Keďže je už pomerne neskoro a už sa mi veľmi nechce vybaľovať statív a všetku fototechniku, obrázky pridám zajtra. Toto bude príspevok, ktorý popíše moje prvé dojmy z mašinky a hrubo načrtne jej vzhľad a funkcie. Nebudem zbytočne prepisovať technické parametre (už tu jedno vlákno o Baby Twin je), zameriam sa na to doležitejšie :D
Balenie
Výrobca si dal záležat už na prvom dojme. Krabica vyzerá pomerne lákavo a jej rozmery dávaju tušiť, že vo vnútri sa nenachádza žiadny drobec. Po otvorení krabice a odstránení všetkých kusov polystyrénu som sa konečne dopracoval k samotnej mašine. Všetky kovové časti boli starostlivo obalené igelitom alebo dokonca oblepené fóliou, aby sa predišlo pripadnému porušeniu povrchu počas transportu. Vybalenie všetkých súčastí mi veru zabralo chvíľu času (o to viac radosti

Obsah balenia:
- Telo prístroja
- Nádržka na vodu (objem 1.6 litra)
- Páka
- 4x miska (7g, 14g, E.S.E., Pretlaková na 14g)
- Tryska na mlieko / horúcu vodu
- Plastová odmerka na kávu
- Plastový tamper
- Návod na použitie (v rodnej Taliančine) - preklad nalepený na krabici zvonka
Popis prístroja
Telo prístroja je vyrobené z antikora (predná strana a boky) v kombinácii s plastom (zadná strana). Podstava je vyrobená z masívnejšieho kovu rovnako ako aj nádoba na odpadovu vodu. Na prvý pohľad mi príde kapacita tejto nádoby žalostne malá, ale až časom budem môcť povedať, či je jej objem postačujúci. Výrobca aspon uľahčil kontrolu jej naplnenia. Totiž, v miske je umiestnený malý oranžový plaváčik, ktorý pri dosiahnutí určitej hladiny vody v miske začne "vykukovať" cez otvor v podstavci na sálky a obsluhe je jasné, že je najvyšší čas vodu vyliať. Ak by sa to niekomu nepáčilo, plaváčik je odnímateľný. Vrch prístroja je zo šedého plastu. Zadnú stenu tvorí z veľkej časti nádržka na vodu, ktorá je vyrobená ako odnímateľná (s intergrovaným držadlom), takže si možete zvoliť, či ju budete plniť dolievaním, alebo ju z prístroja vyberiete a naplníte priamo z kohútika. Plnil som zatiaľ len raz, ale nevšimol som si, že by ventil na nádržke prepušťal nejakú vodu počas transportu, takže nič som nepokvapkal. Celkovo prístroj pôsobí esteticky, do kuchyne rozhodne zapadne, ale nebude nadmerne udierať do očí (ako napríkald New Baby D Red). Za zmienku rozhodne stojí páka, ktorá je k prístroju dodávaná. Je vyrobená z masívneho kovu, rúčka je však obalená vrstvou plastu (po nahriatí v stroji je kovová časť dosť horúca). Páka váži úctyhodných 478 gramov (bez misky), takže naozaj veľmi dobre padne do ruky a dobre sa s ňou manipuluje. Spodná časť páky končí rozdvojkou, ktorá umožňuje prípravu do 2 šálok naraz. Je mi jasné, že na chuť kávy nemá vplyv, či páka končí dvomi otvormi alebo jednou rozdvojkou, ale mne osobne sa z dizajnového hľadiska táto rozdvojka veľmi páči. Je veľmi pekné sledovat, ako dva prúdy kávy klesajú nadol v dvoch oblúkových prúdoch. Priemery misiek su 58 mm.
Veľmi špecifickou časťou je ovládací panel zariadenia. Je dotykový. Určite si väčšina z vás povie "no a čo", pretože dnes je dotykovo ovládané už v podstate čokoľvek (od mobilov po mikrovlnky). Lenže tu je pocit z ovládania diametrálne odlišný (aspon pre mňa). Totiž, tlačidlá sú konštruované ako dovnútra prepadnuté skoro polgule. Na ich stlačenie stačí priblížiť prst a zľahka sa dotknúť. Je ťažké opísať tento pocit, ale pri stlačení tlačidla človek necíti žiadnu membránu, žiadnu potrebu pritlačiť, prístroj naozaj reaguje už na prítomnosť konca prsta na svojom povrchu. Je to veľmi efektné, aj keď si viem predstaviť, že v budúcnosti to bude mať za následok niekoľko nechcených aktivácií. Každopádne, technokratická časť mojej osobnosti plesá. Konkrétnejšie sa na stroji nachadzaju tlačidlá s týmito funkciami:
- extrakcia 1 salky kavy
- extrakcia 2 salok kavy
- prepinanie funkcie trysky (para/voda)
- manualna kontrola extrakcie
Tlacidla su doplnene dvoma ikonami, ktore signalizuju dosiahnutie teploty pre extrakciu, resp. vyrobu pary. Tu by som vsak uviedol mensiu nezhodu medzi ukazovatelom a samotnym manualom. Masina po zapnuti zo studeneho stavu rozsvieti ikonu pripravenosti na extrakciu priblizne po 1,5 minute. Manual vsak uvadza, ze je vhodne pockat minimalne 6 minut, aby doslo k zahriatiu celeho stroja, nielen niektorych sucasti. Vsetky tlacidla, ako aj ikony su podsvietene zelenou farbou.
Dalsim ovladacim prvkom je otocny ovladac ventilu trysky, ktorym je mozne regulovat silu pary alebo vody v prislusnom rezime. Posledne tlacidlo je vypinac pristroja, ktory je umiestneny na zadnej strane vedla privodneho kabla.
Vrchna cast pristroja by mala sluzit ako odkladaci priestor pre salky s aktivnym ohrevom (vlastnou spiralou). Ja vsak tvrdim, ze je to ciste marketingova funkcia, pretoze nech sa plocha rozohrieva akokolvek rychlo, urcite nie je schopna zohriat salku od zapnutia pristroja po extrakciu. No a nechavat masinu zapnutu cely den kvoli zohriatiu jednej alebo dvoch salok mi pride ako zbytocny luxus, takze tuto funkciu necham odpocivat.
Snad poslednou vecou, ktoru treba spomenut je tryska na mlieko (vydaj vody). Pribaleny nastavec je antikorovy a je to jeden z tych zazrakov, kde vyrobca tvrdi, ze je vyrobeny na extremne jednoduchu pripravu speneneho mlieka. V praxi je to riesene otvorom vo vrchnej casti, ktory pravdepodobne nasava vzduch a ten vhana spolu s parou do mlieka. O ucinnosti sa budem musiet presvedcit az v praxi, zatial mam za sebou iba jedno latté macchiato, kde nie je potrebna mikropena, takze sa to podarilo vyrobit aj s tymto nastavcom uplne bez problemov.
Prve pokusy s pristrojom
Hned ako som masinu vybalil, chcel som ju samozrejme co najskor odskusat. Problem bol v tom, ze som doma nemal ziadnu kavu. Vlastne mal, ale neda sa to nazvat kava. V policke som objavil zbytky Jacobs Kronung, ktora tam bola otvorena uz nejaky cas (tyzdne). Nedockavost (bohuzial) zvitazila. Zapol som masinu, do paky vlozil 14g misku (bez predhrievania), natlacil som do neho jacobs kavu, vlozil do stroja (ktory mal ledva cas zasvietit kontrolku) a spustil som extrakciu. Ked tak nad tym uvazujem, porusil som asi vsetky pravidla vyroby espressa :D... No a vysledok tomu zodpovedal. Tekutina (nezamienat s pojmom kava) tiekla od prvej sekundy, presso salka natiekla za 15 sekund uplne plna. Crema kde nic, tu nic. No a ta chut, nieco ako keby ste do octu kvapli citron :D... Kazdopadne, vynikajuca skusenost. Takze odchod do mesta.
Odskocil som do mesta kupit nieco ine. V predajni som si vybral kavu zn. Heissenberger - Indien Malabar Full City Roast (100% Arabica) a ponahlal som sa nazad. Doma som odhadol nastavenie mlynceka (Gaggia MM), nastavil som hrubost mletia na 4. najjemnejsi, masinu som nechal poriadne predhriat aj s pakou (cca 10 minut), cerstvo zomletu kavu som nabral do misky a utlacil kovovym tamperom (k tomu plastovemu si neviem vypestovat vztah

O mojom postupe smerom (dufam) vpred budem urcite informovat v tomto vlakne... Ale teraz uz idem spat :D