Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Na 100% tato páka do Delonghi nepůjde. Hlavně se jedná o průměr páky a pak musí pasovat zámky. Páka kterou dáváte jako příklad je z profi kávovaru. Delonghi je domácí kávovar a má jinou konstrukci hlavy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Aha, díky za odpověď.
Jak tady tak brouzdám a čtu, tak moje páka (podle mě ) nemá ty napěňovací "serepetičky". Jen se mi nelíbí to vyústění, je tam přišroubovaná umělá hmota. Tak jsem chtěl něco lepšího ....
Těžko (velmi těžko) budete páku u Delonghi nahrazovat nějakou jinou pákou. To jste měl zvolit jiný kávovar.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
S kávovarem zase takový problém nemám - obzvlášť, když už je doma . Nikde není psáno, že se poohlédnu časem po jiném.
Chtěl jsem jen vědět, jestli je to až taková tragedie (moje páka).
Není taková tragédie. Odpovídá kávovaru. Ještě je rozhodující jaká je miska. jestli přetlaková nebo nepřetlaková.
Děkuji za vysvětlení.
Tento článek jsem již také četl. V podstatě mi ale nedošlo to, že k přípravě kávy, není zapotřebí ANI přetlakové misky. Původně jsem pochopil tak, že věci v odstavci 2. jsou ty "špatné". Moje chyba, měl jsem se vzdělávat před koupí výrobku (což jsem doposud v 99% u jiných koupí opravdu dělal)...
Jen se ještě nabízí otázka : může tedy tento kávovar disponovat opravdu tlakem 15 bar. který je deklarovaný v popisu výrobku? Nebo tuto "práci" za čerpadlo vykoná právě ona miska?
Je to obchodní, reklamní kec. Nemá to s přípravou espressa nic společného. Čerpadlo pravděpodobně tento tlak vody dá, ale i o tom se zde na foru už něco psalo.
V skutočnosti by espresso pripravené pod tlakom 15 barrov bolo už nepríjemne nechutné.
Tlak pre dosiahnutie optimálnej chute je okolo 9 barrov.
Aj keď čerpadlo je obyčajne schopné dosiahnuť vyšší tlak, tak tento tlak udržuje na hodnote 9 barrov práve správna miera hrubosti zomletia kávy v spolupráci s veľkosťou a počtom otvorov v miske PF. Niekedy môže byť veľkosť tohto tlaku úmyselne obmedzená prepustením jeho časti naspäť.
V skutočnosti je aj nevýhodné, aby čerpadlo bez regulácie bolo schopné dodávať podstatne vyšší tlak, ako je uvedených 9 barrov. Preto je aj v kvalitnejších prístrojoch systém na reguláciu tlaku.
Pokiaľ by tak nebolo, znamenalo by to, že príkladne pri použití čerpadla bez regulácie dávajúceho 12 barrov, by sme k splneniu požiadavky, aby nám 25ml espressa natieklo za 25 sekúnd, museli kávu zomlieť ešte jemnejšie, ako v prvom prípade. Je jasné, že káva v tomto druhom prípade by nebola presne taká istá.
To isté, ale presne opačne sa stane, keď sú použité rozličné napeňovacie pomôcky. V podstate sú to všetko umelé prekážky zabraňujúce prirodzenému prietoku kávou v miske. Aby sme dosiahli nami požadovaných 25 ml za 25 sekúnd, bude potrebné kávu zomlieť hrubšie, ako v prvom prípade. Zase to nebude presne taká istá káva.
butrus píše:...moje páka (podle mě ) nemá ty napěňovací "serepetičky". Jen se mi nelíbí to vyústění, je tam přišroubovaná umělá hmota. Tak jsem chtěl něco lepšího ....
Právě ta "umělá hmota" (ten plastovej nesmysl vloženej v páce) už sama o sobě napovídá tomu, že miska bude přetlaková. Proto je tam ten šílenej "labyrint", aby zastavil ten "turbopaprsek" kávy kterej tryská z pididírky v misce a káva mohla z páky vytéct volně (a v tomto případě se ještě rozdelit na dvě "půlky")
Na Butrusovu otázku ohľadne tlaku čerpadla musím pre úplnosť doplniť ešte tretí príspevok.
Mohlo sa to všetko napísať do inej teraz ešte aktuálnej témy, prosím o zváženie, či by nebolo vhodné presunúť.
Toto všetko platí, ak je výkon čerpadla primeraný uvažovanému použitiu.
Každé čerpadlo, keďže má aj svoj pohon, má aj určitý výkon. A určitým výkonom je schopné zabezpečiť aj určitý prietok pri určitom tlaku = charakteristika čerpadla.
V našich podmienkach je používaný prietok pomerne presne definovaný na 1ml za 1 sekundu pri tlaku 9 barrov.
Pokiaľ by chcel niekto použiť výkonovo predimenzované čerpadlo, tak v prípade, že je použitá aj regulácia tlaku, tak všetko platí. Len nastane rýchlejší nárast tlaku.
Pokiaľ by naopak bolo čerpadlo opotrebované, tak pri požadovanom prietoku nebude schopné dosiahnuť požadovaný tlak.
Zjednodušene povedané:
Krivka tlakovej straty (určuje ju hrúbka zomletia, veľkosť a počet otvorov v miske, čiastočne vlhkosť, mastnota kávy a teplota prechádzajúcej vody) musí byť taká, aby priesečník s krivkou charakteristiky čerpadla (určuje ju tlak čerpadla v závislosti na prietoku) bol práve na hodnote požadovaného prietoku – t.j. 1ml za 1sekundu.
ondrada píše:
Právě ta "umělá hmota" (ten plastovej nesmysl vloženej v páce) už sama o sobě napovídá tomu, že miska bude přetlaková. Proto je tam ten šílenej "labyrint", aby zastavil ten "turbopaprsek" kávy kterej tryská z pididírky v misce a káva mohla z páky vytéct volně (a v tomto případě se ještě rozdelit na dvě "půlky")
A tady bych se právě ještě chtěl zeptat.
Je-li miska přetlaková, znamená to tedy, že celý kávovar je přizpůsoben, jen a pouze na přípravu "kávy" s pomocí přetlakových misek?
Nebo jde vložit (event.) páka, která přetlakovou misku nemá a potom by byla káva vyrobena "tak jak má".........
Přetlaková miska je neštěstí které někdo vymyslel pro nějaké udělání jakési kávy z kávy (ne espressa) jakkoliv namleté (nesmí však být moc jemně mletá). Když se v kávovaru kde výrobce dodal přetlakové misky použije miska nepřetlaková, dá se udělat z takového kávovaru normální espresso.
O úprave přetlakových misek na nepřetlakové se na foru píše. Použijte "Hledat"