Netušil som, že by to niekoho zaujímalo. Keby sem teraz prepísal timi.m všetko, čo som napísal do PM, tak by toho bolo na jednu stranu. Veľa z toho sa ale týka spôsobu, akým bolo treba objednať.
Ak si niekto prečíta príspevky o Isomac Zaffiro, tak z veľkej väčšiny platí to isté. Až na to, že v prípade Bezzery je dielenské prevedenie nepomerne dôslednejšie. Nie nadarmo je Bezzera, mimochodom najstarší výrobca strojov pre výrobu espressa na svete, tak obľúbená na náročných nemeckých trhoch. Za veľmi krátke obdobie sa tento stroj stal bestsellerom na tomto trhu. Jednou zo stránok, ktoré sú z určitého pohľadu postavené proti veľmi dobrým vlastnostiam tohto jednobojlerového stroja je obľúbenosť mliečnych nápojov a tým preferovanie HX strojov s výmenníkom u časti používateľov.
Skutočný význam má takýto stroj pre toho, čo potrebuje mať stroj s vlastnosťami dualbojlerového a pritom druhý bojler nepotrebuje, teda pre espresso puristov.
Pre pravých espresso puristov väčšinou má veľký význam teplotná charakteristika u dobre vyladených dualbojlerových strojov, teda dodržanie vopred určenej a potom vyrovnanej teploty behom shotu. Merané Scace prípravkom pod sprchou sa dokonca behom shotu má teplota postupne zvyšovať o 1 až 2 stupne. Takú charakteristiku majú napríklad stroje LM.
Čo je istý rozdiel oproti HX strojom, kde teplota behom shotu o 1 až 2 stupne naopak klesá, navyše v každom okamihu v závislosti od momentu prepláchnutia hlavy (flushu) je počiatočné teplota vždy iná. Teda pre niekoho odvážne tvrdenie, ale HX stroj = nikdy rovnaká teplota. Isté zlepšenie u HX môže byť mimoriadnym citom obsluhy pre vlastnosti stroja alebo použitím vstaveného teplomeru v hlave (Ericov teplomer).
Z nedobrých vlastností Bezzery Unica najprv spomeniem nastavenie podľa môjho názoru vysokej hodnoty nastaveného tlaku podávaného čerpadlom. Vstavaný tlakomer ukazuje hodnotu 12,6 Barr pričom merané externým tlakomerom bola táto hodnota skoro o 1 Barr nižšia. Zdá sa, že menej presný je môj externý tlakomer, lebo ostatní používatelia tohto stroja píšu tiež o rovnakej hodnote tlaku. Na stroji je záručná nálepka, jej poškodenie má za následok stratu záruky. Na fotografii vidíte iný tlak, nebudem sa o tom rozpisovať. Osobne som proti tomu oficiálnemu názoru, ktorý tvrdí, že určitému tlaku u strojov s rotačným čerpadlom (9-10 Barr) zodpovedá vyšší tlak magnetického čerpadla (10-11 Barr). Ako argumenty používajú veľkosti čerpadiel a ich schopnosti dodávať určitý prietok. V skutočnosti ide výrobcom jedine o dlhodobú stabilitu nastavenia a životnosť OPV ventilu, pretože podľa tlakovej charaktristiky čerpadiel Ulka sa pri znížení tlaku nastavením OPV ventilu na 9 Barr vracia väčšie množstvo vody naspäť do nádržky s vodou, než ide do hlavy kávovaru.
Druhá nedobrá vlastnosť z môjho pohľadu je použitý materiál pre nádržku na vodu. Nádržka je v priamom kontakte so zadnou teplou stranou stroja. Nemôžem si pomôcť, ale ja cítim zo všetkých takýchto nádržiek smrad , taký ako z lacných campingových bandasiek na vodu.
Tento smrad necítim u nádržiek polykarbonátového (priehľadného) typu. Vyriešiteľné nahradením sklenenou nádobou aj keď umiestnenou vedľa stroja. Ale tento problém sa týka aj iných kávovarov s rovnakým typom nádržky, otázkou je, do akej miery je to cítiť z vody, resp.kávy. Z tohto dôvodu sú napred majitelia strojov s priamym napojením na vodu.
Tretia záporná vlastnosť sa týka iba vzhľadu, konkrétne úpravy okolo PID regulátora. Staré riešenie Gicar regulátorov sa mi zdalo byť citlivejšie.
Nemal som v úmysle kupovať teraz nový stroj, plánoval som kúpiť GS/3 v budúcom roku. Ale nedalo sa tomu odolať, keď som jedného večera zistil, že Bezzera začala vyrábať nový stroj s E-61 a PID regulátorom. Doteraz existoval podobný typ ich stroja s ich vlastnou elektricky vyhrievanou skupinou bez regulátora PID (Bezzera BZ09), jeho vlastnosti neboli ničím vynímočné.
Teraz to vyzerá to tak, že Unica u mňa ostane dlhšie než som plánoval. Dokonca vidím istú výhodu oproti GS/3 v konštrukcii sprchy a jej dvojitého sitka, z ktorej netrčí žiadna hlava skrutky. Spôsob snímania sitka za účelom jeho čistenia je veľmi jednoduchý a bezproblémový. A konečne teplotná charakteristika zdá byť podľa mojich prvých meraní tej u LM, teda behom shotu vzostup teploty o 1-2 stupne, čakal som skôr pokles. Samozrejmá je presnosť nastavenia počiatočnej teploty.
O skupine E-61 písať nemusím, je toho dosť popísaného u iných strojov.
V rýchlosti aspoň toto a ešte dve oficiálne fotografie:
