vodu, trik je ten nenechat spirály vypnout, chce to odpozorovat fázi, kdy začít pěnit.
Pak je v podstatě neomezené množství páry (pozor na vyprázdnění boileru, jde to celkem rychle...).
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Vyzkouším to, ale pokud odpustím páru až do zhasnutí kontrolky (počítám tak 20sec?) a pak počkám 15sec, tak neušetřím moc času jesti vůbec nějaký. Protože nahřívaní druhé dávky páry netrváa déle než těch 35sec.
Pokud bude čas a chuť, tak to změřím na Silvii a dám vědět.
ostmes
Pokud bude čas a chuť, tak to změřím na Silvii a dám vědět.
ostmes
- DeadMan
- pokročilý
- Příspěvky: 81
- Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
- bydliště: Plzeň
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Ono na Silvii asi není toto tolik potřeba, protože má větší boiler. Ale Gaggie ho mají menší a celkem brzo jim dochází dech, klesne tlak páry a pak se musí čekat, než se dohřeje další. Tímto trikem se mi daří ohřívat mléko najednou bez pauzy akorát na 2 latté a šlo by ještě víc, neboť spirály pořád topí a ohřívají dále a dále...
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Teď jsem to zkusil a nezdá se to být špatné.
Vypuštění páry až do rozsvícení kontrolky 22sec.
+15sec.
poté pěnit.
Musím ještě ověřit jak se přístroj bude chovat při kratším hahřátí jelikož jsem ho měl zapnut cca 2 hodiny.
Ostmes
Vypuštění páry až do rozsvícení kontrolky 22sec.
+15sec.
poté pěnit.
Musím ještě ověřit jak se přístroj bude chovat při kratším hahřátí jelikož jsem ho měl zapnut cca 2 hodiny.
Ostmes
- DeadMan
- pokročilý
- Příspěvky: 81
- Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
- bydliště: Plzeň
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Zřejmě to takhle půjde na všech jedno-boilerových mašinách s menším objemem...
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Ostmesi, takže jestli jsem tě pochopil správně? :
po zhasnutí kontrolky nahřívání odpouštíš cca 22s, než začne opět svítit kontrolka.
Necháš zahřívat při rozsvícené kontrolce 15s a pak si vyrábíš pěnu dle libosti?
Večer to zkusím
po zhasnutí kontrolky nahřívání odpouštíš cca 22s, než začne opět svítit kontrolka.
Necháš zahřívat při rozsvícené kontrolce 15s a pak si vyrábíš pěnu dle libosti?
Večer to zkusím

- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Ahoj,
já to zkoušel včera poprvé takto:
Udělám preso
Sepnu spínač pro tvorbu páry
Jakmile zhasne kontrolka nahřívání otočím ventilem a odpouštím páru až do okamžiku opětovného rozsvícení kontrolky nahřívání (včera to trvalo 22sec.)
Počkám 15sec.
Začnu pěnit mléko až do 65C .
Nevím zda jsem pochopil Deadmana správně, ale šlo to.
Ostmes
já to zkoušel včera poprvé takto:
Udělám preso
Sepnu spínač pro tvorbu páry
Jakmile zhasne kontrolka nahřívání otočím ventilem a odpouštím páru až do okamžiku opětovného rozsvícení kontrolky nahřívání (včera to trvalo 22sec.)
Počkám 15sec.
Začnu pěnit mléko až do 65C .
Nevím zda jsem pochopil Deadmana správně, ale šlo to.
Ostmes
- pipis
- více pokročilý
- Příspěvky: 226
- Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
- bydliště: ZČ
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Taky jsem to včera zkoušel podle tebe a funguje to.
- DeadMan
- pokročilý
- Příspěvky: 81
- Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
- bydliště: Plzeň
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka
Pochopil jsi zcela správně
, dělám to úplně stejně. V pěnění to hodně pomůže...
